*

Αποστολέας Θέμα: Προβληματισμοί για το συνεχώς φθίνον επίπεδο των μαθητών  (Αναγνώστηκε 4206 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
Απ: Προβληματισμοί για το συνεχώς φθίνον επίπεδο των μαθητών
« Απάντηση #56 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:14:35 pm »
ανάγκη να έχει φίλους των οποίων οι γονείς έχουν πρότυπα ανάλογα με τα δικά μου.

Επειδή είπατε ότι έχετε παιδί στην α/θμια εκπαίδευση, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την εμπειρία από τα δικά μου που είναι στη β/θμια.

Πιστεύετε σοβαρά, ότι όλα αυτά τα ερεθίσματα που δίνουμε στα παιδιά μας (θέατρα, μουσεία, άτυπη εκπαίδευση, άλλα πολιτισμικά και επιστημονικά ερεθίσματα), τα συζητούν με τους φίλους τους, ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από ανάλογα περιβάλλοντα και έχουν εξίσου λάβει πλούσια ερεθίσματα από μικρά; Ότι ανταλλάσσουν απόψεις και ότι μεταλαμπαδεύουν εμπειρίες μεταξύ τους; Σας πληροφορώ ότι την ανταλλαγή/μεταλαμπάδευση εμπειριών την έχουν χεσμένη -παρακαλώ συγχωρήστε μου τη vulgaire έκφραση, θέλω απλώς να γίνω εύγλωττος σε ό,τι ισχυρίζομαι-, και μάλλον την εκλαμβάνουν ως επίδειξη -και, για να μην τα πουν οι άλλοι "ψώνια", την αποφεύγουν. Όλα αυτά τα ερεθίσματα που τους παρέχουμε, λοιπόν, θεωρήστε τα απλώς και μόνο ως μια καλή επένδυση για το υπόβαθρό τους και τίποτε παραπάνω. Με τους φίλους τους, θα αναφέρουν "τηλεγραφικά" την τελευταία εμπειρία που είχαν, και όλος ο υπόλοιπος χρόνος συναναστροφής θα αναλωθεί στα παρεΐστικα τετριμμένα που πάντα υπήρχαν, και που απλώς εμπλουτίζονται/ανανεώνονται ανάλογα με τους καιρούς.

Παράθεση
Κάστες υπάρχουν παντού. Στην επαρχία όπου ζω, ως ξένη, είμαι εκτός κάστας. Και μπορεί υποκριτικά η δουλειά μου να έχει ένα κάποιο κυρος γιατί η κοινωνία έχει συντηρητικά κατάλοιπα, όμως ουσιαστικά είμαι ένας μίζερος δημόσιος υπάλληλος που ζει μόνο απ τον μισθό του, σε νοικιασμένο μικρο σπίτι, με παλιό αυτοκίνητο, παλιό κινητό, που δεν μπορεί να κάνει κάθε χρόνο ταξίδια στο εξωτερικό όπως ο τελευταίος βλάχος εδώ πέρα, και το βασικότερο απ όλα, δεν ανήκω στις παλιές σωστές οικογένειες του νησιού, δεν είμαι κάποια, δεν έχω δεσμούς με την
τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους ισχυρούς παράγοντες, και αν το παιδί μου θα ήθελε να εργαστεί εδώ και να προχωρήσει με την αξία του, απλα δεν θα μπορούσε.  Οπότε, ξέρω καλά από κάστες.

Και πρέπει, δηλαδή, να "εκπαιδεύσουμε" και τα παιδιά μας να ζήσουν και να ενστερνιστούν κι εκείνα αυτό το δεδομένο;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος gr8

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:18:36 pm »
Να μην ξεχνάμε ότι πάνω από 10 χρόνια είχαμε μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών. Αλλαγή κάθε χρόνο σχολείο με αποτέλεσμα να παλεύουν πρώτα να βρουν σπίτι να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και μετά να ασχοληθούν με τον πραγματικό στόχο. Ελλείψεις κάθε χρόνο που δημιουργούσε αναστάτωση σε όλο το πρόγραμμα. Σε συνδυασμό πάντα με όλα τα παραπάνω που αναφέρατε.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:21:23 pm »
@Scout
Νόμιζα πως ήταν κατανοητό πως μιλάω γενικά για τους γονείς και το φαινόμενο των προτύπων και δεν εκφράζω την προσωπική μου άποψη.

Η οποία όμως είναι πολύ κοντά με την άποψη της Εσπέρου, αν δεν ταυτίζονται κιόλας...
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος athanasiad

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:30:48 pm »
Οσο διαβαζω τα σχολια εδω, καταλαβαινω οτι η εκπαιδευση ειναι γεματη με ανθρωπους αξιολογους, γεματους με προβληματισμους και μερακι για τη δουλεια τους(ελαχιστες οι εξαιρεσεις).Προσωπικα δεν ειμαι εκπαιδευτικος, ομως ενδιαφερομαι για τον χωρο για λογους κυριως αξιακους (αλλα και οικογενειακους μια και εχω παιδια).
Πραγματικα χαιρομαι γι αυτο που ειδα ειδικα σε αυτο το νημα, και ευχομαι ολοψυχα να μπορεσει καποτε η πολιτεια να αναγνωρισει το εργο σας και να μην βαζει "τρικλοποδιες" μεσω των ασκουμενων πολιτικων.
Μακαρι να γινει εγκαιρως αντιληπτο αυτο (γιατι εχει γινει σοβαρη ζημια τα τελευταια αρκετα χρονια).
Και να ειστε σε εγρηγορση.
Να χτισετε υγιη συνδικαλισμο που θα μπορει να σας εκπροσωπει στην κοινωνια επαξια.
Γιατι δεν εχετε και ειναι κριμα με βαση αυτα που βλεπω εδω.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:33:11 pm »

Και πρέπει, δηλαδή, να "εκπαιδεύσουμε" και τα παιδιά μας να ζήσουν και να ενστερνιστούν κι εκείνα αυτό το δεδομένο;

Μα επενδύοντας στον πολιτισμό και τη μόρφωση (την προσωπική γνώση, όχι απλατο να είσαι καλός μαθητής), ουσιαστικά αντιβαίνει στη λογική της κάστας. Αξιζεις για αυτό που είσαι και αυτά που εχεις κατακτήσει, όχι γιατί γεννηθηκες προνομιούχος.

Και για το παραπάνω: ο γιος μου είναι στις πρώτες τάξεις τπυ δημοτικού. Δεν συζητάει για αυτά που του αρέσουν (έχει έφεση στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις), παίζει μπάλα. Και καλά κάνει γιατί θέλω να ζει την παιδικότητα του. Κρίνοντας όμως από τους μαθητες μου που έχουν κάποια ενδιαφέροντα πέραν του συρμού (ασχέτως αν είναι καλοί μαθητες), ναι συζητάνε και για ταινίες και για μουσικές και για gaming (ψαγμένο, οχι αυτό που παίζουν όλοι) και για βιβλία. Οπότε κάπως έτσι θεωρώ ότι θα εξελιχθεί και το δικό μου παιδί όπως και πολλά άλλα.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:43:17 pm »
Κρίνοντας όμως από τους μαθητες μου που έχουν κάποια ενδιαφέροντα πέραν του συρμού (ασχέτως αν είναι καλοί μαθητες), ναι συζητάνε και για ταινίες και για μουσικές και για gaming (ψαγμένο, οχι αυτό που παίζουν όλοι) και για βιβλία.

Μα, αυτό προσπαθώ να σας πω. Ότι, δηλαδή, αυτά είναι τα ενδιαφέροντα του συρμού (ταινίες, αθλητισμός, βιντεοπαιχνίδια, δευτερευόντως μουσική), ακόμα και σε παρέες τις οποίες απαρτίζουν παιδιά με πλουσιότερα ερεθίσματα. Ο μεγάλος μου γιος πήγε πέρσι μια εκπαιδευτική/ενημερωτική επίσκεψη (όχι με το σχολείο του) στο ευρωκοινοβούλιο και ο μικρός φέτος συμμετείχε σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Εσθονία. Πέραν μιας απλής αναφοράς στις παρέες τους, νομίζετε ότι ερωτήθηκαν περαιτέρω, ή ότι πήραν την πρωτοβουλία να πουν οι ίδιοι -χωρίς να κομπάσουν- πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και σε ανάλογου επιπέδου φίλους και συμμαθητές τους; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. "Κάτω απ' τα ραντάρ" περνάνε αυτά στις παρέες των παιδιών, πιστέψτε με.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:47:42 pm »
Οσο διαβαζω τα σχολια εδω, καταλαβαινω οτι η εκπαιδευση ειναι γεματη με ανθρωπους αξιολογους, γεματους με προβληματισμους και μερακι για τη δουλεια τους(ελαχιστες οι εξαιρεσεις).Προσωπικα δεν ειμαι εκπαιδευτικος, ομως ενδιαφερομαι για τον χωρο για λογους κυριως αξιακους (αλλα και οικογενειακους μια και εχω παιδια).
Πραγματικα χαιρομαι γι αυτο που ειδα ειδικα σε αυτο το νημα, και ευχομαι ολοψυχα να μπορεσει καποτε η πολιτεια να αναγνωρισει το εργο σας και να μην βαζει "τρικλοποδιες" μεσω των ασκουμενων πολιτικων.
Μακαρι να γινει εγκαιρως αντιληπτο αυτο (γιατι εχει γινει σοβαρη ζημια τα τελευταια αρκετα χρονια).
Και να ειστε σε εγρηγορση.
Να χτισετε υγιη συνδικαλισμο που θα μπορει να σας εκπροσωπει στην κοινωνια επαξια.
Γιατι δεν εχετε και ειναι κριμα με βαση αυτα που βλεπω εδω.
Ένα συγκινητικό μήνυμα, ένα καλοπροαίρετο μήνυμα από έναν καλό άνθρωπο και η μέρα γεμίζει φως. Καλή πρόοδο στα παιδιά σας εύχομαι!
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:52:15 pm »
Μα, αυτό προσπαθώ να σας πω. Ότι, δηλαδή, αυτά είναι τα ενδιαφέροντα του συρμού (ταινίες, αθλητισμός, βιντεοπαιχνίδια, δευτερευόντως μουσική), ακόμα και σε παρέες τις οποίες απαρτίζουν παιδιά με πλουσιότερα ερεθίσματα. Ο μεγάλος μου γιος πήγε πέρσι μια εκπαιδευτική/ενημερωτική επίσκεψη (όχι με το σχολείο του) στο ευρωκοινοβούλιο και ο μικρός φέτος συμμετείχε σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Εσθονία. Πέραν μιας απλής αναφοράς στις παρέες τους, νομίζετε ότι ερωτήθηκαν περαιτέρω, ή ότι πήραν την πρωτοβουλία να πουν οι ίδιοι -χωρίς να κομπάσουν- πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και σε ανάλογου επιπέδου φίλους και συμμαθητές τους; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. "Κάτω απ' τα ραντάρ" περνάνε αυτά στις παρέες των παιδιών, πιστέψτε με.

Εξαρτάται για τι ταινίες και τι μουσική μιλάμε. Δεν περιμενω ότι παιδιά Λυκείου που κάνουν κλασική μουσική θα συζητάνε για την τελευταία ηχογράφηση από το Καλώς Συγκερασμενο Κλειδοκύμβαλο ή τις ταινιεσ του Κουροσάβα. Αλλά μπορεί να συζητούν για κλασική ροκ. Ή για παλιές ταινίες. Ή για ένα βιβλίο. Ή για κάποιο άθλημα πέρα από τη σαπίλα του ελληνικού πρωταθλήματος. Σίγουρα πάντως δεν θα συζητάνε για τον εκάστοτε youtuber ή το τι «αξιοθέατα» έχουν τα Σεπόλια και το Μενιδι ή πού μπορείς να αγοράσεις μπλούζες που μοιάζουν με σουτιέν και σορτς που μοιάζουν με βρακιά.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Ιουνίου 11, 2025, 12:59:19 pm »
Εξαρτάται για τι ταινίες και τι μουσική μιλάμε. Δεν περιμενω ότι παιδιά Λυκείου που κάνουν κλασική μουσική θα συζητάνε για την τελευταία ηχογράφηση από το Καλώς Συγκερασμενο Κλειδοκύμβαλο ή τις ταινιεσ του Κουροσάβα.

Για τις ταινίες που βλέπουν στις mainstream πλατφόρμες ή στα multiplex μιλάμε. Δηλαδή για blockbusters. Έχοντας πλέον τόση πληθώρα επιλογών κυριολεκτικά στο τηλεκοντρόλ, αυτά βλέπουν ΟΛΟΙ. Κουροσάβα και Αγγελόπουλο δεν θα καθίσουν να δουν ποτέ, μην αυταπατάσθε. Ούτε από περιέργεια. Παρά μόνον όσοι φοιτήσουν σε κάποιο τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Παράθεση
Σίγουρα πάντως δεν θα συζητάνε για τον εκάστοτε youtuber ή το τι «αξιοθέατα» έχουν τα Σεπόλια και το Μενιδι ή πού μπορείς να αγοράσεις μπλούζες που μοιάζουν με σουτιέν και σορτς που μοιάζουν με βρακιά.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η θεματολογία αυτή απουσιάζει πλήρως από τις συζητήσεις μεταξύ παιδιών των λεγόμενων "καλών οικογενιών";
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2025, 01:03:55 pm από Scout »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Ιουνίου 11, 2025, 01:19:24 pm »
Παιδιά για ποια κουλτούρα λέτε; Η πλειοψηφία χρυσαυγιτάκια είναι. Ή με ρατσιστικές θέσεις τελοσπάντων. Είτε στα σχολεία της γειτονιάς είτε στα πρότυπα είτε στα ιδιωτικά. Και καλοί μαθητές καλών οικογενειών σε τέτοιες ιδεολογίες κολυμπάνε.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Ιουνίου 11, 2025, 01:25:07 pm »
Αυτό είναι μεγάλος ισοπεδωτισμος. Δεν ντύνονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, δεν φέρονται με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουν τις ίδιες ελαφρώς ή τελείως παραβατικές συνήθειες. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν διαφορετικά από τον συρμό, που ασχολούνται και με άλλα πράγματα πέρα από το blockbusters, δεν ντύνονται όλα τα αγόρια σαν τάγματα εφόδου ούτε όλα τα κορίτσια σαν να βγήκαν έξω με τα εσώρουχα. Και όσοι έχετε παιδιά δικά σας θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα είναι έτσι, όπως δεν είναι έτσι και τα παιδιά ακόμα και των πιο χαμηλού επιπέδου συναδέλφων μου.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Ιουνίου 11, 2025, 01:34:58 pm »
Πολλά παιδιά είναι όπως τα περιέγραψα. Όλα δεν είναι. Προφανώς. Αλλά το πρόβλημα δημιουργείται απ' τους πολλούς κι όχι τους λίγους και τις εξαιρέσεις.

Το βασικό είναι ότι δεν ξεφεύγουν ούτε τα πρότυπα ούτε τα ιδιωτικά απ' αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. Οι καλές οικογένειες με κοινωνικό status καλλιεργούν επίσης στα παιδιά τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2025, 01:37:30 pm από leon. »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Ιουνίου 11, 2025, 01:40:30 pm »
Αυτό είναι μεγάλος ισοπεδωτισμος. Δεν ντύνονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, δεν φέρονται με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουν τις ίδιες ελαφρώς ή τελείως παραβατικές συνήθειες. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν διαφορετικά από τον συρμό, που ασχολούνται και με άλλα πράγματα πέρα από το blockbusters, δεν ντύνονται όλα τα αγόρια σαν τάγματα εφόδου ούτε όλα τα κορίτσια σαν να βγήκαν έξω με τα εσώρουχα. Και όσοι έχετε παιδιά δικά σας θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα είναι έτσι, όπως δεν είναι έτσι και τα παιδιά ακόμα και των πιο χαμηλού επιπέδου συναδέλφων μου.

Η αίσθηση του "ανήκειν" είναι ακατανίκητη σε αυτές τις ηλικίες, είμαι σίγουρος πως το γνωρίζετε. Οι έφηβοι, ακόμα και όσοι δέχονται -ή και προτιμούν να έχουν- διαφορετικά ερεθίσματα από τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί ή "δημοφιλείς" θα ψάξουν να βρουν τους "ελάχιστους κοινούς τόπους" για να αλληλεπιδράσουν με τις παρέες τους και θα προτιμήσουν να μη συζητήσουν αυτό που στην ομήγυρη θα θεωρηθεί "βαρετό" ή "σπασικλακίστικο", έστω κι αν ενδιαφέρει ή αν συνάρπασε τους ίδιους. Και πρόκειται για μια σχεδόν "αυτόματη" διαδικασία φιλτραρίσματος, αν δεν θέλουν να καταλήξουν απομονωμένοι.

Θυμάμαι που έχετε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι βλέπετε κάποια, ελάχιστα, παιδιά στο σχολείο, τα οποία δείχνουν να ασφυκτιούν μέσα στο γενικότερα χαμηλό πολιτισμικό και αξιακό επίπεδο του περίγυρού τους. Μολονότι κατανοώ και φυσικά αποδέχομαι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, δεν το θεωρώ θαρραλέα αντιμετώπιση της ζωής. Τα παιδιά αυτά μάλλον δεν έχουν ενδυναμωθεί επαρκώς από τις οικογένειές τους ώστε να μη ντρέπονται για τις επιλογές τους, αλλά ούτε και καθοδηγηθεί προς μια πιο προσαρμοστική κατεύθυνση συνύπαρξης. Γι' αυτό σας λέω ότι το να βάζουμε τα παιδιά μας από την έκτη δημοτικού στο τρόκολο των ανταγωνιστικών εξετάσεων για εισαγωγή σε ένα πρότυπο σχολείο, μόνο και μόνο επειδή εκεί θεωρούμε ότι "θα βρουν παιδιά του επιπέδου τους" -ή, ακόμα χειρότερα, "του επιπέδου μας"-, μάλλον κακό τους κάνουμε παρά καλό. Θα γίνουν μόνο "του σαλονιού" και όχι και "του λιμανιού".
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2025, 01:42:43 pm από Scout »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Ιουνίου 11, 2025, 01:43:07 pm »
... στο τρόκολο...
Έπρεπε να γουγλάρω να δω τι είναι. Πετυχημένο πάντως.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32916
  • Τελευταία: Katerina25
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185315
  • Σύνολο θεμάτων: 19493
  • Σε σύνδεση σήμερα: 633
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)