*

Αποστολέας Θέμα: Μεταφορικό ισοδύναμο και εντοπιότητα  (Αναγνώστηκε 6632 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Μεταφορικό ισοδύναμο και εντοπιότητα
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 28, 2024, 09:44:04 pm »
Η αλλαγή ΔΟΥ γίνεται αλλάζοντας διεύθυνση κατοικίας στο Μητρώο του taxisnet. Έγινε πέρυσι και αποκτούν MAN και οι δύο σύζυγοι, αν υπάρχουν, γιατί θεωρείται κατοικία της οικογένειας

Δηλαδή συζυγοσ νεοδιόριστου σε νησί, ο οποίος διαμένει αλλού, δικαιούται τπ ισοδύναμο για να κάνει ταξίδια, και κατά τ άλλα οι μόνιμοι νησιωτεσ περιμένουμε να μας βάλουν πίσω χρήματα;;;  :o

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 14:55:47 »

Αποσυνδεδεμένος geoarna

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 29, 2024, 07:58:38 am »
Και όχι μόνο νεοδιόριστου. Ολοι όσοι έχουν έναν σύζυγο που δηλώνει μόνιμη κατοικία νησί.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 29, 2024, 08:01:44 am »
Και όχι μόνο νεοδιόριστου. Ολοι όσοι έχουν έναν σύζυγο που δηλώνει μόνιμη κατοικία νησί.

Στα καλά καθούμενα πώς δηλώνει κάποιος μόνιμη κατοικία νησί, χωρίς να έχει σχέση;

Αποσυνδεδεμένος thephantom

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 29, 2024, 10:44:11 am »
Πολύ απλά, αλλάζει ΔΟΥ όπως έγραψε συνάδελφος παραπάνω. Το έχουν πράξει πολύ συνάδελφοι που εργάζονται στα νησιά.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 14:55:47 »

Αποσυνδεδεμένος Τα κουρέλια τραγουδάνε

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 29, 2024, 02:23:32 pm »
Οι αναπληρωτές δεν χρειάζεται να αλλάξουν ΔΟΥ. Οι διορισμένοι χρειάζεται, αλλιώς δεν το δικαιούνται. Να επισημάνω ότι δεν παίζει ρόλο αν δεν έχετε συμβόλαιο με το σπίτι. Το αναφέρω γιατί φοβόμασταν ότι επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν κάνουν συμβόλαιο στα νησιά δεν θα το δικαιούμασταν.

ΜΑΝ δικαιούνται και οι σύζυγοι και όχι δεν είναι για να κάνουν ταξίδια, αλλά για να βλέπουν την οικογένεια τους.

Όταν αργότερα στη δήλωση φαίνεται ότι όλη τη χρονιά εργάζεσαι αλλού τότε η ΔΟΥ αλλάζει αυτόματα.

Αποσυνδεδεμένος anaplirotis111

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 29, 2024, 02:47:22 pm »
Οι αναπληρωτές δεν χρειάζεται να αλλάξουν ΔΟΥ. Οι διορισμένοι χρειάζεται, αλλιώς δεν το δικαιούνται. Να επισημάνω ότι δεν παίζει ρόλο αν δεν έχετε συμβόλαιο με το σπίτι. Το αναφέρω γιατί φοβόμασταν ότι επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν κάνουν συμβόλαιο στα νησιά δεν θα το δικαιούμασταν.

ΜΑΝ δικαιούνται και οι σύζυγοι και όχι δεν είναι για να κάνουν ταξίδια, αλλά για να βλέπουν την οικογένεια τους.

Όταν αργότερα στη δήλωση φαίνεται ότι όλη τη χρονιά εργάζεσαι αλλού τότε η ΔΟΥ αλλάζει αυτόματα.

Δεν ξέρω για το ΜΑΝ αλλα οσον αφορα για τη δήλωση κ την αυτόματη αλλαγη στη ΔΟΥ δεν ισχύει (παντα;). Εγω κ ο συζυγος δουλεύουμε 4 χρόνια σε αλλους νομους κ δεν εχει γίνει αλλαγη.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 29, 2024, 05:09:07 pm »

Είναι παράλογο πάντως. Γιατι κάποιος με καταγωγή πχ από ένα νησί, και περιουσία εκεί, με σπίτι που πάει στις διακοπές και σε άλλες περιστάσεις, συγγενείς εκεί (άρα και υποχρεώσεις απέναντί τους), αν η φορολογική του έδρα είναι στον τόπο κατοικίας του, δεν δικαιούται ΜΑΝ, αν και κατά το ήμισυ νησιώτης. Αλλά το δικαιούται ο σύζυγος του εκπαιδευτικού, ο οποίος δεν εργάζεται εκεί. Παράλογο και άδικο.

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 29, 2024, 05:12:20 pm »
Δεν ξέρω για το ΜΑΝ αλλα οσον αφορα για τη δήλωση κ την αυτόματη αλλαγη στη ΔΟΥ δεν ισχύει (παντα;). Εγω κ ο συζυγος δουλεύουμε 4 χρόνια σε αλλους νομους κ δεν εχει γίνει αλλαγη.

Και γω δουλευω σε αλλο νομο και δεν εχει γινει αλλαγη. Και σε νησι που ημουν για δυο χρονια παλι δεν ειχε γινει αλλαγη. Πρεπει να το ζητησεις (δεν ξερω πως) για να γινει
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 29, 2024, 05:20:13 pm »

Και γω δουλευω σε αλλο νομο και δεν εχει γινει αλλαγη. Και σε νησι που ημουν για δυο χρονια παλι δεν ειχε γινει αλλαγη. Πρεπει να το ζητησεις (δεν ξερω πως) για να γινει

Όντως δεν γινετσι αυτόματα αλλαγή. Εγω και ο άντρας μου ήμασταν ο καθένας στη δική του ΔΟΥ στην Αθήνα για παρα πολλά χρόνια αφότου είχαμε διοριστεί. Δεν θυμάμαι αν τα μεταφέραμε με τον γάμο ή πιο μετά, γιατί γενικα για πολύ καιρό διαφορα χαρτιά μας έδειχναν ότι μένουμε στην Αθήνα και γίνονταν ένα μπλεξιμο, πάντως δεν έγινε αυτόματα, πήγαμε και το ζητήσαμε (δεν θυμάμαι με ποια δικαιολογητικά).
Δεν έχω ακούσει τους συναδέλφους νεοδιόριστους στο νησί, πώς έβγαλαν ΜΑΝ και μου κάνει εντύπωση αν αυτό ενέπλεκε και την εφορία, γιατί τότε σίγουρα θα είχα ακούσει να ρωτάνε πού είναι το γραφείο εξυπηρέτησης. Μήπως υπάρχει και άλλος τρόπος μέσω βεβαίωσης υπηρέτησης;

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 29, 2024, 05:54:58 pm »
Χωρίς αλλαγή της ΔΟΥ ο νεοδιόριστος δεν παίρνει ΜΑΝ.
«Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ και η φορολογική κατοικία του/της υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης ή του/της συζύγου αυτού/ής στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο Μ.Ι.
Δικαιούχοι είναι επίσης το προσωπικό υπηρεσιών υγείας και το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί προσωρινά σε νησί εφαρμογής του μέτρου Μ.Ι.
Κάθε νοικοκυριό ή δικαιούχος της δεύτερης κατηγορίας (προσωπικό υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικό προσωπικό) που πιστοποιείται στην εφαρμογή αποτελεί μια ωφελούμενη μονάδα».https://metaforikoisodynamo.gr/beneficiariesregistration

Εγώ ως μόνιμη που έφυγα πριν 1 χρόνο από το νησί και εξακολουθούσα να έχω τη ΔΟΥ του νησιού, φέτος στη δήλωση χωρίς να γίνει αλλαγή ΔΟΥ, άλλαξε από μόνη της και μπήκε η ΔΟΥ που εργάζομαι και κατοικώ.

Επαναλαμβάνω ότι λογικό είναι να έχουν ΜΑΝ οι σύζυγοι, γιατί πηγαίνουν να δουν την οικογένεια τους. Έσπερος ασφαλώς και το θεωρώ πιο επιτακτική ανάγκη από τις περιπτώσεις που αναφέρετε. Ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα π.χ. αυτός που μένει μόνιμα στη Πελοπόννησο έχει κάποια οικονομική διευκόλυνση  για να πάει στον Έβρο να δει τους συγγενείς του και την περιουσία του.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 29, 2024, 07:04:26 pm »
Χωρίς αλλαγή της ΔΟΥ ο νεοδιόριστος δεν παίρνει ΜΑΝ.
«Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ και η φορολογική κατοικία του/της υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης ή του/της συζύγου αυτού/ής στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο Μ.Ι.
Δικαιούχοι είναι επίσης το προσωπικό υπηρεσιών υγείας και το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί προσωρινά σε νησί εφαρμογής του μέτρου Μ.Ι.
Κάθε νοικοκυριό ή δικαιούχος της δεύτερης κατηγορίας (προσωπικό υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικό προσωπικό) που πιστοποιείται στην εφαρμογή αποτελεί μια ωφελούμενη μονάδα».https://metaforikoisodynamo.gr/beneficiariesregistration

Εγώ ως μόνιμη που έφυγα πριν 1 χρόνο από το νησί και εξακολουθούσα να έχω τη ΔΟΥ του νησιού, φέτος στη δήλωση χωρίς να γίνει αλλαγή ΔΟΥ, άλλαξε από μόνη της και μπήκε η ΔΟΥ που εργάζομαι και κατοικώ.

Επαναλαμβάνω ότι λογικό είναι να έχουν ΜΑΝ οι σύζυγοι, γιατί πηγαίνουν να δουν την οικογένεια τους. Έσπερος ασφαλώς και το θεωρώ πιο επιτακτική ανάγκη από τις περιπτώσεις που αναφέρετε. Ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα π.χ. αυτός που μένει μόνιμα στη Πελοπόννησο έχει κάποια οικονομική διευκόλυνση  για να πάει στον Έβρο να δει τους συγγενείς του και την περιουσία του.

Η σύγκριση με οποιονδήποτε στεριανό προορισμό είναι άστοχη. Το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες είναι σαν αποζημίωση του υψηλότερου κόστους μετακίνησης με μέσο μαζικός μεταφοράς, σε αντιστοιχία με τις χερσαίες μετακινήσεις (πάλι με μέσο μαζικός μεταφοράς). Δεν είναι απλα μια επιδότηση μετακίνησης. Είναι προφανές ότι και ο εργαζόμενος στα νησιά θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τους κατοίκους, αλλά μου φαίνεται υπερβολή αυτό να επεκτείνεται και στους συζύγους που δεν διαμένουν εκεί. Γιατί μ αυτή τη λογική θα μπορούσε να το επικαλείται  οποιαδήποτε έχει μια πλάγια σχέση με οποιοδήποτε νησί και μετακινείται συχνά.

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 29, 2024, 07:37:19 pm »
Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Άστοχη μου φαίνεται η δική σας σύγκριση. Θεωρείτε πιο λογικό να δικαιούται ΜΑΝ αυτ@ που μένει και εργάζεται αλλού να πάει στο σπίτι του στο νησί για διακοπές, για να δει συγγενείς, για να δει την περιουσία του και όχι ο γονέας που εργάζεται και μένει αλλού για να δει τ@ σύζυγο και παιδί που μένουν στο νησί. Θα έπρεπε, δηλαδή, ο γονέας που μένει στο νησί να παίρνει το παιδί κάθε σκ ή δεύτερο σκ για να πηγαίνει στ@ σύζυγο; Να ταλαιπωρείται το παιδί; Για εμένα δεν υπάρχει σύγκριση. Δείτε πάλι ποι@ δικαιούνται ΜΑΝ. Πώς θα το επικαλείται κάπο@ με πλάγια σχέση;

Κυκλάδες Αθήνα πήγαινα τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα με πλοίο και πολύ σωστά το παρέχει για τις κατηγορίες που το δικαιούνται. Δεν καταλαβαίνω γιατί αν μένω Αθήνα θα έπρεπε αν είχα περιουσία, καταγωγή, συγγενείς στις Κυκλάδες να παίρνω επιδότηση για να πάω Κυκλάδες ενώ αν είχα περιουσία, καταγωγή και συγγενείς στον Έβρο να πρέπει να πληρώνω. Δείτε λίγο την απόσταση και πόσο κοστίζει για να πας στον Έβρο και κάντε τη σύγκριση.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 29, 2024, 07:52:59 pm από Τα κουρέλια τραγουδάνε »

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 29, 2024, 07:42:30 pm »
Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Άστοχη μου φαίνεται η δική σας σύγκριση. Θεωρείτε πιο λογικό να δικαιούται ΜΑΝ αυτ@ που μένει και εργάζεται αλλού να πάει στο σπίτι του στο νησί για διακοπές, για να δει συγγενείς, για να δει την περιουσία του και όχι ο γονέας που εργάζεται και μένει αλλού για να δει τ@ σύζυγο και παιδί. Για εμένα δεν υπάρχει σύγκριση. Δείτε πάλι ποι@ δικαιούνται ΜΑΝ. Πώς θα το επικαλείται κάπο@ με πλάγια σχέση;

Κυκλάδες Αθήνα πήγαινα τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα με πλοίο και πολύ σωστά το παρέχει για τις κατηγορίες που το δικαιούνται. Δεν καταλαβαίνω γιατί αν μένω Αθήνα θα έπρεπε αν είχα περιουσία, καταγωγή, συγγενείς στις Κυκλάδες να παίρνω επιδότηση για να πάω Κυκλάδες ενώ αν είχα περιουσία, καταγωγή και συγγενείς στον Έβρο να πρέπει να πληρώνω. Δείτε λίγο την απόσταση και πόσο κοστίζει για να πας στον Έβρο.

Αν ο κάτοικος Αθηνών θέλει ΜΑΝ για να πηγαίνει να βλέπει την εργαζόμενη συζυγο στο νησί, γιατί να μην θέλει ΜΑΝ και ο κάτοικος Αθηνών με καταγωγή εκ του νησιού που πηγαίνει για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του; Όσο πλάγιο είναι το ένα, είναι και το άλλο. Τέλος πάντων, δεν είχα ακούσει από κανέναν νεοδιόριστο ότι το ΜΑΝ το είχαν και οι σύζυγοι, αλλά επειδή μου ήρθε στο μυαλό μια συγκεκριμένη οικογένεια που διήγε αρκετά πολυτελή βίο και έκανε και αρκετά ταξίδια παράλληλα με τις μετακινήσεις από και προς το νησί, μου φάνηκε εξωφρενικό.

Αποσυνδεδεμένος diav

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 29, 2024, 08:04:53 pm »

Off  topic, αλλά αυτό που γράφεις αυτόματα και λογικά και μαγικά δεν ισχύει : το πιο πιθανό είναι ότι άλλαξες (και ηλεκτρονικά γίνεται πλέον, παλιά πήγαινες στο μητρώο στη ΔΟΥ χωρίς πολλή φούρια) τη διεύθυνση κατοικίας στην ΑΑΔΕ, άσχετα από την εργασία. Αυτόματα γίνεται ΜΕΤΑ την καταχώριση της νέας διεύθυνσης η εμφάνιση της νέας ΔΟΥ (λογικό). Εσύ δεν άλλαξες πρώτα διεύθυνση κατοικίας δηλαδή ;  Είπαμε ΑΙ , δεν φτάσαμε ακόμα εκεί.

« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 29, 2024, 08:10:16 pm από diav »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182514
  • Σύνολο θεμάτων: 19472
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144