0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για αυτό λέμε επιστημονικοποίηση της αξιολόγησης,δηλ. από την κορυφή εως τη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος.Πραφανώς αυτές τις άδειες κάποιος τις εγκρίνει και αυτός πρέπει να αξιολογηθεί και όχι μόνο ο εκπαιδευτικός....
όλοι θα αξιολογηθούν. Και πρέπει να αξιολογηθούν! Όμως μην κάνουμε ότι ανακαλύπτουμε τον τροχό! Παντού στον κόσμο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει συγκεκριμένη μορφή. Μπορεί να μη μας αρέσει ή να μη συμφωνούμε με το αν πρέπει πχ να αξιολογείται ο αρθμός αδειών που πήρε κάποιος όμως ΚΑΙ αυτό μπαίνει μέσα στο παιχνίδι και αφού οι συνδικαλιστικές παρατάξεις τόσα χρόνια τώρα αφοριστικά απέρριπταν κάθε μορφή αξιολόγησης ας κάτσουν τώρα να τη δουν να συμβαίνει γι' αυτούς χωρίς αυτούς!
Έχω μια αμφιβολία στο ότι όλοι θα αξιολογηθούν.Πως θα αξιολογηθούν οι κομματικά διορισμένοι σχολ.σύμβουλοι,δ/ντες εκπαίδευσης,δ/ντες σχολείων?Μάλλον αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογήσουν όλους τους άλλους....
και αυτό εύκολο είναι! Γιαυτό και επιμένω στα ποσοτικά κριτήρια γιατί ειναι τα απολυτως αντικειμενικά. Ας πούμε στις πρόσφατες κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων ξέρεις τι παίχτηκε σε μας; Σου λέει " σου έστειλα ως δδε μέιλ να μου στείλεις τα στατιστικά τότε..." Εσύ απάντησες ένα μήνα μετά... πάρτα τώρα να χεις να πορεύεσαι...!! Με τους σχολικούς συμβούλους: πόσες επισκέψεις σε σχολεία ευθύνης σου ΄εκανες; πόσα σεμινάρια πραγματοποίησες; τι συμμετοχή ειχαν; πόσο υλικό έστειλες στα σχολεία σου; ποιό το μέγεθος της αλληλογραφίας σου; Υπάρχει μια εικόνα με όλα αυτά. Και είναι εικόνα αντικειμενική.
Παράθεση από: irenead στις Ιανουαρίου 23, 2012, 09:11:10 pmΈχω μια αμφιβολία στο ότι όλοι θα αξιολογηθούν.Πως θα αξιολογηθούν οι κομματικά διορισμένοι σχολ.σύμβουλοι,δ/ντες εκπαίδευσης,δ/ντες σχολείων?Μάλλον αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογήσουν όλους τους άλλους....Στο πνεύμα πιστεύω αυτών που λες, θέλω να διατυπώσω δύο αρχές της αξιολόγησης:1) Πρώτα πρέπει να αξιολογηθεί το κεφάλι, και μετά τα πόδια, αφού το κεφάλι δίνει εντολές στα πόδια για να περπατήσουν.2) Πρέπει να ισχύει ο αυτονόητος κανόνας, έχεις δικαίωμα να αξιολογείς κάποιον με μια μέθοδο, μόνο αφού έχεις αξιολογηθεί και εσύ ο ίδιος, με την ίδια μέθοδο.
Παράθεση από: bitch στις Ιανουαρίου 23, 2012, 09:20:55 pmκαι αυτό εύκολο είναι! Γιαυτό και επιμένω στα ποσοτικά κριτήρια γιατί ειναι τα απολυτως αντικειμενικά. Ας πούμε στις πρόσφατες κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων ξέρεις τι παίχτηκε σε μας; Σου λέει " σου έστειλα ως δδε μέιλ να μου στείλεις τα στατιστικά τότε..." Εσύ απάντησες ένα μήνα μετά... πάρτα τώρα να χεις να πορεύεσαι...!! Με τους σχολικούς συμβούλους: πόσες επισκέψεις σε σχολεία ευθύνης σου ΄εκανες; πόσα σεμινάρια πραγματοποίησες; τι συμμετοχή ειχαν; πόσο υλικό έστειλες στα σχολεία σου; ποιό το μέγεθος της αλληλογραφίας σου; Υπάρχει μια εικόνα με όλα αυτά. Και είναι εικόνα αντικειμενική.
Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι διαφορετικά ανάλογα με το τι θα αξιολογηθεί. δηλ. με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός κλάδος,με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι στη δ/νση κ.λ.π.Όλοι αυτοί εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό έργο,άλλα έχει διαφορετικούς στόχους και αρμοδιότητες ο καθένας.Αυτά που λέει η bitch μπορεί να έχουν μια βάση για την διοίκηση και όχι την εκπαιδευτική διαδικασία.
Παράθεση από: baarli στις Ιανουαρίου 23, 2012, 09:18:34 pmΠαράθεση από: irenead στις Ιανουαρίου 23, 2012, 09:11:10 pmΈχω μια αμφιβολία στο ότι όλοι θα αξιολογηθούν.Πως θα αξιολογηθούν οι κομματικά διορισμένοι σχολ.σύμβουλοι,δ/ντες εκπαίδευσης,δ/ντες σχολείων?Μάλλον αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογήσουν όλους τους άλλους....Στο πνεύμα πιστεύω αυτών που λες, θέλω να διατυπώσω δύο αρχές της αξιολόγησης:1) Πρώτα πρέπει να αξιολογηθεί το κεφάλι, και μετά τα πόδια, αφού το κεφάλι δίνει εντολές στα πόδια για να περπατήσουν.2) Πρέπει να ισχύει ο αυτονόητος κανόνας, έχεις δικαίωμα να αξιολογείς κάποιον με μια μέθοδο, μόνο αφού έχεις αξιολογηθεί και εσύ ο ίδιος, με την ίδια μέθοδο.Στο 1 συμφωνώ απόλυτα.Αυτό λέει και η επιστήμη για την αξιολόγηση,η οποία πρέπει κατά βάση να είναι ποιοτική και όχι ποσοτική,γιατί προφανώς η σχολική μονάδα και ο εκπαιδευτικός δεν είναι επιχείρηση και εργάτης αντίστοιχα.Το 2 είναι ανέφικτο, γιατί για άλλο πράγμα θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός και για άλλο πράγμα θα αξιολογηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου,αφού προφανώς επιτελούν διαφορετικό έργο.
As for accountability of teachers and administrators, Sahlberg shrugs. "There's no word for accountability in Finnish," he later told an audience at the Teachers College of Columbia University. "Accountability is something that is left when responsibility has been subtracted."For Sahlberg what matters is that in Finland all teachers and administrators are given prestige, decent pay, and a lot of responsibility. A master's degree is required to enter the profession, and teacher training programs are among the most selective professional schools in the country. If a teacher is bad, it is the principal's responsibility to notice and deal with it.
Σχετικά με την κρίση των δασκάλων και των διοικητικών, ο Sahlberg σηκώνει τους ώμους του. "Δεν υπάρχει λέξη για το accountability στα Φιλανδικά" είπε αργότερα στο κοινό στο Κολέγιο Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. "Η κρίση είναι αυτό που μένει, όταν αφαιρεθεί η υπευθυνότητα"Για τον Sahlberg αυτό που μετράει είναι ότι στους δασκάλους και στους διοικητικούς στην Φιλανδία δίνεται υπόληψη, αξιοπρεπής μισθός, και πολύ υπευθυνότητα. Το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για να μπει κάποιος στο επάγγελμα και τα προγράμματα σπουδών για δασκάλους είναι ανάμεσα στις πιο επιλεκτικές επαγγελματικές σχολές της χώρας. Εάν ένας δάσκαλος είναι κακός, είναι δουλειά του διευθυντή να το παρατηρήσει και να το διορθώσει.