0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός εις βάρος των εκπαιδευτικών (...) υποδαυλίζεται (...) επειδή διορίζονται πολλοί που δεν είναι ικανοί γι αυτή τη δουλειά και δεν τους αρέσει κιόλας.
Τώρα συζητάμε πώς θα βρει τους ικανούς να διορίσει και όχι πόσους. Αυτό καλύπτεται από το "όσους χρειάζονται", όχι αναπληρωτές δηλ.
Μέσα μου όμως βράζω που κάποιος μιλάει στο τηλ την μισή ώρα και μετά βάζει να διαβάσουν από μέσα τους την ιστορία και χτύπησε το κουδούνι. Έκθεση δεν έχει γράψει το ένα μου το παιδί σχολείο. Μαθηματικά έρχεται με λάθη στις ασκήσεις που έλυσαν στο σχολείο (...) λέω τα χειρότερα για δασκάλους και σχεδόν όλοι ρωτούν γιατί κρίνω και όχι αν κρίνω σωστά.
Συγνωμη ρε παιδια υπαρχουν δασκαλοι που την ωρα του μαθηματος μιλανε στο τηλεφωνο και δεν κανουν μαθημα; Εγω προσωπικα δεν εχω δει κατι τετοιο..
Μήπως όμως, πράγματι δεν κρίνετε σωστά; Το παράδειγμα της "μισής ώρας συνομιλία στο κινητό" πολύ αμφιβάλλω αφ΄ενός κατά πόσον αποτελεί γενικευμένη εικόνα και αφ' ετέτρου αν μπορεί να επαναλαμβάνεται όχι καθημερινά, αλλά απλώς συχνά. Και ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτό αποτελεί μια ακραία μεν, υπαρκτή δε κανονικότητα σε κάποια τάξη, πώς πιστεύετε ότι η αξιολόγηση, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, θα αποδώσει, αφού όταν ο σύμβουλος θα μπει (δυο φορές ανά τετραετία) στην τάξη το μάθημα θα γίνει υποδειγματικά; Το να εισαγάγουμε αξιολόγηση 360 μοιρών, δηλαδή ο εκπαιδευτικός να αξιολογηθεί και από τους μαθητές του, δεν είναι καταφανέστατα επικίνδυνο, τόσο λόγω της ανεπάρκειας των μαθητών (οποιασδήποτε ηλικίας και βαθμίδας) να κρίνουν ευθέως το γνωστικό υπόβαθρο του εκπαιδευτικού, όσο και λόγω του ότι μπορεί να ανοίξει κερκόπορτες για άλλου τύπου απαιτήσεις εκ μέρους των γονέων για τα βλαστάρια τους; Και αφού λοιπόν το ένα (είδος αξιολόγησης) είναι ελλιπές και ανεπαρκές και το άλλο ακατάλληλο, πώς νομίζετε ότι ένας γραπτός διαγωνισμός μερικών ωρών θα ξεχωρίσει σωστά την ήρα από το στάρι;
ούτε για το αν απέκτησαν μοριοδοτούμενα προσόντα μόνο και μόνο για να διοριστούν
Κι όμως, πέφτετε κι εσείς στην παγίδα της γενίκευσης, καθώς με τον παραπάνω αφορισμό βγάζετε απ' την εξίσωση τις περιπτώσεις όπου τα "μοριοδοτούμενα προσόντα" μπορεί να είχαν αποκτηθεί σε ανύποπτο χρόνο και ο νυν εκπαιδευτικός να τα αξιοποιούσε καθημερινά σε άλλη δουλειά, στην οποία ενδεχομένως να ανταποκρινόταν επιτυχώς για χρόνια και απλώς να αποφάσισε να κάνει μια επαγγελματική στροφή, για διάφορους λόγους. Μη μου πείτε πως όλοι οι συνάδελφοί σας με τέτοια "μοριοδοτούμενα προσόντα" τα απέκτησαν εκ των υστέρων "μόνο και μόνο για να διοριστούν", και πως δεν έχετε γνωρίσει κανέναν που να εμπίπτει στην κατηγορία την οποία περιέγραψα παραπάνω. Στην τελική, μας ενδιαφέρει να "μπολιάσουμε" το σώμα των εκπαιδευτικών με ανθρώπους που έχουν και τέτοιες διαφορετικές προσλαμβάνουσες από τον (προηγούμενο) επαγγελματικό τους βίο, ή όχι;
H ppil δεν ξέρω τι άποψη έχει για τον γραπτό διαγωνισμό. Εγώ προσωπικά που ήμουν, είμαι και θα παραμείνω υπέρ διαγωνισμού και θα ήθελα πολύ να υπάρχει γραπτή εξέταση και για θέσεις ευθύνης, θεωρώ ότι ο διαγωνισμός διασφαλίζει πρώτον το επιστημονικό επίπεδο (πράγμα που δεν διασφαλίζεται από το πανεπιστήμιο όταν έχεις 10 πόσα τμήματα με επαγγ. δικαιώματα φιλολόγου, 1000 αποφοίτους το χρόνο κ άτομα που μπήκαν με κοντά στη βάση στις πανελλήνιες). Δεύτερον διασφαλίζει ότι αυτός που θέλει τη δουλειά, θα έχει κοπιάσει, γιατί η αυτοπειθαρχία που απαιτεί η μελέτη, είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Τρίτον, δείχνει ότι υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια στην επιλογή, άρα δίνει στην κοινωνία την εντύπωση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η ελίτ της χώρας και δεν μας έοχυν του πεταματού κάτι άνθρωποι με ανυπόστατες σπουδές που έχουν μια καλή δουλειά και νομίζουν ότι είναι κάποιοι. Πέραν του ότι θεωρώ ότι στον διαγωνισμό έρχονται όλοι επί ίσοις όροις, απλώς κρίνονται για τις γνώσεις τους, ούτε για κοινωνικά κριτήρια, ούτε επιλογές στην προσωπική ζωή τους, ούτε για το αν γούσταραν να τρέχουν σε κατσικοχώρια ως αναπληρωτές, ούτε για το αν απέκτησαν μοριοδοτούμενα προσόντα μόνο και μόνο για να διοριστούν. Γι αυτό και είμαι υπέρ γραπτού διαγωνισμού με μόνη προσαύξηση τον βαθμό πτυχίου. @ppil δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πώς μας κρίνουν οι γονείς. Ό καθένας έχει τα δικά του. Άλλοι έχουν δικιο, άλλοι έχουν κόμπλεξ, άλλοι θέλουν απλώς babysittin και ακόμα και καλοπροαίρετα να το δεις, ο καθένας το συμφέρον του παιδιού του θέλει, αλλά δεν είναι ίδια τα συμφέροντα όλων των παιδιών.
Σοκάρομαι Έσπερε με αυτά που λες και απογοητεύομαι ταυτόχρονα. Να αποδείξει κάποιος τι με τον γραπτό διαγωνισμό, ότι είναι ικανός; Ότι έχει γνώσεις; Είχα εκπαιδευτικούς που είχαν άπειρες γνώσεις και καμία μεταδοτικότητα. Οι γνώσεις τους ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου και όμως οι μαθητές ΚΑΙ δεν καταλάβαιναν τίποτα ΚΑΙ δεν έμπαιναν στην τάξη, καθώς δεν υπήρχε προσέγγιση από τον καθηγητή, παρά μονάχα προσέγγιση μπαμπούλα. Και αυτό που λέω δεν εντάσσεται στην αξιολόγηση αλλά ξεκάθαρα στο κομμάτι του γραπτού και στο γνωσιακό επίπεδο. Λες πως αυτός που θέλει δουλειά θα κοπιάσει. Τι στο καλό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν κοπιάζουμε; Δουλευόμαστε και μεταξύ μας; Όπως επίσης τι αξιοκρατικό έχει ένας γραπτός που αν μη τι άλλο είναι πασίγνωστο πως μεγάλο ποσοστό όσων διοριστούν θα έχει πάρει τα θέματα δυο μέρες πριν στα χέρια του. Έσπερε όσο ανοιχτή και να είμαι στο να ακούω διαφορετικές απόψεις, τόσο δεν μπορώ να δεχτώ τις προσβλητικές αν μη τι άλλο κουβέντες, μην υπολογίζοντας το αίμα που έφτυσε ο καθένας μας. Πίστεψέ με κανένας από τους αναπληρωτές που πήγαν σε δυσπρόσιτα ή σε ένα μέρος 600χλμ από το σπίτι του δε γούσταρε να τρέχει εκεί. Το έκανε γιατί κάποιος άλλος δε ΓΟΥΣΤΑΡΕ όντως να το κάνει.