PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Τυπική Εκπαίδευση
Σχολικά μαθήματα
Γενικό Λύκειο
Φιλολογικά μαθήματα
(Συντονιστές:
para5
,
MARKOS
)
Αρχαία Ελληνικά Α' Λυκείου
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
...
8
9
10
11
12
...
38
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Αρχαία Ελληνικά Α' Λυκείου (Αναγνώστηκε 228804 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
gringa
Έμπειρο μέλος
Απ: Αρχαία Ελληνικά Α' Λυκείου
«
Απάντηση #126 στις:
Ιουλίου 09, 2010, 03:14:15 pm »
Tweet
Αυτό που κάνω εγώ συνήθως είναι να κάνω 2 1,5ωρα τη βδομάδα. Σε κάθε μάθημα κάνω μία ώρα κείμενο (μετάφραση, σύνταξη και ερμηνευτικά) και το υπόλοιπο μισάωρο γραμματική και συντακτικό. Τη μία μέρα γραμματική (ξεκινάω από τον τονισμό) και την άλλη μέρα συντακτικό (ξεκινάω επίσης από το 0). Έτσι προχωράω παράλληλα με το κείμενο δίνοντας βάση κάθε φορά στις γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις του κάθε μαθήματος. Με βολεύει πολύ αυτό το σύστημα γιατί δεν κουράζει το μαθητή.
Α! και βάζω και πολλές ασκήσεις για το σπίτι ανάλογα με το φαινόμενο που μελετάμε σε κάθε μάθημα.
Καταγράφηκε
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Λατρεύω την εκπαίδευση
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 12:55:18 »
ΜΕΝΙ@
Προχωρημένο μέλος
Φύλο:
«
Απάντηση #127 στις:
Ιουλίου 26, 2010, 11:49:01 pm »
Γεια σας. Μου ζήτησαν να κάνω αρχαία α΄λυκείου και έκθεση σε μια μαθήτρια που θα πάει στο ΕΠΑΛ. Νομίζω ότι η ύλη είναι η ίδια με τα ενιαία λύκεια.Σωστά;;;Όμως δεν ξέρω ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μου;Δηλαδή στη β και γ λυκείου τι γίνεται;Σε ποια μαθήματα γράφουν πανελλήνιες εξετασεις;Δε μου έτυχε ποτέ να διδάξω σε μαθητή από ΕΠΑΛ.
Καταγράφηκε
Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο....κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει!!!
μαρία25
Προχωρημένο μέλος
«
Απάντηση #128 στις:
Σεπτεμβρίου 03, 2010, 01:42:47 pm »
Καλημέρα.. Πρόκειται να διδάξω φέτος για πρώτη φορά αρχαία α' λυκείου σε μια κοπέλα πολύ καλού επιπ'εδου και δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι να της κανω... πώς να διδάξω την εισαγωγή? πόσους στίχους να κάνω καθε φορά? να κάνω όλη τη συνταξη? δε ξέρω είμαι πάρα πολύ προβληματισμένη βασικά για το πώς να διδάξω την εισαγωγή..
Καταγράφηκε
gringa
Έμπειρο μέλος
«
Απάντηση #129 στις:
Σεπτεμβρίου 03, 2010, 02:37:58 pm »
Καλησπέρα! Κατ' αρχάς, μην αγχώνεσαι!
¨ολα θα πάνε μια χαρά.
Για την εισαγωγή συγκεκριμένα, αυτό που κάνω εγώ, είναι να τους δίνω ένα φυλλάδιο δικό μου με τα βασικά στοιχεία όλης της εισαγωγής και κάποιες ερωτήσεις στο τέλος. Τους ζητάω να κάνουν μια ανάγνωση το σχολικό, αλλά δεν επιμένω στο να αποστηθίσουν λεπτομέρειες. Αν θέλεις, μπορώ να σου στείλω το φυλλάδιο αυτό, ώστε να πάρεις μια ιδέα.
Στη συνέχεια: συνήθως διαμορφώνω το μάθημά μου ανάλογα με το αν ο μαθητής σκέφτεται να πάει θεωρητική κατεύθυνση ή όχι. Αν έχει αποφασίσει ότι τα αρχαία δεν το ενδιαφέρουςν, φροντίζω κυρίως να είναι εντάξει στις σχολικές του υποχρεώσεις.
Αν το παιδί θέλει να πάει θεωρητική κατεύθυνση, επιμένω πολύ περισσότεο σε γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, κάνοντάς τα όλα από την αρχή και από το μηδέν.
Σε κάθε περίπτωση, τους δίνω ένα φυλλάδιο με το πρωτότυπο κείμενο και τη μετάφρασή του. Κάνω αναλυτική σύνταξη (ανάλογα το μαθητή επιμένω περισσότερο ή λιγότερο - όπως προανέφερα) και από τη σύνταξη βγάζουμε τη μετάφραση. Στο ίδιο φυλλάδιο έχω ερμηνευτικά και λεξιλογικά σχόλια, τα οποίο τα συζητάμε και μαζί στο μάθημα. Ακόμη, το φυλλάδιο περιέχει αρχικούς χρόνους των ρημάτων με εγκλητικές και χρονικές αντικαταστάσεςι και καταλόγους με ουσιαστικά και επίθετα και σε ποιά κλίση ανήκει το καθένα. Τέλος, Ασκήσεις (λεξιλογικές-γραμματικές-ερμηνευτικές-συντακτικές).
Α! σε κάθε μάθημα κάνω περίπου μια παράγραφο 10-15 γραμμές και για κάθε τέτοια παράγραφο παίρνουν ένα φυλλάδιο που περιέχει τα παραπάνω.
Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα. Για ο,τιδήποτε, μη διστάσεις!
Καλή αρχή!
Καταγράφηκε
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Λατρεύω την εκπαίδευση
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 12:55:18 »
μαρία25
Προχωρημένο μέλος
«
Απάντηση #130 στις:
Σεπτεμβρίου 03, 2010, 03:05:55 pm »
ευχαριστώ παρα πολύ ειλικρινα ..
η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθει πάρα πολύ... και την εισαγωγή τη διαβάζετε από μεσα από το σχολικό και την εξηγείς? ή από το φυλλαδιο που της δίνεις εσύ? αν μπορούσες να μου στείλεις το φυλλάδιο να πάρω μια ιδέα θα σου χρωστούσα μεγάλη χάρη ειλικρινά... πώς μπορείς να μου το στείλεις όμως? α! και πόσες ώρες την εβδομάδα κάνεις αρχαία? ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!
«
Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 03, 2010, 03:09:36 pm από μαρία25
»
Καταγράφηκε
gringa
Έμπειρο μέλος
«
Απάντηση #131 στις:
Σεπτεμβρίου 03, 2010, 03:19:21 pm »
Αν θες στείλε μου με pm το mail σου να σου το στείλω.
Στην Α Λυκείου κάνω 3 ώρες αρχαία, δηλαδή 2 φορές από μιάμιση ώρα. Την εισαγωγή όχι, δεν τη διαβάζουμε. Τους τη "λέω" εγώ. Εξηγώ τί είναι ιστοριογραφία, ποιές είναι οι πρώτες ιστορικές καταγραφές, κ.τ.λ. Παράλληλα ρίχνουν μια ματιά στο φυλλάδιο για να ακολουθούν το μάθημα. Για το σπίτι τους λέω να κάνουν μία απλή ανάγνωση το σχολικό και να μάθουν μόνο αυτά που έχει η φωτοτυπία.
«
Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 03, 2010, 03:23:14 pm από gringa
»
Καταγράφηκε
dim!
Νέο μέλος
«
Απάντηση #132 στις:
Σεπτεμβρίου 09, 2010, 09:12:45 pm »
Θα με βοηθούσες για ακόμη μια φορά (!) αν μου πρότεινες κάποιο βοήθημα. Γενικά προτιμώ κάτι πλούσιο σε πραγματολογικά και ασκήσεις.
Καταγράφηκε
gringa
Έμπειρο μέλος
«
Απάντηση #133 στις:
Σεπτεμβρίου 10, 2010, 12:33:19 am »
Τί να σου πω... Έχω πάψει πια να αγοράζω βοηθήματα για την Α Λυκείου, γιατί σε λίγο δε θα χωράω ούτε εγώ στο σπίτι...
Κατά κανόνα δουλεύω με προσωπικές σημειώσεις, που τις έχω κάνει παίρνοντας τα στοιχεία που μου αρέσουν από πολλά βοηθήματα, αλλά και από το διαδίκτυο. Μπορείς να επισκεφτείς ένα βιβλιοπωλείο και να φυλλομετρήσεις κάποια, ώστε να δεις ποιό ταιριάζει σε σένα και στις ανάγκες των μαθητών σου (εννοώ το επίπεδό τους).
Καταγράφηκε
dim!
Νέο μέλος
«
Απάντηση #134 στις:
Σεπτεμβρίου 10, 2010, 10:02:50 am »
χαχαχαχα όντως!!! Με τόσα βοηθήματα και βιβλία θα βγούμε κι εμείς οι ίδιοι από το σπίτι! Ναι, θα επισκευτώ ένα βιβλιοπωλείο και θα διαλέξω ένα! Σ' ευχαριστώ!!
Καταγράφηκε
dimitra26
Νέο μέλος
«
Απάντηση #135 στις:
Σεπτεμβρίου 20, 2010, 10:09:34 am »
Ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ την ύλη για αρχαία Α λυκείου????Δεν την βρίσκω πουθενα.
Καταγράφηκε
pontiki!!!
Πλήρες μέλος
Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις...
«
Απάντηση #136 στις:
Σεπτεμβρίου 20, 2010, 11:09:21 am »
Ι. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Για τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας θα χρησιμοποιηθεί το Εγχειρίδιο Γλωσ-σικής Διδασκαλίας της Α΄ Λυκείου. Το βιβλίο θα διδαχθεί στο σύνολό του (Ενότητες 1-21) από Σεπτέμβριο έως Μάιο επί δύο (2) ώρες την εβδομάδα στα Ημερήσια Λύκεια και μία (1) ώρα την εβδομάδα στα Εσπερινά Λύκεια.
Εάν σε μερικά σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί η γλωσσική διδασκαλία (μορφολογία και σύντα-ξη) στη Γ΄ Γυμνασίου, ο καθηγητής θα πρέπει πρώτα να διδάξει την ύλη που δεν έχουν διδαχθεί οι μαθητές και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διδασκαλία του «Εγχειριδίου Γλωσσικής Διδασκαλίας» της Α΄ Λυκείου.
ΙΙ. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι (Ξενοφών, Θουκυδίδης)
Στα Ημερήσια Λύκεια, στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας θα διδαχθούν:
1. Ξενοφών: από Σεπτέμβριο έως 20 Ιανουαρίου επί τέσσερις (4) ώρες την εβδομάδα:
α. Πρώτη επιλογή : Ελληνικά,
Καταγράφηκε
lia85
Νέο μέλος
Φύλο:
«
Απάντηση #137 στις:
Σεπτεμβρίου 22, 2010, 10:13:27 pm »
Καλησπέρα σας. Επειδή θα διδάξω και εγώ πρώτη φορά αρχαία στην Α Λυκείου.Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος σε ποια γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα απο τη Γ Γυμνασίου να τους κάνω επανάληψη πριν μπω κατευθείαν στο κείμενο;
Καταγράφηκε
gringa
Έμπειρο μέλος
«
Απάντηση #138 στις:
Σεπτεμβρίου 22, 2010, 11:14:32 pm »
Σε όλα...
Δυστυχώς, ό,τι διδάχτηκαν τα παιδιά στο Γυμνάσιο, θεωρείται δεδομένο. Αυτό που κάνω εγώ είναι να ξεκινάω από τα πολύ βασικά: κανόνες τουνισμού, ουσιαστικά, το "λύω", και στο συντακτικό πρόταση, υποκείμενο, αντικείμενο κατηγορούμενο.
Προσπαθώ να κάνω 5-6 σειρές κείμενο και ένα φαινόμενο κάθε φορά, έτσι ώστε σε κανέν μήνα να ξαναθυμηθούν τα βασικά...
Αργότερα ξεκινάω τα πιο "βαριά", δευτερεύουσες, μετοχές, παραθετικά, συνηρημένα κτλ.
Καταγράφηκε
lia85
Νέο μέλος
Φύλο:
«
Απάντηση #139 στις:
Σεπτεμβρίου 23, 2010, 12:25:24 am »
Και εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν.θα δούμε πως θα πάει..Σε ευχαριστώ πάρα πολύ πάντως..
Καταγράφηκε
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
...
8
9
10
11
12
...
38