0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει α αλλάξει είναι το ΑΙΣΧΡΌ σύστημα διορισμών. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΩ ΚΑΠΟΙΟς ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ. Δεν γίνεται τα άτομα που μορφώνουν την κοινωνία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να γυρνάνε σαν τσιγγάνοι απο εδω κ απο κει κάθε τρεις και λίγο και ειδικά με τους συγκεκριμένους μισθούς. Κυριολεκτικά σου χαλάνε τη ζωή. Δεύτερο είναι οι μισθοί. Πρέπει να αυξηθούν όπωσδηποτε. Αυτά είναι καλά για αρχή. Και όταν και οι εκπαιδευτικοί αποκτήσουν ένα σταθερό περιβάλλον κοινωνικό και κυριως εργασιακό θα αποδίδουν στα σίγουρα καλύτερα. Για εμένα είναι ΜΑΚΡΑΝ οι δύο κυριότερες αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Θα μπορούσε ωστόσο το κράτος να υποχρεώσει τους δήμους στην επαρχία, κυρίως στα νησιά, να διαθέτουν καταλύματα στους εκπαιδευτικούς έναντι ενός οικονομικού ενοικίου, ώστε να έχουν τουλάχιστον δεδομένη τη διαμονή.
Η κ. Λυτριβη είναι μια 40αρα φιλόλογος με μεταπτυχιακό, διδακτορικό και δυο ξένες γλώσσες.
Αυτό ναι, αλλά δεν λύνει το θέμα του ότι υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό υποχρεώνεται να ζήσει στην επαρχία. Ούτε λύνει την ανάγκη των σχολείων για μόνιμους καθηγητές που δεν θα εναλλάσσονται κάθε χρονιά και δεν θα συμπεριφέρονται σαν τουρίστες. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας είναι μεγάλο πρόβλημα.
Μπαίνω παντού όμως και διαβάζω πως είναι πολιτική επιστήμων και αναρωτιέμαι πότε έχασα τις εξελίξεις και κάποιος προσδιορίζεται έτσι χωρίς πτυχίο, αλλά με το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό. Δεν μετάνιωσα ποτέ που έγινα φιλόλογος, γιατί κάποιος που θα ασχοληθεί με τον χώρο της παιδείας ντρέπεται να πει πως το πτυχίο του είναι φιλόλογος; Σας ρωτάω, εγώ αδυνατώ να απαντήσω.
Εντάξει, αλλά για τη γεωγραφική κατανομή των μαθητών δεν μπορεί να κάνει κάτι το κράτος. Να μη σου πω ότι πρέπει να ευνοεί την παραμονή τους σε ακριτικές περιοχές. Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει την παραμονή και των εκπαιδευτικών, αφού πρέπει να πάνε εκεί. Ένας τρόπος είναι να διασφαλίζει οικονομικά καταλύματα. Ένας άλλος θα ήταν να δίνεται η δυνατότητα στους αναπληρωτές, αν το επιθυμούν και εφόσον υφίσταται κενή θέση, να παραμένουν περισσότερα σχολικά έτη (πχ 3) σε μια περιοχή, ώστε να μη γυρνάνε κάθε χρόνο από εδώ και από εκεί. Bεβαίως, το ιδανικό θα ήταν να είναι μόνιμοι, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφού το κράτος έχει αποφασίσει διαχρονικά κάποια μόνιμα κενά να τα καλύπτει με αναπληρωτές, ας ακολουθούσε μια διαδικασία win-win, για να είναι πιο ευχαριστημένοι οι εκπαιδευτικοί. Με διαδοχική ανανέωση σύμβασης επί 3 χρόνια, οι αναπληρωτες θα είχαν μια μίνιμουμ σταθερότητα, ενώ το κράτος δεν θα υποχρεούνταν βάσει νόμου να μετατρέψει τη σύμβασή τους σε αορίστου.
Ας πούμε πως δεν χρειάζεται ένας πολιτικός να έχει λαμπρές σπουδές, αλλά λαμπρό όραμα και να δικαιολογήσουμε το γεγονός πως είμαστε φτωχοί και ταπεινοί καθηγητάδες με περισσότερα προσόντα αφού δεν έχουμε όραμα. Ακούω από συμφοιτητές τα καλύτερα για το πρόσωπό της. Μπαίνω παντού όμως και διαβάζω πως είναι πολιτική επιστήμων και αναρωτιέμαι πότε έχασα τις εξελίξεις και κάποιος προσδιορίζεται έτσι χωρίς πτυχίο, αλλά με το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό. Δεν μετάνιωσα ποτέ που έγινα φιλόλογος, γιατί κάποιος που θα ασχοληθεί με τον χώρο της παιδείας ντρέπεται να πει πως το πτυχίο του είναι φιλόλογος; Σας ρωτάω, εγώ αδυνατώ να απαντήσω.
Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί επαινούμε κάποιον που μένει σε μια βραχονησίδα με 5 γείτονες και πολλά κατσίκια, ειδικά αν έχει παιδιά. Υποτίθεται ότι κοιτάμε να εξελιχθούμε, όχι να ζούμε σαν τους προπαππούδες μας, και δεν καταλαβαίνω τι στόχους έχουν αυτοί για τα παιδιά τους.
Τον επαινούμε γιατί έτσι η βραχονησίδα θεωρείται κατοικημένη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.