0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
μου εφερε στο μυαλο το παλιο,καλο,φοιτητικο,κλασσικο - για καποιους ,τουλαχιστον- διλημμα: πώς ειναι το σωστο: "θα σε μηνυσω ?" ή "θα σου κανω μηνυση? "
Ολοι γνωριζουμε οτι η διαδικασια με την οποια τα φυτα λαμβανουν την ηλιακη ενεργεια και τη μετατρεπουν σε χλωροφυλλη λεγεται φωτοσυνθεση. Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αυτη τη λεξη ως ρημα και αν ναι ποιο θα ηταν το σωστοτερο; Το ενεργητικο ή το παθητικο; Δηλαδη τα φυτα φωτοσυνθετουν ή φωτοσυντιθονται;;;Περιμενω απαντησεις με επιχειρηματα! Ευχαριστω!
Παράθεση από: kozzi1 στις Μαΐου 26, 2010, 06:00:57 pmμου εφερε στο μυαλο το παλιο,καλο,φοιτητικο,κλασσικο - για καποιους ,τουλαχιστον- διλημμα: πώς ειναι το σωστο: "θα σε μηνυσω ?" ή "θα σου κανω μηνυση? "Είναι και τα δυο σωστά. Θεωρώ ωστόσο ότι η περίφραση είναι αφενός πιο εύχρηστη (τα ρήματα σε -ύω ηχούν λίγο λόγια, ειδικά στους χρόνους που χρησιμοποιούν το θέμα του ενεστώτα π.χ μήνυε, θα μηνύει), αφετέρου πιο σαφής, καθώς το "μηνύω" έχει και τη σημασία του "αναγγέλλω, στέλνω μήνυμα" (π.χ του μήνυσε να έρθει)
Παράθεση από: apri στις Μαΐου 26, 2010, 08:10:55 pmΠαράθεση από: kozzi1 στις Μαΐου 26, 2010, 06:00:57 pmμου εφερε στο μυαλο το παλιο,καλο,φοιτητικο,κλασσικο - για καποιους ,τουλαχιστον- διλημμα: πώς ειναι το σωστο: "θα σε μηνυσω ?" ή "θα σου κανω μηνυση? "Είναι και τα δυο σωστά. Θεωρώ ωστόσο ότι η περίφραση είναι αφενός πιο εύχρηστη (τα ρήματα σε -ύω ηχούν λίγο λόγια, ειδικά στους χρόνους που χρησιμοποιούν το θέμα του ενεστώτα π.χ μήνυε, θα μηνύει), αφετέρου πιο σαφής, καθώς το "μηνύω" έχει και τη σημασία του "αναγγέλλω, στέλνω μήνυμα" (π.χ του μήνυσε να έρθει)χμμ....καλη η προσεγγιση, συναδελφε, αλλα....αλλη απαντηση διναμε τα ρεμαλια στο Παλιο αμφιθεατρο της Φιλοσοφικης του απθ....
Ερωτηση:οταν γραφουν ομορριζο(και οχι ρηματικο τυπο η αλλα προσωπα του δοθεντος ρηματος) αλλα κανουν λαθος στην ορθογραφια,το λαμβανετε ως σωστο;Γιατι σε αρκετα γραπτα βλεπω τετοια λαθη και δεν ξερω τι να κανω !???!Κανονικα,δε θα πρεπει η ομορριζη λεξη να ειναι σωστη σε ολα τα επιπεδα;
Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Το πρόβλημά μου είναι με κάποιους πολύ αδύνατους μαθητές οι οποίοι το βρήκαν αυτό ως εύκολη λύση. Πάντως οι ρηματικοί τύποι ενός ρήματος μπορούν να θεωρηθούν ομόρριζά του;