0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εξ αποστάσεως διδακτορικό μόνο στο εάπ ή στο άπκυ επί πληρωμή. Και ενώ για το εάπ δεν ξέρω τι παίζει, στο άπκυ για να πάρεις διδακτορικό πρέπει να έχεις γνωριμίες, γνωστούς, να τους γλείφεις εν ολίγοις. Δεν πάει βαθμολογικά, μόνο με μέσον. Και στο πλαίσιο αυτό γίνονται τέρατα και αδικίες. Καλύτερα ψάξ'το αλλού, άλλωστε ούτε αξίζει να πληρώνεις λεφτά για να γράψεις ένα διδακτορικό, ούτε αξίζει να γίνεις ο αυλικός κάποιου ματαιόδοξου ανθρώπου, με μόνο σκοπό να σου κάνει μια χάρη.
maria_1,σίγουρα δεν αξίζει έτσι! Αυτό νόμιζα ότι γίνεται σε κανα-δύο συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπου έχω προσωπική άποψη. Τον τελευταίο καιρό, έχω δει διάφορα φαιδρά σε διεθνή συνέδρια και προγράμματα, όπου άλλοι τρέχουν και τα οργανώνουν και άλλοι φαίνονται, χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους (αναφέρομαι σε ελληνικές παρουσίες). Ταίζουν το γαιδουράκι κουτόχορτο για να τους τραβήξει το κάρο με τα ξύλα. "Στίψιμο" υποψήφιων διδακτόρων σαν λεμονόκουπες και καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το τι "φιλοξενία σε εξοχικό" πέφτει για να ξεκουνηθεί η αυτού εξοχότης ο καθηγητής/τρια και να προχωρήσει η υπόθεση δεν λέγεται. Ευθύνονται φυσικά και όσοι δέχονται και συντηρούν τέτοιες δουλοπρεπείς καταστάσεις για να εξυπηρετηθούν και οι ίδιοι για κάτι που το επιδιώκουν μόνο ως άνοδο του προσοντολόγιού τους. Είναι αδικία, διότι δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες σε άλλους με δημοσιεύσεις, έργο κλπ, για να ευνοηθούν αυτοί που κάνουν χαμαλοδουλειές και χατίρια. Ελπίζω να δω και καλύτερους καθηγητές (δεν αμφισβητώ το επιστημονικό τους έργο, αλλά την συμπεριφορά τους προς τους υποψήφιους διδάκτορες). Σίγουρα υπάρχουν, αλλά θέλει ψάξιμο. Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση του θέματος για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Για αυτό ρώτησα και τι γίνεται και με τα εξ' αποστάσεως, όπου δεν υπάρχει τόσο κοντινό "πάρε-δώσε".
Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να γίνει γενίκευση για το ποιος είναι καταλληλότερος επιβλέπων με βάση τα χρόνια εμπειρίας. Νομίζω ότι είναι θέμα επιστημονικής επάρκειας και χαρακτήρα. Σίγουρα θέλει πολύ ψάξιμο και μερικές φορές είναι και θέμα χημείας, όπως έχει ήδη ειπωθεί. Lucinda, συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπες. Το διδακτορικό είναι μια τεράστια δέσμευση. Θέλω να προσθέσω μόνο το εξής: είναι και μια τεράστια έκπληξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάω συνέχεια είναι οι ανατροπές ως προς τον όποιο προγραμματισμό κάνω. Πάνω που λέω ότι κλείνει κάτι στην έρευνα, εμφανίζεται καινούριο υλικό ή κάποιος κάνει μια καινούρια δημοσίευση με νέα μεθοδολογική προσέγγιση ή μου 'ρχεται μια ιδέα στον ύπνο μου που δεν την είχα σκεφτεί μέχρι τώρα ή... ή ... άπειρες καινούριες εκκρεμότητες! Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν έχει καμία σχέση με το μεταπτυχιακό, είναι εντελώς διαφορετικός κόσμος, ακριβώς όπως το είπες! Ευτυχώς είχα κάνει καλή διπλωματική στο μεταπτυχιακό, οπότε είχα σχετικά καλές βάσεις στο πώς πρέπει να οργανωθούν κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα... θαυμαστός καινούριος κόσμος!
Το θέμα (τίτλος, ερευνητικά ζητήματα, μεθοδολογία) κατά την ταπεινή άποψή μου το διαμορφώνει -θα έλεγα αποκλειστικά- ο Καθηγητής. Ο φοιτητής στην πραγματικότητα οριοθετεί μόνον το θεματικό πεδίο, δηλαδή κινείται πολύ γενικά, π.χ. έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να ασχοληθεί με την ιστορία του