0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Υπόθεση εργασίας: Μητέρα εκπαιδευτικός μεγαλώνει το κάτω των 4ων ετών παιδί της μόνη της. Μένει με την 70χρονη γιαγιά η οποία πηγαινοφέρνει το παιδί στον παιδικό, γιατί η εν λόγω συνάδελφος δεν προλαβαίνει καθώς δουλεύει σε πολλά σχολεία μακριά και μετακινείται με αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Άδεια λόγω του παιδιού δεν δικαιούται, ακόμα και αν αποφασίσει να μην στείλει το παιδί στον παιδικό για να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γιαγιάς, γιατί ήδη φοιτά το παιδί σε παιδικό σταθμό (θα ίσχυε, αν δεν πήγαινε καθόλου). Δεν θα γίνει δεύτερο τμήμα στον παιδικό σταθμό, οπότε δεν δικαιούται άδεια ούτε και για εκ περιτροπής ημέρες. Δεν μπορεί να πάρει τη μείωση ωραρίου 25% γιατί θα ήταν δώρο-άδωρο, καθώς πάλι δεν προλαβαίνει να το πηγαίνει και να το φέρνει λόγω πολύωρων μετακινήσεων. Άδεια λόγω της γιαγιάς δεν μπορεί να πάρει, γιατί δεν δικαιούται. Οπότε η μόνη λύση είναι να μην το στείλει στον παιδικό και να μένει με τη γιαγιά, η οποία δεν είναι σε θέση να το φροντίσει για τόσες πολλές ώρες. Για να μην μιλήσω για την έκθεση που υφίσταται με τόσες πολλές μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς και σε 5 σχολεία.
Για παιδικό δεν ισχύει ότι αν το κρατήσεις σπίτι με χαρτί ευπαθειας, παιρνεις αδεια; Επισης στην εγκυκλιο για ολο το δημοσιο έλεγε ότι αν το 25% δεν επαρκεί για παραλαβή παιδιού από σχολείο δινεται όσος χρονια χρειαζεται. Δεν ξερω ομως αν εινσι μονο για παιδια που ηταν γραμμένα στο ολοήμερο. Παντως η ειδικού σκοπού δινεται κατα περιπτωση κ αυτη πιστευω ειναι πεειπτωση που θα μπορούσε να δοθεί.
Errietta μου πολύ παρηγορη και με συμπαράσταση η απάντηση σου.. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αυτό ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς; Την είδα την εγκύκλιο και διάβασα το συγκεκριμένο σημείο αλλά κάπου λέει ότι οι εκπαιδευτικοι, οι ένστολοι και οι νοσηλευτές πρέπει να απευθύνονται στη διεύθυνση που ανήκουν για τα σχετικά. Αφήνει ένα θολό τοπίο θεωρώ για μας πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί κάποιος που δε θέλει να βοηθήσει.