0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα σας! Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών σε δημοτικό και αντιμετωπίζω προβλήματα συμπεριφοράς σε ένα τμήμα της 6ης Δημοτικού. Είναι ένα τμήμα 23 παιδιών με πολλά παιδιά με μαθησικές δυσκολίες και ένα με άλλη διάγνωση διαταραχής συμπεριφοράς. Σε αυτό το τμήμα μου δημιουργούν πρόβλημα κάποια αγόρια που δεν έχουν όρεξη να κάνουν μάθημα και σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να το διακόψουν ή για να μην αρχίσει καν. Το πρόγραμμα δε βοηθά, τα έχω δίωρο 5η-6η ώρα, ενώ όταν τα έχω 3η ώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Το παιδί με τις διαταρχες συμπεριφοράς δεν έχει παράλληλη στήριξη και εγώ δεν μπορώ να το χειριστώ όσο κι αν έχω προσπαθήσει και είναι και το βασικό μου πρόβλημα αλλα υπάρχουν κι άλλες προβληματικές εστίες. Έχω μεταχειριστεί παιδαγωγικούς τρόπους θέσπισης κινήτρων με πολύ προσωρινά αποτελέσματα. Τα προβλήματα είναι μονιμα με μικρές αναλαμπές. Ο δάσκαλος της τάξης είναι ένας τύπος που επειδη είναι απο το χωριό που είναι το σχολείο και ξερει τους γονείς απολαμβάνει το σεβασμό τους και των παιδιων αλλα δεν ενδιαφέρεται να με βοηθήσει. Ο διευθυντής τους εχει μιλησει αλλα το αποτέλεσμα ηταν προσκαιρο. Εχω παρει καποιους γονεις τηλεφωνο κάτι έγινε, αλλα όχι κάτι σπουδαίο. Δεν ξερω τι να κάνω. Δε με νοιαζει τοσο για το μάθημα αλλα πολλες φορές η συμπεριφορά απειλεί και την ασφάλειά τους-π.χ. τσακωμοι. Εχω κουραστει, δεν το βάζω κάτω αλλά τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα!!!!Εκτιμώ οποιαδήποτε συμβουλή!!!
Δοκίμασες να ακολουθήσεις την πιο απρόβλεπτη αντίδραση; Αυτό που περιμένουν είναι να σε δουν να βγαίνεις από τα ρούχα σου, να φωνάζεις σαν την κυρία Κατσίκη στις Σαββατογεννημένες, γενικά να δείχνεις ότι σε ζορίζουν. Αν αδιαφορήσεις πλήρως, δεν φωνάξεις, δεν κάνεις παρατηρήσεις, αλλά περιμένεις ήσυχα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσεις το μάθημα, θα ξαφνιαστούν. Το ίδιο αν μιλάς πολύ σιγά, γιατί κάποια στιγμή θα τους πιάσει περιέργεια να σε ακούσουν. Γενικά να δείξεις πως ό,τι και να κάνουν, εσύ έχεις αποφασίσει να κάνεις κάποια πράγματα και θα τα κάνεις. Στην πορεία μπορεί να βρεις και ποιου τύπου δραστηριότητες τους κρατάνε είτε πιο ήσυχους (πχ γραφική δουλεια) είτε πιο συγκεντρωμένους (πχ ακουστικά, τραγούδια κλπ). Αν βρεις κάτι τέτοιο, να το χρησιμοποιείς πιο συχνά, κι ας μην προχωράς τόσο στην ύλη. Επειδή είναι έκτη δημοτικού, μπορείς να κάνεις και κάποιες συζητήσεις για το θέμα της συμπεριφοράς, δεν είναι μωρά. Για τις ποινές και τη βαθμολογία, θέλει λίγη προσοχή, λόγω της κατάστασης. Τι εννοώ; Είναι κλασικό σκηνικό, επαρχία, ειδικότητα σε δημοτικό, ντόπιος δάσκαλος που τα παιδιά τα έχει σούζα, διευθυντής που μάλλον δεν θέλει φασαρίες με τους ντόπιους για το χατήρι ενός εκπαιδευτικού που δεν θα ξαναδεί στο σχολείο... Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι όποιοι είναι στην απ' έξω, κυρίως ειδικότητες και αναπληρωτές (ειδικά γυναίκες), θα υποφέρουν, και όχι μόνο θα υποφέρουν, αλλά θα τους επιρρίπτουν και τις ευθύνες. Η αυστηρότητα θα ερμηνευτεί ως στριμάδα και οι κακοί βαθμοί ως κόμπλεξ, και μπορεί να μη σε νοιάζει τι θα λένε οι μαμάδες στα κομμωτήρια, αλλά αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τάξη και θα διευκολύνει και τον σύλλογο να νίψει τας χείρας του και να μην ασχοληθεί. Μπορεί να ακούγομαι κυνική, αλλά το είχα ζήσει αυτό την πρώτη και τη δεύτερή μου χρονιά στο σχολείο που είμαι τώρα, όπου πλέον δεν μπορώ να πω ότι τους έχω σούζα, αλλά τέλος πάντων δεν αντιμετωπίζω τα προβλήματα που έχουν οι αναπληρωτές ή οι καθηγητές των μαθημάτων που τα παιδιά θεωρούν δευτερεύοντα. Δεν είναι ότι συνέβησαν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε εγώ μεταμορφώθηκα, απλώς βρήκαν άλλα "θύματα". Επίσης, αν στον σύλλογο όλοι αδιαφορούν, μην αρχίσεις εσύ να παραπονιέσαι μόνο, θα το θεωρήσουν δικό σου προσωπικό πρόβλημα. Μόνο αν μπορείτε να κάνετε θέμα μαζί με τις άλλες ειδικότητες, ίσως γίνει κάτι. Όταν λέω να κάνετε όμως, να είσαι σίγουρη ότι θα το κάνετε όλοι μαζί, όχι να πούνε ότι θα το φέρουν στον σύλλογο και καταλήξεις να μιλάς μόνο εσύ και οι άλλοι.. πέρα βρέχει.
Μα δεν είπα ότι είναι περίεργο ή πρωτοφανές, για συνηθισμένο το είπα. Και φυσικά δεν είπα ότι φταίει η κοπέλα ή όποιος άλλος είναι στη θέση της. Ακριβώς για να μη νομίσει ότι κάνει κάτι λάθος της παρουσίασα μια πικρή διαπίστωση. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει μόνο στο σχολείο μου αυτό. Για να μη βρεθεί η κοπέλα να της κάνουν ανοιχτό πόλεμο στην αθάνατη μισογυνική κ ξενοφοβική επαρχία, της λέω να προσέξει, να μην πάρει το θέμα πάνω της και βγει και φταίχτρα.