leon. και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όταν λοιπόν κάποιος λέει πως καταπιέζεται από τον χριστιανισμό ως επίσημη του κράτους παραξενεύομαι πολύ, γι΄αυτό και μίλησα για τη δήθεν εξουσία του χριστιανισμού στην εκπαίδευση.
Προφανώς και δεν υπάρχει το στοιχείο της επιβολής που υπήρχε σε μακρινό παρελθόν. Κανείς δεν βιώνει κάποια σοβαρή συνέπεια για τις θρησκευτικές επιλογές του.Ως καταπίεση βιώνουν κάποιοι το ότι συνεχίζει να υπάρχει σε επίσημη μορφή κάτι που τους προκαλεί από αμηχανία και δυσπιστία μέχρι απώθηση. Δεν είναι καταπίεση όμως το να σέβεσαι τη διαφορετική επιλογή των άλλων. Είναι ανεκτικότητα. Και δεν μπορεί κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται ως ανοικτόμυαλος και προοδευτικός, όταν ειρωνεύεται αφ' υψηλού τους προβληματισμούς των άλλων, τις θεολογικές απαντήσεις που τους ικανοποιούν και τα σύμβολά τους. Ας δηλώνει υπερσυντηρητικός που αντέχει να ακούει μόνο τα δικά του δόγματα, όπως και κάποιοι φανατικοί θρησκευόμενοι.
@ppil Είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι αλλά δεν προλαβα και έχασα τον ειρμό μου, πάνω σ αυτό ακριβώς. Στην Ελλάδα η σχέση με τη θρησκεία θεωρώ ότι περισσοτερο ζήτημα ταυτότητας και παράδοσης, παρα προσωπικής πίστης. Είναι ζήτημα εξουσιαστικής επιβολής της Εκκλησιας ως θεσμού αλλά και ζήτημα ιδεολογίας. Ο σεβασμός στη θρησκεία δεν μας απασχολεί ως σεβασμός στη διδαχή, αλλά ως διατήρηση αυτού που θεωρούμε σωστή παράδοση. Μπορεί οι μαθητες μας το πρωί να κοιμούνται όρθιοι, ή να χαζογελανε και να μουρμουρίζουν το Πάτερ Ημων τσάτρα πάτρα, αλλά δεν θα τολμήσουμε να πούμε ότι αυτό είναι παρωδια και δεν έχει νόημα η πρωινή προσευχή. Κι αυτός που θα επιμείνει, θα επιμείνει για την τυπικούρα μόνο, γιατί έτσι έχει μάθει να αντιδρά, έτσι έχει μάθει να θεωρεί ότι η θρησκεία του είναι υπό διωγμον. Και αυτός που θα επισημάνει την παντελή απουσία κατάνυξης, τελικά δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πίστη, αλλά ποια εικόνα θα μετρήσει; Αυτό λοιπόν εγω το θεωρώ καταπίεση. Και με ενοχλεί η επιβολή της θρησκείας ως επίσημου θεσμού. Ο αγιασμός, η πρωινή προσευχή, τα εικονίσματα στις τάξεις, οι εκκλησιασμοί, το γεγονός ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θεωρείται ότι πρέπει να διδάσκεται σχεδον σε όλες τις ταξεις, αυτά δεν είναι επιβολή της πίστης, δεν είναι προσηλυτισμός, όμως είναι επιβολή του ότι η θρησκεία μέσω των εκπροσώπων της και μέσω του τυπικού της, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σχολική καθημερινότητα. Ο εκκλησιασμός στο σχολείο δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη σε μουσείο. Θα μπορούσε να συγκριθεί αν η επίσκεψη σε ναό γίνει στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με συγκεκριμένο διδακτικό στόχο και τηνώρα της επίσκεψης ή μετά από αυτήν ώστε να μην υπάρχει φασαρία, να επισημανθούν τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ναού ή το εικονογραφικό πρόγραμμα ή η δομή της λειτουργίας ή το περιεχόμενο ενός λειτουργικού κειμένου. Αυτό ειναι ουσιώδες και σ αυτό ούτε εγω θα είχα κάποια αντίθεση. Όπως δεν θα είχα αντίρρηση αν αντιπρόσωπια του σχολείου εκκλησιαστεί σε μέρα μιας μεγάλης γιορτής πχ του Σταυρού ή σ έναντοπικό εορτασμό κλπ, στο πλαίσιο της τήρησης κάποιων παραδόσεων, της συνδεσησ του σχολείου με την τοπική ζωή , γιατί και αυτό είναι ρόλος του σχολείου. Διαφωνώ με τον μαζικό εκκλησιασμό αντί μαθήματος πριν κλείσουμε για Χριστούγεννα ή Πάσχα. Κι αν όταν το παιδί μου μεγαλώσει και μου πει ότι βαριέται εκείνη τη μέρα να πάει, δεν θα του πω ότι πρέπει να πάει γιατί ειναι σχολική εκδήλωση.
Ο εκκλησιασμός στο σχολείο δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη σε μουσείο. Θα μπορούσε να συγκριθεί αν η επίσκεψη σε ναό γίνει στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με συγκεκριμένο διδακτικό στόχο και τηνώρα της επίσκεψης ή μετά από αυτήν ώστε να μην υπάρχει φασαρία, να επισημανθούν τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ναού ή το εικονογραφικό πρόγραμμα ή η δομή της λειτουργίας ή το περιεχόμενο ενός λειτουργικού κειμένου. Αυτό ειναι ουσιώδες και σ αυτό ούτε εγω θα είχα κάποια αντίθεση. Όπως δεν θα είχα αντίρρηση αν αντιπρόσωπια του σχολείου εκκλησιαστεί σε μέρα μιας μεγάλης γιορτής πχ του Σταυρού ή σ έναντοπικό εορτασμό κλπ, στο πλαίσιο της τήρησης κάποιων παραδόσεων, της συνδεσησ του σχολείου με την τοπική ζωή , γιατί και αυτό είναι ρόλος του σχολείου.
Επειδή όλοι οι μαθητές δε δείχνουν την δέουσα προσοχή στην πρωινή προσευχή, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η προσευχή. Με την ίδια λογική πρέπει να καταργηθούν ΟΛΑ τα μαθήματα που διδάσκονται από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.
Ακριβώς αυτό εννοούσα. Γιατί είναι και ο μόνος τρόπος να εμπεδώσεις κάποια πράγματα. Διδασκόμαστε ατελείωτα χρόνια Θρησκευτικά και στο τέλος δεν ξέρουμε ούτε καν τη δομή της λειτουργίας ή του ναού.Νομίζω πως αυτό που θέλει να πει η Έσπερος είναι ότι η πρωινή προσευχή γίνεται εντελώς διεκπεραιωτικά και γι' αυτό χάνει και το νόημά της, ακόμα και γι' αυτούς που τη θεωρούν σημαντική.Μη συγκρίνεις την προσευχή με τα μαθήματα. Η προσευχή προϋποθέτει κι ένα κλίμα ηρεμίας και κατάνυξης, γιατί είναι πνευματική και ψυχική διεργασία. Το μάθημα απασχολεί μόνο το μυαλό.
Εγώ βλέπω τι είναι απλός τύπος και τι μπορεί να υπάρχει αλλά με νόημα.Το να υπάρχει μάθημα Θρησκευτικών έχει νόημα, αφού η θρησκεία είναι στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας.Το να υπάρχει αγιασμός στην αρχή της χρονιάς έχει νόημα, γιατί είναι μια εναρκτήρια τελετουργία που δεν επισκιάζεται από τίποτα άλλο εκείνη την ημέρα. Το να γίνεται εκκλησιασμός στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών θα είχε ένα νόημα, για να βιώσουν οι μαθητες από κοντά κάποια πράγματα που έχουν διδαχθεί στο μάθημα. Το να πηγαίνουν μαζικά χωρίς καμία εξήγηση για το τι είναι αυτό που βλέπουν γύρω τους και τι ακούνε δεν βλέπω να έχει αποδώσει τίποτα. Το να γίνεται κάθε μέρα προσευχή στο ξεκάρφωτο και διεκπεραιωτικά δεν βλάπτει, αλλά ούτε έχει και νόημα. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση.
Διαφωνώ για τον αγιασμό γιατί δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θεωρεί ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει στην αρχή της χρονιάς είναι μια θρησκευτική τελετή....
Εν μέρει διαφωνώ και για τα Θρησκευτικά. Γιατί δεν είναι απλα ότι υπάρχουνως μάθημα. Είναι ότι αν κοπεί μια ώρα θρησκευτικών από 1 τάξη, είναι εθνικό ζήτημα.