0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ισχύει.https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/444971/p.d.-465-1981#Άρθρο_3|621657https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/621657
Επειδή δε μου ανοίγει το δευτερο έγγραφο. Μπορεί κάποιος να αναρτήσει μία νομοθεσια που να εξηγεί τι είναι το "απέχει αδικαιολόγητα". Εφόσον πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογημένς και αδικαιολόγητες απουσίες.
Τυπικά μπορείς να επικοινωνήσεις με τους γονείς και να τους ενημερώσεις για την υπόθεση και τον κίνδυνο που διατρέχει ο μαθητής ώστε να φροντίσουν να φέρουν κάποιο δικαιολογητικό π.χ. από επίσκεψη σε γιατρό ή από κάποια δημόσια υπηρεσία ή έστω υπεύθυνη δήλωση. Αυτό δεν έχει να κάνει με δικαιολόγηση απουσιών με την έννοια που αναφέρεις αλλά ως προϋπόθεση για να έχει το δικαίωμα ο μαθητής να γράψει το διαγώνισμα σε άλλο χρόνο.Αλλά όπως λέει και ο Έσπερος, συνήθως παραλείπεται αυτή η διαδικασία. Φαντάσου να έχεις λ.χ. 20 διαγωνίσματα τετραμήνου και από το κάθε ένα να τυχαίνει να λείπουν 2-3 μαθητές...Από την άλλη, έχεις το δικαίωμα να εφαρμόσεις το νόμο, να ενημερώσεις και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, να βαθμολογήσεις τον μαθητή με μονάδα!
Ειλικρινα στα 10-12 διαγωνίσματα που έχω να βαλω κάθε τετραμηνο, είναι είδηση το να μην λειπει κάποιος… Και στα φιλοκογικα είναι δύσκολο να σχεδιάσεις διαφορετικό διαγωνισμα. Μεγάλη ταλαιπωρια. Αν ο μαθητής που το έχασε είναι λίγο τεμπελάκος ή έχω την υποψία ότι ήθελε να το αποφύγει, θα τον κυνηγήσω να γράψει ο κόσμος να χαλάσει, δικαιολογημένη/αδικαιολόγητη γιατί αυτός είναι ο σκοπός: να γράψει. Να στρώσει τον πισινό του να γράψει. Πιο πολύ με ενοχλούν αυτά τα καθωσπρεπει παιδιά που έχουν και αξιώσεις, που γράφουν ένα 16-17, και λείπουν γιατί η κυριλέ οικογένεια τους πήγε στη
Αν δεν γράψει γιατί έλειψε αδικαιολόγητα τότε βαθμολογείται με την κατώτατη βαθμολογία λέει το Π.Δ....
Στο σχολείο ο μαθητής δεν μαθαίνει απλώς αλλά και κοινωνικοποιείται και μαθαίνει να ακολουθεί τους κανόνες όπως και οι υπόλοιποι. Το σχολείο ή θα καλλιεργεί μελλοντικά υπεύθυνους πολίτες αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης. Δεν πάμε σχολείο για να μάθουμε άλγεβρα, αρχαία και φυσική ΜΟΝΟΝ. Πάμε για να συνηθίζουμε την τήρηση κανόνων που διέπουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην Αγγλία το μότο στα σχολεία είναι " ο μαθητής κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και όχι ότι θέλει". Η ελαστικότητα από μεριάς μας ζημιά και μόνον προκαλεί σε ένα παιδί. Εκτός και αν συντρέχουν στο παιδί ιδιαίτεροι λόγοι οπότε εξετάζονται κατά περίπτωση σε συνεργασία με τον ψυχολόγο του σχολείου.
Ολα αυτά είναι ωραία. Αλλά που είναι το νόμιμο; Εδώ υπάρχει ένα κενό νόμου το οποίο είναι υπερ του μαθητή. Τυπικά δεν μπρούμε να βάλουμε σε κανένα μονάδα όταν λείπει από το διαγώνισμα.