*

Αποστολέας Θέμα: Υποχρέωση παράλληλης στήριξης να "κρατάει" το τμήμα γενικής παιδείας;  (Αναγνώστηκε 1865 φορές)

lucib και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος math02063

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Σε σχέση με την παράλληλη, εγω καταλαβαίνω ότι σε περίπτωση που λείπει ο εκπαιδευτικός γενικής θα πρέπει να ασχοληθεί με τα παιδιά που υποστηρίζει. Όχι με όλο το τμήμα.
Τώρα αν έχεις οργανική σε τμήμα ένταξης ίσως να οφείλεις να απασχολήσεις το τμήμα.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος stroumfaki

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Σε σχέση με την παράλληλη, εγω καταλαβαίνω ότι σε περίπτωση που λείπει ο εκπαιδευτικός γενικής θα πρέπει να ασχοληθεί με τα παιδιά που υποστηρίζει. Όχι με όλο το τμήμα.
Τώρα αν έχεις οργανική σε τμήμα ένταξης ίσως να οφείλεις να απασχολήσεις το τμήμα.
Που διαχωρίζει η παράγραφος την παράλληλη με το Τμήμα ένταξης? Μπορείς να μου το παραθέσεις από την εγκύκλιο σε παρακαλώ?

Αποσυνδεδεμένος piko

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Καλημέρα συνάδελφοι, είμαι παράλληλη στήριξη braille σε λύκειο με μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές γενικής παιδείας.

Ο διευθυντής του σχολείου από αυτήν την εβδομάδα (δεν είχε αυτή την απαίτηση από την αρχή της χρονιάς), ζήτησε από τις παράλληλες να "κρατάνε" το τμήμα γενικής παιδείας τις ώρες που κανονικά θα έκαναν μάθημα αν υπήρχε καθηγητής γενικής. Το πάτημά του είναι η τελευταία εγκύκλιος που έχει σταλλεί και συγκεκριμένα η παράγραφος που λέει:

"Σε περίπτωση όπου απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ (τμήματος ένταξης ή παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης) συνεχίζει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα, για τις συγκεκριμένες ώρες που προβλέπονται ήδη στο πρόγραμμά του. Σε καμία περίπτωση δεν «αναπληρώνει» τον/την εκπαιδευτικό γενικής/ επαγγελματικής εκπαίδευσης στα διδακτικά του/της καθήκοντα. "

Γι' αυτό και όπως μας έχει πει δε ζητάει από εμάς να προχωρήσουμε την ύλη, αλλά να κάνουμε κάποια επανάληψη ή κάτι τέτοιο. Εδώ να πω ότι το ίδιο ποίημα λέει και η αντίστοιχη δευτεροβάθμια (προφορικά πάντα), δεν είναι ότι ενεργεί μόνος του.

Εγώ αντέδρασα έντονα από την πρώτη στιγμή και ήρθα σε ρίξη, οι άλλες παράλληλες διαφώνησαν επίσης αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πήγαν με τα νερά του. Κάνει ψιλοbullying γενικά, απειλεί πλαγίως με αναφορές στη δευτεροβάθμια.

Τι κάνουμε τώρα; Έχω συζητήσει και με άλλους συναδέλφους και 1-2 προϊσταμένους και μου έχουν δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές αλλά θέλω να ακούσω και από εσάς. Δεν έχω πρόβλημα να πάω κόντρα (το έχω κάνει έντονα ήδη) αλλά θέλω να μαι και 100% σίγουρος ότι αν αρνηθώ, τα ζητήσω εγγράφως και όλα τα άλλα που μου λένε, δε θα μπορέσει να μου δημιουργήσει όντως κάποιο πρόβλημα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δε κατάλαβα γιατί δε θες να αναλάβεις το τμήμα.Σε φοβίζει κάτι?Μου φαίνεται ότι εσείς του Τ.Ε . η της παράλληλης φοβάστε λίγο να αναλαβετε ακόμη και μια ώρα ένα τμήμα, για ποιο λόγο ποτέ δε κατάλαβα.

Αποσυνδεδεμένος diamand

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Άντρας
  • Your eyes four hundred :)
    • Προφίλ
Ακόμα ένα έγγραφο του υπουργείου που θα ζήλευε και η Πυθία...  Πάντως σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει γίνει σύλλογος και να παρθεί απόφαση πως γίνεται η αναπλήρωση. Το θέμα είναι ότι για την ασφάλεια των παιδιών υπεύθυνος είναι ο σύλλογος και όχι μόνο ο Διευθυντής.
Αν πάθει κάτι κάποιο παιδί σε κενό η πρώτη ερώτηση στην ΕΔΕ ή στο Δικαστήριο θα είναι "Γιατί τα παιδιά ήταν μόνα τους και δεν υπήρχε επίβλεψη".
Η επόμενη "γιατί δεν διασφάλισε ο σύλλογος με απόφαση του πως θα επιβλέπονται τα παιδιά" όπου διαχέεται η ευθύνη σε όλους μαζί με τον Διευθυντή, και η τρίτη θα είναι "αφού ο σύλλογος δεν πήρε σχετική απόφαση και ο Διευθυντής έδωσε εντολή να γίνεται επίβλεψη (εδώ μπορεί να επικάλεστεί την εγκύκλιο για υποστήριξη) γιατί αρνήθηκε ο εκπαιδευτικός θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιδιών".

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Refuse/Resist

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Δε κατάλαβα γιατί δε θες να αναλάβεις το τμήμα.Σε φοβίζει κάτι?Μου φαίνεται ότι εσείς του Τ.Ε . η της παράλληλης φοβάστε λίγο να αναλαβετε ακόμη και μια ώρα ένα τμήμα, για ποιο λόγο ποτέ δε κατάλαβα.

Μάλλον θες κι εσύ παράλληλη στήριξη αν διάβασες όλο αυτό το θέμα και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί. Και το αυτοκίνητο δε φοβάμαι να του πλύνω, να το κάνω αν μου το ζητήσει; Πάντως όχι δε φοβάμαι, έχω ήδη αρκετή εμπειρία απο φροντιστήρια, ένα χαμηλού επιπέδου τμήμα όπως αυτό δεν είναι τίποτα.

ή δε θες να φανεί ότι το σχολείο σου έχει κενά από καθηγητές και δε θες να απαιτήσεις από τη δδε σου για καθηγητές καθώς κοστίζει, δηλαδή είσαι νεοδημοκρατης και σε νοιάζει το κόμμα και η θεσουλα σου. Απλά είναι τα πράγματα.

Εδώ είμαστε 100%
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2025, 05:31:06 pm από Refuse/Resist »

Αποσυνδεδεμένος die

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία εκπαιδευτικός παράλληλης, τμήματος ένταξης και ζεπ να αναλαμβάνει τμήμα σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού.
Ο, τι και να πει ο δντης οποιοσδήποτε αναλάβει τμήμα, αν συμβεί κάτι είναι παντελώς ακαλυπτος/η και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο.

Αποσυνδεδεμένος Thndsk35

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Ο νόμος λέει ότι δεν αναπληρώνει τον δάσκαλο της τάξης ως προς τα διδακτικά του καθήκοντα. Μπορεί να κάνει απασχόληση.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
"Σε περίπτωση όπου απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ (τμήματος ένταξης ή παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης) συνεχίζει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα, για τις συγκεκριμένες ώρες που προβλέπονται ήδη στο πρόγραμμά του. Σε καμία περίπτωση δεν «αναπληρώνει» τον/την εκπαιδευτικό γενικής/ επαγγελματικής εκπαίδευσης στα διδακτικά του/της καθήκοντα. "

Είθισται όσοι γράφουν επίσημα κείμενα, οδηγίες, εγκυκλίους κλπ να ξέρουν καλά ελληνικά και όσοι ασκούν διοίκηση να μπορούν να κατανοούν τουλάχιστον τα ελληνικά αυτά. Σε περίπτωση όπου απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης σημαίνει απουσιάζει και όχι δεν υφίσταται, σημαίνει πως το τμήμα έχει πρόγραμμα μαζί του και αυτός δεν είναι εκεί για διάφορους λόγους. Αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα που να τον περιλαμβάνει και οι μαθητές φεύγουν νωρίτερα (προφανώς και δεν κάνουν καν κενό) και ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ δεν συνεχίζει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες υποστήριξης στο τμήμα, για τις συγκεκριμένες ώρες που προβλέπονται ήδη στο πρόγραμμά του γιατί δεν τις παρείχε ποτέ για να τις συνεχίσει. Ο νομοθέτης προβλέπει την περίπτωση της απουσίας  του εκπαιδευτικού γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές θα έκαναν κενό και την ευθύνη θα είχε ο Διευθυντής, πράγμα εκτός τόπου και χρόνου, ενώ υπάρχει ο διαθέσιμος και υποχρεωμένος εκείνη την ώρα να διδάξει εκπαιδευτικός ΕΑΕ. Μάλιστα, για μεγαλύτερη σαφήνεια, προσθέτει τη φράση:Σε καμία περίπτωση δεν «αναπληρώνει» τον/την εκπαιδευτικό γενικής/ επαγγελματικής εκπαίδευσης στα διδακτικά του/της καθήκοντα που το σε καμία περίπτωση σημαίνει αρχικά σε καμία περίπτωση μη απουσίας και επιπλέον πως σε απουσία ακόμη, πάλι δεν αναλαμβάνει να προχωρήσει το τμήμα στην ύλη μόνος του.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος Lino

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Η απάντηση είναι απλή, ψάξε να μάθεις τι υποχρεώσεις υποστήριξης έχεις απέναντι στο τμήμα (για να σε βοηθήσω είναι σχετικές με τον μαθητή σου κατά κύριο λόγο αλλά και σε όσους έχουν από κεδασυ αξιολόγηση για τμήμα ένταξης που ίσως χρειάζονται υποστήριξη έλλειψη καθηγητή τμήματος ένταξης). Μη πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Το τονίζει με bold ότι δεν αναπληρώνεις.

100% αυτά που λέει ο Slayer. Έχουν ξεφύγει οι διευθυντές τελευταία.

Refuse/Resist, διάβασε σε νόμους και άλλες εγκυκλίους τί αφορά η υποστήριξή σου στο τμήμα. Μέχρι εκεί φτάνουν τα καθήκοντά σου και όχι παραπάνω. Να θυμάσαι ότι καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να "ακυρώνει" έναν νόμο. Μπορείς να κάνεις ένα ερώτημα και στον σύμβουλό σου.

Αποσυνδεδεμένος Lino

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Ο νόμος λέει ότι δεν αναπληρώνει τον δάσκαλο της τάξης ως προς τα διδακτικά του καθήκοντα. Μπορεί να κάνει απασχόληση.

Πουθενά σε νόμο δεν προβλέπεται απασχόληση, παράτυπα γίνεται αυτό, όταν γίνεται.

Αποσυνδεδεμένος Thndsk35

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Τι προβλέπεται στο νόμο; Ποιος κρατάει τους μαθητές;

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
Τι προβλέπεται στο νόμο; Ποιος κρατάει τους μαθητές;
Την ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο διευθυντής. Αυτός τους επιβλέπει και τους απασχολεί.

Αποσυνδεδεμένος jimpan

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
Ας σκεφτούμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα κατά τη λειτουργία ενός σχολείου
1. Όλα όσα τελούν υπό την ευθύνη του διευθυντή τα εκτελεί ο ίδιος προσωπικά;
2. Αν απουσιάζει κάποια ή κάποιες μέρες (ασθένεια πχ) ο εκπαιδευτικός γενικής τι κάνει ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός ειδικής (ΤΕ ή παράλληλη); Και αν δεν κάνει τίποτα (αφού δεν λειτουργεί το τμήμα και δεν προσφέρει υποστήριξη στο κενό) πως πληρώνεται/καταχωρίζονται οι ώρες του;

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Την ευθύνη κατά το νόμο την έχει ο διευθυντής. Αυτός τους επιβλέπει και τους απασχολεί.

Ο Διευθυντής έχει ευθύνη να βρει λύση, όχι να απασχολεί ο ίδιος. Με δεδομένο ότι κάθε μέρα λείπει κάποιος σε κάθε σχολείο, οι δουλειές του διευθυντή δεν θα γίνονταν ποτέ αν συνεχώς απασχολούσε τμήματα.

Στην κουβέντα έχουμε μπερδέψει όμως 1. το τι γίνεται αν απουσιάζει εκπαιδευτικός γενικής παιδείας και στην τάξη υπάρχει και εκπαιδευτικός ειδικής και 2. τι συμβαίνει αν το σχολείο έχει κενό γενικής σε  ειδικότητα για την οποία υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής στο σχολείο. Δύο παντελώς άσχετα πράγματα.

Για το 2. είναι σαφώς γελοίο να φέρνεις εκπαιδευτικό που θα υποστηρίξει μαθητές σε μαθήματα που δεν διδάσκονται… Αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι ανατίθενται οι κενές ώρες στον εκπαιδευτικό ειδικής.

Για το 1. η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Οι εκπαιδευτικοί εαε υποστηρίζουν πολλές τάξεις/τμήματα συνήθως. Αν λείπει ο δάσκαλος της Α με ποια λογική θα πάρεις τις ώρες ένταξης των άλλων τάξεων για να βάλεις να μπει στο τμήμα ο εκπαιδευτικός ειδικής; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι με τη λογική που γίνεται το ίδιο με το ολοήμερο; Ίσως ναι. Για τη βθμια που δεν εφαρμόζει τέτοιες τακτικές γιατί καλώς ή κακώς, δεν θεωρείται ότι το σχολείο πρέπει να λύσει τα προβλήματα του εργαζόμενου γονέα, έχει λογική να βγάλεις από το πρόγραμμα τον μαθηματικό ένταξης για να κάνει στη θέση του μαθηματικού γενικής τις 4 ώρες που λείπει; Δεν θεωρώ ότι έχει γιατί είναι σαν να θεωρείς δευτερεύουσα την παρουσία του στα τμήματα που ήταν προγραμματισμένο να κάνει κανονικά. Μόνο να μπει στη γενική τάξη την ώρα που θα έμπαινε ούτως ή άλλως, θα έλεγα ότι έχει νόημα αλλά και πάλι, είναι λίγο δυσλειτουργικό αν τα μισά τμήματα που θα είχαν τον απουσιάζοντα καθηγητή σχολάσουν νωρίτερα ενώ τα άλλα όχι. Εμείς όπως είπα ξανά αυτό το έχουμε κάνει σε κάτι έκτακτο που ο καθηγητής δεν απουσιάζει όλη τη μέρα αλλά για κάποιον λόγο χάνει μια ώρα πχ.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 229
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)