0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μ' εξετάσεις μπαίνουν στα πρότυπα απ' το δημοτικό στο γυμνάσιο. Σιγά τα ωά οι εξετάσεις για παιδάκια δώδεκα χρονώ. Όλα άριστα γράφουν. Στο λύκειο φαίνεται ο δυνατός μαθητής. Και στο λύκειο συνεχίζουν οι ίδιοι, του γυμνασίου δηλαδής, χωρίς εξετάσεις. Εξόν ελαχίστων εξαιρέσεων για ελάχιστες κενές θέσεις. Άρα ντζίφος.
Μην αναπαράγεις αυτό που διαβασα πριν από λίγες μέρες κι έγινα έξαλλη, ότι τα παιδιά στο δημοτικό έχουν εξαιρετικές επιδόσεις και χαλάνε στο Γυμνάσιο. Ξέρεις καλά ότι για την εισαγωγή στα πρότυπα γυμνάσια παίζει πολύς ανταγωνισμός και πολύ ιδιαίτερο και σαφώς δεν περναει ένα οποιοδήποτε παιδί δημοτικού. Ακόμα και χωρίς εξετάσεις όμως, ούτε η κλήρωση είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό δείγμα διότι απευθύνεται αυτομάτως σε οικογένειες που αποδίδουν μια κάποια αξία στη σχολική εμπειρία του παιδιού τους, ή που θέλουν να διαχωρίσουν το παιδί τους από τον μέσο μαθητή, ή θέλουν το παιδί να είναι σε ένα φροντισμένο περιβάλλον κλπ.
Δεν κατάλαβες τι έγραψα. Αν δεις στο δημοτικό όλοι άριστα έχουν. Κι όλοι άριστα γράφουν. Τα πράγματα εκεί είναι πολύ απλά. Απλοϊκά. Στο γυμνάσιο αρχίζουν και δυσκολεύουν. Εκεί αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι μαθητές. Και στο λύκειο ολοκληρώνεται η διαλογή καθώς το επίπεδο δυσκολίας φθάνει ψηλά και λίγοι μπορούν να το παρακολουθήσουν. Οι εξετάσεις, λοιπόν, στο δημοτικό για γυμνάσιο δεν αποκαλύπτουν τίποτα. Ούτε τους καλούς ούτε τίποτα. Άρα η δήθεν διαλογή μαθητών για τα πρότυπα δε φελά.
Το ότι έχουν άριστα στο δημοτικό όλοι δεν σημαίνει κάτι. Καλά κάνουν και έχουν γιατί είναι άλλη ηλικία και κακώς υπάρχουν και βαθμοί. Το άριστα 10 μ το άριστα 9 στο δημοτικό όμως δεν είναι το ίδιο, όποιος έχει χρόνια εμπειρία σε Γυμνάσια καταλαβαίνει αμέσως τπ γιατί και όποιος έχει εμπειρία σε Γυμνάσια, με την πρώτη παραγωγή λόγου στο Γυμνάσιο έχει καταλάβει τι μπορεί ο καθένας και όχι δεν είναι όλοι άριστοι. Τη διαβάθμιση βαθμολογίας των συμμετεχόντων στις εξετάσεις των προτύπων δεν τη γνωριζω, όμως οι συμμετέχοντες δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ούτως ή άλλως, γιατί δεν επιλέγουν όλες οι οικογένειες να βάλουν τα παιδιά τους στη διαδικασια αυτή. Σε οποιοδήποτε σχολείο υπάρχει επιλογή μαθητών, κάποια πραξματα λειτουργούν με έναν τρόπο που στον μέσο παρατητητη αυτό θεωρείται «καλό σχολείο». Το ίδιο ισχύει για τα μερη της επαρχιασ που εινΑι καθιερωμένο στο γενικό να πηγαίνουν οι καλοί μαθητες μόνο.
Διαφωνώ με το θεσμό των προτύπων σχολείων. Οι λίγοι και εκλεκτοί στα υποτιθέμενα καλά σχολεία και οι πολλοί στα υποβαθμισμένα σχολεία της γειτονιάς.....
Προσωπικά διαφωνώ με το σύστημα των τάξεων. Αν υπήρχαν κλάσεις μέχρι και το γυμνάσιο ανά γνωστικό πεδίο, δε θα υπήρχε λόγος για πρότυπα, ούτε για φροντιστήρια, ούτε για παράλληλη στήριξη σε πολλές περιπτώσεις (όταν η ενοχή από το γνωστικό έλλειμμα προκαλεί συμπεριφορικές δυσκολίες στο παιδί και στην τάξη). Πρέπει να γίνει κάποτε στα σοβαρά αυτή η συζήτηση, καθώς οι άνισες αφετηρίες είναι το πρόβλημα. Παιδιά συνομήλικα διαφορετικού επιπέδου γνωστικών δεξιοτήτων είναι αποτέλεσμα αυτών. Το υπάρχον σύστημα τις διαιωνίζει αντί κάτι να κάνει γι'αυτές. Οι κλάσεις θα έλυναν το πρόβλημα.
Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Η ύλη του δημοτικού είναι απλή. Αυτό σημαίνει πως η κλίμακα του "άριστα" είναι γιομάτη από μαθητές. Οπότε οι εξετάσεις από δημοτικό σε γυμνάσιο δε δείχνουν και πολλά πράματα. Στο γυμνάσιο η κλίμακα του "άριστα" αρχίζει ν' αδειάζει από μαθητές. Η ύλη δυσκολεύει κι όλο και πιο δύσκολα την παρακολουθεί μαθητής. Άρα θα 'χε πιότερο νόημα η διαλογή να γίνεται στα πρότυπα απ' το γυμνάσιο στο λύκειο. Αλλά δε γίνεται. Συνεχίζουν οι ίδιοι. Στο λύκειο η κλίμακα του "άριστα" αδειάζει από μαθητές κι ελάχιστοι την καταλαμβάνουν. Η διαλογή είναι στις εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο, πλέον.
Πόσες κλάσεις θεωρείς ότι θα ήταν αρκετές; Δεν υπάρχει η πρόθεση να κάνουν διαχωρισμό με βάση το γνωστικό επίπεδο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως στη Γερμανία. Παλιότερα είχε γίνει στα αγγλικά ο διαχωρισμός Αρχάριοι - Προχωρημένοι. Τέτοιος διαχωρισμός θα αρκούσε στη γλώσσα και στα μαθηματικά;
Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι δεν έχουν διαφορά από ένα σχολείο που δεν επιλέγονται οι μαθητες.
Για μένα, κι όπως προσπάθησα να το εξηγήσω, δεν έχουν. Αλλ' είν' απλά η άποψή μου, η άποψη ενός ανθρώπου μόνον.