*

Αποστολέας Θέμα: Υποχρέωση παράλληλης στήριξης να "κρατάει" το τμήμα γενικής παιδείας;  (Αναγνώστηκε 1867 φορές)

lucib και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Refuse/Resist

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Καλημέρα συνάδελφοι, είμαι παράλληλη στήριξη braille σε λύκειο με μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές γενικής παιδείας.

Ο διευθυντής του σχολείου από αυτήν την εβδομάδα (δεν είχε αυτή την απαίτηση από την αρχή της χρονιάς), ζήτησε από τις παράλληλες να "κρατάνε" το τμήμα γενικής παιδείας τις ώρες που κανονικά θα έκαναν μάθημα αν υπήρχε καθηγητής γενικής. Το πάτημά του είναι η τελευταία εγκύκλιος που έχει σταλλεί και συγκεκριμένα η παράγραφος που λέει:

"Σε περίπτωση όπου απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ (τμήματος ένταξης ή παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης) συνεχίζει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα, για τις συγκεκριμένες ώρες που προβλέπονται ήδη στο πρόγραμμά του. Σε καμία περίπτωση δεν «αναπληρώνει» τον/την εκπαιδευτικό γενικής/ επαγγελματικής εκπαίδευσης στα διδακτικά του/της καθήκοντα. "

Γι' αυτό και όπως μας έχει πει δε ζητάει από εμάς να προχωρήσουμε την ύλη, αλλά να κάνουμε κάποια επανάληψη ή κάτι τέτοιο. Εδώ να πω ότι το ίδιο ποίημα λέει και η αντίστοιχη δευτεροβάθμια (προφορικά πάντα), δεν είναι ότι ενεργεί μόνος του.

Εγώ αντέδρασα έντονα από την πρώτη στιγμή και ήρθα σε ρίξη, οι άλλες παράλληλες διαφώνησαν επίσης αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πήγαν με τα νερά του. Κάνει ψιλοbullying γενικά, απειλεί πλαγίως με αναφορές στη δευτεροβάθμια.

Τι κάνουμε τώρα; Έχω συζητήσει και με άλλους συναδέλφους και 1-2 προϊσταμένους και μου έχουν δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές αλλά θέλω να ακούσω και από εσάς. Δεν έχω πρόβλημα να πάω κόντρα (το έχω κάνει έντονα ήδη) αλλά θέλω να μαι και 100% σίγουρος ότι αν αρνηθώ, τα ζητήσω εγγράφως και όλα τα άλλα που μου λένε, δε θα μπορέσει να μου δημιουργήσει όντως κάποιο πρόβλημα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 11:14:49 am από Refuse/Resist »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
Δεν είναι παραξενιά του διευθυντή σου. Η ίδια εγκύκλιος έχει πάει σε όλα τα σχολεία. Δεν πρόκειται για προφορική εντολή. Η απαίτηση να υποστηρίζει το τμήμα, ο εκπαιδευτικός της ειδικής αγωγής, όταν απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής υπάρχει ήδη εγγράφως. Δεν μπορείς να αρνηθείς.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 10:41:19 am από Lasid »

Αποσυνδεδεμένος Mr_Staind

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Δυστυχώς, στη δεινή θέση που έχει περιέλθει το δημόσιο σχολείο, δεν γίνεται να λειτουργήσει ομαλά αν δεν βάζουμε πλάτη όλοι μας...Αν θεωρείτε ότι ο διευθυντής σας έχει καλύτερες εναλλακτικές, στηρίξτε την υπάρχουσα στάση σας. Διαφορετικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αναθεωρήσετε για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου και της διατήρησης του καλού κλίματος εντός του συλλόγου.

Αποσυνδεδεμένος Refuse/Resist

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Δεν είναι παραξενιά του διευθυντή σου. Η ίδια εγκύκλιος έχει πάει σε όλα τα σχολεία. Δεν πρόκειται για προφορική εντολή. Η απαίτηση να υποστηρίζει το τμήμα, ο εκπαιδευτικός της ειδικής αγωγής, όταν απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής υπάρχει ήδη εγγράφως. Δεν μπορείς να αρνηθείς.

Δεν έχω αυτή την αντίδραση επειδή είμαι ας πούμε πνεύμα αντιλογίας, αντικειμενικά πιστεύω ότι ερμηνεύουν την οδηγία όπως θέλουν για να γίνει αυτό που τους βολεύει, δηλαδή να φαίνεται προς τα έξω ότι το σχολείο λειτουργεί.

Να σου ξανατονίσω ότι δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, πέρα από τον συγκεκριμένο διευθυντή και εσένα τώρα, κανείς άλλος συνάδελφος με τον οποίο το έχω συζητήσει in real life δε συμφωνεί με αυτό και αυτό περιλαμβάνει δύο διευθυντές/προϊσταμένους.

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω πριν, η κοπέλα μου είναι μόνιμη σε άλλο νομό από εμένα, δημιουργήθηκε επίσης παρόμοιο θέμα εκεί και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας βγήκε και είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι παράνομο και αν γίνει καμιά καταγγελία θα μπλέξουν.

Ένα πράγμα θα ισχύει, δε γίνεται κάθε διεύθυνση να λέει τα δικά της.

"Συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη" δε σημαίνει κρατάει το τμήμα. Δεν υπάρχει καθηγητής "προχωρήματος ύλης", επανάληψης ή παρακολούθησης ταινίας.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
Θα συμφωνήσω μαζί σου, επειδή σε σας δεν έχει καν προσληφθεί εκπαιδευτικός γενικής. Δεν απουσιάζει για 2-3 μέρες, για να καλείσαι να υποστηρίξεις το τμήμα με κάποια επανάληψη. Όμως, εφόσον υπάρχει αυτή η εγκύκλιος, ο διευθυντής σου είναι υποχρεωμένος να σου ζητήσει να κρατάς το τμήμα. Αν γίνει καταγγελία και αναιρεθεί η εγκύκλιος, αλλάζουν τα πράγματα. Όσο υπάρχει η εγκύκλιος δεν μπορείς να αρνείσαι.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 11:21:02 am από Lasid »

Αποσυνδεδεμένος Myrtw857

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Από τη στιγμή που το γράφει η εγκύκλιος, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Τα πράγματα είναι ό,τι να ναι φέτος.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
Κάνετε λάθος. Οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα όπως οι νόμοι. Αν θέλει απασχόληση τμήματος ο διευθυντής τότε να το κάνει ο ίδιος. Ο συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος κι ούτε είναι λογικό εκ μέρους του ν' αναλάβει τέτοια ευθύνη. Αν συμβεί κάτι στο τμήμα τότε εκείνος θα βρει το μπελά του που δέχθηκε να κρατήσει τα παιδιά στο τμήμα ενώ ο ανεύθυνος διευθυντής θα βγάλει την ουρά του απ' έξω.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 11:16:03 am από leon. »

Αποσυνδεδεμένος Slayer

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Η απάντηση είναι απλή, ψάξε να μάθεις τι υποχρεώσεις υποστήριξης έχεις απέναντι στο τμήμα (για να σε βοηθήσω είναι σχετικές με τον μαθητή σου κατά κύριο λόγο αλλά και σε όσους έχουν από κεδασυ αξιολόγηση για τμήμα ένταξης που ίσως χρειάζονται υποστήριξη έλλειψη καθηγητή τμήματος ένταξης). Μη πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Το τονίζει με bold ότι δεν αναπληρώνεις. Πρέπει να είσαι ή βαθιά ηλίθιος να το ερμηνεύεις αλλιώς ή δε θες να φανεί ότι το σχολείο σου έχει κενά από καθηγητές και δε θες να απαιτήσεις από τη δδε σου για καθηγητές καθώς κοστίζει, δηλαδή είσαι νεοδημοκρατης και σε νοιάζει το κόμμα και η θεσουλα σου. Απλά είναι τα πράγματα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Δημιουργική ασάφεια παντού. Γιατί και το τι γίνεται όταν λείπει εκπαιδευτικός, όπου ο διευθυντής είναι υποχρεωμένος όσο να βρει λύση, δημιουργική ασάφεια υπάρχει. Και είναι σκόπιμο.

Εγώ πάντως δεν ερμηνεύω την παράγραφο ως υποχρέωση ο εκπαιδευτικός ΕΑΕ να καλύπτει θέση γενικής εκπαιδευτικού που δεν υπάρχει στο σχολείο. Θεωρώ ότι αφήνει το περιθώριο να μπει στην τάξη σε μια σύντομη απουσία αλλά κι αυτό μόνο εφόσον ήταν να κάνει μάθημα στο συγκεκριμένο τμήμα. Δηλαδή αν αύριο λείπει ο φιλόλογος που θα έκανε στο Α1, το Β2 και το Γ3 και στο Γ3 θα είχε μέσα την παράλληλη, μπορεί την ώρα του Γ3 με μια πολύ δημιουργική ερμηνεία, το Γ3 να κάνει κάτι με τον εκπαιδευτικό της παράλληλης - που αυτό το κάτι μπορεί να βαφτιστεί ως παρέμβαση για την κοινωνικοποίηση του παιδιού που δικαιούται παράλληλη- αλλά όχι τα άλλα δύο τμήματα.

Να πω εδώ ότι από πέρσι που εμείς έχουμε την ένταξη μέσα στην τάξη και έχουμε τύχει και σε εκπαιδευτικούς πολύ ικανούς και δραστήριους, με μεγάλη χαρά έχουν μπει σε τάξη μόνοι τους σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού που αφορά μόνο 1-2 ώρες και αποκλειστικά σε ώρα που ήταν στο πρόγραμμα τους να μπουν στο τμήμα αυτό πχ ο εκπαιδευτικός γενικής είναι υποδιευθυντής ή σύμβουλος σχολικής ζωής και πρέπει να λύσει ένα σοβαρό θέμα ή τον κάλεσαν ξαφνικά να πάρει το παιδί του απ το σχολείο γιατί χτύπησε). Αλλά μιλάμε για κάτι που όλη τη χρονιά δεν έγινε ούτε 5 φορές. Και ουσιαστικά το πρότειναν οι ίδιοι.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 11:20:57 am από Έσπερος »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
Πρέπει να είσαι ή βαθιά ηλίθιος να το ερμηνεύεις αλλιώς ή δε θες να φανεί ότι το σχολείο σου έχει κενά από καθηγητές και δε θες να απαιτήσεις από τη δδε σου για καθηγητές καθώς κοστίζει, δηλαδή είσαι νεοδημοκρατης και σε νοιάζει το κόμμα και η θεσουλα σου. Απλά είναι τα πράγματα.
Αναφέρεσαι στο διευθυντή προφανώς.

Αποσυνδεδεμένος stroumfaki

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Που το αναφέρει πως υποστηρίζει το τμήμα, όταν λείπει ο εκπαιδευτικος της γενικής? Μη διαβάζουμε την παράγραφο όπως μας συμφέρει. Αναφέρει πως συνεχίζει να προφέρει τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα. Άρα το έργο το οποίο του έχει ανατεθεί να κάνει ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Και ποιος είναι αυτός που, παράνομα, βγάζει εγγράφως μια απόφαση, αντίθετα από την εγκύκλιο και τη νομοθεσία, που αναφέρει πως ο εκπαιδευτικός ειδικής κρατάει το τμήμα?

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
Που το αναφέρει πως υποστηρίζει το τμήμα, όταν λείπει ο εκπαιδευτικος της γενικής? Μη διαβάζουμε την παράγραφο όπως μας συμφέρει. Αναφέρει πως συνεχίζει να προφέρει τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα. Άρα το έργο το οποίο του έχει ανατεθεί να κάνει ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Και ποιος είναι αυτός που, παράνομα, βγάζει εγγράφως μια απόφαση, αντίθετα από την εγκύκλιο και τη νομοθεσία, που αναφέρει πως ο εκπαιδευτικός ειδικής κρατάει το τμήμα?
Ξεκαθάρισα στο δεύτερο μήνυμά μου ότι είναι διαφορετική η κατάσταση, όταν δεν έχει προσληφθεί καν ο εκπαιδευτικός γενικής αγωγής.
Αλλά η εγκύκλιος δεν το διαχωρίζει. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε στον Refuse/Resist ότι δεν θα έχει πρόβλημα με την άρνησή του.
Τι έχει πει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για αυτό το θέμα; Καμιά αντίδραση. Πώς θα κατοχυρωθεί ο κάθε εκπαιδευτικός που αρνείται;

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Μα Lasid, αν δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικός, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα. Οπότε δεν θα είχε εκείνη την ώρα μάθημα στο τμήμα ο εκπαιδευτικός της παράλληλης, για να ασκήσει υποστηρικτικό έργο.

Αποσυνδεδεμένος stroumfaki

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Ξεκαθάρισα στο δεύτερο μήνυμά μου ότι είναι διαφορετική η κατάσταση, όταν δεν έχει προσληφθεί καν ο εκπαιδευτικός γενικής αγωγής.
Αλλά η εγκύκλιος δεν το διαχωρίζει. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε στον Refuse/Resist ότι δεν θα έχει πρόβλημα με την άρνησή του.
Τι έχει πει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για αυτό το θέμα; Καμιά αντίδραση. Πώς θα κατοχυρωθεί ο κάθε εκπαιδευτικός που αρνείται;
Η εγκύκλιος αγαπητέ συνάδελφε αναφέρει πως εξακολουθεί να ασκεί τα υποστηρικτικά καθήκοντα. Είναι ξεκάθαρο: Ας βρει ο διευθυντής για αυτές τις ώρες αντικαταστάτη γενικής..Τουλάχιστον στη πρωτοβάθμια μας ξεκαθαριστηκε αυτό.
Και ως προς το σκέλος της κατοχύρωσης: ΑΣ τον περάσουν πειθαρχικό οταν θα αρνηθεί. Να δω μετά ποιος θα τρέχει ποιον.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 12:30:07 pm από stroumfaki »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 229
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144