*

Ψηφοφορία

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την παιδεία

Πάρα πολύ
15 (46.9%)
Πολύ
5 (15.6%)
Λίγο
4 (12.5%)
Ελάχιστα
3 (9.4%)
Καθόλου
5 (15.6%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 31

Αποστολέας Θέμα: Επίδραση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην εκπαίδευση  (Αναγνώστηκε 8285 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

anemona

• Επισκέπτης
Χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών, θα πω το εξης. Τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα.....Καλό κουράγιο σ΄όλους.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος tempo

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
το νομοσχέδιο για την παιδεία (του οποίου η δημόσια διαβούλευση είχε τελειώσει πριν το δημοψήφισμα) πότε θα ψηφιστεί;

Αποσυνδεδεμένος tatti

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Ακριβως επειδη δουλευω τα τελεταια χρονια σε ΕΑΕΠ και οχι μονο σε ενα, αναπληρωτη δεν εχω δει κανενα. Μονιμους, αποσπασμενους, μεταταγμενους ναι, αναπληρωτες οχι. Μακαρι να υπαρχει δυνατοτητα του χρονου για αναπληρωτες. Οταν δεν υπαρχουν χρηματα ομως, οι αναγκες θα καλυφθουν οπως οπως, η δεν θα καλυφθουν. Υπαρχουν τομεις που θα προηγηθουν στην καλυψη τους οικονομικα. Στο σχολειο του γιου μου φετος που ειναι ΕΑΕΠ, δεν πηγε αναπληρωτης για εικαστικα και δεν εκαναν και οταν βγηκε σε αδεια δασκαλος στη μεση της χρονιας, μετακινηθηκε ο δασκαλος του ολοημερου στην κανονικη βαρδια. Το δε ολοημερο καλυφθηκε με αποσπασμενη απο εγγυτερη περιοχη απο διπλανο ΠΥΣΠΕ γιατι αν και συζυγος στρατιωτικου στο αρχικο πυσπε αποσπασης δεν ειχε ωρες. Αν αυτα εγιναν περσι, φαντασου φετος.
Συμφωνώ σε αυτά που λές για τους "τρόπους " που βρίσκουν για να καλύπτουν τρύπες με αλχημείες, έχω δουλέψει και εγώ σε ευέλικτη κ.τ.λ. αλλά αυτά που λές ότι δεν δουλεύουν τα ΕΑΕΠ με αναπληρωτές ΕΣΠΑ είναι ανυπόστατα τουλάχιστον!!!!
Δουλεύω τα τελευταία 10 χρόνια σε ολοήμερα δημοτικά , τα τελευταία δε 5  σε ΕΑΕΠ με ΕΣΠΑ όπου μαζί με εμένα ΟΛΕΣ τις χρονιές δούλευαν αναπληρωτές ΕΣΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.
Τα φετινά νούμερα σε προσλήψεις, αν και λιγότερα από άλλες χρονιές, θα σε πείσουν, 700 περίπου εικαστικοί,600 περίπου θεατρολόγοι, 500 περίπου μουσικοί καμιά 400 αγγλικών, 300 περίπου πληροφορικής και περίπου ίσος αριθμός ακόμα και γυμναστών. Ψάξ'τα λίγο,  μπορεί να κάνω λάθος μόνο ώς πρός την ακρίβεια των αριθμών.
Μόνο στους ΠΕ05 και ΠΕ07 καλύπτονται οι θέσεις από μόνιμους της β ' βάθμιας, είτε μεταταγμένους, είτε αποσπασμένους.
Δεν γνωρίζω που μένεις και τι ειδικότητα είσαι (εγώ μένω στην αττική και είμαιΠΕ08) και κρίνεις έτσι τα πράγματα, αλλά θεωρώ   ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ να μπαίνεις σε συζήτηση αναπληρωτών που αγωνιούν για το ΑΝ θα εργαστούν την καινούργια χρονιά και να λές ανακρίβειες κρίνοντας από τον εαυτό σου που είσαι μόνιμη.
ΠΕ08

Αποσυνδεδεμένος stelma

• Έμπειρο μέλος
  • Έχω αφίσα τον διευθυντή μου!
    • Προφίλ
Όντως τα νούμερα για μόνιμους διορισμούς λογικά θα μηδενιστούν, αλλά και αυτός ο μεταξύ μας πεσιμισμός δεν νομίζω να βοηθάει και πολύ. Κάθε καλοκαίρι ακούμε τρομοκρατικά σενάρια για ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών και κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη "ανακαλύπτουν" πιστώσεις, γιατί πολύ απλά η πολιτική των μηδενικών διορισμών έχει δημιουργήσει τεράστια κενά στα σχολεία.

Ενδεικτικά στον κλάδο μου (ΠΕ 70) από το 2010 έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.000 μόνιμοι, έχουν προσληφθεί μόλις 1.000 (όλοι το 2010) και οι οργανικές που δίνονται, και φυσικά ούτε για πλάκα δεν προσεγγίζουν τα πραγματικά κενά, είναι 3.000. Σε αυτό το νούμερο προστίθενται οι θέσεις για ολοήμερα ΕΑΕΠ (όλες ΕΣΠΑ) και οι θέσεις παράλληλης στήριξης και ΖΕΠ (οι οποίες εικάζω ότι όντως θα είναι φέτος μειωμένες, λόγω μείωσης ΕΣΠΑ). Παρόλες τις ευφάνταστες συνταγές μείωσης των θέσεων μας τα τελευταία χρόνια (συγχωνεύσεις, έξωση από τα ολοήμερα, χάρισμα ωρών σε ειδικότητες) για να λειτουργήσουν τα σχολεία και φέτος χρειάζονται τουλάχιστον 3.000 ΠΕ 70.

Στο θέμα των ολοήμερων, όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω από φίλους ανά την επικράτεια, το συντριπτικό ποσοστό δασκάλων, αλλά και ειδικοτήτων είναι αναπληρωτές. Οι μόνιμοι έχουν όλοι μετακινηθεί υποχρεωτικά για να καλύψουν τα τεράστια κενά του πρωινού ωραρίου. Τα δε σχολεία σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές δεν πρόκειται να ανοίξουν χωρίς αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας. Στη δευτεροβάθμια, επίσης, έχει ήδη γίνει αύξηση του ωραρίου και χαμός με τις β' αναθέσεις και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, ό,τι μπορούσαν να εξοικονομήσουν, έχει ήδη εξοικονομηθεί. Οι ώρες που τους περισσεύουν σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, φυσικά όχι σε όλες (σε σημείο να απορεί κανείς πόσες ώρες μάθημα είχαν πριν το 2010) είναι δύσκολο να διατεθούν στην πρωτοβάθμια, όχι μόνο λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που θα ξεσηκώσει ένα τέτοιο μέτρο, αλλά και επειδή δεν θα έχουν αντικείμενο διδασκαλίας (καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση οι φιλόλογοι, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί αυτοί που τους περισσεύουν). Ελπίζω δε ότι οι πιέσεις που ασκούνται για αναβάθμιση της ειδικής αγωγής δε θα επιτρέψουν τη συρρίκνωση των θέσεων της σε όλες τις δομές, οι οποίες θέσεις τα τελευταία χρόνια αυξάνονται προοδευτικά.

Στο ζήτημα των πιστώσεων ΕΣΠΑ, που αναπαράγεται και εδώ και στο fb συνέχεια, έχει τονιστεί πολύ και από πολλούς ότι δεν εξαρτώνται από οποιαδήποτε συμφωνία με τους θεσμούς, ακόμη και στο ακραίο σενάριο του Grexit. Δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα κράτη- μέλη ανεξάρτητα από την ένταξη στην ΟΝΕ, προκειμένου να μην υπάρχουν ποιοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη του βορρά και του νότου. Η ύπαρξη τους δε έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα -νομίζω το 2020- και σιγά σιγά το κράτος θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της επάνδρωσης της εκπαίδευσης και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Οι θέσεις ΕΣΠΑ θα πρέπει κάποια στιγμή να μετατραπούν σε οργανικές, αφού ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες δομές του δημόσιου σχολείου.

Το ότι φέτος θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους αναπληρωτές, αφού δεν ξέρουμε ούτε με ποιο καθεστώς θα κάνουμε τα χαρτιά μας, είναι γεγονός. Το ότι η χώρα θα αντιμετώπισει πολλές δυσκολίες από εδώ και στο εξής, επίσης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας εδώ να καταθέτει την όποια άποψη του de facto, ως την απόλυτη πραγματικότητα, που θα επηρεάσει το σύνολο των αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Ας διατηρήσουμε και φέτος την ψυχραιμία μας, ας είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν αιφνιδιασμούς μέσα στο καλοκαίρι και αν χρειαστεί να αντιδράσουμε, αλλά όχι να μοιρολατρούμε από τώρα για το τι πιθανολογύμε ότι θα συμβεί σε ένα δίμηνο. Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς ακόμα.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος topsy

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Αν αυτο καταλαβατε....

Αποσυνδεδεμένος trikie

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Αυτή την πληροφόρηση που έδωσες για το ΕΣΠΑ εγώ προσωπικά δεν τι γνώριζα. Νόμιζα και εγώ ότι  το ΕΣΠΑ παγώνει και αυτό σε ενδεχόμενη μη συμφωνία. Το θέμα είναι ότι ακούστηκε σήμερα στα κανάλια από κάποιο ομιλητή δεν συγκράτησα το όνομά του δυστυχώς, ότι έχουν απομείνει διαθέσιμα μόνο 29 δις από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ και υπάρχει σκέψη να πληρώσουν μισθωτούς και συνταξιούχους από αυτά τα χρήματα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα πάνε τελικά αυτά τα χρήματα... Ποιος θα πρωτοπληρωθεί από αυτά και αν τα χρησιμοποιήσουν τώρα τι θα μείνει για να γίνουν πιστώσεις το Φθινόπωρο για τους αναπληρωτές. Έπειτα το θέμα με τους αναπληρωτές είναι και πρακτικό, ποιος θα πάει στα νησιά ή γενικότερα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας του με ημερίσιο όριο 60 ευρώ ή και κάτω από 60 όταν έχει έξοδα διαμονής, μετακίνησης κλπ ή όταν υπάρχει η σκέψη για υποσχετικές στους δημοσίους υπαλλήλους;   

Αποσυνδεδεμένος stelma

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Αυτή την πληροφόρηση που έδωσες για το ΕΣΠΑ εγώ προσωπικά δεν τι γνώριζα. Νόμιζα και εγώ ότι  το ΕΣΠΑ παγώνει και αυτό σε ενδεχόμενη μη συμφωνία. Το θέμα είναι ότι ακούστηκε σήμερα στα κανάλια από κάποιο ομιλητή δεν συγκράτησα το όνομά του δυστυχώς, ότι έχουν απομείνει διαθέσιμα μόνο 29 δις από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ και υπάρχει σκέψη να πληρώσουν μισθωτούς και συνταξιούχους από αυτά τα χρήματα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα πάνε τελικά αυτά τα χρήματα... Ποιος θα πρωτοπληρωθεί από αυτά και αν τα χρησιμοποιήσουν τώρα τι θα μείνει για να γίνουν πιστώσεις το Φθινόπωρο για τους αναπληρωτές. Έπειτα το θέμα με τους αναπληρωτές είναι και πρακτικό, ποιος θα πάει στα νησιά ή γενικότερα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας του με ημερίσιο όριο 60 ευρώ ή και κάτω από 60 όταν έχει έξοδα διαμονής, μετακίνησης κλπ ή όταν υπάρχει η σκέψη για υποσχετικές στους δημοσίους υπαλλήλους;

Καλημέρα! Μέσα στη χρονιά είχε ακουστεί εντονα και μέσα από κύκλους του υπουργείου ότι τα κονδύλια ΕΣΠΑ που προορίζονται για πιστώσεις της επόμενης χρονιάς θα είναι μειωμένα κατά 40%. Πριν 3-4 εβδομάδες βγήκε δημοσίευμα που ανέφερε ότι το υπυργείο εξασφάλισε πιστώσεις ΕΣΠΑ αντίστοιχες με αυτές που δόθηκαν φέτος και επιπλέον άλλες 2000 κρατικού που προστίθενται στις 2000 φετινές του κρατικού, σύνολο δηλ. 4000 πιστώσεις κρατικού και ανέφερε ότι αναζητούνταν και πιστώσεις ΠΔΕ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με την παρούσα κατάσταση που τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν πιάσει πάτο είναι αμφίβολο ότι αυτές οι πιστώσεις θα διατεθούν για το σκοπό που εξασφαλίστηκαν και όχι για να καλύψουν τρέχουσες και επείγουσες ανάγκες (αυτή είναι δική μου εικασία). Μέχρι το Σεπτέμβρη θέλω να ελπίζω ότι θα βρεθούν εκ νέου οι απαραίτητες τουλάχιστον για το άνοιγμα των σχολείων πιστώσεις, καθώς όπως ειπώθηκε και από άλλους δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία χωρίς αναπληρωτές πλέον (τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια, που μπορώ να γνωρίζω).
Αυτό που γράφεις για το capital control δεν το είχα σκεφτεί, αλλά όντως αν συνεχιστεί, που απ' ότι λένε οι οικονομολόγοι δεν θα το ξεπεράσουμε και τόσο γρήγορα, θα είναι παρακινδυνευμένο για τον οποιοδήποτε να στελέχωσει σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας του με τα πάγια έξοδα μετακίνησης και εγγυήσεων που απαιτούνται. Τι να πω, ας ελπίσουμε ότι δεν ανησυχούμε μόνο εμείς οι εκπαιδευτικοί για τη δύσκολη κατάσταση που θα βρεθεί φέτος η εκπαίδευση και ότι οι αρμόδιοι ψάχνουν τρόπους για να βρεθεί μία ακρή και για τη φετινή χρονιά. Απλώς φοβάμαι ότι σε αυτή τη χώρα τρέχουμε την τελευταία στιγμή για να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα, που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και αντιμετωπιστεί καιρό πριν.

Αποσυνδεδεμένος portokali

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
το δημοψήφισμα είναι πλέον παρελθόν...σημασία έχει τι θα συμφωνηθεί. Και επειδή το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάποια συμφωνία, τι θα περιέχει αυτή; αν λοιπόν περιέχει το σταμάτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όχι πριν τα 67 καταλαβαίνετε όλοι τι θα γίνει; ήδη φέτος με το αρνητικό ρεκόρ αποχωρήσεων εκπ/ών πήραμε μια πρώτη γεύση...όχι μόνιμους δεν θα πάρει....ούτε αναπληρωτές :( ....αυτά για όσους προσδοκούν ασεπ εκπ/κων και τα ρέστα ;)

Αποσυνδεδεμένος thask

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
αυτό με τις συντ/σεις το έχω σκεφτεί και εγώ πορτοκάλι. Ας ελπίζουμε ότι αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά (που είναι πιο πιθανό), αλλιώς κούνια που μας κούναγε...

Αποσυνδεδεμένος Alexhs_27

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Σχετικά με το ΕΣΠΑ και τη συμφωνία.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113563267

Αποσυνδεδεμένος dpa2006

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση, ΠΕ04.01
    • Προφίλ
Οι δανειστές ζητάνε να φέρουμε μια σειρά σκληρών μέτρων και να τα εφαρμόσουμε.
Αν αληθεύουν τα ποσά για 9 ή 11 ή 13 δις ευρώ είναι λογικό να επηρρρεαστεί σοβαρά και η εκπαίδευση.
Τι θα συμβεί δεν μπορώ να γνωρίζω,νέες συγχωνεύσεις σχολείων;νέο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ ΙΙ;νέα διαθεσιμότητα δεν μπορώ να φανταστώ...
Επίσης δεν έχω πρόχειρο το ποσό συνολικά (αναλογικά και στην εκπαίδευση) που είχε ζητηθεί να εξοικονομηθεί το 2011-2012 και πάρθηκαν τα γνωστά μας μέτρα την περίοδο εκείνη.
Αν τα ποσά είναι συνολικά μεγαλύτερα και η αναλογία σε κάθε τομέα της οικονομίας,κατά συνέπεια και στην εκπαίδευση, θα είναι μεγαλύτερα.
Ελπίζω να μην ακούγομαι πολύ τεχνοκρατικά.... :(

Αποσυνδεδεμένος portokali

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
το Άμυνας τη σκαπούλαρε από τις περικοπές, οπότε δεν χρειάζεται να καταλάβουμε ποιος θα την πληρώσει τη νύφη των περικοπών...πως είπατε; θα κάνει μόνιμους διορισμούς;  :o
το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις... ;D ;D ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος vadi

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Όπως και η προκήρυξη της ΔΕΗ για 450 μόνιμους προχωρά κανονικά από το ΑΣΕΠ. Δυστυχώς πρώτο θύμα στις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων έως τώρα είτε με διαθεσιμότητες είτε με περικοπές είμασταν εμείς, αλλά και οι ευθύνες που έχουμε είναι πολλές...και γνωστές πλέον.
Κανείς δε μπορεί να μάθει ό,τι νομίζει πώς ξέρει ήδη. Επίκτητος

Αποσυνδεδεμένος stelma

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Εγώ πάντως ελπίζω να τη σκαπουλάρουμε στο παιδείας με το κόψιμο των διορισμών (ούτως ή άλλως πολλοί το ανέμεναν). Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ικανό ποσό εξοικονόμησης χρημάτων, αν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αναπληρωτών κρατικού κ ΠΔΕ. Ποιος ξέρει τι θα σκαρφιστούν για να το κατορθώσουν;

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182684
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 681
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)