0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το ίδιο πίστευαν και το 1998
Η μεγάλη διαφορά με το '98 ήταν ότι τότε δεν υπήρχαν αναπληρωτές που επί 5 με 10 χρόνια γυρνάνε την Ελλάδα, έχουν σκάσει ένα σωρό χρήματα για μτπχκ, σεμινάρια, επιμορφώσεις κλπ. ή ακόμα και να έχουν ξαναδώσει γραπτό.Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του σήμερα με το μακρινό '98 που εξηγεί την μαζικότατη αντίδραση στο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει γραπτός ασεπ.
Για τώρα προφανώς. Γι αυτό μιλάνε και για μικτό σύστημα- που ουσιαστικά καθιστά προσχηματική την γραπτή εξέταση. Οι αναπληρωτές που έχουν δουλέψει κι έχουν επενδύσει, κάποια στιγμή θα διοριστούν όμως, και να βρεθεί ένα λειτουργικό σύστημα για τις επόμενες γενιές, και λειτουργικό σίγουρα δεν είναι το να μαζεύεις προϋπηρεσια για πάνω από 2 χρόνια, ούτε να μαζεύεις χαρτιά και χαρτιά και χαρτιά πάντα κάποιος θα έχει χρήματα για να πάρει άλλο ένα.
Δεν είναι λειτουργικό να μαζεύεις προϋπηρεσία πάνω από 2 χρόνια αλλά είναι το να δίνεις ΑΣΕΠ καθε 2 χρόνια; Προφανώς αν δεν έχει κάποιος ζήσει την κατάσταση αναπλήρωσης παράλληλα με οικογενειακές υποχρεώσεις ή/και σπουδές, δεν έχει ιδέα τι ζουν τόσα άτομα που αντιδρούν για τον γραπτό διαγωνισμό.
Είναι αστείο να σου ζητάνε να δίνεις γραπτό διαγωνισμό, ανά δύο χρόνια, για να δουλέψεις ως αναπληρωτής. Σταθερή ροή διορισμών και σταθερό σύστημα για πολλά χρόνια. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλους μας.
Δηλαδή είναι εύκολο να είσαι αναπληρωτής ενώ εχεις οικογένεια; ευκολότερο από το να κάτσεις να διαβασεις πάνω στο αντικείμενό σου που ούτως ή άλλως υποτίθεται ότι κατέχεις γιατί το σπούδασες; Το θέμα βασικά είναι να μην φτάνει κάποιος να προσπαθει να διοριστεί μετά τα 25. Ο διαγωνισμός έχει νόημα αν δεν εχεις μια τεράστια ουρά αποφοίτων, που απλώς διαλέγεις τους καλύτερους (με βάση τα κριτήρια του διαγωνισμού). Άρα δίνεις όντας νέος και κοντά στις σπουδές. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει τώρα, αλλά δεν γίνεται αιωνίως να θεωρούμε ότι ο δρόμος για τον διορισμό θα είναι η αναπλήρωση. Το υβριδικό σύστημα που φημολογείται, πάλι δεν θα ευνοήσει τους νέους. Αλλά θα εμπεδώσει ξανά την ιδέα ότι οι διορισμοί γίνονται μέσω διαγωνισμού, ώστε να μπορεί στο μέλλον σε πιο καθαρό τοπίο να παγιωθεί.