0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αύριο ο Μητσοτάκης στο Παιδείας... λέτε να ανακοινώσει τον γραπτό διαγωνισμό;
Το ότι θα επιλέξει κανείς την επιβίωσή του δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι δίκαιο και τι όχι.
Όπως ήδη ανέφερα, οποιοδήποτε σύστημα για να κριθεί επιτυχημένο οφείλει να απορροφά τους επιτυχόντες, σε βάθος χρόνου, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.Δε θυμάμαι με τι νούμερα ξεκίνησε ο γραπτός αλλά κατέληξε στον πρότελευταίο, ενδεικτικά, να διορίζονται 80 χημικοί.Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκαν στρατιές υποψηφίων με πολλά "κεκτημένα" (μόρια ασεπ, προυπηρεσίας κλπ) που προτιμούσαν να διορίζονται βάσει αυτών (40%, 24μηνο, 40μηνο κ.ο.κ.) παρά να ξαναπεράσουν την διαδικασία γραπτής εξέτασης.Της Διαμαντοπούλου υπήρξε θύμα της εποχής. Δούλευε ο άλλος σε δυσπρόσιτο και έπιανε 18 μήνες και ξαφνικά μετΝαι αλλά όπως αναφέρθηκε ήδη, τα ακαδημαικά προσόντα μένουν, δεν γίνεται reset κάθε 2-3 χρόνια.Τέλος πάντων, κλείνω με αυτά που έγραψα νωρίτερα, επιτυχημένο σύστημα λογαριάζω αυτό που συγκεντρώνει κάποιες βασικές προϋποθέσεις (συγκερασμό, αφούγκρασμα της βάσης και απορρόφηση των επιτυχόντων).Το να πρωτοτυπήσουμε ως επαγγελματικός κλάδος, να γίνουμε οι πρώτοι που θα δίνουν εξετάσεις για να δουλεύουν με 10μηνη σύμβαση κάθε χρόνο κι αλλού ανά την επικράτεια μου φαίνεται αδιανόητο.
Κ επίσης, μια άλλη παράμετρος είναι πως αυτή η εύκολη απόκτηση ακαδημαϊκών προσόντων κ συνακόλουθα η κατάληψη θέσεων στο δημόσιο, δημιουργεί κ μια αντίστοιχη νοοτροπία. Πάρα πολλοί συνάδελφοι νεοδιοριστοι, είτε ειδικής είτε γενικής, μπαίνουν στο δημόσιο σχολείο με τη λογική του "αράγματος". Δε λέω ότι θα πρέπει να γίνουμε είλωτες, αλλά για όποιον επιλέγει την εκπαίδευση θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, τα κίνητρα του να μην περιορίζονται στον σταθερό μισθό κ τις διακοπές του καλοκαιριού. Κ για να μην παρεξηγούμαι: και παλιότερα υπήρχαν τέτοιας νοοτροπίας εκπαιδευτικοί, αλλά τώρα έχουν σίγουρα αυξηθεί.
Πιο παλιά, η εικόνα που είχα για συναδέλφους που λούφαραν, ήταν ότι γενικά στην τάξη ήταν από απλώς οκ έως παραπάνω από οκ, το ίδιο και στην εφημερία, και προσπαθούσαν να αποφύγουν διάφορες εξωδιδακτικές εργασίες. Λούφα δηλαδή θεωρούσα είτε την παλιά φιλόλογο που έπαιρνε συγκεκριμένα αντικείμενα μόνο, είτε αυτούς που δεν ήθελαν ποτέ να πάρουν γιορτή, ή δεν γνώριζαν καμία πιο βαριά δουλειά όπως το πρακτικό. Περιστασιακά εμφανίζονταν άτομα με προβληματική συμπεριφορά εντός και εκτός τάξης. Και οι αναπληρωτές συνήθως ήταν πολύ πιο ευσυνείδητοι και φιλότιμοι και πρόθυμοι κλπ από τους μόνιμους. Από όταν άρχισαν οι διορισμοί, στην αρχή είδα άτομα με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και νοοτροπία εκτός χώρου σχολείου, αλλά με υψηλή εργασιακή ηθική, διότι είχαν συνηθίσει σε άλλα περιβάλλοντα. Πέρσι είδα για πρώτη φορά, αλλά κατάλαβα ότι θα παγιωθεί, ανρθώπους που ήρθαν στο σχολείο για να αράξουν, αλλά ταυτόχρονα δεν είχαν και ιδέα τι ακριβώς υποχρεώσεις έχει το σχολείο (δεν έχω καταλάβει πώς καριβώς μάζεψαν προϋπηρεσία τόσα χρόνια και συμπεριφέρονταν σαν εξωγήινοι), αδυνατούσαν να φέρουν εις πέρας αυτές τις βασικές υποχρεώσεις (του στιλ να κάνουν μια ολόκληρη μέρα εφημερία σωστά, για κάόιους ήταν υπεράνθρωπο), έκαναν χοντρά λάθη και στα βασικά όπως τα καθήκοντα ενός υπεύθυνου τμήματος, γενικώς συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν πατήσει ποτέ σε σχολείο, και φυσικά εξάντλησαν ό,τι άδεια υπήρχε και δεν υπήρχε, χωρίς καμία διάθεση να μάθουν και εμφανή τη νοοτροπία ότι κατά τη γνώμη τους το σχολείο ήταν μια δουλειά ανάλαφρη και άκοπη (άρα αν ζορίστηκαν εκείνη τη χρονιά, ήταν πρόβλημα του σχολείου και θα λυθεί με αλλαγή σχολείου όπου πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν guest star).
Πράγματι ισχύουν αυτά που αναφέρετε. Είναι όμως διαπιστώσεις.Θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιες λύσεις ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα ή να ελαχιστοποιηθούν;Ευχαριστώ.
Πολλές φορές δεν μπορεί. Εξάλλου κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο. Αν εγώ είμαι ο πιο δίκαιος στη θεωρία αλλά στην πράξη φέρομαι ατομιστικά και κοιτάω το τομάρι μου τι μετράει; Το τι σκέφτεται ο καθενας δεν έχει καμία σημασία. Πώς φέρεται και τι κάνει μετράει και επηρεάζει τους υπόλοιπους. Όπως και να έχει σταματήσουμε εδώ γιατί δεν βγάζει πουθενά η συζήτηση.
Το ότι κατέληξε να διορίζονται ελάχιστοι επιτυχόντες από τον γραπτό διαγωνισμό ( ενδεικτικά: οι πρώτοι φιλόλογοι που διορίστηκαν με γραπτό ήταν 2000+ κ κατέληξαν στον τελευταίο στους 480) έχει να κάνει με την καταστρατήγηση του ποσοστού διοριστεων από γραπτό, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος. Δηλαδή, έμπαιναν από το παράθυρο, πολύτεκνοι, επιτυχόντες με συγκεκριμένη προϋπηρεσία κ δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, καθώς υπήρχε κ ένας κομματικός στρατός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί. Κ ο νόμος είχε γίνει λάστιχο.
Ως προς τα μεταπτυχιακά κ γενικά,τα ακαδημαϊκα προσόντα, έχουν καταντήσει σούπερ μάρκετ κανονικοτατο, δυστυχώς.
Και δεν τσουβαλιαζω τα μεταπτυχιακά ή τα σεμινάρια με δίδακτρα, είναι συνέπεια της εποχής να πληρώνουμε για τη δια βίου εκπαίδευση, η οποία είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, εάν δεν αποτελούσαν αναγκαία προϋπόθεση διορισμού ή για θέσεις διευθυντών κλπ, δε θα ήταν πρώτη επιλογή η απόκτηση τους για την πλειονότητα των συναδελφων.
Κατι μεταπτυχιακά απο
Εδώ ψάχνουν συνταξιούχους δάσκαλους για αναπληρωτές και θα βάλουν γραπτό με βάση κιόλας για να κοπούν τα 3/4 αυτών...?Μη δίνετε μεγάλη σημασία σε δημοσιεύματα που κρύβονται συμφέροντα...από πίσω...Έξαλλου μέχρι το 2026 οι διορισμοί γίνονται από το παρών σύστημά...