0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Χριστός Ανέστη!Να ξεδιαλύνουμε μια συνήθη παρανόηση (με πρόλαβε κάπως ο neossos): το ότι οι νεοδιόριστοι την 1η χρονιά δεν λαμβάνουν οριστική τοποθέτηση, δεν σημαίνει ότι δεν διορίστηκαν σε (τυπικά) οργανικό κενό. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να διοριστούν (αρκετά παλιότερα έχουν γίνει διάφορα πάντως).Δεν τους ξεχνάω. Όταν έκανα την ακτινογραφία του 2021-2022, είδες την επόμενη χρονιά 2022-2023 να προσληφθούν μόνο 30.000 Αναπληρωτές; Έτσι και το 2024-2025 δεν θα προσληφθούν μόνο 40.000 Αναπληρωτές, αλλά πάλι θα έχουμε έναν αριθμό 50.000+ Αναπληρωτών, καθώς αφενός οι διορισμοί του 2024 δεν πρόκειται να καλύψουν όλα τα εναπομείναντα μετά τις μεταθέσεις οργανικά κενά και αφετέρου υπάρχουν οργανικές θέσεις που δεν έχουν ακόμα συσταθεί.Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι, με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας, πάντα θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Αναπληρωτών. Οπότε, υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για μείωση του αριθμού Αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, είναι ανεδαφικές. Επίσης, τα αναφέρω αναλυτικά ανά κατηγορία/πηγή που "φουσκώνει" τον αριθμό των Αναπληρωτών, μπας και διαμορφωθεί θεσμικά κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο για να μειωθούν οι πηγές αυτές. Ειδικά για τις θέσεις επί θητεία υπάρχει και είναι σε ισχύ η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Νόμου 1566/1985, που θα μπορούσε να βοηθήσει (αλλά δεν έχω δει να την αναφέρει κανένας)."αυτά που θα προκύψουν από σύσταση νέων οργανικών" εννοώ οποτεδήποτε κι αν γίνει αυτή η σύσταση. Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο για σύσταση νέων οργανικών το 2024 είναι αυτό που αναφέρεται στη σελ.16 στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του ΥΠΑΙΘΑ:"Σύσταση οργανικών θέσεων ΕΕΠ και Ε
Αληθώς Ανέστη και ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις! Εδώ που φτάσαμε θα πω πως καλοδεχούμενο είναι και το 4ΧΧΧ, ειδικά αν το ψηφίο των εκατοντάδων δεν είναι 0 (που λογικά 0 θα είναι αν το αίτημα του ΥΠΑΙΘΑ ήταν ακριβώς όσο και ο αριθμός των αποχωρήσεων του Μάρτη). Όσο για την κατανομή, μπορεί σίγουρα να είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, αλλά πιστεύω πως όλο και κάποιες σκέψεις θα υπάρχουν στο υπουργείο αναφορικά με τις γενικές κατευθύνσεις αυτής. Να περιμένουμε μια αυστηρά λογιστική προσέγγιση (π.χ. κάλυψη του 100% της δευτεροβάθμιας γενικής λόγω περιορισμένων πιστώσεων κρατικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη αναπληρωτών) ή οι αριθμοί εναπόκεινται αποκλειστικά στις προθέσεις αυτών των ελάχιστων ατόμων της ηγεσίας που αναφέρεις;
Από πού προκύπτουν οι περιορισμένες πιστώσεις κρατικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη αναπληρωτών
Αν ανατρέξεις σε προηγούμενα μηνύματα του Patreas (π.χ. εδώ), θα δεις πως υπάρχει μια τάση μείωσης των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για τις προσλήψεις αναπληρωτών (ενώ αντιθέτως το ΕΣΠΑ, τώρα ειδικά με το νέο πακέτο, έχει πάρει τα πάνω του).Οπότε αφού οι διορισμοί γίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως πολύ σωστά γράφεις (αλλά οι κυβερνώντες δεν θέλουν να καταναλώνεται μεγάλο μέρος του για την εκπαίδευση), δεν θα ήταν λογικό να κοιτάνε πρωτίστως να καλύψουν όλες εκείνες τις θέσεις που αν έμεναν κενές θα απαιτούσαν πρόσθετα κονδύλια από αυτή την πηγή χρηματοδότησης;
Αληθώς, Patreas! Έγραψες: "Ειδικά για τις θέσεις επί θητεία υπάρχει και είναι σε ισχύ η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Νόμου 1566/1985, που θα μπορούσε να βοηθήσει (αλλά δεν έχω δει να την αναφέρει κανένας)."Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η διάταξη αυτή; Από ό,τι ξέρω τα οργανικά κενά μεταθέσεων και διορισμών υπολογίζονται βάσει των εγκυκλίων προσδιορισμού κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις. Σε ποιο σημείο του προσδιορισμού των κενών μπορεί να βοηθήσει η διάταξη που έγραψες;
Καλημέρα, Χριστός Ανέστη με υγεία σε όλους. Εκτίμηση μου είναι ότι η κατανομή στην Πρωτοβάθμια θα είναι για πρώτη φορά μια μαχαιριά στις θέσεις των δασκάλων. Παρά τις 1200 συνταξιοδοτήσεις, θεωρώ ότι ταβάνι θα είναι το 900 και οι υπόλοιπες θέσεις θα δοθούν σε νηπιαγωγούς και ειδικότητες (κυρίως στους νηπιαγωγούς λόγω της δίχρονης). Επίσης, αυτό θα γίνει γιατί πλέον οι σύλλογοι των αναπληρωτών έχουν σιγήσει και δεν υπάρχει καμία πίεση προς την πολιτική ηγεσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θυμάμαι σύλλογο δασκάλων να είναι πολύ ενεργός και να πιέζει και να καταφέρνει πολλές νίκες. Οπότε, μια εκτίμηση μου είναι αυτή. Θεωρώ ότι οι διορισμοί θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των μετατάξεων (κατανομή ανά ειδικότητα κτλ). Δεύτερη εκτίμηση μου σχετικά με τους δασκάλους είναι ότι δεν θα δοθούν θέσεις πάλι στην Αττική. Αν κάποιος προθέσει τις θέσεις των μετατάξεων και αφαιρέσει από αυτές τις θέσεις στην Αττική μας μένει ένα 1400+, το οποίο και επαρκεί για να δοθούν αυτές οι θέσεις για διορισμούς. Θεωρώ ότι η λογική του Υπουργείου είναι η Αττική να δίνεται στις μεταθέσεις για να φεύγει ο κόσμος από νησιά και σταδιακά να πηγαίνει στον τόπο του. Εδώ βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι κάποιες περιοχές (Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική) καλύπτονται δύσκολα και από αναπληρωτές δασκάλους γενικής παιδείας. Άρα, ίσως το Υπουργείο έδινε κάποιες ελάχιστες θέσεις σε αυτές τις περιοχές. Τέλος, ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι υπάρχει σκέψη στο Παιδείας οι αναπληρωτές να ανακοινώνονται στα μεσα του καλοκαιριού, αλλά η ανάληψη να ξεκινά από Σεπτέμβριο. Κάτι σαν το περσινό εξελάκι με τους διορισμένους του 2023 από τον Μάιο αλλά την ανάληψη υπηρεσίας τον Αύγουστο. Και απλά, το Υπουργείο θα πει να κάνουν μια αίτηση οι αναπληρωτές ότι αποδέχονται τη θέση και οσοι δεν αποδέχονται να τρέχει μια φάση αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία.
....Τέλος, ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι υπάρχει σκέψη στο Παιδείας οι αναπληρωτές να ανακοινώνονται στα μεσα του καλοκαιριού, αλλά η ανάληψη να ξεκινά από Σεπτέμβριο. Κάτι σαν το περσινό εξελάκι με τους διορισμένους του 2023 από τον Μάιο αλλά την ανάληψη υπηρεσίας τον Αύγουστο. Και απλά, το Υπουργείο θα πει να κάνουν μια αίτηση οι αναπληρωτές ότι αποδέχονται τη θέση και οσοι δεν αποδέχονται να τρέχει μια φάση αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία.