0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εκτός της Ιστορίας (δεν είμαι φιλόλογος οπότε δε γνωρίζω)
Οι μόνοι που θέλουν νέο γραπτό του ΑΣΕΠ είναι τα φροντιστήρια (για να κάνουν ακόμα μια καλή μπάζα από μαύρο χρήμα) και όσοι έμαθαν στην ζωή τους μόνο να παπαγαλίζουν. Το μεγάλο τους όνειρο είναι να παπαγαλίσουν μια τελευταία φορά και μετά απλά να μεταδίδουν το "κόλπο" στις επόμενες γενιές. Τραγικό.Φαντάζεστε οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η Google, η Apple, η Microsoft κτλ να διάλεγε έτσι προσωπικό;;; Όχι βέβαια γιατί τότε θα είχαν μαζέψει τους πιο άχρηστους. Οι εταιρείες στις οποίες δουλεύουν οι κορυφαίοι των κορυφαίων βασίζονται: στις συνεντεύξεις, στην προϋπηρεσία, στα τυπικά προσόντα και ΚΥΡΙΩΣ στο τι έχεις κάνει στη ζωή σου με όλα τα προηγούμενα. Στο τι έχεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ. Όχι στο πόσο καλά αναμασάς την μασημένη τροφή. Πάρτε όσους πέρασαν με τους προηγούμενες γραπτούς του ΑΣΕΠ και τέλος. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, στις πιο μαύρες σελίδες και πάμε παρακάτω.
Επειδη οι επιτυχοντες θα διοριστουν αμεσα πριν τον ιουνιο δεν υφισταται μετα η επιτυχια του 2008 και με τον νομο. Για το κρατος ο ασεπ ειναι διαγωνισμος που καθε φορα γινεται με τα ιδια κριτιρια ασχετως αν καποιες φορες ηταν πιο δυσκολα η πιο πολλοι υποψηφιοι. Αντικειμενικη διακριση αποτελει ο βαθμος και μονο.
Εγώ ξέρω για τους Αγγλικών. Δώσε θέματα εκτός της Ιστορίας να δούμε αν ισχύει αυτό που ειπώθηκε να το συζητήσουμε βιβλιογραφικά. Από τη στιγμή που και με αυτά τα θέματα κάποιοι ξεχωρίζουν κάτι λέει αυτό. Αν είναι απλοί παπαγάλοι θα τα πάνε χάλια σε όλά τα άλλα που είναι κριτικής σκέψης άρα...
Η εισαγωγή του νέου (Γρηγοριανού) ημερολογίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το :α) 1923.β) 1928.γ) 1932.δ) 1920.Πότε ιδρύθηκε η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος και ποιος ήταν ο πρώτος διοικητής της;α) Το 1841 με το Γεώργιο Σταύρου.β) Το 1841 με τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.γ) Το 1843 με τον Γεώργιο Σταύρου.δ) Το 1843 με τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.... ενδεικτικά από το διαδίκτυο. Μιλάμε για μεγάλη κρίση...
Φαντάζεστε οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η Google, η Apple, η Microsoft κτλ να διάλεγε έτσι προσωπικό;;; Όχι βέβαια γιατί τότε θα είχαν μαζέψει τους πιο άχρηστους. Οι εταιρείες στις οποίες δουλεύουν οι κορυφαίοι των κορυφαίων βασίζονται: στις συνεντεύξεις, στην προϋπηρεσία, στα τυπικά προσόντα και ΚΥΡΙΩΣ στο τι έχεις κάνει στη ζωή σου με όλα τα προηγούμενα. Στο τι έχεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ. Όχι στο πόσο καλά αναμασάς την μασημένη τροφή.
Ο βαθμός καθορίζει τη σειρά κατάταξης, αν μιλάμε για για έναν και τον αυτό διαγωνισμό. Αλλιώς θα μπορούσε να δίνεται στους παλιούς επιτυχόντες ένα μικρό ποσοστό. Π.χ. το 10% στις πανελλήνιες. Δικαιότερο να δίνονται μόρια σε όλους τους επιτυχόντες με βάση τη σειρά κατάταξής τους στους διαγωνισμούς: Π.χ.:Θα μπορούσε να διαιρείται το 100.000 με τη σειρά κατάξης και να δίνονται τα μόρια. Π.χ. 100.000/ 500 = 200 μόρια, 100.000/1000= 100 μόρια κοκ.
Παιδιά τουλάχιστον όσοι είστε διαβασμένοι και επίκαιροι σε γνώσεις γιατί δε γράφετε ένα τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά κείμενο που να λέτε οτι δεν έχει επιστημονική βάση ό τρόπoς εξέτασης;
Ενδεικτικές ερωτήσεις από φροντιστήριο για το τεστ δεξιοτήτων για διορισμό στο δημόσιο.Δεν υπάρχει κάποια σχέση. Οι εταιρίες που αναφέρεις θα ζητούσαν προϋπηρεσίες σε αντίστοιχες εταιρίες και όχι από εταιρία του μπάρμπα σου. Μεταπτυχιακά επίσης από εγκεκριμένα πανεπιστήμια. Δεν γνωρίζω τα θέματα σε άλλους κλάδους αλλά στους θετικών επιστημών χρειάζονται γνώσεις και ταχύτητα. Δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω ότι ο γραπτός ΑΣΕΠ πρέπει είναι το μόνο κριτήριο για διορισμό αλλά με ευρηματικότητα σε απάτες του νεοέλληνα είναι το πιο αξιόπιστο.