0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν αλλαξει η κυβερνηση, θεωρώ πιθανό να μην γίνει δεκτή η κατάργηση των Λατινικών..
Είχατε καμία ενημέρωση για το τι θα γινει με τα λατινικα;;
Έτσι θέλω να πιστεύω και εγώ...Δεν έχω κανένα νέο ακόμη. Αν μάθω θα σε ενημερώσω.
Ευχαριστώ! Μακάρι να ανακληθεί η απόφαση.. αν και δεν το κόβω στην παρούσα φάση
Δήλωση για τα Λατινικά, αφήνοντας υπονοούμενα για την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, που με ανακοίνωση αντέδρασε στην κατάργηση των Λατινικών, έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία Αντώνης Λιάκος, στο προσωπικό του ιστολόγιο.Ακολουθεί η δήλωση του Α. Λιάκου:"Συνάντησα πριν λίγο στην απογευματινή μου βόλτα μια κυρία που με κατακεραύνωσε για την κατάργηση των λατινικών, τα οποία φυσικά διδάχτηκε η ίδια κλπ. κλπ. Όταν την ρώτησα αν μπορεί τώρα να διαβάσει και να καταλάβει ένα ποίημα του Κάτουλλου, με ρώτησε ποιος είναι αυτός. Άντε τώρα να κάνεις συζήτηση....Και επίσης ξέχασε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής που έβγαλε μακροσκελή ανακοίνωση για την κατάργηση των λατινικών, να μας πει ότι η ίδια είναι καθηγήτρια ...λατινικών. Όχι δεν θα τη ρωτήσω αν διδάσκει ...Κάτουλλο".https://www.esos.gr/arthra/58625/yponooymena-liakoy-gia-tin-el-karamalegkoy-kosmitora-tis-filosofikis-gia-ta-latinika
θέλετε αναβάθμιση της λατινικής; φτιάξτε ένα ανθολόγιο μεταφρασμένων στη νεοελληνική γλώσσα λατινικών κειμένων των κορυφαίων λατίνων ποιητών, ιστορικών, ρητόρων , φιλοσόφων δραματουργών, πατέρων της εκκλησίας και δωστε τα στα ελληνόπουλα να τα προσπελάσουν νοηματικά και πραγματολογικά...ώστε να γίνουν κτήμα κι όσων δεν επιθυμούν κλασικές σπουδές
Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό. Και θα ήταν μια καλή ιδέα να υπάρξει έστω και τώρα, ειδικά αν τελικά καταργηθούν τα Λατινικά από την Γ' Λυκείου. Είναι κρίμα που ένα σημαντικό κομμάτι των μαθητών δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα για τη λατινική λογοτεχνία, επειδή δεν ακολουθεί ανθρωπιστικές σπουδές. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο ανθολόγιο με μια σύντομη ιστορία της λατινικής λογοτεχνίας ως εισαγωγή. Γιατί να μην είναι ένα μάθημα της
Ίσως να μπορεί να δημιουργηθεί ένα μάθημα τύπου κλασικές σπουδές, με θεματικές ενότητες ανά κειμενικό είδος και σύγκριση ανάμεσα στην αρχαιοελληνική και τη λατινική γραμματεία. Για παράδειγμα, η Μήδεια μέσα από τον Ευριπίδη και το Σενέκα. Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τη θεατρολογία ταυτόχρονα. Κάπως έτσι είναι και το σκεπτικό της Φινλανδίας που καταργεί τα "μαθήματα" όπως τα ξέρουμε. Αλλά για να γίνουν αυτά στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά στερεότυπα που έχουμε για τη γνώση στο σύνολό της.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικό, αλλά φοβάμαι ότι είναι δύσκολα υλοποιήσιμο στα ελληνικά δεδομένα, γιατί, αν μη τι άλλο, θέλει περισσότερο κόπο για να γραφτεί ένα τέτοιο σχολικό εγχειρίδιο. Μακάρι να γίνει κάποια στιγμή.Προς το παρόν, το ανθολόγιο φαντάζει πιο απλή λύση. Ίσως και μια ώρα την εβδομάδα να αρκούσε για τη διδασκαλία του, αν τα κείμενα είναι μεταφρασμένα.