0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και εγώ έτσι το έλυσα.Το χωρίζεις σε 2 ολοκληρώματα. Το δεύτερο βγαίνει 0 (με την αντικατάσταση που περιγράφεις) ενώ το πρώτο είναι ακόμα πιο απλό. Γιατί δεν σου αρέσει το ολοκλήρωμα αυτό ?
Παράθεση από: killbill στις Μαΐου 20, 2010, 02:23:14 pmΤο Γ4 μάλλον γελοίο είναι αφού:Παράθεση από: killbill στις Μαΐου 19, 2010, 08:27:54 pm Το Γ4 λύνεται σε μισή γραμμή ως εξής: Στο ολοκλήρωμα από -1 έως 1 του xln(x^2+1) αν θέσουμε u=x^2+1 τότε τα άκρα ολοκληρωσης γίνονται από 2 έως 2 άρα =0 και ΤΕΛΟΣ! Και εγώ έτσι το έλυσα.Το χωρίζεις σε 2 ολοκληρώματα. Το δεύτερο βγαίνει 0 (με την αντικατάσταση που περιγράφεις) ενώ το πρώτο είναι ακόμα πιο απλό. Γιατί δεν σου αρέσει το ολοκλήρωμα αυτό ?Μοιάζει με τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου και εξετάζει τον μαθητή στις μεθόδους υπολογισμού ολοκληρωμάτων που έχει διδαχθεί .
Το Γ4 μάλλον γελοίο είναι αφού:Παράθεση από: killbill στις Μαΐου 19, 2010, 08:27:54 pm Το Γ4 λύνεται σε μισή γραμμή ως εξής: Στο ολοκλήρωμα από -1 έως 1 του xln(x^2+1) αν θέσουμε u=x^2+1 τότε τα άκρα ολοκληρωσης γίνονται από 2 έως 2 άρα =0 και ΤΕΛΟΣ!
Το Γ4 λύνεται σε μισή γραμμή ως εξής: Στο ολοκλήρωμα από -1 έως 1 του xln(x^2+1) αν θέσουμε u=x^2+1 τότε τα άκρα ολοκληρωσης γίνονται από 2 έως 2 άρα =0 και ΤΕΛΟΣ!
Η υπο ολοκλήρωση συνάρτηση είναι η xln(x^2+1) η οποία παίρνει και αρνητικές και θετικές τιμές στο [-1,1].
Παράθεση από: achilles στις Μαΐου 21, 2010, 07:10:22 am Η υπο ολοκλήρωση συνάρτηση είναι η xln(x^2+1) η οποία παίρνει και αρνητικές και θετικές τιμές στο [-1,1]. είναι και περιττή σε συμμετρικό διάστημα ...
ΣΤΟ ΘΕΜΑ 3Ο ΤΟ Γ4 ΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟ Χ^2 +1 ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΜΗΔΕΝ ΕΝΩ ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΡςΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΧΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΤΟ Χ^2 +1 ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ 4/3 [ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ? ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΡςΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΤΟΜΑΤΙΚΟ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΞΑΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ
Παράθεση από: knkn στις Μαΐου 21, 2010, 09:02:39 amΠαράθεση από: achilles στις Μαΐου 21, 2010, 07:10:22 am Η υπο ολοκλήρωση συνάρτηση είναι η xln(x^2+1) η οποία παίρνει και αρνητικές και θετικές τιμές στο [-1,1]. είναι και περιττή σε συμμετρικό διάστημα ... Εγώ παραθέτω τη συγκεκριμένη συνάρτηση (από την οποία απουσιάζει ο παράγοντας x ) για να δείξω ότι το να θέτεις u=x^2+1 είναι λάθος. Η συνάρτηση που χρησιμοποίησα ως παράδειγμα είναι προφανώς άρτια, σωστά στο ζήτημα των εξετάσεων είναι περιττή και όντως βγαίνει 0 το ολοκλήρωμα, όμως στο παράδειγμά μου αποκλείεται να είναι 0.
Αυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".
Ωραία παρατήρηση fyskoz68.Όμως στα παραδείγματα που γράφεις, και επειδή du=2xdx, έχεις πρόβλημα να λύσεις ως προς x την u=x^2 <=> |x|=\/u,για να βγει ένα ενιαίο ολοκλήρωμα από 1 εώς 1.Θα πρέπει να το σπάσεις για xe[-1,0] με x=-\/u και στο [0,1] με x=\/u, οπότε βγαίνουν 2 ολοκληρώματα που δεν έχουν άθροισμα 0.
Παράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 10:45:46 amΑυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".Oπότε σωστά και επεσήμανε ότι δε λύνεται με αντικατάστση το Γ4 (θ=χ^2+1)!