0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Λέω ότι δεν έχει καθημερινή έγνοια για την κατάσταση του Βυζαντινού Μουσείου, γιατί δεν έχει καλλιτεχνική και ιστορική παιδεία, όπως και εσύ δεν έχεις καμία έγνοια αν θίγεται το θρησκευτικό του αίσθημα, γιατί δεν έχεις θρησκευτική παιδεία. Κι έτσι φτάνουμε στο σημείο αυτός να σε θεωρεί βλάσφημη κι εσύ να τον αποκαλείς γίδι.
Αν δεν εχεις ιστορική και καλλιτεχνική παιδεία, τότε δεν παρακολουθείς τα καλλιτεχνικα δρώμενα ώστε να θίγεσαι κάθε φορά που κάποιος καλλιτέχνης πειραματίζεται ή δίνει δική του ερμηνεία σε κάποιο εθνικό ή θρησκευτικό σύμβολο. Οπότε δεν σε ενοχλεί, εκτός αν κάποιος σου πει ότι πρέπει να σε ενοχλήσει. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως, και επιμενω στο παράδειγμα, δεν θα ενοχληθούν επειδή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, δηλαφη το μουσείο που διαφυλάσσει και προβάλει την τέχνη που σχετίζεται με την πίστη σου, υπάρχουν προβλήματα προσωπικού με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί με διευρυμένο θερινό ωράριο, ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας κα, για τα οποία έχουν υπάρξει παραιτήσεις μάλιστα. Είναι αυτά τα φοβικά, εσωστρεφή, ανορθολογικα υπερσυντηρητικα αντανακλαστικά που υπάρχουν σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και ξυπνάνε πολύ εύκολα, αν ακουστούν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.
“Αυτοί λοιπόν οι αμαθείς, ναι, θα αντιδράσουν αν κάποιος άλλος τους πληροφορήσει για την προσβολή συμβόλου, γιατί έχουν επίγνωση της σημασίας του.”Θα επιμείνω ότι η παρωδία ή γενικα η χρήση ενός συμβόλου σε μια μορφή τέχνης, δεν συνιστά από μόνη της βεβήλωση. Βεβήλωση ειναι να κανεις γκράφιτι έξω από έναν ναό, να βανδαλίσεις ένα μνημείο ή έναν χώρο λατρείας, να κατεβάσεις και να σκίσεις μια σημαία από ένα δημόσιο κτίριο, να ασχημονείς την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε μια τελετή, να βρίσεις κάποιον προσβάλλοντας τα Θεια…. Το να χρησιμοποιήσεις ένα θρησκευτικό ή εθνικό σύμβολο σε μια καλλιτεχνική δημιουργία με σκοπό να περάσεις ένα μήνυμα ή να αμφισβητήσεις κάτι, ειναι άλλο πράγμα και ειναι πολύ ανησυχητικό αν δεν μπορούμε να προβληματιστούμε για τα όρια τέτοιων καταστασεων. Μπορεί να ειναι κακή τέχνη, μπορεί να ειναι σκόπιμη πρόκληση για να τραβήξει την προσοχή, αυτά όλα μπορούμε να τα συζητήσουμε.
αν λες ότι κάποιος προσβάλλεται επειδή τον πληροφόρησαν ότι υπάρχει προσβολή θρησκευτικών συμβόλων, δείχνει ότι αυτός ο κάποιος έχει τελείως έτεροκατευθυνόμενη σκέψη.Δεν κρίνει μόνος του, ακολουθεί κάτι που του είπαν. Αυτό με ενοχλεί. Δεν με ενοχλεί το να πει ότι το είδε και δεν του άρεσε, ή να αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα τέτοιων έργων τέχνης κλπ.
Όταν τελευταία μια καλλιτέχνης έφτιαξε μια ελληνική σημαία ροζ με αφορμή τις γυναικτονίες, δεν υπήρξε διαστροφή του συμβολισμού κι ας υπήρξαν διαμαρτυρίες. Τον λαό και τους αγώνες του για την ανεξαρτησία συμβολίζει η σημαία, κι αυτή έφτιαξε μια για τον αγώνα των κακοποιημένων γυναικών του ίδιου λαού για την ελευθερία. Ήταν αξιοποίηση του συμβολισμού, διεύρυνσή του, πάντως όχι διαστροφή του.
Συμφωνώ. Αλλά ειλικρινά, νομίζεις ότι και όσοι έσπευσαν να υπερασπίσουν τον καλλιτέχνη είδαν όλοι τι ζωγράφισε, για να κρίνουν αν όντως υπήρχε κάποιο πρόβλημα; Ή μήπως το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ότι εξ ορισμού είχε δίκιο σε όλα, επειδή κάποιοι τους πληροφόρησαν για τον βανδαλισμό;
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατανοώ με ποιο κριτήριο θεωρείς ότι το ένα είναι βεβήλωση, και το άλλο όχι. Για εμένα η διαφορά είναι ότι το νόημα και τον συμβολισμό του έργου με τη σημαία, μπορώ να το κατανοήσω, ενώ για τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να δώσω κάποια ερμηνεία. Όχι, δεν νομίζω κάτι τέτοιο. Γι αυτό και δεν έχω κάνει κάποιο σχόλιο για όποιον υπερασπίστηκε τον καλλιτέχνη.
...Θα επιμείνω ότι η παρωδία ή γενικα η χρήση ενός συμβόλου σε μια μορφή τέχνης, δεν συνιστά από μόνη της βεβήλωση. Βεβήλωση ειναι να κανεις γκράφιτι έξω από έναν ναό, να βανδαλίσεις ένα μνημείο ή έναν χώρο λατρείας, να κατεβάσεις και να σκίσεις μια σημαία από ένα δημόσιο κτίριο, να ασχημονείς την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε μια τελετή, να βρίσεις κάποιον προσβάλλοντας τα Θεια…. Το να χρησιμοποιήσεις ένα θρησκευτικό ή εθνικό σύμβολο σε μια καλλιτεχνική δημιουργία με σκοπό να περάσεις ένα μήνυμα ή να αμφισβητήσεις κάτι, ειναι άλλο πράγμα και ειναι πολύ ανησυχητικό αν δεν μπορούμε να προβληματιστούμε για τα όρια τέτοιων καταστασεων...
Το θέμα δεν είναι τί θεωρείς εσύ ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά τι ισχύει κατά γενική ομολογία. Με την ίδια λογική, επειδή τον Leon δεν τον πειράζει να φτιάχνουν εικόνες του να κτηνοβατεί, αυτόματα αποκτώ το δικαίωμα να φτιάξω και δικές σου εικόνες κι αν εσύ παρεξηγηθείς, τότε το "πρόβλημα" το έχεις εσύ, μιας κι έχουμε ένα τουλάχιστον άτομο που δεν το πειράζει κάτι τέτοιο. Δεν είναι λογική αυτή. Η λογική είναι αυτή που προσπαθεί να σας εξηγήσει o/η apri. Αποφεύγουμε να προβαίνουμε σε πράξεις που ξέρουμε ότι μπορεί να πειράξουν τον άλλον, γιατί αυτό είναι το σωστό. Υπάρχει κι η αυτολογοκρισία κι όχι, δεν είναι εξ ορισμού αρνητική.
Τον άλλον μπορεί να τον πειράξει τ' ο,τιδήποτε. Θα λογοκρίνουμε τα πάντα ώστε να μην ενοχληθεί κανείς; Αν εμένα ο κόσμος μου οι πεποιθήσεις μου η ιδεολογία μου είναι η ΑΕΚ τούτο αυτομάτως σημαίνει ότι όποιος πει κουβέντα κακή δημοσίως για την ΑΕΚ τότε θα βάλουμε τον εισαγγελέα να τον κυνηγήσει;Κόκκινη γραμμή ppil είναι μια. Να μη βλάψεις άνθρωπο. Αυτή παραδέχεται το Σύνταγμα και καλά κάνει. Αλλιώς θ' αποδυθούμε σε κυνήγι μαγισσών ανάλογα με το τι έκαστος θεωρεί πως τον έθιξε.
Και τα δικαστήρια αποδέχονται και την ηθική βλάβη. Άρα συμφωνούμε. Διαφωνούμε ως προς το τι περικλείει η φράση "να μη βλάψεις άνθρωπο".
Την ηθική βλάβη όταν στρέφεσαι εναντίον άλλου με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο και πλήττεις την προσωπικότητά του. Ο καλλιτέχνης της Πινακοθήκης δε στράφηκε εναντίον κανενός προσωπικά. Δε στέκεται, λοιπόν, κατηγορία εις βάρος του. Τουναντίον στέκεται κατηγορία εις βάρος του βανδαλιστή γι' αυτό και για τον τελευταίο κινήθηκε ο εισαγγελέας.