0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Όντως έχω σκοπό να τους βάλω μια άσκηση με άμεσο-έμμεσο αντικείμενο στο διαγώνισμα β τριμήνου και δεν θέλω να τους μπερδέψω, το γνωστικό επίπεδό τους δεν είναι κι ό,τι καλύτερο....σκέφτομαι να τους πω και τις δυο περιπτώσεις και θα τους τονίσω αυτό που γράφει το σχολ.βιβλίο, ότι δηλ στα δίπτωτα ρήματα το έμμεσο αντικείμενο μπορεί να αντικατασταθεί από εμπρόθετο και για να μην μπερδεύονται να κοιτάζουν αν η αιτιατική του προσώπου μπορεί να αντικατασταθεί από εμπρόθετο για να τη χαρακτηρίσουν ως άμεσο ή έμμεσο αντ.Στο συντακτικό των νέων ελληνικών πράγματι τα καποια φαινόμενα είναι αρκετά μπερδεμένα, αλλιώς τα έμαθα εγώ στο σχολείο, αλλιώς τα δίδασκα πριν από τέσσερα χρόνια, άλλα πρέπει να πω τώρα...η σύνταξη των αρχαίων μου φαίνεται πολύ πιο ξεκάθαρη.Σχετικά με την ύλη syrrahm, σήμερα μπήκα στην 4η ενότητα, τους έκανα ένα συνεχές δίωρο και πήρα την ώρα των κειμένων γιατί εκεί έχουμε κάνει 8 κείμενα που είναι οκ.....οι συνάδελφοι στο σχολείο μου που διδάσκουν στα άλλα τμήματα της β είναι πιο μπροστά από μένα, τελείωσαν την 4η ενότητα! Εγώ ήμουν πιο πίσω από όλες γιατί τους δίνω επιπλέον ασκήσεις και καθυστερούμε...έχουμε χάσει και αρκετά μαθήματα και να φανταστείς το σχολείο δεν έκλεισε καθόλου λόγω γρίπης!!! Και στη γλώσσα της α είμαι πίσω, είμαι ακόμη στην 3η ενοτητα,ενώ όλοι οι άλλοι έχουν μπει στην τέταρτη...αγχώνομαι λιγο μετα την ύλη,μπορεί να είμαι υπερβολική,έχει τελικά νόημα?ΥΓ. Και στα αρχαία της γ είμαι πίσω,εκεί να δείτε επίπεδο οι φωστήρες μου,πέρσι ο φιλόλογος δεν τους έκανε μάθημα, τους έλεγε ανέκδοτα, ετσι μου είπαν.... Μήπως είναι καλύτερα να πάω σε λύκειο?Τι λέτε ?
Στο παράδειγμα Ο Γιάννης διδάσκει τον Πέτρο χορό, το χορό είναι το άμεσο και τον Πέτρο είναι το έμμεσο εφόσον μπορεί να αντικατασταθεί από το εμπρόθετο στον Πέτρο.
bikini, συμφωνώ απολύτως. Δεν ξέρω αν διάβασες το μήνυμά μου πιο πάνω, αλλά αυτό ακριβώς υποστηρίζω και εγώ.
Παράθεση από: apri στις Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:30:37 pmbikini, συμφωνώ απολύτως. Δεν ξέρω αν διάβασες το μήνυμά μου πιο πάνω, αλλά αυτό ακριβώς υποστηρίζω και εγώ.Το διάβασα, αφού είχα απαντήσει... Άρα, το διδάσκω μπορεί να έχει και Α σε γενική, σωστά;
πχ. "Ο Γιάννης διδάσκει τον Πέτρο χορό"κανουμε κανονικα συνταξη.ρημα: διδασκειποιος διδασκει? "ο γιαννης" αρα ειναι υποκειμενο.η επομενη ερωτηση που κανουμε δεν ειναι σε ποιον το διδασκει αλλα το τι διδασκει.αρα τι διδασκει ο Γιαννης? "χορο" η απαντηση αρα το αμεσο αντικειμενοσε ποιον διδασκει ο Γιαννης το χορο? "στον Πετρο" η απαντηση αρα το εμμεσο αντικειμενο.γενικα αυτο που εχει πιο στενη σχεση με το ρημα αυτο ειναι το αμεσο αντικειμενο. αρα μπορεις να του πεις οτι η απαντηση στην πρωτη ερωτηση που σας ερχεται στο μυαλο να κανετε αυτο ειναι το αμεσο αντικειμενο. επισης μπορεις να τους πεις οτι οταν κανουμε ερωτηση με πιο πολλες λεξεις τοτε βρισκουμε το εμμεσο αντικειμενο ενω στο αμεσο συνηθως εχει μια λεξη.πχ "ο γιαννης δινει στο Γιωργο ενα μηλο""τι δινει ο γιαννης?" (μια λεξουλα στην ερωτηση αρα το αμεσο)"σε ποιον δινει ο γιαννης το μηλο" (πιο πολλες λεξεις στη δευτερη ερωτηση αρα το εμμεσο)τα απλοποιω τοσο γιατι ειπες οτι το επιπεδο δεν ειναι κ το καλυτερο βεβαια μετα θα τους εξηγησεις κ τον κανονα αν μπορει να αντικατασταθει με εμπροθετο κτλ αλλα πρωτα - για να το καταλαβουν- μιλα τους με πιο απλη γλωσσα