0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η δουλειά μας είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα!
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τους μάθουμε είναι ότι στην ηλικία που βρίσκονται ο χρόνος τους είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ!
Ωραία και καλά όλα αυτά, που γράφετε και νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ τα ξέρουμε.Μήπως όμως αναλωνόμαστε πολύ στη θεωρία και ξεχνάμε την πράξη;Θέλα να πω: μήπως το ερώτημα δεν πρέπει να΄ναι ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλά ΠΩΣ μπορούμε να τον εφαρμόσουμε;Γιατί, πολλές φορές ενώ σχεδιάζω το μάθημα μου διαφορετικό στο τέλος καταλήγει να γίνεται δασκαλοκεντρικό με παροχή μασημένης τροφής (ίσως είναι και η απειρία λόγω πρώτης χρονιάς).Θέλω όμως να ακούσω πρακτικές συμβουλές για το πώς μαθαίνουμε τα παιδιά πώς να μαθαίνουν και για το πώς πείθουμε παιδιά, που δεν έχουν καμία όρεξη να μάθουν( γιατί έχω ένα τέτοιο τμήμα πλήρους αδιαφορίας και φαντάζομαι δεν είναι το μοναδικό) ότι αξίζει να προσέξουν και να μάθουν;κάποιες φορές ειλικρινά έφθασα στο σημείο να νιώθω καλύτερα όταν κοιμούνται και τουλάχιστον δεν καταναλώνεσαι να φωνάζεις για να τους πειθαρχήσεις παρά όταν μιλάνε μεταξύ τους.Και όμως ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις και όχι να αποκοιμίζει.Πώς όμως το πετυχαίνεις στην πράξη;
Εγώ έχω παρατηρήσει ότι σε μια τάξη που συχνά γίνεται αδιάφορη προς το μαθημα, ένα καλό "τρικ" είναι να κλείνεις για λίγο το βιβλίο και να μοιραζεσαι μαζί τους μια εμπειρία απο τη ζωή σου (π.χ. από κάποιο ταξίδι) και τελικά να προσπαθείς να τη συνδέσεις - έστω και ελάχιστα - με το αντικείμενο που καλείσαι να διδάξεις. 9 στις 10 πιάνει! Και μάλιστα καταλήγεις να έχεις απέναντι σου ένα ακροατήριο όλο αυτιά που θέλει ν'ακούσει κι άλλα πράγματα.
είμαστε εμψυχωτές, ψυχολογικοί υποστηρικτές, τοίχοι για ξέσπασμα των στρασαρισμένων μαθητών....δάσκαλοι; Δε νομίζω Τάκη.....με τόση πληθώρα γνώσεων στο ίντερνετ, μάλλον βοηθάμε στο να ξεμπλέξουν αυτό το κουβάρι και να αναπτύξουν λιγάκι την κριτική τους σκέψη....αναφέρομαι στο Λύκειο, στο γυμνάσιο μάλλον παίζουμε και το ρόλο του γονιού.
Συναδελφοι πρεπει να κανουμε κατι να τα ξεκολλησουμε απο το ινερνετ ( παιχνιδια , chat , facebook κτλ ).
Εγω όμως, πέρα από το οτι έχω την τάση να ''δενομαι'' με τους μαθητές μου, δεν αντιμετωπιζω τα παιδιά ως απλά μια τάξη που πρέπει να διδάξω, αλλά ως 25 διαφορετικοί κόσμοι, καθενας με τις ιδιαιτεροτητες, τα ελλατωματα και τα χαρίσματά του. Δεν είμαι εκεί μόνο για να τους διδάξω το λύω, αλλά συζητάω, συμβουλεύω, προτινω λυσεις για προβληματα που τυχαινει να εχουν, σχολικά η μη. Και δεν πιστευω πως είμαι και λάθος, γιατι (προσωπικη μου γνωμη παντα), πιστευω πως αυτη ειναι ησχεση καθηγητη-μαθητή. Ο καθηγητής δεν είναι εκεί μόνο για να διδάξει στο παιδι αρχαια, μαθηματικά ή αγγλικά, αυτά είναι η επιφάνεια και μονο. Ο καθηγητης πρεπει πανω απ'ολα να δωσει στο παιδι αρχές, να επηρρεασει το παιδί θετικά, να δώσει ενα παράδειγμα και να τα προτρέψει να το ακολουθήσουν. Πετυχημένος καθηγητής δεν είναι αυτος που παίρνει αριστα γραπτά (μπορει να ειναι κι αυτος), αλλά πάνω απ'όλα είναι αυτός που θα κάνει το παιδί να τον μιμηθει, που θα δωσει το σωστο παραδειγμα και αυτο θα μεινει χαραγμενο στο μυαλο των παιδιών του. Είναι ο καθηγητης που, ενω θα κάνει όλα αυτα, θα εμπνεει στα παιδιά την εμπιστοσυνη και τον σεβασμό, τον αληθινο σεβασμο όμως. Οι τυπικοτυτες και οι ψευτοαυστηροτητες δεν εχουν οδηγησει ποτέ πουθενά. Δεν λέω να ξεπερνάμε τα όρια και να δημιουργουνται φιλικες σχεσεις, γιατι ανεφερα τον ΣΕ