*

Αποστολέας Θέμα: Πόσο σας επηρέασαν οι εκπαιδευτικοί που είχατε ως μαθητές στην καριέρα σας?  (Αναγνώστηκε 15936 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Στην περίπτωσή μου οι περισσότεροι δάσκαλοι-καθηγητές ήταν ή καλοί ή αδιάφοροι.
Τέσσερις "μαύρες" περιπτώσεις θυμάμαι μόνο:
1. Η νηπιαγωγός. Μεγάλης ηλικίας, δεν άντεχε τη φασαρία. Έβαζε στα αγόρια σιλοτέιπ στο στόμα, για να μη μιλάνε και μας απειλούσε ότι θα μας βάλει στην αποθήκη όπου υπήρχε ένα τέρας. Ένιωθα ένα μόνιμο φόβο.
2. Η δασκάλα μου μέχρι την Τρίτη Δημοτικού. Κάποιας ηλικίας, αυστηρή. Έδερνε τα αγόρια. Δεν θα ξεχάσω που έκανα ένα λάθος σε μια άσκηση μαθηματικών στην Πρώτη Δημοτικού και αντί να μου το επισημάνει, μου έσκισε με βάρβαρο τρόπο όλη τη σελίδα του τετραδίου!!! Είχα πάθει σοκ. Τη φοβόμουν πολύ και αυτή απειλούσε ότι ήθελε να μου βάλει
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 19, 2008, 11:36:36 am από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος mart13

• Νέο μέλος
  • *
  • ΠΕ 11
    • Προφίλ
    • 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου
Μέσα από αρνητικές, θετικές αλλά και αδιάφορες συμπεριφορές δασκάλων, καθηγητών αλλά και Πανεπιστημιακών η σημερινή μου στάση στην τάξη έχει επηρεαστεί.

Τα κακά πρότυπα παραμένουν ακόμα στη μνήμη μου και μου θυμίσουν σε τρυφερή ηλικία ότι το να σπας χάρακες πάνω σε παιδικά χεράκια δεν πληγώνεις μόνο τα χέρια τους αλλά και την καρδούλα τους... Η γνώση αυτή είναι φύλακας για το τι κάνει το αντίθετο, δλδ η αγάπη και η κατανόηση.

Τα αδιάφορα πρότυπα μου θυμίζουν πάντα ότι έχω να κάνω με παιδικές ψυχές ή με έφηβους που από εμένα το μόνο που δεν περιμένουν είναι η αδιαφορία και αν συμβεί αυτό η άρνησή τους αλλά και η δική τους αδιαφορία θα είναι η "πληρωμή" μου.

Τέλος οι δάσκαλοι που έσκυβαν με αγάπη, υπομονή και κατανόηση όχι μόνο στο να πάρουμε γνώσεις αλλά μας αντιμετώπιζαν σαν ελεύθερες προσωπικότητες είναι αυτοί που έγιναν αρωγοί στη σημερινή μου προσπάθεια μέσα από την εκπαίδευση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν υπέροχο άνθρωπο , φιλόλογο στο λύκειο, που πάντα μας μιλούσε σαν να ήμασταν συνομίλικοί του αλλά με πατρική αγάπη ταυτόχρονα. Παραμέριζε για λίγο το γνωστικό αντικείμενο και πότιζε την καρδιά μας με αγάπη, οι συμβουλές του δίνονταν με τρυφερότητα και κατανόηση και πάντα προσπαθούσε να αφουγκραστεί κάθε μας έγνοια. Αυτό μας έκανε όλους καλύτερους μαθητές κι εγώ σήμερα ανακαλύπτω το μαγικό του φίλτρο. Δεν χρειάστηκε ποτέ να γίνει αυστηρός και αυταρχικός και ήταν για μένα χαρισματικός παιδαγωγός. Χρησιμοποιούσε το χιούμορ και σε δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει και το γέλιο στο παιχνίδι του.

Το μαγικό του φίλτρο αν είχε συνταγή θα ήταν κάπως έτσι:

"Σκύψε με αγάπη, γονάτισε για να φτάσεις στο ύψος του παιδκού αυτιού για ν' ακούσεις τον ψίθυρο πριν γίνει κραυγή. Μείνε χαμηλά για να ακούσεις το σκίρτημα της παιδικής και εφηβικής καρδιάς πριν αυτή ποτιστεί με θυμό και σφαλίσει. Μετά μπορείς να στέκεις ψηλά και να ηγηθείς χωρίς κόπο, μπορείς να κάνεις την διαδικασία της μάθησης ενδιαφέρουσα και να διαδάξεις όχι μόνο το γνωστικό σου αντικείμενο αλλά αξίες και ιδανικά. Γιατί οι μεγαλύτερες αξίες της ελευθερίας και της αγάπης δεν διδάσκονται, απλά τις μεταλαμπαδεύεις στους άλλους μέσα από το παράδειγμά σου. Και όλα αυτά πότισέ τα με  μια σταγόνα καλοπροαίρετου χιούμορ και θα δεις ν' ανθίσουν χαμόγελα εκεί που πριν υπήρχαν σφιγμένα χείλη"
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 19, 2008, 05:24:54 pm από mart13 »
Οδοιπόρε δεν υπάρχει δρόμος ... το μονοπάτι σου εσύ το χαράζεις!

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Ωραίο θέμα! :)
Λοιπόν, εγώ είχα την τύχη να έχω μπαμπά εξαιρετικό φιλόλογο ( :-* :-*) και λάτρη κυρίως των αρχαίων ελληνικών. Σε ηλικία 2 ετών μου είχε μάθει τους αρχικούς χρόνους ούτε και ξέρω πόσων ρημάτων, έργα των 3 μεγάλων τραγικών και τις 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη... με χρονολογική σειρά ;D Το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος μέχρι να πάω Λύκειο το κάναμε... στο αυτοκίνητο, στο τραπέζι, όπου συζητούσαμε για διάφορα θέματα! Δημοτικό και Γυμνάσιο δεν ασχολήθηκε καθόλου μαζί μου, παρά μόνο αν είχα σε κάτι απορία και φυσικά απαγόρευε τα βοηθήματα, για να μάθω να σκέφτομαι και να γράφω. Με την έναρξη της Α Λυκείου, αρχίσαμε και το άγνωστο (ο μπαμπάς μου το ονομάζει πάντα αδίδακτο), με αποτέλεσμα, τελειώνοντας το Λύκειο, να εχω κάνει κοντά στα 500! Ήταν, επομένως, αναμενόμενο να λατρέψω τη φιλολογία και κυρίως τα Αρχαία. Αυτή έιναι η 1 όψη του νομίσματος... η λατρεμένη! :-*
Η άλλη όψη αφορά τη σχολή (Φιλολογία Αθήνας)!  >:(
Όταν πέρασα, ήμουν τρισευτυχισμένη, γιατί ήταν η 1η μου επιλογή και πίστευα ότι θα κάνουμε άγνωστα κείμενα, γραμματική, συντακτικό κλπ. Όταν όμως παρακολούθησα τη σχολή, έπαθα σοκ!!! :o Απίστευτα άχρηστες αναλύσεις σελίδων για το αν η τάδε συλλαβή στο τάδε ποίημα είναι μακρόχρονη ή βραχύχρονη, τον Παπανικολάου σε προφορική εξάταση να εξετάζει... τις παρενθέσεις του βιβλίου του και τη βιβλιογραφία (ακόμη θυμάμαι την ατάκα του: μπράβο δεσποινίς, είχατε διαβάσει, θα σας βάλω...4 :-X :-X :-X), το

Αποσυνδεδεμένος beboulini

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Στην Α' Λυκείου ο φιλόλογος που είχε μπει στην τάξη στις αρχές της χρονιάς, είχε πει κάτι που πιστεύω πως εν πολλοίς καθόρισε τη μετέπειτα πορεία μου: ''αν δεν ήσασταν τόσο καλοί μαθητές στο γυμνάσιο, τώρα σας δίδεται μια ευκαιρία να αλλάξετε σελίδα και να γίνετε καλύτεροι"'. Αυτή η κουβέντα υπήρξε καθοριστική για μένα, καθώς στο γυμνάσιο συγκρινόμουν πάντα με τη λίγο μεγαλύτερη αδερφή μου που ήταν άριστη, ενώ εγώ λιγότερο καλή μαθήτρια. Από εκείνη τη στιγμή σαν κάτι να άλλαξε μέσα μου, άρχισα να διαβάζω πολύ και κατάφερα όχι μόνο να τελειώσω με το μεγαλύτερο βαθμό σε όλο το λύκειο, αλλά και να περάσω στη φιλολογία ! (την πρώτη μου επιλογή).
Αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω και εγώ μέσα από την προσωπική μου εμπειρία πόσο ο εκπαιδευτικός μπορεί να επηρεάσει την εύπλαστη ψυχή ενός παιδιού-ακόμα και με μια φράση- και να του αναπτερώσει το ηθικό, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του...   
Dum spiro spero ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος physicaest

• Έμπειρο μέλος
  • Koλωνακι (Πλατεια)1920
    • Προφίλ
Eμενα με επηρεασαν ,στο γυμνασιο(β',γ') η καθηγητρια μου Φυσικος (φοβερη!) και ο καθηγητης μου Φυσικος (φοβερος!!!) στην γ' λυκειου.Και οι δυο πριν διοριστουν ασχολουνταν με φροντιστηρια .Οι ενδιαμεσοι καθηγητες μου ηταν χαλια... :P

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
εγω παλι, ακολουθησα τη θεωρητικη κατ/νση επειδη ειχαμε μια παρα πολυ ωραια καθηγητρια. Προσεχε το ντυσιμο της, δεν λεω, αλλα ειχε κατι που οταν την κοιταζες μπερδευες το αντικειμενο του ρηματος με το κατηγορουμενο και τη χρονικη μετοχη με την αιτιολογικη (αυτο ειδικα ακομα το μπερδευω...χαχα)

επιπλεον, ημουν ερωτευμενος με μια συμμαθητρια μου που ηθελε να παει νομικη!

αυτοι ηταν οι δυο λογοι που με επηρεασαν να γινω φιλολογος (λεμε τωρα) αν και ηθελα να παω στη σχολη ενομοταρχών ( με αυτο το απωθημενο θα φυγω απο αυτη τη ζωη τελικα...)
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος eleni09 ΠΕ 02

• Έμπειρο μέλος
  • "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..."
    • Προφίλ
καλημερα..

προσωπικα οι οι εκπαιδευτικοι που συναντησα στη μαθητικη μου πορεια...οι οποιοι και ηταν πραγματικοι "δασκαλοι"..(γιατι υπηρχαν κ αλλοι οι οποιοι δεν θα επρεπε καν να φερουν τον τιτλο...η αλλοι οι οποιοι απλα δεν "το ειχαν..." ......) απο το δημοτικο, μεχρι το λυκειο και το φροντιστηριο....με επηρεασαν παρα μα παρα πολυ , λειτουργησαν, λειτουργουν και θα συνεχιζουν να λειτουργουν ως προτυπα μου....

ο ρολος τους ηταν καταλυτικος στη γενικοτερη διαμορφωση της προσωπικατητας μου...και πραγματικα χαιρομαι που τους συναντησα στη ζωη μου. τους θαυμαζω , τον καθενα για διαφορετικους λογους, μα πανω απ ολα γιατι ειναι "δασκαλοι'' με ολη τη σημασια της λεξης .....

θα ειμαι πολυ χαρουμενη αν καταφερω να τους μοιασω..και να μιλουν καποτε ετσι για μενα οι μαθητες μου.....(ακομη νωρις ειναι για να κριθω... ;) )

Αποσυνδεδεμένος exterr

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • ΠΕ03
    • Προφίλ
Πολύ ωραίο θέμα , μπράβο Αγάπη !!!

Ανέκαθεν ήμουν καλός στα μαθηματικά , αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Από πιτσιρίκι ήθελα να πάω στην σχολή Ικάρων γιατί είχα τρέλα με τα αεροπλάνα. Ο λόγος που έγινα μαθηματικός το οφείλω σε δύο καθηγητές μου. Ο πρώτος στην δευτέρα γυμνασίου μου έβαλε μέσα μου την σπίθα.
Ο δέυτερος όμως στην γ λυκείου (1η Δέσμη τότε) μου άλλαξε όλο το μέλον μου. Ο ανθρωπος ήταν απίστευτος ,Καθηγητής και Δάσκαλος με όλη την σημασία των λέξεων. Τις πρωτοποριακές μεθόδους που χρησιμοποιούσε στο μάθημα (εν έτη 1986 !!!) προσπαθώ ακόμα και τώρα να τις εφαρμόζω και εγώ. Μπροστά του όλοι οι άλλοι που μου έκανα μάθημα εκείνη την εποχή ήταν καθηγητίσκοι !!!
Σχετικά πρόσφατα μαζευτήκαμε σε ένα μαγαζί καμιά 30αρια άτομα , συμμαθητες του 1986. Το ωραίο ήταν , ότι ήταν καλεσμένοι και κάποιο καθηγητές και μαζί και ο εν λόγω καθηγητής. Πιάσαμε λοιπόν την κουβέντα ,μέχρι που έκανε την κίνηση ματ. Ανοιξε την τσάντα του και έβγαλε ένα διαγώνισμα με το όνομά μου και ημερομηνία Δευτέρα 27/1/1986 , βαθμός 18. Εμεινα άφωνος. Του το ζήτησα βέβαια αλλά με ευγένια αρνήθηκε !!

Να 'ναι καλά ο άνθρωπος !!
"Πώς είναι δυνατό να μαστουριάζεις
εξήγησέ μου,
άμα σου περιφράξαν την καρδιά."

Νικόλας Ασιμος

Αποσυνδεδεμένος daimonman

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Από τα καλύτερα θέματα που έχουν ανοιχτεί! για να μας θυμίσει ότι κι εμείς οι ίδιοι μπορεί να είμαστε θέμα αναφοράς μετά από 20 χρόνια σε ένα αντίστοιχο site. Είτε για περήφανα λόγια, είτε για βρισίδια...

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
δε μπορω να πω οτι εγινα φιλολογος επειδη ειχα ως προτυπο μου καποιο φιλολογο αλλα εγινα επειδη ηθελα να γινω καθηγητρια. αν σκεφτουμε το γεγονος οτι μου αρεσουν αρχαια κ τα φιλολογικα εκει θα μπορουσα να καταληξω.
2 ειναι οι καθηγητριες ομως που πραγματικα τις θαυμαζω κ μακαρι να μοιασω σ'αυτες εστω κ στο ελαχιστο.
η πρωτη μας εκανε βιολογια κ γεωγραφια. δεν ειναι οτι θαυμαζα τοσο τις γνωσεις της οσο το τι ανθρωπος ηταν. την ωρα του μαθηματος ηταν αυστηρη, δεν ακουγοταν το παραμικρο στην ταξη οχι τοσο ομως επειδη τη φοβομασταν οσο επειδη τη σεβομασταν. στο διαλειμμα ομως ηταν η καλυτερη μας φιλη. πολλες φορες ακομη κ μεσα στην ταξη μας ελεγε γενικα πραγματα για τη ζωη. αυτο μου που ειχε κανει τρομερη εντυπωση ειναι οτι παρολο που πηγαιναμε γυμνασιο, μας φεροταν λες κ ημασταν μεγαλα παιδια. μας ειχε πει μια φορα οτι οταν ηταν φοιτητρια ειχε κανει 2 εκτρωσεις επειδη οι γονεις της ηταν αυστηροι κ αυτο της δημιουργησε προβλημα κ ετσι δε μπορουσε να κανει παιδια. ετσι εβλεπε εμας ως τα δικα της παιδια. απο κει κ περα ακολουθησε μια συζητηση γυρω απο τις εκτρωσεις κτλ.
η αλλη καθηγητρια που θαυμαζω ηταν φιλολογος. μας εκανε κειμενα στη γ λυκειου. ηταν τοσο πορωμενη με αυτο που εκανε που ηταν αδυνατο να μη μαθεις. ο,τι ξερω απο βιζυηνο το χρωσταω σ'αυτην. περασα μαθηματα στο πανεπιστημιο που ειχαν βιζυηνο χωρις διαβασμα απ'ο,τι θυμομουν απο το λυκειο.
τελος ενας αλλος καθηγητης που θαυμαζω απεριοριστα ειναι καθηγητης στο πανεπιστημιο. ο κοκολης. μπορει να ηταν ιδιορρυθμος ως ανθρωπος κ πολλοι δεν τον συμπαθουν. αλλα η πορωση του γι'αυτα που εκανε κ ο τροπος που εκανε το μαθημα ηταν μοναδικος...

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
Το 94-95 πήγαινα Α' Λυκείου.
Τότε πρωτοέκανα αρχαία από πρωτότυπο, οπότε χρειάστηκε να πάω φροντιστήριο, για να καταλαβαίνω "τη νέα άγνωστη γλώσσα".  ::)

Λάτρεψα την επιστήμη μου από την Κατερίνα, την κοπέλα που μου έκανε φροντιστήριο.
Δεν με ταξίδευε μόνο ο τρόπος που δίδασκε και η μεταδοτικότητά της, αλλά και η όλη της παρουσία, ο τρόπος με τον οποίο έλυνε τις απορίες μας, ο τρόπος με τον οποίο διόρθωνε τα γραπτά μας.

Ήμουν η μόνη από τα 8 άτομα της Γ' Δέσμης που πέρασε όχι μόνο με την 1η, αλλά και στην 1η της επιλογή.

Από την στιγμή, βέβαια, που απέκτησα το πτυχίο μου η Κατερίνα με θεώρησε "αντίπαλο" και όχι συνάδελφο, οπότε και σταματήσαμε να έχουμε επαφές και σχέσεις.  :-X
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Τότε πρωτοέκανα αρχαία από πρωτότυπο, οπότε χρειάστηκε να πάω φροντιστήριο, για να καταλαβαίνω "τη νέα άγνωστη γλώσσα".  ::)
Στην Α λυκείου πρωτοεκανες αρχαια;Στο γυμνασιο δεν είχατε; Γιατι εγω Α λυκειου πήγα 97-98 και είχα ξεκινήσει τα αρχαία από την Α γυμνασίου!
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
Στην Α λυκείου πρωτοεκανες αρχαια;Στο γυμνασιο δεν είχατε; Γιατι εγω Α λυκειου πήγα 97-98 και είχα ξεκινήσει τα αρχαία από την Α γυμνασίου!

Από πρωτότυπο ναι.  :)
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
maryk, εμείς πάμε με... το παλιό ημερολόγιο :)  8) Εσύ με το νέο..  :)

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182612
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)