0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τώρα αν κάποιοι έχουν αρκετή προϋπηρεσία στο ΥΠΕΠΘ από το παράθυρο ( πχ πρόσθετη δικακτική στήριξη) και στον ΟΑΕΔ σίγουρα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα πρέπει να επιλέξουν ποια προϋπηρεσία θα κρατήσουν! Σύμφωνα με τον νόμο 1566/1985 ο ωρομίσθιος έχει ώρες κάτω από το μισό της βαθμίδας του ( μέχρι 11 για τους ΠΕ)!
Παράθεση από: ipermahia στις Φεβρουαρίου 18, 2008, 07:24:19 amΤώρα αν κάποιοι έχουν αρκετή προϋπηρεσία στο ΥΠΕΠΘ από το παράθυρο ( πχ πρόσθετη δικακτική στήριξη) και στον ΟΑΕΔ σίγουρα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα πρέπει να επιλέξουν ποια προϋπηρεσία θα κρατήσουν! Σύμφωνα με τον νόμο 1566/1985 ο ωρομίσθιος έχει ώρες κάτω από το μισό της βαθμίδας του ( μέχρι 11 για τους ΠΕ)!Είναι ξεκάθαρο ότι μας κατηγορούν για αδιαφανείς διαδικασίες. Εκτός και αν υπάρχει άλλος τρόπος ερμηνείας της λέξεως "παράθυρο", που δεν αντιλαμβάνομαι.
Στον ΟΑΕΔ δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά έχω την αίσθηση πως επέλεγαν καθηγητές με βάση την παλαιότητα του πτυχίου τους και την προϋπηρεσία. Όπως και νά 'χει πάντως, με την τόσο μεγάλη έλλειψη θέσεων τι να πει κανείς; Πως κάποιον τον επέλεξαν λιγότερο άδικα από κάποιον άλλον, και άρα έχει πλέον περισσότερα δικαιώματα στα πινάκια; Όλοι δικαιούνται αξιοπρεπή δουλειά.
Επειδή πολλοί κατηγορούν τον τρόπο πρόσληψης στον ΟΑΕΔ σας ενημερώνω ότι οι προσλήψεις γίνονται με βάση υπουργικές αποφάσεις και νόμους.Το άν γίνονται παρατυπίες στις προσλήψεις , θα ήθελα να μου πεί κάποιος που δεν δεν γίνονται ;Στιον τρόπο απόκτησης μορίων στο ΥΠΕΠΘ δεν γίνονται(πρόσθετη, ιδιωτικά, Σιβιτανίδειος κλπ);Εγώ έχω πτυχίο 1987 και ποτέ δεν καλέσθηκα στο ΥΠΕΠΘ .
Το γεγονός είναι ένα, δεν μπορεί το ΥΠΕΠΘ να αναγνωρίζει προυπηρεσίες απο όλη την Ευρωπαική Ένωση , από τα ιδιωτικά σχολεία κι να μην αναγωρίζει ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ