0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές σε όλες τις διευθύνσεις.Χωρίς κάποιο πλαίσιο σχετικό το θεωρώ απίθανο σαν ενδεχόμενο.Στην καλύτερη να πραγματοποιείται κάτι τέτοιο το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.Το γενικό μου σχόλιο είναι ότι η εκπαίδευση και ο,τι σχετίζεται με διορισμούς/προσλήψεις ενδιαφέρει μόνο τους εκπαιδευτικούς. Ούτε την κυβέρνηση ούτε τον κόσμο τον υπόλοιπο.
Το ότι οι διευθύνσεις περιμένουν τον Αύγουστο για να βγάλουν τοποθετήσεις αποσπασμένων αλλά και συμπληρώσεις ωραρίου, δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσαν να τις κάνουν από τώρα. Πες ότι 20/5 βγαίνουν οι αποσπάσεις. Τι εμποδίζει τις διευθύνσεις να κάνουν τις τοποθετήσεις; Αν μου πεις για τα τμήματα στη δευτεροβάθμια στα ΕΠΑΛ κι Αύγουστο που γίνονται οι τοποθετήσεις, πάλι άγνωστα είναι. Ένα και το αυτό λοιπόν. Καλό θα ήταν να θεσμοθετηθούν με νόμο τα παρακάτω:- Αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα Δεκεμβρίου - μέσα Ιανουαρίου. - Λήξη προθεσμίας ανάκλησης αίτησης συνταξιοδότησης μέσα Φεβρουαρίου.- Μεταθέσεις αρχές Μαρτίου.- Αμοιβαίες μεταθέσεις 20-25 Μαρτίου. - Αιτήσεις αποσπάσεων, αιτήσεις μετατάξεων, δηλώσεις για οριστική τοποθέτηση/βελτίωση θέσης μέχρι 10 Απριλίου.- Τέλος Απριλίου αποτελέσματα αποσπάσεων, μετατάξεων, οριστικών τοποθετήσεων.- Αρχές Μαίου τοποθετήσεις αποσπασμένων και λειτουργικά υπεράριθμων. Κατανομή διορισμών. Αιτήσεις για διορισμό. - Τέλη Μαΐου ανακοίνωση προσλήψεων αναπληρωτών. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων διορισμού. Δυνατότητα ορκομωσίας σε οποιαδήποτε διεύθυνση μέχρι τέλη Ιουλίου. Συμπληρωματικοί διορισμοί στις ακάλυπτες θέσεις λόγω μη ανάληψης υπηρεσίας.- 21 Ιουνίου για Πρωτοβάθμια / 30 Ιουνίου για Δευτεροβάθμια ανάληψη υπηρεσίας εξ αποστάσεως.- 20 Αυγούστου: Υπεύθυνη δήλωση ανάληψης υπηρεσίας αναπληρωτών. Διορία μέχρι 23 Αυγούστου. 24 Αυγούστου νέα φάση αναπληρωτών στα κενά λόγω μη ανάληψης. Υπεύθυνη δήλωση ανάληψης υπηρεσίας αναπληρωτών. Διορία μέχρι 27 Αυγούστου. 28 Αυγούστου νέα φάση αναπληρωτών στα κενά λόγω μη ανάληψης κοκ μέχρι τις 11/9, μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά. Στα ήδη υπάρχοντα κενά προστίθενται κάθε φορά και τα έκτακτα που προκύπτουν λόγω αδειών. Φάσεις αναπληρωτών καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ανά 10 μέρες. Κι άλλα μπορούν να γίνουν, αλλά αυτά είναι τα βασικά.
Οι εγκρίσεις των παράλληλων στηρίξεων πότε;
Τι πάει να πει "εγκρίσεις"; Ποιο το νόημα των διαγνώσεων τότε; Όταν η διάγνωση του ΚΕΔΑΣΥ λέει 24 ώρες παράλληλη στήριξη, δεν εννοεί ούτε 12, ούτε 18, ούτε 21, ούτε 23. Εννοεί 24 ώρες. Και συνήθως εννοεί 24 ώρες στο συγκεκριμένο παιδί, όχι σε 3 παιδιά μέσα στην ίδια τάξη. Με δεδομένα λοιπόν αυτά, ποιες εγκρίσεις απαιτούνται; Να δηλωθούν στο myschool οι διαγνώσεις του κάθε σχολείου και να προσληφθούν οι αντίστοιχοι αναπληρωτές. Τώρα που θίξαμε το θέμα, να ανακληθεί ΧΤΕΣ η επαίσχυντη διάταξη που βάζει τους γονείς να διαλέξουν ανάμεσα σε νοσηλευτή και παράλληλη. Για παράδειγμα είχαμε παιδί στο σχολείο μου που είχε ανάγκη από παράλληλη κι είχε ανάγκη από νοσηλευτή, γιατί ήταν επιληπτικό. Και η νομοθεσία λέει ότι θα του παρασχεθεί μόνο ένα από τα 2 και πρέπει να διαλέξουν οι γονείς ποιο. Προφανώς επέλεξαν τον νοσηλευτή.
Daskalos2365 δλδ μπηκαν περσυ το 23 στην τελευταια χρονια των πινακων ανετα 1034 δασκαλοι κ θα την Πατησουμε εμεις φετος με ποσα προσοντα κ 50 μηνες προϋπηρεσία ; Για τους νηοιαγωγους μ τ ειδικότητες της πρωτοβαθμιας ε?!?
Έτσι συμβαίνει συνήθως. Π.χ. οι τελευταίοι ΠΕ70 που διορίστηκαν το 2021 στα Δωδεκάνησα είχαν πολύ περισσότερα μόρια από εκείνους που διορίστηκαν πρώτοι πρώτοι το 2022 στη Μακεδονία. Κάποιοι μάλιστα τότε είχαν υποστηρίξει ότι αυτό δεν συνέβη τυχαία, κάτι που είναι πολύ πιθανό γιατί οι ίδιοι παράγοντες που διεκδίκησαν 4.000+ διορισμούς ΠΕ70 το 2022, ήταν λογικά οι ίδιοι που συμφώνησαν στους 3.700 διορισμούς το 2021.
υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Έγραψες: "Ειδικά για τις θέσεις επί θητεία υπάρχει και είναι σε ισχύ η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Νόμου 1566/1985, που θα μπορούσε να βοηθήσει (αλλά δεν έχω δει να την αναφέρει κανένας)."Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η διάταξη αυτή; Από ό,τι ξέρω τα οργανικά κενά μεταθέσεων και διορισμών υπολογίζονται βάσει των εγκυκλίων προσδιορισμού κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις. Σε ποιο σημείο του προσδιορισμού των κενών μπορεί να βοηθήσει η διάταξη που έγραψες;
Και πώς θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στην πράξη; Δηλαδή σε μία περιοχή θα είχαμε 100 οργανικά κενά και θα προσθέταμε ακόμη 50. Σε ποιες ειδικότητες θα κάναμε την πρόσθεση;
Και αν προσέξετε στον ίδιο νόμο παραπάνω υπάρχουν αναλυτικά νούμερα για κάθε ειδικότητα με σύνολο 50.376 (για βθμια). Προφανώς αυτό το νούμερο έχει αλλάξει αλλά σίγουρα υπάρχουν και επικαιροποιημένα νούμερα ανά ειδικότητα. Θα είχε ενδιαφέρον αν τα είχαμε όλα αυτά. Την εξέλιξη δηλαδή στον αριθμό των οργανικών θέσεων.
Κατά την άποψή μου, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι ο αριθμός των υπηρετούντων σε θέσεις με θητεία (του 1566/85) να υπολογιστεί και να προστεθεί ως αριθμός στο σύνολο των οργανικών κενών (π.χ +4000). Αυτό όμως θα μας απασχολούσε αν ήθελε να καλύψει όλα τα οργανικά κενά οπότε σε αυτά να υπήρχε μια αύξηση λόγω των θέσεων με θητεία.Συνεπώς, εφόσον δεν καλύπτονται τουλάχιστον όλα τα πραγματικά οργανικά κενά δεν έχει νόημα να συζητάμε για πρόσθεση σε αυτά και των θέσεων με θητεία.
Από την άλλη πλέον βλέπουμε ότι τα οργανικά κενά μειώνονται αντί να αυξάνονται, λόγω της μετατροπής Γυμνασίων και Λυκείων σε πειραματικά/πρότυπα!