0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
σωστος ο Debaser.Μια παραμετρος που δεν ξερω αν εχει συζητηθει (αν συζητηθηκε, συγχωρεστε με) ειναι η κατηγοριοποιηση των σχολικων μοναδων σε μια κλιμακα και ποιος ο σκοπος αυτης της καταταξης. Ειναι για να διαλεγουν μελλοντικα οι γονεις που θα στειλουν το παιδι τους; Ειναι κατι αλλο;
...η κατηγοριοποιηση των σχολικων μοναδων σε μια κλιμακα και ποιος ο σκοπος αυτης της καταταξης. ...
Κινδυνεύοντας να φανώ σπαστικός, έχετε καταλάβει πως οι περισσότερες αναρτήσεις απέχουν κατά πολύ από το θέμα της παρούσας συζήτησης; (Αποχή, απεργία ή όχι για την αξιολόγηση - Διαβάζοντάς το ξανά, η όλη κωμωδία ξεκινάει από εδώ καθώς η διατύπωση αναφέρεται στο με ποιον τρόπο θα αρνηθούμε αλλά έστω, ο δημιουργός εξηγεί/δηλώνει πως θέλει "ένα γκάλοπ για το τι γίνεται στα σχολεία ανά την Ελλάδα" επί της αξιολόγησης οπότε, είναι απλά μία ατυχής διατύπωση).Ο αποπροσανατολισμός ξεκίνησε από τη στιγμή που, αν και η αξιολόγηση στην παρούσα φάση αφορά στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η συζήτηση γρήγορα στράφηκε στην επικείμενη (
Ερμηνείες, υποθέσεις, εικασίες. Ήδη οι γονείς επιλέγουν τα σχολεία. Όποιος μπορεί μεταφέρει το παιδί του σε σχολείο «καλό», μακριά από περιοχές υποβαθμισμένες. Δεν χρειάζονται να δουν το 1,2,3,4! Πουθενά όμως δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Πραγματικά είναι ανάλογες κρίσεις με εκείνες περί του myschool τότε που μας βομβάρδιζαν όλη μέρα με τις σατανικές ύπουλες προθέσεις του Υπουργείου. Δεν πιστεύω σε μάγισσες και στο λυνήγι τους. Είναι λογική και σημαντική η εσωτερική αξιολόγηση. Είναι νόμος. Θα εφαρμοστεί.
Κρίμα, γιατί νομίζω ότι κι εσύ έχεις αποπροσανατολιστεί. Δεν καταλαβαίνω γιατι ρίχνεις ευθύνες στην ΟΛΜΕ ή τους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο είναι αδιάλλακτο. Και δεν μιλώ από κάποια κοματική τοποθέτηση. Το Υπουργείο Παιδείας με την παρούσα ηγεσία εμφανίζεται αδιάλλακτο σε ΟΛΑ τα θέματα, δεν κάνει διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους εκπαιδευτικούς ούτε πριν νομοθετήσει ούτε μετά, αφού εκδηλωθούν αντιρρήσεις. Δεν μπορείς να προσποιείσαι ότι υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές σε περιπτώσεις που η μία πλευρά λειτουργεί αυστηρά με το moto αποφασίζουμε και διατάσσουμε.Τώρα αν θες το σύμπαν να γκρεμίζεται κι εμείς να συζητούμε επί θεωρητικού επιπέδου, μεταξύ τυρού και αχλαδιού πώς θα θέλαμε ο καθένας από εμάς να αξιολογηθούν.... να σου πω ότι για να υπάρξει αξιολόγηση θα πρέπει πρώτα να έχουν λυθεί τα βασικά ζητήματα που αφορούν την παιδεία. Διοίκηση επιχειρήσεων 101. Δεν μπορείς να έχεις βασικά προβλήματα υποδομών, ασφάλειας, να έχεις μεγάλο μέρος του προσωπικού σου έκτακτο και να πας να εφαρμόσεις αξιολόγηση και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο.Πρέπει πρώτα να νοικοκυρευτεί η Παιδεία ανωθεν και μετά ευχαρίστως να συζητήσουμε για κάθε αξιολόγηση. Τότε θα έχει και νόημα προφανώς.
μυωπία,Ευθύνες στην ΟΛΜΕ ρίχνω γιατί, όπως έγραψα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, κάνει τα πάντα για να διαλαλήσει το "Όχι" αλλά τίποτα για να αναδείξει το "Γιατί" και, ακόμα περισσότερο, αν θέλει να είναι ή, έστω, να ενδυθεί το μανδύα του διαλλακτικού σωματείου, να προτείνει επί σημείων. Όπως έχω ξαναγράψει, ο "διάλογος" με το -συμφωνώ, αδιάλλακτο- ΥΠΑΙΘ, εξαντλήθηκε σε ένα μπρα-ντε-φερ του τύπου "Εμείς δεν κάνουμε πίσω. Κάντε εσείς, αλλιώς θα..." - "Όχι, εσείς θα κάνετε πίσω γιατί αν όχι θα...". Σε αυτό το πλαίσιο, και μπορεί να έχω εγώ μειωμένη αντίληψη - πάντως δεν προσποιούμαι, δεν αναγνωρίζω κάποια από τις δύο πλευρές ως πιο διαλλακτική από την άλλη. Ξύλινος λόγος και τεστοστερόνη. Όταν δε, πρωτοαναφέρθηκα στην απουσία προτάσεων από πλευράς ΟΛΜΕ, με πληροφόρησε συνάδελφος εδώ πως του είπαν το αμίμητο "Μπορείς να αναφέρεις τους λόγους που ΕΣΥ δε θέλεις στο σύλλογο ή στο email" (https://www.pde.gr/index.php?topic=36038.msg1099448#msg1099448). Κοινώς, μαζί στο "όχι" και χώρια στο "γιατί".Για τους εκπαιδευτικούς εν γένει, δεν αναφέρθηκα. Στην προ-προηγούμενη ανάρτησή μου που παραθέτεις, αναφέρθηκα στην ποιότητα διαλόγου και συνάφειας στο εδώ θέμα και όχι από την ολομέλεια των συμμετεχόντων σε αυτό.Επίσης, για το αν γκρεμίζεται το σύμπαν και την πολλή και αχρείαστη θεωρία, πιστεύεις πως γίνεται διάλογος ή κατατίθενται παραγωγικές προτάσεις για πράξεις; Αυτό που κάνουμε, δεν είναι επί του πρακτέου διάλογος. Εμπειρικός, υποθετικός, φοβικός ίσως αλλά επί του πρακτέου, σίγουρα όχι. Όσο δε για τις ανάγκες θεωρητικής τεκμηρίωσης, γνωρίζεις φαντάζομαι πως είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν βαρύτητα οι όποιες προτάσεις σου και να μη χαρακτηριστούν εμπειρικές/θυμοσοφικές (Ακαδημαϊκή Γραφή 101). Αλλά, ακόμα και έτσι, το παράπονό μου, δεν ήταν γιατί υπάρχουν προτάσεις και απουσιάζουν οι πηγές αλλά γιατί απουσιάζουν οι προτάσεις (και φαντάζομαι να συμφωνείς πως δεν είναι πρόταση όταν απλά υποδεικνύεις τα κακώς κείμενα ούτε "παντελονάτες" -που είναι και στη μόδα η έκφραση- δηλώσεις του τύπου "Εμένα θα με κρίνουν μόνο οι μαθητές μου" ή "Ο νόμος θα εφαρμοστεί και ό,τι δε λυγίζει, σπάει").Κλείνοντας, και κινδυνεύοντας να απαξιωθώ ως θεωρητικός για άλλη μία φορά, για να νοικοκυρέψεις ο,τιδήποτε, πρέπει να γνωρίζεις που στοχεύεις. Αυτά τα θέματα αναδεικνύονται από τη διαμορφωτική αξιολόγηση (Διοίκηση Επιχειρήσεων 102-> Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (Σολομών, Ι., 1999; Κασιμάτη, Αικ., 2003)).Αν εξακολουθείς να με βρίσκεις αποπροσανατολισμένο ή αν το βρίσκεις ενδιαφέρον και χρήσιμο, είμαι στη διάθεσή σου για διάλογο.Φιλικά.______Υ.Γ.: Επειδή πιστεύω πως έχω κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις μου, έχω διατυπώσει κάποιες απορίες και έχω αποπειραθεί κάποιες προτάσεις σε προηγούμενες αναρτήσεις μου στο εδώ θέμα αλλά και στο "Σχολική Ζώνη -> Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων" (https://www.pde.gr/index.php?topic=36021.0), σε περίπτωση που δεν τις έχεις διαβάσει, αν θέλεις να συνεχίσουμε το διάλογο, χωρίς χαρακτηρισμούς λόγω γνωστικών κενών (υποθέτω καλόπιστα), θα χαιρόμουν αν τις διάβαζες ώστε να είμαστε επί σημείων.
Σου λέει ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποδομών κι άρα η οποιαδήποτε συζήτηση για αξιολόγηση είναι τουλάχιστον άκαιρη (Αυτό είναι λογική παραφθορά) κι εσύ εξακολουθείς να λες "ελάτε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αξιολόγησης όπως θα το θέλαμε και θα έπρεπε να είναι". Με λίγα λόγια σου λέει ότι δεν έχουμε να φάμε, οπότε το να συζητάμε για το τι αμάξι θα αγοράσουμε στην παρούσα φάση είναι άτοπο κι εσύ σχεδόν της λες "ναι αλλά ελάτε να το αποφασίσουμε για όταν θα έχουμε τα απαραίτητα λεφτά" (Συνεχίζεται με άτοπη αναλογία). Αλλά από τη στιγμή που σου λέω εγώ π.χ. ότι κάνω μάθημα σε γραφείο διδασκόντων υπό τουλάχιστον γελοίες συνθήκες κι αυτό θα αξιολογηθεί λες και γίνεται σε ιδανικές συνθήκες (Ποιος το λέει αυτό; Ούτε στην χάλια εγκύκλιο δεν αναγράφεται αυτό. Άρα; Κακή πληροφόρηση; Φοβία; Ψέμα;) (αξιοποίηση πόρων και διδακτικού προσωπικού, διδακτικοί στόχοι, καινοτόμα προγράμματα κλπ) κι εσύ το υποτιμάς σε "παράπονα για τις συνθήκες εργασίας", δε νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε (Με τέτοια λογικά σφάλματα, θα συμφωνήσω). Νομίζω η άποψη των περισσοτέρων εδώ μέσα καθώς κι εκείνων που απέχουν από την αξιολόγηση (Και εγώ είμαι ένας από αυτούς) είναι ότι υπάρχουν πολύ πιο φλέγοντα θέματα που πρέπει να επιλυθούν πρώτα, πριν μιλήσουμε για αξιολόγηση και στόχους.
trust no one,Νομίζω πως μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε. Αυτό που είπα είναι πως τα όποια προβλήματα αναφέρεις και όσα έχουν και δεν έχουν αναφερθεί εδώ (υποδομές, πόροι, ανθρώπινο δυναμικό, επιμορφώσεις κ.α.), προκειμένου να συγκεντρωθούν, να επικοινωνηθούν και να αντιμετωπιστούν πρέπει να πραγματοποιηθεί μία συστηματική διαδικασία αποδελτίωσής των, συνοδευόμενη από προτάσεις βασιζόμενες -κυρίως- σε εγνωσμένες καλές πρακτικές από αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτή η διαδικασία έχει αποτυπωθεί στην ερευνητική βιβλιογραφία ως κομμάτι της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την (απρόκλητη) αγανάκτησή σου. Τι σε ενοχλεί σε αυτή τη διαδικασία; Η λέξη; Ξέρεις κάποια άλλη συστηματική διαδικασία που να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και έχει άλλο όνομα; Αν ναι, δε θα τα χαλάσουμε στη σημειολογία. Πες την.____Υ.Γ.: Ελπιζω να συμφωνείς πως, η οχλαγωγία ή η... συστηματική γκρίνια (και μην το πάρεις προσωπικά - εκτός και αν αυτοαναγνωρίζεσαι ως συστηματικός γκρινιάρης), δεν είναι το ίδιο με τη διαδικασία που περιγράφω.Υ.Γ.2: Διάβασε σε παρακαλώ τι έχω πει και μετά πες μου τί λέω και τί δεν λέω γιατί όταν κρίνεις το απόσπασμα, είναι λογικό να μην έχεις την όλη εικόνα και να απαντάς βασισμένος σε εντυπώσεις. Έτσι, ίσως καταλήξεις πως μπορεί να έχουμε και κοινούς στόχους. (Ίσως και όχι βέβαια...)
1o boldδε χρειάζεται καμία αξιολόγησητο μόνο που αρκεί είναι να βγουν απο τις πολυθρόνες που κάθονται εκεί στο υπουργείο και να επισκεφθούν τα σχολεία ανα την Ελλάδα, να τα δουν με τα δικά τους μάτια, κτίρια, εργαστήρια και εξοπλισμό αίθουσας ( ακόμα έχουμε πίνακες με κιμωλία) αν ειναι δυνατόν να χρειάζεται ''αξιολόγηση'' απο τους εκπαιδευτικούς αυτό το θέμαμια αξιολόγηση του κράτους χρειάζεται στο τι δίνει για την εκπαίδευση, τι επενδύει στην εκπαίδευση και απο αυτά που επενδύει για την εκπαίδευση τι πραγματικά πάνε στην εκπαίδευση έχουμε δημοκρατία και η συντριπτική πλειοψηφία είπε ΟΧΙτο οτι εκλέχθηκε η κυβέρνηση ,δλδ το υπουργείο, με ψήφο δε τις δίνει το δικαίωμα να περνάει ότι θέλειμας είπαν κάντε αυτό και είπαμε όχι, γτ ειναι παράλογο 2o boldλέγεται κατασκευή σχολείων με εξοπλισμό και με μόνιμο προσωπικόαφού τα κάνεις αυτά και έχεις τη βασική προϋπόθεση για εκπαίδευση, τοτε προχωράς σε αξιολόγηση
...δε χρειάζεται καμία αξιολόγηση...μια αξιολόγηση του κράτους χρειάζεται (Η πιο γρήγορη αυτοαναίρεση/αντίφαση!)...
...αν ειναι δυνατόν να χρειάζεται ''αξιολόγηση'' απο τους εκπαιδευτικούς αυτό το θέμα (Δηλ. " - Πώς τολμάτε και ζητάτε από εμάς να σας πούμε τι πάει στραβά.
λέγεται κατασκευή σχολείων με εξοπλισμό και με μόνιμο προσωπικόαφού τα κάνεις αυτά και έχεις τη βασική προϋπόθεση για εκπαίδευση, τοτε προχωράς σε αξιολόγηση