0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καθηγητικές σχολές είναι η πρώην ΣΕΛΕΤΕ νυν ΑΣΠΑΙΤΕ.Άλλο επαγγελματικό δικαίωμα και άλλο να είναι υποχρεωμένος κάποιος να σε προσλάβει, μη μπερδευόμαστε.Και περισσότερους μπορεί να δεχτούν, δεν σημαίνει ότι με το πτυχίο παντρεύεσαι και μία θέση εργασίας.Ασύνδετα τα δύο αυτά μεταξύ τους, δεν αποτελεί επιχείρημα.Να αναζητήσουν εργασία.Οπότε είναι υποχρεωμένο το κράτος να μας διορίσει... δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση αλήθεια.Και άλλες επαγγελματικές ομάδες δεν έχουν εργασία να διοριστούν και αυτοί;Κατηγορηματικά όχι. Ούτε αυτονόητο, ούτε καν λογικό. Όπως και να το ονομάσεις κάνουμε κάτι συγκεκριμένο με συγκεκριμένους όρους όπως περιέγραψα σε προηγούμενο σχόλιο.Γιατί όσο αυξάνεται οι στοίβα, τόσο περισσότεροι είναι διατεθιμένοι να κάνουν την δουλειά μας με χειρότερυος όρους. Όχι, το υπουργείο θα βάλει τους όρους που επιθυμεί και εφόσον υπάρχουν ουρές που επιθυμούν να εργαστούν με αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσει. Τόσο απλά.
.Το χειρότερο δεν είναι ότι όποιος και να βγει παίρνει νέα μέτρα είναι ότι όποιος και να βγει δεν αναιρεί σχεδόν τίποτα από τα παλιά...
Πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιλεκτική στοχοποίηση ειδικοτήτων. Πχ οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν χάσει τις περισσότερες ώρες (πχ 3 ώρες υπεύθυνος εργαστηρίου, πρότζεκτ λυκείου κτλ) και στο παρελθόν δύο υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλος) έχουν προτείνει την καταργηση της Πληροφορικής από το Λύκειο. Ενω πχ τα θρησκευτικά δεν έχουν μειωθεί σε καμία τάξη, λόγω της στήριξης της εκκλησίας.
Πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιλεκτική στοχοποίηση ειδικοτήτων. Πχ οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν χάσει τις περισσότερες ώρες (πχ 3 ώρες υπεύθυνος εργαστηρίου, πρότζεκτ λυκείου κτλ) και στο παρελθόν δύο υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλος) έχουν προτείνει την καταργηση της Πληροφορικής από το Λύκειο. Ενω πχ τα θρησκευτικά δεν έχουν μειωθεί σε καμία τάξη, λόγω της στήριξης της εκκλησίας. Δεν το ανέφερα για αρχίσει πόλεμος ειδικοτήτων σε αυτήν την συζήτηση αλλά για να δείξω πως οι κυβερνώντες δεν κάνουν μόνο ότι ορίζει η τρόικα αλλά και ότι θέλουν οι "ισχυρές" ειδικότητες. Ειδικά οι συριζαίοι αποδεικνύονται μεγάλοι ξεφτίλες καθώς στην αντιπολίτευση υπόσχονταν άλλα και όταν ήρθαν στην κυβέρνηση συνεχίζουν να χτυπούν τους εκπαιδευτικούς. Σε αντίθεση πχ με τους δημοτικούς υπαλλήλους που τους στηρίζουν και κάνουν και προσλήψεις..
Πολύ μαζί μου τα έχεις βάλει, συνάδελφε και σε όλα με επικρίνεις! Το γνωρίζω ότι δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά νομίζω άδικα γράφεις όσα γράφεις!Καταρχάς, και οι δικές σου απόψεις μου θυμίζουν αυτά τα γνωστά που ακούγονται τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την αποσύνδεση του πτυχίου μας από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στα δημόσια σχολεία! Φυσικά, διαφωνώ με κάτι τέτοια και τα θεωρώ φτηνές δικαιολογίες για να δυσκολέψουν κι άλλο οι προσλήψεις και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών (όταν γίνουν με το καλό)!Καθηγητικές σχολές είναι γνωστό ποιες είναι: όλες που σου δίνουν τις ανάλογες επιστημονικές και παιδαγωγικές γνώσεις και αρχές, ώστε να σταθείς στην τάξη και να επιτελέσεις το έργο σου, το γνωστικό και το παιδαγωγικό, δηλ. όλες πλην τη Κοινωνιολογίας, των Οικονομικών επιστημών και των Πολιτικών επιστημών, που χρειάζονται και την παιδαγωγική επάρκεια από ΑΣΠΑΙΤΕ!Ασφαλώς και το κράτος δεν υποχρεούται να μας διορίσει όλους και ασφαλώς ο κάθε τελειόφοιτος των καθηγητικών σχολών μπορεί να εργαστεί κάπου αλλού, αν φυσικά το θέλει και το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, αλλά μην γράφεις ότι με το πτυχίο "παντρευόμαστε" μια θέση! Εγώ προσωπικά δεν είμαι διορισμένη, άρα αυτό που γράφεις ταιριάζει σε όσους ἐχουν διοριστεί και τρέμουν την αξιολόγηση, γιατί προφανώς κάπου υστερούν και φοβούνται απολύσεις! Επιπλέον, όσοι έχουμε τελειώσει καθηγητικές σχολές δεν τις τελειώσαμε μόνο για να πάρουμε γνώσεις και εφόδια (εντελώς ουτοπικό και εκτός πραγματικότητας αυτό που παραθέτεις), αλλά θέλουμε να εργαστούμε πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας, το οποίο και αγαπάμε και θα είμαστε αποδοτικότεροι από ό,τι αν δουλεύαμε κάπου αλλού! Ακόμη, γιατί είναι δεδομένο ότι όσο περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την συγκεκριμένη εργασία, τόσο πιο εύκολα θα αποδέχονται τους δυσμενείς όρους, που θέλει να επιβάλει κάθε τόσο η εκάστοτε κυβέρνηση; Ειδικά, οι αναπληρωτές (μετά την άρση του διετούς αποκλεισμού) μπορούμε να αρνηθούμε, χωρίς επιπτώσεις! Ο καθένας μας εξάλλου κρίνει και αποφασίζει και επιλέγει, είτε να πάει ως ΑΚΩ στην άγονη γραμμή, είτε να πάει ως ΑμΩ στην ενισχυτική στο νομό του, είτε να τα "παίρνει μαύρα" από ιδιαίτερα στο σπίτι του, είτε να βρει μια άλλη εργασία, π.χ. υπάλληλος γραφείου! Όσο για τους μόνιμους, αυτοί πάλι έχουν άλλες δυνατότητες κι άλλα όπλα να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους! Μην συγκρίνεις τα ανόμοια! Τέλος, γράφεις πως αυτό που κάνουμε είναι κάτι συγκεκριμένο. Μην τα υπεραπλουστεύεις τα πράγματα! Η κάθε δουλειά κάνει κάτι συγκεκριμένο! Οι εκπαιδευτικοί όμως προσφέρουν κάτι πιο εξειδικευμένο, που επηρεάζει τις επόμενες γενιές καθοριστικά και που αν δεν το αγαπάς κι αν δεν το κάνεις με υπομονή, με ζήλο και με αλτρουιστική προσφορά, ξεπέφτει σε απλό δημοσιουπαλληλίστικο επάγγελμα (τα έχω ξαναγράψει)! Κι όσο για τις ουρές που θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιμένοντας την αναπλήρωση, μπορούν να μπουν και όρια σε όσους εισάγονται από 'δω και πέρα στις φιλοσοφικές σχολές, στις σχολές θετικών επιστημών κλπ., αφού όπως προείπα δεν έχουν νόημα μόνο οι σπουδές σήμερα πλέον, αλλά κυρίως η επαγγελματική αποκατάσταση!
Πολύ μαζί μου τα έχεις βάλει, συνάδελφε και σε όλα με επικρίνεις! Το γνωρίζω ότι δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά νομίζω άδικα γράφεις όσα γράφεις!
Καταρχάς, και οι δικές σου απόψεις μου θυμίζουν αυτά τα γνωστά που ακούγονται τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την αποσύνδεση του πτυχίου μας από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στα δημόσια σχολεία!
Καθηγητικές σχολές είναι γνωστό ποιες είναι:
Ασφαλώς και το κράτος δεν υποχρεούται να μας διορίσει όλους
Ακόμη, γιατί είναι δεδομένο ότι όσο περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την συγκεκριμένη εργασία, τόσο πιο εύκολα θα αποδέχονται τους δυσμενείς όρους, που θέλει να επιβάλει κάθε τόσο η εκάστοτε κυβέρνηση;
Δεν τα έχω βάλει μαζί σου προσωπικά. Με τον παραλογισμό τα βάζω. Άδικα γράφω, το καταλαβαίνω διότι δεν μπορείς να αντιληφθείς κάποια πράγματα.Μα ουδέποτε ήταν συνδεδεμένα αυτά, με την έννοια ότι υπήρχε κάποια υποχρέωση να διοριστείς στο δημόσιο τελειώνοντας μία φιλοσοφική σχολή. Άλλο το έχω δικαίωμα να συμμετέχω σε διαδικασία ΕΠΙΛΟΓΗΣ και άλλο τελείωσα και θεωρώ ότι το δημόσιο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να με αποκαταστήσει γιατί αυτό είναι το όνειρό μου. Κι εγώ είχα όνειρο να γίνω αστροναύτης αλλά δεν ήταν κανείς υποχρεωμένος να μου το πραγματοποιήσει (συγγνώμη για την ειρωνία αλλά ελπίζω να καταλάβεις το πνεύμα).ΣΕΛΕΤΕ νυν ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι μόνες σχολές που έδιναν και δίνουν τίτλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ κάποιας ειδικότητας. Όλες οι άλλες ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΜΩΣ είναι σχολές που σου δίνουν δικαίωμα να ασκήσεις το επάγγελμα του εκπαιδευτικού μεταξύ άλλων. Με τη δική σου λογική και οι απόφοιτοι σχολών κομμωτικής είναι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών καθώς διδάσκουν στην τεχνική εκπαίδευση. (τραβηγμένο παράδειγμα αλλά σε παρακαλώ κατάλαβέ το).Αφού το καταλαβαίνεις τελικά, είδες που συμφωνούμε;Να σου το δώσω με παράδειγμα. Όπου κυβέρνηση μπορούμε να βάλουμε εργοδότης.Πριν λίγα χρόνια ο μισθός εκπαιδευτικών (εισαγωγικός) ηταν 1000
Η ευθύνη βαραίνει και τον εργοδότη (ξεκινώντας από το τελευταίο), γιατί δεν κάνει γραπτό ΑΣΕΠ όπως όφειλε να είχε διεξάγει τόσα χρόνια (και απορώ πως ακόμη οι νεώτεροι συνάδελφοι δεν έχουν προσφύγει), γιατί δεν βρίσκει ένα νέο σύστημα διορισμών, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αποφορτίζεται ο κλάδος, αλλά επιλέγει συνειδητά να διαιωνίζεται αυτό το αδιέξοδο της αναπλήρωσης, εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα! Κι εδώ υπάρχει το οξύμωρο και το τραγικό: να υπάρχουν χιλιάδες κενά, πιεστικές ανάγκες για μόνιμους διορισμούς, να προσφέρονται χιλιάδες συνάδελφοι για μόνιμη εργασία, με πολλά επιπλέον του βασικού τους πτυχίου προσόντα και να μην γίνονται διορισμοί! Επιπρόσθετα, η ευθύνη βαραίνει το κράτος και την Πολιτεία, γιατί εξακολουθούν να εισάγουν στις καθηγητικές σχολές χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, αντί να τους περιορίσει ορθολογικά! Πόσοι πια ν'ανοίξουν φροντιστήρια ή να εργαστούν σ'αυτά και πόσοι να πιάσουν δουλειά στα ιδιωτικά σχολεία, με τις τακτικές που επικρατούν εκεί;Ο κλάδος μας έχει ζήτηση, την όποια ζήτηση έχει τέλος πάντων, γιατί όλοι εμείς που έχουμε σπουδάσει εκπαιδευτικοί, αγαπάμε το συγκεκριμένο λειτούργημα και προφανώς θα αποδώσουμε περισσότερο σ'αυτό απ'ό,τι αν εργαστούμε κάπου αλλού (γι'αυτό δεν γράφεις κουβέντα εν τω μεταξύ) και γιατί πολλοί κρίνουν ότι αυτά τα 800 ευρώ τους καλύπτουν ακόμη, σε σχέση με τα 500 που θα έπαιρναν ως υπάλληλοι γραφείου π.χ. Εκπαιδευτικοί σπουδάσαμε εξάλλου, όπως ονειρευόμασταν, δηλ. κάτι προσιτό για τον μέσο Έλληνα κι όχι κάτι "εξωπραγματικό"! Άλλο που η κυβέρνηση επιχειρεί να το μετατρέψει σε δύσκολο και ακριβό "σπορ"! (και εν μέρει το έχει πετύχει)!Συνεχίζοντας, δεν ξέρω κατά πόσο στην περίπτωση που η εκάστοτε κυβέρνηση κατεβάσει κι άλλο τους μισθούς των εκπαιδευτικών, που τους βάλει να διδάσκουν 2 ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε τάξεις των 30+ μαθητών, θα βρει πρόθυμους συναδέλφους να πάνε ως αναπληρωτές οπουδήποτε (να σου θυμήσω πως τον Σεπτέμβρη παραιτήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι αναπληρωτές, γιατί αδυνατώντας να βρουν σπίτι στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, δεν έβγαιναν εν τω μεταξύ να πληρώνουν ξενοδοχεία) και μάλιστα χωρίς καμία δέσμευση για μόνιμους διορισμούς! Το επίπεδο και η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν πέσει, αλλα γι΄αυτό φταίει η νοοτροπία που καλλιέργησε η ίδια η Πολιτεία! Λέει, λοιπόν, κάποιος εκπαιδευτικός: γιατί να σκοτωθώ να τα εξηγήσω την ώρα του μαθήματος, να βγάλω ογκίδια στις φωνητικές μου χοδρές, από τη στιγμή που μου δίνει ο εργοδότης μου 3 και 60; Θα τα πω όπως τα πω, να προχωρήσω στην ύλη να είμαι τυπικά εντάξει κι ας πάνε στα φροντιστήρια να τους τα εξηγήσουν και να τα μάθουν! Γιατί να διορθώσω τετράδια και εργασίες στο σπίτι και να σπαταλήσω τον ελεύθερο χρόνο μου; Θα βάλω μόνο ένα διαγώνισμα τετραμήνου, όπως υποχρεούμαι! Αν η Πολιτεία είχε καλοπληρωμένους τους εκπαιδευτικούς και τους νοιαζόταν πραγματικά (γιατί άνθρωποι είναι κι αυτοί με οικογένειες και υποχρεώσεις), θα έκαναν σαφώς ποιοτικότερο έργο!Τέλος, ασφαλώς και δεν καταλαβαινόμαστε, γιατί δεν έχεις αντιληφθεί αυτό που τονίζω: παίρνοντας τον οποιονδήποτε πρόθυμο (ακόμη), να διδάξει με οποιουσδήποτε δυσμενείς όρους θέλει ο εργοδότης και να πληρωθεί με όσα του δίνει ο τελευταίος, αυτομάτως κατεβάζει ακόμη πιο πολύ την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και καθηλώνει τους μαθητές, δηλ. τους αυριανούς πολίτες! Συνάμα, μετατρέπει ένα από τα πιο σεβαστά λειτουργήματα σε μισητό επάγγελμα! Δεν ξέρω, αλήθεια, ποια άλλη εργοδοσία θα σκεφτόταν έτσι, παρά μόνο εκείνη που βρίσκεται σε απόγνωση, σε σύγχυση και σε πανικό και θέλει να διώξει κακήν κακώς το προσωπικό της, αντί να του πει ευθέως: "δεν αντέχω άλλο να σας πληρώνω, φύγετε"!
Η ευθύνη βαραίνει και τον εργοδότη (ξεκινώντας από το τελευταίο), γιατί δεν κάνει γραπτό ΑΣΕΠ όπως όφειλε να είχε διεξάγει τόσα χρόνια (και απορώ πως ακόμη οι νεώτεροι συνάδελφοι δεν έχουν προσφύγει),
Το επίπεδο και η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν πέσει, αλλα γι΄αυτό φταίει η νοοτροπία που καλλιέργησε η ίδια η Πολιτεία! Λέει, λοιπόν, κάποιος εκπαιδευτικός: γιατί να σκοτωθώ να τα εξηγήσω την ώρα του μαθήματος, να βγάλω ογκίδια στις φωνητικές μου χοδρές, από τη στιγμή που μου δίνει ο εργοδότης μου 3 και 60;
γιατί εξακολουθούν να εισάγουν στις καθηγητικές σχολές χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, αντί να τους περιορίσει ορθολογικά!
georgia06Όλες οι ξένες γλώσσες τόσο στην Α/θμια όσο και στη