0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για τον Καβάφη πόσες ώρες αφιερώνετε;Κάνετε κάποια εισαγωγή σε ένα μάθημα και στο επόμενο μπαίνετε στο κείμενο;Ή σε ένα μάθημα τα λέτε όλα ;
Matina7, Συγχαρητήρια για τις απόψεις σου. Τις οποίες ίσως περνάς και στους μαθητές σου για να αδιαφορούν για το σχολείο τους. Και για χάρη των οποίων θα πρέπει να εύχεσαι να μη διοριστείς ποτέ για να μη γίνεις ίδια με τους διορισμένους άχρηστους καθηγητές. Και ευτυχώς για σένα το πιο πιθανό είναι να μη γίνεις έτσι, επειδή διορισμοί πλέον δεν υπάρχουν. Υ.Γ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τέτοια άσχετα σχόλια γράφτηκαν στο θέμα: "Λογοτεχνία Γ' Λυκείου Κατεύθυνσης"! Ας επανέλθουμε καλύτερα στους προβληματισμούς μας και τις απορίες μας για το καταπληκτικό αυτό μάθημα, κι ας αφήσουμε τις εμπάθειες και τα λοιπά...
Κι εγώ είχα ακόμη ένα βοήθημα με αποσπάσματα γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, κριτικών και αναλυτών για τα κείμενα της Λογοτεχνίας κατεύθυνσης, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμο να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια ενός ειδικού για να στηρίξουμε την άποψή μας. Το βασικό βοήθημα που είχα την πρώτη φορά ήταν το τρίτομο από το Μεταίχμιο. (Δεν ξέρω αν επιτρέπεται η αναφορά σε εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς και βιβλία από το φόρουμ.) Το ξέθαψα και παρατήρησα ότι στο εξώφυλλο γράφει ότι η ανάλυση των έργων γίνεται σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης. Έχει αλλάξει από τότε; Και τι ήταν ακριβώς αυτός ο νέος τρόπος αξιολόγησης; Μήπως πρέπει να αγοράσω την τελευταία έκδοση ή να απευθυνθώ σε άλλο βοήθημα. Μού το΄χε συστήσει η καθηγήτρια των ιδιαίτερων ως το καλύτερο και πράγματι, είχε φοβερή ανάλυση τουλάχιστον στα μεγάλα κείμενα όπως του Ρίτσου κτλ. Για το "Αμάρτημα" μόνο αφιέρωνε κάπου στις 100 σελίδες. Δυστυχώς δεν έχει τον "Κρητικό", αλλά μπορώ να ζητήσω την ανάλυση από την παλιά μου καθηγήτρια. Δεν ξέρω όμως τι παίζει με τα παράλληλα κείμενα. Υπάρχει κάποια ύλη που προτείνει το υπουργείο, πχ άλλα κείμενα του ίδιου συγγραφέα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αλλά όχι και στην ύλη; Αν όντως είναι από το βιβλίο, πώς αναλύονται. Κατά αναλογία του κειμένου εντός ύλης; Σχετικά με την τελική εξέταση, ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας είναι να δω τα θέματα και τις λύσεις των τελευταίων ετών ή σκοπεύουν ν'αλλάξουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης, και δεν αξίζει καν ν'ασχοληθώ; Αν ναι, από ποια χρονιά και μετά να κοιτάξω; Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση των απαντήσεών μας όπου δεν ορίζεται ρητά; Πχ αν ζητά ένα παράδειγμα, κανονικά δεν πρέπει μετά την παράθεση να το αναλύσουμε, έστω και συνοπτικά; Τα θέματα των εξετάσεων είναι κάπου διαθέσιμα ηλεκτρονικά μαζί με τις απαντήσεις;
Οι απαντήσεις που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την κρατική τηλεόραση δεν είναι οι επίσημες του υπουργείου; Νόμιζα ότι οι καθηγητές που τα αναλύουν είναι και αυτοί που τα βάζουν. Υπάρχει ποτέ πιθανότητα να συνδυάσουν πεζό λόγο ως βασικό κείμενο της εξέτασης με ποίημα ως παράλληλο ή και αντιστρόφως; Λίγο τραβηγμένο δεν είναι; Και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος ξεφύγει από την προτεινόμενη ανάλυση του υπουργείου και δώσει κάποια πιο προχωρημένη μεν, σωστή δε; Αν κάποιος έχει σπουδάσει πχ Φιλολογία, τα θέματα λογικά τού φαίνονται παιχνιδάκι και χαμηλού επιπέδου σε σχέση με τις ικανότητές του. Έχω συνηθίσει σε πανεπιστημιακή ανάλυση κειμένων και εκθέσεων που φοβάμαι μήπως οι απαντήσεις μου θεωρηθούν επιτηδευμένες και χάσω άδικα μόρια.
Καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό που λέει η Matina7, γιατί αν και έχω τελειώσει την φιλολογία στο ΕΚΠΑ , παρόλα αυτά έχω ένα άγχος για τις πανελλήνιες που αποφάσισα να ξαναδώσω για δεύτερο πτυχίο. Άλλο το διάβασμα του πανεπιστημίου άλλο των πανελληνίων... Απλά αναγνωρίζω το γεγονός ότι δεν έχεις την ίδια αγωνία με την πρώτη φορά..