0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
killbill δεν έχεις ιδέα από έρευνα, γι'αυτό τα λες αυτά.Δες ένα (οποιοδήποτε!) επιστημονικό άρθρο π.χ. στην Ψυχολογία και θα καταλάβεις αν και πόσο χρειάζεται η στατιστική και οι πιθανότητες. Και σιγά τη Στατιστική που τους μάθαινε πια... Πώς βγαίνει ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους, τι δείχνει ένα κυκλικό διάγραμμα (για να μη σε ξεγελάν τα κανάλια με λάθος ποσοστά και αναντιστοιχία στην πίτα) και τι πιθανότητα έχω να φέρω ντόρτια...
Δες ένα (οποιοδήποτε!) επιστημονικό άρθρο π.χ. στην Ψυχολογία και θα καταλάβεις αν και πόσο χρειάζεται η στατιστική και οι πιθανότητες. Και σιγά τη Στατιστική που τους μάθαινε πια... Πώς βγαίνει ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους, τι δείχνει ένα κυκλικό διάγραμμα (για να μη σε ξεγελάν τα κανάλια με λάθος ποσοστά και αναντιστοιχία στην πίτα) και τι πιθανότητα έχω να φέρω ντόρτια...
κάποιες παρατηρήσεις επ'αυτού:1. ουσιαστικά επανερχόμαστε στο σύστημα των Δεσμών, όπου ένας μαθητής της 3ης τότε δέσμης (θεωρητική σήμερα) και της 2ης δέσμης (επιστήμες υγείας στο νέο πρόγραμμα σπουδών) ΔΕΝ διδάσκονταν καθόλου μαθηματικά.2. η προσωπική μου γνώμη από την πείρα στα σχολεία, ειδικά για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ήταν παντελώς αδιάφορα και άχρηστα (για τους μαθητές). Δεν ξέρω αν εσείς είχατε μαθητές της θεωρητικής με ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Αλλά και να είχατε, πόσοι ήταν αυτοί; Επίσης για τον καθηγητή μαθηματικών οι ώρες διδασκαλίας Μαθηματικών σε τμήματα θεωρητικής ήταν εφιάλτης. Δίδασκες σε ανύπαρκτο κοινό. Γιατί ένας μαθητής που θέλει να γίνει φιλόλογος να διδάσκεται διαφορικό λογισμό; Για να βγάζουμε ώρες οι μαθηματικοί;Τονίζω αυτά από την προσωπική μου εμπειρία ως καθηγητής.Για μένα καλώς ένας μαθητής της θεωρητικής δεν θα διδαχθεί καθόλου μαθηματικά στην Γ τάξη.3. πάμε τώρα στον τομέα επιστημών υγείας. Όπως ήδη ανέφερα, και παλιά με τις δέσμες (2η δέσμη) δεν διδάσκονταν μαθηματικά. Πέρα από αυτό (για το αν είναι σωστό ή όχι) συγκρίνοντας με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, παρατηρούμε ότι η στατιστική (τωρινή ύλη της Γ τάξης ΓΠ) έχει μεταφερθεί στην Άλγεβρα
Έχεις δίκιο, δεν θυμόμουν καλά. Όντως η 2η δέσμη είχε μαθηματικά αλλά όχι σε Πανελλαδικό επίπεδο. Δεν θυμάμαι όμως, αυτά τα μαθηματικά δεν ήταν της 2ης Δέσμης αλλά ούτε και κορμού (δεν τα έκαναν όλοι δηλαδή). Τι ήταν τότε;Ευχαριστούμε και για τις παραθέσεις των συνδέσμων!!Πάντως η πρόταση για το νέο λύκειο είναι όπως και να το κάνουμε ένα είδος επιστροφής στις δέσμες. Δεν το λέω εγώ, το έγραψαν και όλες οι εφημερίδες. Με τη λογική ότι επιστρέφουμε στα 4 μαθήματα και ότι κάποιος της θεωρητικής δεν θα κάνει μαθηματικά στην Γ τάξη, κάτι που το θεωρώ σωστό. Όχι ότι είναι άχρηστα για τις θεωρητικές σπουδές, αλλά όπως έγραψα και παραπάνω δεν μπορείς να τον φορτώσεις με μαθηματικά σε αυτή την φάση που έχει άλλα στο μυαλό του.Ωραία τα περι της μαθηματικής επιστήμης, αλλά κάπου πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να δούμε αν δούλεψε το να κάνουν μαθηματικά ΓΠ και διαφορικό λογισμό όλοι, ακόμα και όσοι πάνε για φιλόλογοι. Αν δούλεψε τότε ναι να τα διατηρήσουμε. Αλλά νομίζω ότι ήταν σκέτη αποτυχία. Τότε τι το κουράζουμε; μην δεν μάθουν οι ψυχολόγοι στατιστική για να την εφαρμόζουν στην έρευνά τους; ας την μάθουν στο πανεπιστήμιο. Και εγώ που είμαι μαθηματικός στο πανεπιστήμιο έμαθα πιθανότητες και στατιστική! Μην τα μάθουν όλα στο Λύκειο. Ας μάθουν και κάτι στο πανεπιστήμιο.Είμαι πάντως αντίθετος στην λογική "περισσότερες ώρες μαθηματικών ,περισσότερη ύλη". 4 θέματα θα μπουν στο τέλος. Τι θα πρωτοεξεταστεί; Θυμάμαι στην 1η δέσμη υπήρχαν χρονιές που δεν έμπαινε απολύτως τίποτα από αλγεβρικές δομές για παράδειγμα. Εκτός αν οι εξετάσεις γίνουν όπως στον ΑΣΕΠ, δηλαδή να σου δώσει 50 θέματα σχετικής γρήγορης επίλυσης, ώστε να καλύπτεται όλη η ύλη.Θυμάσαι στην 1η Δέσμη, εποχή 1990-1992, πόσες ώρες ήταν τα μαθηματικά την εβδομάδα; νομίζω 10 ώρες; 5 ανάλυση, 3 άλγεβρα 2 αναλυτική γεωμετρία;
πάντως και σε άλλους κλάδους έχει ξεσπάσει θόρυβος. Διάβασα ότι και στη Φυσική και στα Αρχαία, έχουν μπει ενότητες από πανεπιστημιακή ύλη όπου υπάρχει το ενδεχόμενο οι καθηγητές να μην τα έχουν διδαχθεί στο πανεπιστήμιο και έτσι να χρειάζονται επιμόρφωση προκειμένου να τα διδάξουν!!
Στη Φυσική, αυτό που προστέθηκε στη Γ λυκείου (αρχές κβαντικής και ατομικής φυσικής, συν κάποια στοιχεία από πυρηνική φυσική και αστροφυσική) έχουν διδαχθεί - έστω και τυπικά - όλοι οι φυσικοί (με εξαίρεση τους ΠΕ04.01 που προέρχονται από το ΣΕΜΦΕ, αλλά αυτοί δεν είναι φυσικοί έτσι κι αλλιώς...), οπότε τυπικά δεν θα υπήρχε ζήτημα επιμόρφωσης (μεταξύ μας, κάποιοι χρειάζονται επιμόρφωση για να διδάξουν ακόμα και μηχανική, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία..). Το παράλογο είναι να μπαίνουν τα παραπάνω σε πρόγραμμα σπουδών στη Γ λυκείου! Εδώ δεν μαθαίνουν καλά τα βασικά, που υπάρχουν τόσα χρόνια στο τωρινό πρόγραμμα σπουδών, να τους βάζουν άλλα, που δεν είναι απαραίτητα ως βασική γνώση φυσικής, και τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα διδαχθούν σε αντίστοιχες σχολές!Καμία αλλαγή δεν πρέπει να γίνει ούτε του χρόνου, μέχρι να καθοριστεί με ηρεμία τι χρειάζεται και τι όχι στο σχολείο.Στα μαθηματικά, ήθελα να ήξερα ποιο αστέρι πρότεινε π.χ. την απομάκρυνση των μιγαδικών από την ύλη; Κάποιος με παιδικά τραύματα με τους μιγαδικούς να υποθέσω..