0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για τα Φιλολογικά δεν ξέρω, αλλά στα Μαθηματικά των δυο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού υπάρχει εμφανής αδυναμία των δασκάλων να τα διδάξουν. Το ίδιο και στη Φυσική. Μιλάμε για πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ανεπαρκέστατες γνώσεις των δασκάλων στα Φυσικομαθηματικά. Δε μπορούν να τα διδάξουν σωστά στα παιδιά. Απλά δε μπορούν. Και το ξέρουν κι οι ίδιοι άσχετα αν τ' ομολογούν κατ' ιδίαν κι όχι δημοσίως.
Οι επιδόσεις των μαθητών ανάμεσα στην στ δημοτικόυ και στην γ γυμνασίου σημειώνουν τεράστια πτώση τόσο στα μαθηματικά όσο και στη γλώσσα. Οπότε μήπως οι καθηγητές δεν ξέρουν να διδάξουν ;
Οο επιδόσεις των μαθητών δεν εξαρτώνται από το αν οι εκπαιδευτικοί εχιυν επιστημονική κατάρτιση σε επίπεδο έρευνας, στο δημοτικό και το γυμνάσιο (δεν εννοώ να έχουν οι εκπαιδευτικοί βασικές ελλείψεις στο αντικείμενο). Το τι μαθαίνουν τα παιδιά είναι θέμα προσωπικού κινήτρου των οικογενειών για παρακολούθηση του σχολείου (που φθίνει χρόνο με το χρόνο), είναι θέμα της ζημιάς που κάνουν αυτοί που «διαβάζουν» τα παιδιά στο σπίτι, είναι θέμα πολυπληθών τάξεων και κυρίως θέμα μεθόδου και προσέγγισης. Εκεί το χάνουμε οι περισσότεροι. Περιμένουμε ότι τα παιδιά θα μάθουν όπως μαθαίναμε εμείς, ενώ δεν σκέφτονται έτσι και δεν μελετούν έτσι. Και διαιωνίζουμε και όλα τα λάθη, παπαγαλίες, τυπολατρία κλπ. Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει, όχι το ποιος διδάσκει τι.
Τι φυσική νομίζετε ότι διδάσκεται στην Ε και στην ΣΤ που οι δάσκαλοι δεν μπορούν να την διδάξουν αλλά μπορούν οι φυσικοί;
Μιλάς πιο λογικά και συνετά από όλους μας. Επίσης να σημειώσω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να διδάσκεται στην Ε και στ δημοτικού που να μην ξαναδιδασκεται αρκετές φορές στο γυμνάσιο. Οπότε αν η κατάρτιση στο γνωστικό αντικείμενο είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την μόρφωση των μαθητών θαα έπρεπε να βλέπουμε βελτίωση στις επιδόσεις των μαθητών κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει . Κυριολεκτικά η ύλη των μαθηματικών α γυμνασίου είναι επανάληψη της ύλης Ε και στ δημοτικού .
Κυριολεκτικά η ύλη των μαθηματικών α γυμνασίου είναι επανάληψη της ύλης Ε και στ δημοτικού .
Ναι, όμως όταν στην Α παραλαμβάνεις ένα τμήμα 25 παιδιών που οι 5 αναγνωρίζουν όλα τα είδη δευτερευουσών (δλδ ύλη γλώσσας γ) και άλλοι 5 δεν ξέρουν τι είναι ρήμα, και άλλοι 10 θεωρούν διακοσμητική την τελεία, θα κανεις επανάληψη ή θα προχωρήσεις; Και το γεγονός ότι τους καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει στραβά σε όλες τις βαθμίδες. Ας το εντοπίσουμε με κριτήριο το καλό των παιδιών και όχι την επαγγελματική μας αποκατάσταση.
Η τριβή δε διδάσκεται στην πέμπτη; Τι ξέρει περί τριβής ένας δάσκαλος και πώς θα τη διδάξει; Για το φως το ίδιο. Πες ότι ένα παιδί της πέμπτης, ή της έκτης, θέλει ο δάσκαλος να του μιλήσει για το ουράνιο τόξο. Ή για το γαλάζιο χρώμα τ' ουρανού. Τι θα του πει ο δάσκαλος;
Κοίταξε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ύλη των μαθηματικών στην πρώτη γυμνασίου συνιστά εμβάθυνση της ύλης της έκτης δημοτικού. Μ' αντί ο μαθηματικός να εμβαθύνει αναγκάζεται να διδάξει τα στοιχειώδη γιατί ο δάσκαλος δεν τα δίδαξε καλά στο δημοτικό. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Κι η εμβάθυνση, απαραίτητη για τις ερχόμενες γυμνασιακές τάξεις, πάει περίπατο.