MariaGrahm, irini123 και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν και το τι ισχύει σε τέτοια θέματα δεν είναι θέμα πλειοψηφίας (δηλ. μπορεί μια Διεύθυνση να το κάνει σωστά και 115 Διευθύνσεις να το κάνουν λάθος), την βλέπω ελαττωματική αυτή τη διάταξη. Παραθέτω ακολούθως τους προβληματισμούς μου.Κατ' αρχάς, το εδάφιο 2 της παρ.9 του αρ.8 του Ν.2817/00 είναι το:"Η παράγραφος 8 του άρθρου 5 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α`) καταργείται."Προφανώς αναφέρονται στο εδάφιο 3.Γενικά η λέξη βελτίωση δεν αναφέρεται πουθενά στα ΠΔ50/1996 και ΠΔ100/1997, αλλά τέλος πάντων χρησιμοποιείται για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (άρθρο 15) και έτσι αναφέρεται και στις εγκύκλιους των μεταθέσεων. Δηλ. βελτίωση είναι η μετάθεση από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη αυτή μπορεί να γίνει και υποβολή αίτησης για βελτίωση σε άλλη περιοχή μετάθεσης αλλά μόνο του ίδιου Νομού. Αυτό από μόνο του είναι αντιφατικό ως προς την έννοια της βελτίωσης.Όπου Νομός νοείται από το 2011 στη νομοθεσία η Περιφερειακή Ενότητα. Έχουμε όμως Περιφερειακές Ενότητες που "ακουμπάνε" σε 2 περιοχές μετάθεσης. Και ειδικά στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει 2 διαφορετικές Διευθύνσεις σε κάθε βαθμίδα (το ανέφερε και ο mmmm αυτό).Δηλ. μπορεί κάποιος (που τοποθετήθηκε οριστικά για τις ανάγκες της υπηρεσίας) να κάνει αίτηση για βελτίωση από την
Μια ερώτηση παρακαλώ. Έστω ότι κάποιος εκπαιδευτικός που βρίσκεται στη διάθεση, τοποθετείται κατά τη Γ΄ φάση των (αναγκαστικών) τοποθετήσεων "προς το συμφέρον της υπηρεσίας" σε οργανικό κενό το οποίο δεν έχει δηλώσει (δηλαδή δεν επιθυμεί) σε κανένα από τα προηγούμενα στάδια δηλώσεων. Κατόπιν, στη φάση των λειτουργικών κενών, έστω ότι παίρνει με αίτησή του απόσπαση εξ αρχής σε άλλο σχολείο της ίδιας περιοχής. Δικαιούται για το αμέσως επόμενο έτος να υποβάλει αίτηση βελτίωσης χωρίς να υπηρετήσει στην πραγματικότητα το ένα έτος της οργανικής του; Δηλαδή, εφ' όσον τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο οργανικό κενό χωρίς δική του επιθυμία αλλά ένεκα υπηρεσιακών αναγκών, θεωρείται ότι το έχει ξεχρεώσει ούτως ή άλλως, ή όχι;
Πριν 1 μηνα σε σχετικη με το ερωτημα σου συζήτηση που ειχα (μεσω πμ) με έναν συναδελφο διατυπωσα αρχικα μια αποψη, αλλα μετα από μερικες ημερες και δευτερες σκεψεις του εξεφρασα μια αντιθετη αποψη. Συγκεκριμενα,η νομοθεσια που αφορα το ερωτημά σου βρισκεται στα δυο πολυσυζητημενα ΠΔ 50/96 και 100/97 καθως και στο νομικο πλαισιο που παρατιθεται στην εγκυκλιο των μεταθεσεων.Η αρχικη μου αποψη ηταν :Σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με τo άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 «1. Για τη μετάθεση εκπαιδευτικών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ. απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στη κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις..» δηλ ο γνωστος σε ολους περιορισμος ότι εφοσον σου δωσαν οργανικη πρεπει να την υπηρετησεις για να αιτηθεις βελτιωση, όπως αναφερεται στην εγκυκλιο μεταθεσεων.Εσυ όμως λες «ναι αλλα δεν εκανα αιτηση και με βαλανε με το ζορι σε αυτό το σχολειο για τις αναγκες υπηρεσιας, οποτε γιατι να υπηρετησω?»Όμως αν δουμε τα προαναφερομενα ΠΔ και την εγκυκλ μεταθεσεων δεν αναφερεται πουθενα ότι απαλλασονται από την υποχρεωση υπηρετηση οργανικης οσοι την ελαβαν για τις αναγκες υπηρεσιας, όπως για παραδειγμα ισχυει για τους υπεραριθμους (βλ εγκυκλιο μεταθεσεων και οι οποιοι αν κανουν αρση υπεραριθμιας θεμελιωνουν δικαιωμα μεταθεσης ακομα και χωρις να εχουν υπηρετησει τη νεα τους οργανικη πχ αν πηραν αποσπαση εντος πυσδε την χρονια που τοποθετηθηκαν ως υπεραριθμοι σε νεα οργανικη).Αν ο νομοθετης ηθελε να λαβει μεριμνα (δηλ να τους δωσει δικαιωμα θεμελιωσης μεταθεσης-βελτιωσης ακομα και χωρις υπηρετηση οργανικης) για αυτους που μπηκανε με το ζορι σε αζητητο οργανικο κενο , οφειλε να το αναφερει ρητα.Οποτε η αρχικη μου σκεψη ήταν ότι ισχυει η γενικη υποχρεωση υπηρετησης οργανικης και επομενως αν κανει αιτηση αποσπασης εντος πυσδε θα χρωσταει την οργανικη.Από την άλλη όμως σκεφτομαι τα εξης:το ζήτημα του να σε τοποθετουν αναγκαστικα και χωρις αίτησή σου σε οργανικο κενό που απέμεινε ακάλυπτο τεθηκε με την παρ. 2 αρ 13 πδ 100/97 και με την οποια προστεθηκε εδάφιο στην παρ 12 του αρ 15 πδ50/96. Σε συνεχεια αυτων ηρθε η εγκυκλιος 137644/Ε1/ 03-09-2015 για τις τοποθετησεις σε οργανικα κενα και στην παρ 3 της σελ 3 αναφερεται οτι "Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 15, οι εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολεία της προτίμησης τους τοποθετούνται προς το συμφέρον της υπηρεσίας στις υπόλοιπες κενές θέσεις. Επομένως, δεν νοείται να υπάρχουν οργανικά κενά σε μία ειδικότητα και, παράλληλα, εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ..". Εφοσον λοιπον μια τετοιου ειδους τοποθετηση ειναι προς το συμφερον της υπηρεσιας και χωρις την αιτηση-θεληση του εκπκου, για ποιο λογο να μην παιρνει μπονους την απαλλαγη του απ την υπηρετηση οργανικης, οπως συμβαινει με τους υπεραριθμους ή με αλλες περιπτωσεις υπηρετησης χωρις τη θεληση του εκπαιδευτικου που αναφερονται στην εγκυκλιο των μεταθέσεων?Τελικα πιστευω ότι υπαρχει κενο νομοθεσιας στο ζητημα αυτό και κατά την δικη μου αποψη αν ημουν σε τμημα προσωπικου μιας δδε θα ζηταγα γραπτες διευκρινησεις από το υπαιθ
αν παρει την οργανικη δηλωνοντας το συγκεκριμενο σχολειο στην δηλωση προτιμησης, τοτε ισχυει 100% αυτο που σου ειπε ο victor. Αν ομως τον τοποθετησουν αυτοδικαια δηλ αναγκαστικα και χωρις αιτηση του τοτε κατα τη γνωμη μου μαλλον εχει δικιο και παλι ο victor (δηλ ότι θα πρεπει να την υπηρετησει ακομα και αν δεν ειχε κανει αιτηση), αλλα διατηρω καποιες επιφυλαξεις που της ειχα διατυπωσει σε μια σχετικη συζητηση πριν μερεςhttps://www.pde.gr/index.php?topic=976.msg1194912#msg1194912Δηλ θεωρω πως υπαρχει καποιο κενο νομοθεσιας, οταν η τοποθετηση ειναι ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ του εκπκου και στη θέση του θα ζητούσα απο το τμημα προσωπικου της δδε να μου απαντησει ή αν δε γνωριζει να κανει ερωτημα στο υπουργειο
Όταν παίρνεις οργανική από μετάθεση, τη χρωστάς την υπηρέτηση χωρίς να έχει σημασία το πώς τοποθετήθηκες (με ή χωρίς αίτησή σου).
Nαι μωρέ μανούλα μου θα λεγα γω, ειναι γνωστό οτι όταν παιρνεις μετάθεση πρέπει να υπηρετησεις την οργανική σου. Αυτο αναφερεται ξεκαθαρα στη νομοθεσία.Ομως για το οτι πρέπει να υπηρετησεις την οργανική σου ανεξαρτητα απο το αν εχεις κανει ή δεν εχεις κάνει αίτηση μην παιρνεις κι ορκο γιατι δεν το γραφει ετσι ξεκαθαρα, οπως το αναφερεις εσυ, η νομοθεσία δηλ δεν λεει πουθενα οτι θα πρεπει να την υπηρετησεις ακόμα κι αν δεν εχεις κανει αιτηση και σε τοποθετησε η υπηρεσία για το συμφερον της και ακριβως ως προς αυτο διατηρω τις επιφυλάξεις μου και οι οποίες σιγουρα θα μετουσιώνονταν σε ένσταση προς το πυσδε αν τυχον ειχε συμβει σε μενα μια τετοια περιπτωση.
Αν ίσχυε αυτό που λέτε θα είχαμε το εξής του πονηρού Έλληνα: Θα έπαιρνε μετάθεση σε περιοχή με 100 οργανικά κενά, θα δήλωνε μόνο το 1, δεν θα πήγαινε εκεί και θα ξεχρέωνε επειδή και καλά πήγε σε άλλο σχολείο πάρα τη θέλησή του.Μην το συζητάτε, οργανική από μετάθεση πρέπει να υπηρετηθεί. Είπαμε τις εξαιρέσεις.
Καλησπέρα! Φέτος κατάφερα να πάρω μετάθεση στο ΠΥΣΔΕ του νομού κατοικίας μου ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια υπηρεσίας. Δυστυχώς όμως, στις 2 πρώτες φάσεις των τοποθετήσεων σε οργανικά κενά, παρέμεινα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ μαζί με άλλους 4 συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας και ακόμη χειρότερο: χτες με τοποθέτησαν υποχρεωτικά για το συμφέρον της υπηρεσίας στο πιο απομακρυσμένο οργανικό κενό (το οποίο προέκυψε όταν η εκπαιδευτικός που ανήκε οργανικά εκεί πήρε βελτίωση κατόπιν ένστασης κατά την β' φάση τοποθετήσεων). Να επισημάνω ότι αυτό το οργανικό κενό που προέκυψε αναπάντεχα μετά την β' φάση τοποθετήσεων, δεν μας ανακοινώθηκε ούτε μας ζητήθηκε να κάνουμε αίτηση σε περίπτωση που θέλαμε όσοι είμαστε στη διάθεσή να τοποθετηθούμε εκεί (επειδή είχαν ήδη γίνει 2 φάσεις τοποθετήσεων).Κατόπιν επικοινωνίας μου με το ΠΥΣΔΕ, με ενημέρωσαν ότι τοποθέτησαν υποχρεωτικά εμένα επειδή ήμουν ο τελευταίος στα μόρια, αλλά μου διευκρίνισαν ότι δικαιούμαι να ζητήσω απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ τον Σεπτέμβριο και να κάνω αίτηση για βελτίωση τον Νοέμβριο διότι η τοποθέτησή μου έγινε υποχρεωτικά, χωρίς να το ζητήσω εγώ ο ίδιος, και ως εκ τούτου, δεν υποχρεούμαι να υπηρετήσω την οργανική αυτή για 1 χρόνο (όπως ισχύει στις άλλες περιπτώσεις) αν αποσπαστώ κάπου αλλού τον Σεπτέμβρη και πάρω βελτίωση στην επόμενη διαδικασία μεταθέσεων. Γνωρίζει κάποιος να μου πει υπεύθυνα αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Αν δηλαδή δεν θα χρωστάω την υπηρέτηση της οργανικής μου; Ψάχνω σχετική διάταξη του νόμου και δεν έχω καταφέρει ως τώρα να βρω κάτι που να μου επιβεβαιώνει αυτό που μου είπαν από το ΠΥΣΔΕ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Λίγο προσοχή με αυτά που σας λένε διάφοροι. Υπάρχει αληθινή περίπτωση ανάκλησης μετάθεσης μετά από 3 χρόνια λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος για μετάθεση.Αυτό που απάντησαν στο συνάδελφο δεν υπάρχει γραμμένο πουθενά. Είναι ερμηνεία που βολεύει μεν αλλά σε περίπτωση ένστασης από άλλον είναι σίγουρο ότι θα έχει πρόβλημα. Το πιο απλό που έχει να κάνει κάποιος είναι να τηλεφωνήσει στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου.
Κάτι ανάλογο συνέβη και σε μένα πριν από 10+ χρόνια!Γίνεται πρώτη φάση, δεν παίρνω οργανική και μετά γίνεται 2η και μένουν 2 κενά σε εσπερινό επαλ και δεν το ήθελε κανείς από τους 8 στη διάθεση. Για αυτό τοποθέτησαν ως τελευταίες στα μόρια εμένα και μια ακόμα συνάδελφο. Δε μπορούσα να δουλέψω νυχτερινές ώρες και ζήτησα εσωτερική απόσπαση. Την πήρα 2 χρονιές την απόσπαση και μετά κρίθηκα υπεραριθμη και άλλαξα οργανική. Είχα ψάξει το νόμο και συγκεκριμένα έλεγε ότι όποιος τοποθετηθεί χωρίς δική του δήλωση δεν υποχρεούται να υπηρετήσει την οργανική Στο έγγραφο τοποθέτησης προσεχε να γράφει "χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού " Στο δικό μου έγγραφο αναγραφοταν με Μπολντ γράμματα!
με βαση τις αναρτησεις των συναδελφων βρισκω αυτο https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2021-08/6%CE%A7%CE%92%CE%A946%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%97-%CE%A6%CE%A64.pdfοπου στη σελ 2 γραφει οτι«…Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται οριστικά, ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου, σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης, τα οποία δεν είχαν περιλάβει στις προτιμήσεις τους, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης από το επόμενο σχολικό έτος για βελτίωση της τοποθέτησής τους για σχολεία της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης μόνο του ίδιου νομού και συγκρίνονται με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς» [παρ. 6 του άρθρου 46 του Ν.2413/1996, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 9 του άρθρου 8 του Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ Α’78)]"τα δικα μου συμπερασματα ως προς το παραπανω ειναι:1. παρολο οτι στηριζεται σε νομο του 2000 προφανως ισχυει μεχρι και σημερα (η εγκυκλιος ειναι του 2021 και ψαχνοντας σημερα δε βρισκω κατι αλλο που να καταργει αυτες τις οδηγιες)2. αναφερεται στο θεμα που συζητιεται στις τελευταιες αναρτησεις σε αυτο το νημα δηλ καποιος που τοποθετηθηκε σε σχολειο που δεν ειχε περιλαβει στις προτιμησεις του ( δηλ για τις αναγκες της υπηρεσιας οπως το ερμηνευω γω και μεχρι αποδειξεως του αντιθέτου) θεμελιωνει δικαιωμα για βελτιωση, αλλα οχι για μεταθεση σε αλλο πυσδε εκτος περιφερειακης ενότητας.3. ακομα και να μην ειχε κανει αιτηση για κανενα σχολειο ισχυει το " σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης, τα οποία δεν είχαν περιλάβει στις προτιμήσεις τους," αφου στην περιπτωση αυτη πολυ απλα δεν εχει συμπεριλαβει κανενα σχολειο στις προτιμησεις του 4. κακως δεν συμπεριλαμβανεται αυτη η διαταξη στην εγκυκλιο των μεταθεσεων οπου ειναι συγκεντρωμενη ολη η νομοθεσια για μεταθεσεις-βελτιωσεις, αλλα υπαρχει το γνωστο ζητημα της πολυδιασπασης και πολυδιασπαρτης εκπαιδευτικςη νομοθεσιας5. οποιος εχει εννομο συμφερον απο την παραπανω οδηγια να τη χρησιμοποιησει στα πλαισια ενος γραπτου ερωτηματος προς τη δδε που υπηρετει για να παρει μια γραπτη απαντηση για το τι ισχυει ακριβως ως προς το συγκεκριμενο ζητημα
σε συνεχεια μιας συζητησης που ειχε ξεκινησει εδω πριν λιγες μερες, θα ηθελα να προσθεσω το παρακατω περυσινο εγγραφο της δδε δυτ θεσνικης και το οποιο αναφερει οτι συνυπολογιζαν το αρ 8 του ν 2817/00, οπως ειχαν αναφερει καποιοι συναδελφοι τις προηγουμενες ημερες. Αυτό σημαινει οτι μεχρι και περυσι στη συγκεκριμενη δδε δινονταν η δυνατοτητα σε εναν εκπκο που ειχε τοποθετηθει χωρις αιτηση του για τις αναγκες της υπηρεσιας σε οργανικη θεση να υποβαλλει αιτηση για βελτιωση , ακομα και αν το τρεχον σχολ ετος ειχε αποσπαστει σε αλλη σχολ μοναδα. Η δικη μου αισθηση ειναι οτι δεν εφαρμοζεται σε ολες τις δδε και ο μοναδικος λογος κατα την αποψη μου ειναι απο άγνοια της συγκεκριμενης διαταξης. Αν λοιπον καποιος συναδελφος τοποθετηθηκε φετος οργανικα για τις αναγκες υπηρεσιας αλλά δεν την υπηρέτησε και το νεο σχολ ετος θελησει να αιτηθει βελτιωση ,τότε μπορει να διεκδικησει με την προαναφερομενη διαταξη την εγκυρότητα της αίτησής του σε περιπτωση που αυτη δε γινει αποδεκτη απο τη δικη του δδε
Με αυτό που υποστηρίζεις ότι ισχύει έχουμε την παρακάτω αληθινή περίπτωση:Νεοδιόριστος του 2021 υπηρετεί για το 2021-22 με προσωρινή τοποθέτηση.Το Μάιο του 2022 παίρνει οργανική ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ του. Το 2022-23 παίρνει απόσπαση εντός περιοχής μετάθεσης ή υπηρετεί στην οργανική του, δεν έχει σημασία. Με βάση αυτά που υποστηρίζεις, το ΝΟΕΜ
Προς @gtΠΕΟ2,
Για τη δδε δυτ Θεσσαλονίκης το έγγραφο απευθύνεται γενικά και αόριστα σε όλους. Δεν γνωρίζουμε αν έχει σταλεί σε κάποιους ονομαστικά και τι περιπτώσεις είναι αυτές. Δηλαδή όποιος εμπίπτει στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει πάρει σχετικό εγγραφο όπου θα φαίνεται ότι τοποθετήθηκε σε σχολείο που δεν δήλωσε ώστε τώρα να κάνει αίτηση απόσπασης εντός