0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άρα μια τρύπα στο νερό θα κάνουν τα διαβήματα των πενταμελών των μαθητών, αλλά και του Συλλόγου Γονέων. Δεν θέλω τώρα να πιάσω το "φιλοσοφικό", "ρητορικό", και εν πολλοίς υποβολιμαίο ερώτημα "ναι, αλλά ΑΝ οι αξιολογήσεις των αναπληρωτών μετρούσαν για τον διορισμό...", γιατί θα είχε και πολλές ανεπιθύμητες "ουρές" από πίσω ένα τέτοιο ερώτημα, αλλά σκεφτείτε λίγο τη θέση του ίδιου του καθηγητή που κάνει κάτι τέτοιο: από αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, μηδέν; Πώς θα σταθεί, όταν με το "καλό" διοριστεί, αν τον/την συνοδεύει μια τέτοια φήμη; (Απέναντι στους/στις συναδέλφους κυρίως, αν προεξοφλήσουμε ότι τη γνώμη των παιδιών και των γονέων την έχει γραμμένη.)
από αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, μηδέν;
[/b]Συμφωνώ με αυτό ΑΛΛΑ...το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή. Είναι πολύ διαφορετικό να απομνημονεύσεις τα βασικά ενός κειμένου (π.χ. στην ιστορία να θυμάσαι πρόσωπα σημαντικά και τι έκαναν), δηλαδή από όλο το κείμενο να απομονώσεις το "ζουμί" του μαθήματος και άλλο εντελώς να κρατώ το βιβλίο του μαθητή για να μου πει ΟΛΟ το μάθημα όπως το λέει το βιβλίο. Και αυτό είναι προβληματικό ειδικά για τους μαθητές μη τυπικής ανάπτυξης γιατί εκτός από το γεγονός πως οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές διαταραχές συνήθως έχουν μνημονικό θέμα (δηλαδή σε εμένα μπορεί να τα θυμάται και να μου τα πει αλλά όταν μετά από δύο ώρες το ρωτήσει η μητέρα του ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ μη σου πω ότι δεν θα θυμάται καν ότι κάναμε ιστορία), έχουν συνήθως και πρόβλημα κατανόησης του τι διαβάζουν. Επομένως το να βάλεις ένα τέτοιο παιδί απλά να διαβάσει ένα κείμενο και να το πει απέξω ΔΕΝ δουλεύει.Αντίθετα, αν εμπλακεί πιο "ενεργά" το παιδί στη διαδικασία (π.χ. να μάθει πως φτιάχνουμε ένα σχεδιάγραμμα του μαθήματος, να παίξουμε κάποιο παιχνίδι εντάσσοντας τη κίνηση του σώματος κ.λ.π.) τότε έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: έχω μία άλλη μαθήτρια που έχει την υπέρτατη τύχη να είναι σε ένα μικρό σχολικό τμήμα (12 μαθητές μέσα στην τάξη) και να έχει μία δασκάλα θεά η οποία χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνικές όπως περιέγραψα παραπάνω για να διδάξει μαθήματα όπως ιστορία, φυσική, γεωγραφία κ.λ.π. Τους βάζει λοιπόν στην ιστορία να αναπαραστήσουν μέσα στην τάξη το τι περιγράφει το μάθημα. Τα παιδιά παίρνουν ρόλους και φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή ένα μικρό θεατρικό. Ε λοιπόν, δεν υπάρχει φορά που το παιδί να έχει ξεχάσει σημαντικές πληροφορίες ακόμα και όταν κάνουμε επανάληψη το μάθημα αρκετές ημέρες μετά για ένα επαναληπτικό τεστ.Συμπέρασμα: δε λέμε να μην απομνημονεύσει καθόλου σημαντικές πληροφορίες αλλά να γίνει με έναν τρόπο που το βοηθάει και όχι μέσω μίας στείρας διαδικασίας (διαβάζω το κείμενο, δεν καταλαβαίνω τι λέει αλλά πρέπει να το μάθω απέξω). Το πρόβλημά μου λοιπόν με τη μητέρα δεν είναι ότι περιμένει το παιδί να μάθει απέξω πληροφορίες αλλά το (μεταφέρω αυτολεξεί τα λόγια της): "να το κάνεις με το δικό μου τρόπο γιατί ξέρω ότι δουλεύει".
leon. καταλαβαίνω τι λες αλλά στην πραγματικότητα μπερδεύουμε τρεις έννοιες και τις κάνουμε μια, ενώ είναι διαφορετικές: παπαγαλία, απομνημόνευση και αποστήθιση.Παπαγαλία είναι το να λες ένα κείμενο με τα λόγια ενός τυχαίου συγγραφέα βιβλίου επακριβώς και χωρίς να έχεις καταλάβει την ουσία, αυτό που κάνουν οι μαθητές, καλοί και κακοί, στοχεύοντας σε γρήγορο και άκοπο γράψιμο στα διαγωνίσματα και γρήγορη απάντηση σε ερώτηση: τι ξέρετε; στην τάξη. Εμένα δεν μου λέει τίποτα αυτό και μπορεί να έχεις έναν άριστο μαθητή κάθε μέρα που στο τέλος της χρονιάς δεν ξέρει καν να απαντήσει στην ουσία του μαθήματος, πέρασε και δεν ακούμπησε. Απομνημόνευση είναι τεχνική και τέχνη. Έχεις κάνει κτήμα σου αυτό που διάβασες, αφορά σε ορισμούς ή εξαιρετικά σημαντικά θέματα και η μνήμη είναι εκεί πάντα και για πάντα. Αποστήθιση πάλι είναι κάτι ενδιάμεσο, μπορεί να σημαίνει απνευστί λέω ένα κείμενο που δεν κατανόησα ή που κατανόησα αλλά δεν ξέρουμε αν είναι στείρα ή όχι. Τα δεδομένα της βιολογίας πχ αν τα κατανοήσεις δεν λέγονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους, είναι επιστημονικές γνώσεις. Η ιστορία από την άλλη είναι ελεύθερο κείμενο, τα δεδομένα της μπορούν να ειπωθούν με χίλιους δυο τρόπους και ο μαθητής μπορεί να διαβάσει πολλά βιβλία που με τελείως διαφορετικό τρόπο να δίνουν αυτές τις γνώσεις. Είναι αμαρτία να ζητούμε με την ίδια επιχειρηματολογία να μας πει ο μαθητής βιολογία όπως ιστορία.
Σωστα!Αλλα το συστημα στο οποιο βρισκομαστε πως ζηταει απο το μαθητη να πει/γραψει την ιστορια; Σε καμια περιπτωση με δικα του λογια! Στις πανελλαδικες βαθμολογειται μεχρι και το κομμα….
Να το κάνω και λίγο πιο προσωπικό. Η κόρη μου πάει Γυμνάσιο φέτος. Η καθηγήτριά της είναι καθηγήτρια ξένων γλωσσών που συμπληρώνει ώρες και ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει πολλά για το μάθημα αυτό. Η παράδοση είναι γύρω στα 5-10 λεπτά ανάγνωση του επόμενου μαθήματος από κάποιον μαθητή (συνήθως κάποιου που μιλάει και δεν κάνει και την καλύτερη ανάγνωση...) Την υπόλοιπη ώρα εξετάζονται οι μαθητές στο προηγούμενο μάθημα με ερωτήσεις τους πλαγιότιτλους του βιβλίου. Η κόρη μου κατέχει την ιστορία αυτή επειδή γνωρίζει περισσότερα από όσα αναφέρει το βιβλίο. Είναι το αγαπημένο της μάθημα και είναι ιδιαίτερα επιμελής μαθήτρια. Όσες φορές μέχρι στιγμής είπε μάθημα, το είπε με δικό της όμορφο συνεχόμενο λόγο και διανθίζοντας με επιπλέον γνώσεις τα όσα λέγονται εντός του βιβλίου χωρίς να παραλείψει πληροφορίες. Το σχόλιο που έκανε κάθε μα κάθε φορά η κυρία της ήταν: δεν διαβάσαμε όμως καλά ε; Συμπαθεί την κόρη μου και την θεωρεί καλή μαθήτρια που δεν επιτρέπεται να κάνει τέτοια λάθη...