0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έτσι όπως θέτεις το θέμα για μένα προσωπικα το μόνο που θα μετρούσε θα ήταν τα θέλω μου!Τι εννοώ;
elranna μορφώνομαι και εκπαιδεύομαι δια βίου εντός και εκτός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων...
Νομίζω ότι πλέον το διδακτορικό δεν εξασφαλίζει ακαδημαϊκή πορεία.Σπανια τουλάχιστον.Κανε ο,τι αγαπάς. Αλλωστε δεν ξέρεις μέχρι να αποφασίσεις τι μπορεί να προκύψει.
Θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες αλλά θα αναφέρω και αυτή την παράμετρο: το διδακτορικό δεν είναι άλλο ένα πτυχίο σπουδών που το αποκτάς με σωστή και εις βάθος μελέτη αλλά προυποθέτει μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Όσον αφορά τις θεωρητικές επιστήμες, είναι μια μαραθώνια διαδικασία ασύλληπτης πνευματικής δοκιμασίας, υπομονής, αντοχής, αυτοεκτίμησης, ένα τεράστιο σκοτεινο τούνελ που κάνεις χρόνια να διανύσεις και από το οποίο βγαίνεις ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από όταν μπήκες. Όταν είσαι βαθιά μέσα σε αυτό και αμφισβητείς καθημερινά τις ιδέες σου και τα κίνητρα σου, όταν καταλαμβάνεσαι εμμονικά από την έρευνα σου, όταν κοιμάσαι και ξυπνάς με τη σκέψη του, όταν οι επαγγελματικές ευκαιρίες παιρνούν δίπλα σου κι εσύ δεν τις αντιλαμβάνεσαι, όταν ο κόσμος γύρω σου προχωράει με τη ζωή του αλλά εσύ πρέπει να ζεις και να αναπνέεις μόνο γι'αυτό για τουλάχιστον μια 5ετία, όλο αυτό είναι ένα βασανιστήριο που το αντέχει μόνο όποιος έχει πολύ βαθιά ριζωμένα κίνητρα. Ο διδακτορικός τίτλος δεν οδηγεί αυτονόητα σε ακαδημαΐκή επαγγελματική σταδιοδρομία, πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι εξαιρετικά τις δημόσιες σχέσεις σου και να είσαι προετοιμασμένος να κάνεις πολλές χαμαλοδουλειές και οι κοποι σου να μην ευοδωθούν ποτέ καθώς η κρίση που διανύουμε θα διαρκέσει για χρόνια και οι περικοπές δεν αφήνουν περιθώρια για πληθώρα μόνιμων θέσεων στην τριτοβάθμια. Κι εδώ κοιτάζουν να τα μπαλώσουν όπως όπως...Συμπέρασμα: δρομολόγησε μια επαγγελματική πορεία τώρα με όποιον τρόπο μπορείς και άσε το διδακτορικό και την εμβάθυνση των γνώσεων για αργότερα, οι πνευματικές ανησυχίες ούτως ή άλλως δεν καταλαγιάζουν ποτέ, κι εγώ ξέρω πατέρα που πήρε το διδακτορικό του με έξι παιδιά και μάλιστα τον ίδιο μήνα μαζί με το γιο του...
Θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες αλλά θα αναφέρω και αυτή την παράμετρο: το διδακτορικό δεν είναι άλλο ένα πτυχίο σπουδών που το αποκτάς με σωστή και εις βάθος μελέτη αλλά προυποθέτει μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Όσον αφορά τις θεωρητικές επιστήμες, είναι μια μαραθώνια διαδικασία ασύλληπτης πνευματικής δοκιμασίας, υπομονής, αντοχής, αυτοεκτίμησης, ένα τεράστιο σκοτεινο τούνελ που κάνεις χρόνια να διανύσεις και από το οποίο βγαίνεις ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από όταν μπήκες. Όταν είσαι βαθιά μέσα σε αυτό και αμφισβητείς καθημερινά τις ιδέες σου και τα κίνητρα σου, όταν καταλαμβάνεσαι εμμονικά από την έρευνα σου, όταν κοιμάσαι και ξυπνάς με τη σκέψη του, όταν οι επαγγελματικές ευκαιρίες παιρνούν δίπλα σου κι εσύ δεν τις αντιλαμβάνεσαι, όταν ο κόσμος γύρω σου προχωράει με τη ζωή του αλλά εσύ πρέπει να ζεις και να αναπνέεις μόνο γι'αυτό για τουλάχιστον μια 5ετία, όλο αυτό είναι ένα βασανιστήριο που το αντέχει μόνο όποιος έχει πολύ βαθιά ριζωμένα κίνητρα.
Παιδιά σκεφτόμουν το εξής και θέλω μια άποψη από εσάς. Σε δυο χρόνια αποφοιτώ με το καλό από τη δεύτερη σχολή μου. Σκεφτόμουν ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή διότι ήδη πέρασα μάθημα που αφορούσε το συγκεκριμένο αντικείμενο και το λάτρεψα. Επισκέφτηκα ήδη ειδικό σχολείο και έκανα εργασία με συνεντεύξεις από το διδακτικό προσωπικό και το διευθυντή. Πέρα όμως από το αντικείμενο που με ενδιαφέρει νομίζω πως ένα μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να λειτουργήσει θετικά κάποτε. Τί πιστεύετε εσείς; Να σημειώσω πως έχω μεταπτυχιακό στον τομέα μου, της φιλολογίας, και δεν ξέρω αν αντέχω ένα διδακτορικό. Ίσως αργότερα μπορεί. Αν ολοκληρώσω κάποιες "υποχρεώσεις" που ήδη προσπαθώ σε προσωπικό τομέα. Εσείς τί θεωρείτε καλό; Να ανοίγουμε και άλλες πόρτες ή όχι;
Τι θες εσύ να κάνεις; Να πάρεις γνώσεις πάνω στο αντικέιμενο ή να εμβαθύνεις και να παράξεις γνώσεις για άλλους;