0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το πρόβλημα είναι να ορίσεις πότε κάποια στοιχεία προσωπικής διάκρισης είναι ελεύθερη επιλογή κάποιου και πότε επιβεβλημένα παρά τη θέλησή του και άρα πρέπει να τύχει προστασίας από το κράτος.Ούτε ο σταυρός ούτε η μαντίλα θα έπρεπε να απαγορεύονται, αν κάποιος τα έχει επιλέξει. Απλώς, για τη μαντίλα υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποψιάζεται κανείς καταναγκασμό, αν και δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για όλες τις περιπτώσεις. Η μπούργκα από την άλλη μπορεί να απαγορευθεί, γιατί αντικειμενικά παραβιάζει την ελευθερία του ανθρώπου (δυσκολεύει την όραση και την κίνηση).
Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ατομική υπόθεση. Η καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης όμως, με την έννοια της επίγνωσης της θρησκευτικότητας της πλειοψηφίας είναι συνταγματική επιταγή να γίνεται σε συλλογικό επίπεδο και καλώς κατά τη γνώμη μου, γιατί η θρησκεία καθορίζει την ταυτότητα και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Δεν μπορεί κάποιος να περνάει από την εκπαίδευση και να μη μαθαίνει βασικά πράγματα περί θρησκευτικής ταυτότητας των γύρω του, ασχέτως των προσωπικών του επιλογών.Μ' αυτήν τη λογική, θεωρώ και λίγο άτοπο να έχει ακόμα κατηχητική μορφή το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτό είχε ίσως μια έννοια την εποχή της Τουρκοκρατίας, που λόγω της ξένης κατοχής υπήρχε έντονα ο κίνδυνος της πολιτισμικής αφομοίωσης και δεν υπήρχε ούτε καν κοινή γλωσσική μορφή (μόνο ατελείωτες διάλεκτοι) ως ενοποιητικό στοιχείο. Από τη στιγμή που γίναμε ανεξάρτητο κράτος, όμως, θεωρώ ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά. Δεν έχω δει κανέναν να γίνεται χριστιανός ή περισσότερο χριστιανός με τον τρόπο που διδάσκεται. Περισσότερο αδιάφορος ίσως. Και σίγουρα, δίνεται η δικαιολογία σε αλλόδοξους, αλλόθρησκους και άθεους να μην το παρακολουθήσουν καθόλου, άρα να μην ενημερώνονται ποτέ επισήμως για την επικρατούσα θρησκεία στη χώρα τους αλλά και για τις άλλες παγκοσμίως και να παραμένουν στις λειψές γνώσεις, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που μαθαίνουν στο περιβάλλον τους. Υπάρχει μια φοβικότητα γι' αυτό το θέμα από όλες τις πλευρές, που δεν ωφελεί κανέναν τελικά.
Για τα αυτομαστιγώματα στο κέντρο της Αθήνας ως ένδειξη θρησκευτικής πίστης και εκδήλωση θρησκευτικής λατρείας; Αυτά είναι Ok;
Πως θα το απαγορεψεις ? Θα σου πει ειναι μερος της θρησκευτικης και πολιτισμικης μου ταυτοτητας ...Οπως ειναι για την πλειοψηφια των ελληνων η θρησκεια...Αν καποιους τους ενοχλει η θρησκεια υπαρχει η
Εγώ θα έλεγα ότι χορτάσαμε από δεξιούληδες στην εκπαίδευση σαν εσένα.Τον πολιτισμό του αυτομαστιγώματος εγώ μπορώ να τον καταλάβω, τον πολιτισμό του δεξιού ρατιστή (σαν εσένα δηλαδή) που θέλει να λέγεται εκπαιδευτικός δεν τον θέλω στο σχολείο.
Αποτυχημενος Πολιτικος Μηχανικος αναζητει ρολο στην εκπαιδευση...