0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο διδακτορικό εκτός από το χρόνο (τουλάχιστον 5 χρόνια) πρέπει να συνυπολογίσεις πολλά άλλα, όπως το διαφορετικό επίπεδο του ςδιαβάσματος, του γραψίματος και της ανάλυσης (δεν είναι ένα πιο "μεγάλο" μεταπτυχιακό απλά), την έρευνα που αν την κάνεις σε σχολείο θα πρέπει να γίνει πρωί, τις τυχόν διδασκαλίες που θα έχεις (εσύ να κάνεις μάθημα ή/και να σου κάνουν).........Το μεταπτυχιακό είναι σαφώς πιο εύκολο από το διδακτορικό σε όλα τα επίπεδα.
Παράθεση από: emmaki στις Μαΐου 23, 2013, 11:05:38 amΣτο διδακτορικό εκτός από το χρόνο (τουλάχιστον 5 χρόνια) πρέπει να συνυπολογίσεις πολλά άλλα, όπως το διαφορετικό επίπεδο του ςδιαβάσματος, του γραψίματος και της ανάλυσης (δεν είναι ένα πιο "μεγάλο" μεταπτυχιακό απλά), την έρευνα που αν την κάνεις σε σχολείο θα πρέπει να γίνει πρωί, τις τυχόν διδασκαλίες που θα έχεις (εσύ να κάνεις μάθημα ή/και να σου κάνουν).........Το μεταπτυχιακό είναι σαφώς πιο εύκολο από το διδακτορικό σε όλα τα επίπεδα.Αν το διδακτορικό χρειάζεται 5 χρόνια χωρίς άλλη απασχόληση ποιός μπορεί να το κάνει αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση απο κάποιο πρόγραμμα και για τα 5 χρόνια;
Μένουν κοντά δεν σημαίνει οτι δεν έχουν ενοίκιο, λογαριασμούς κτλ. Γιατί για να κάνεις π.χ. διδακτορικό υποτίθεται οτι έχεις φτάσει και σε μια α' ηλικία.
γιατί δεν σκέφτεσαι μεταπτυχιακό στο ανοιχτό πανεπιστήμιο; Συνήθως αυτοί που εργάζονται σε σχολεία αυτό προτιμούν. Το δικό μου μεταπτυχιακό ας πούμε είχε πρωινές παρακολουθήσεις κατα κύριο λόγο οπότε δεν μπορούσε κανένας διορισμένος να το παρακολουθήσει εκτός και αν είχε εκπαιδευτική άδεια.
Παράθεση από: new_pe06 στις Μαΐου 23, 2013, 09:06:51 amγιατί δεν σκέφτεσαι μεταπτυχιακό στο ανοιχτό πανεπιστήμιο; Συνήθως αυτοί που εργάζονται σε σχολεία αυτό προτιμούν. Το δικό μου μεταπτυχιακό ας πούμε είχε πρωινές παρακολουθήσεις κατα κύριο λόγο οπότε δεν μπορούσε κανένας διορισμένος να το παρακολουθήσει εκτός και αν είχε εκπαιδευτική άδεια.γιατί πολύ απλά το ανοικτό πανεπιστήμιο δεν έχει το μεταπτυχιακό που θέλω. Έχει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα
παιδιά θέλω την άποψή σας στο εξής:έστω ένας Μαθηματικός με μεταπτυχιακό στα τραπεζικά-οικονομικα, οποίος θέλει έναν τίτλο στην Διδακτική των Μαθηματικών.Επειδή έχει ήδη έναν μεταπτυχιακό τίτλο, τι είναι προτιμότερο να κάνει; : ένα μεταπτυχιακό στην Διδακτική των Μαθηματικών ή ένα Διδακτορικό στην Διδακτική μιας και έχει ήδη έναν μεταπτυχιακό τίτλο?τι θα προτιμούσατε;
Αυτό που έχω καταλάβει από συναδέλφους που κάνουν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι ότι ουδεμία (σχεδόν) σχέση έχει με την εκπαίδευση. Εστιάζει σε μία ακατάσχετη ασκησεολογία στα εφαρμοσμένα μαθηματικά (και με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη μου), που δεν ξέρω αν έχει νόημα. Αν σε ενδιαφέρει το χαρτί, κάν' το. Μην περιμένεις όμως πολλά από γνώση σε θέματα διδακτικής.
Καταθέτοντας τη δική μου εμπειρία σχετικά με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής θα έλεγα τα εξής: 1) Απαιτείται πολύ καθημερινό διάβασμα, άρα και πολύς προσωπικός χρόνος, 2) συνεργασία με τον επιβλέποντα, 3) απόλυτη συνέπεια-διορατικότητα (όταν σου πει πχ να ετοιμάσεις κάτι, να το έχεις ήδη έτοιμο, γιατί το είχες προβλέψει), 4) άριστη γνώση αγγλικών και οπωσδήποτε άλλης μιας ξένης γλώσσας (εγώ προτείνω γαλλικά, η δική μου ξενόγλωσση βιβλιογραφία ήταν σε αγγλικά-γαλλικά), 5) υπομονή, 6) στο παν/μιο -κατά τη γνώμη μου- είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι τακτικά, 7) η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου είναι απαραίτηση προϋπόθεση για την εκπόνηση διατριβής (θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζει ο υποψήφιος πολύ καλά μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας). Αυτά σε γενικές γραμμές. Πάντως δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο: με συστηματική δουλειά βγαίνει (τώρα βέβαια που έχουν κοπεί οι εκπαιδευτικές άδειες, δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος μου μετακινείται π.χ. καθημερινά σχολείο-σπίτι κάνοντας αρκετά χιλιόμετρα, να γυρίσει και να κάτσει στον υπολογιστή για δουλειά για 5-6 ώρες συνεχόμενες). Καλή δύναμη σε όσους ξεκινήσουν!
Η διδακτορική διατριβή είναι μία σκληρή (κατά την άποψή μου) διαδικασία. Όσοι σκέφτονται να εισέλθουν σε αυτό το χώρο να το σκεφτούν διπλά και να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, γιατί καλώς ή κακώς, η Δ.Δ. γίνεται και πρέπει να γίνεται (για να βγει) η πρώτη προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν είναι το δύσκολο. Είναι απλώς μία επιλογή και αναλόγως με το πόσο το θέλει κανείς το υποστηρίζει ή στη πορεία το παρατάει (άπειρα τα παραδείγματα). Το αντικειμενικά δύσκολο νομίζω είναι να μπει κανείς. Διαβάζω πολύ καιρό το θέμα και καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζετε πόση απόσταση υπάρχει από τη στιγμή που κάποιος θα το αποφασίσει να κάνει ένα διδακτορικό μέχρι τη στιγμή που θα πάρει τον τίτλο του υποψήφιου διδάκτορα και θα ξεκινήσει την εκπόνηση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα πρέπει να βρει ένα πρωτότυπο θέμα με προοπτική έτσι ώστε να μην φτάσει σε αδιέξοδο ή στην αντιγραφή μιας άλλης διατριβής (κάτι το οποίο σημαίνει και απόρριψη), να βρει καθηγητή (τουλάχιστον επίκουρο) πολύ καλό γνώστη της θεματικής περιοχής στην οποία υπάγεται το θέμα έτσι ώστε να τον καθοδηγεί σωστά, κενή θέση δεδομένου ότι ο αριθμός των υποψηφίων διδακτόρων που μπορεί να αναλάβει ένας καθηγητής αλλά και ως σύνολο στη σχολή είναι συγκεκριμένος, να έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό, να γνωρίζει τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες σε επίπεδο που να μπορεί να κατανοεί ξένη βιβλιογραφία και τέλος να περάσει τον σκόπελο της έγκρισης του θέματός του από ΓΣΕΣ. Όλα αυτά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολα. Επειδή τα είπα λίγο απαισιόδοξα θα συμπληρώσω ότι δεν είναι και ακατόρθωτα για όποιον είναι αποφασισμένος να το κάνει. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι θέλει πολύ γερό στομάχι τόσο για να μπεις όσο και για να βγεις και η σωστή φράση δεν είναι "σκέφτομαι να πάρω ένα διδακτορικό" αλλά "θέλω να κάνω αυτό το διδακτορικό". Πολύ μεγάλη σημασιολογική απόσταση μεταξύ των δύο. Σημείωση: Στη ΓΣΕΣ πρέπει να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο της διατριβής που πρόκειται να εκπονηθεί, με την σύμφωνη γνώμη πάντα του πρώτου επιβλέποντα. Αυτό το σχέδιο μπορεί να προετοιμάζεται μήνες ακόμα και ένα χρόνο. Επί της ουσίας ζητείται εκ των προτέρων μία εκτενής (πολυσέλιδη) αναφορά των ζητημάτων που πρόκειται να περιλαμβάνει η εργασία. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα απορριφθεί. Επίσης, σε περίπτωση έγκρισης οπότε κάποιος εγγράφεται ως υποψήφιος διδάκτορας, μπορεί να έχει την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων. Τέλος το θέμα ένα μήνα μετά την έγκρισή του οριστικοποιείται και δεν αλλάζει, οπότε αν κάποιος διαπιστώσει ότι δεν του βγαίνει πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.