0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
πως γινομαστε συνδρομητες?
Αυτό το πρόγραμμα με τις αλλαγές πού το βρήκατε?Φέτος ανέλαβα για πρώτη φορά μαθητή Α' Λυκείου και σκόπευα να κάνω ένα δύωρο αρχαία και μία ώρα έκθεση..είναι λίγο? 3 ώρες αρχαία μου φαίνονται πολλές για Α' λυκείου.. κάνω λάθος?
Παράθεση από: dim! στις Αυγούστου 07, 2011, 06:42:31 pmΚαλησπέρα σας! Πρόκειται να αναλάβω ένα ιδιαίτερο στα αρχαία ελληνικά της Α΄ Λυκείου. Μέχρι πέρυσι οι ώρες που θεωρούσα πως ήταν ιδανικές για το συγκεκριμένο μάθημα της Α΄Λυκείου ήταν 3... 1,5 ώρα για τον Ξενοφώντα-Θουκυδίδη και 1,5 για τη γλωσσική (γραμματικοσυντακτική) διδασκαλία. Συγκεκριμένα, αφιερώναμε τη 1,5 ώρα του κειμένου στη σύνταξη και έπειτα στη μετάφραση του κειμένου από το μαθητή. Έπειτα, σε πραγματολογικά και λεξιλογικά σχόλια και τέλος σε αρχικούς χρόνους ρημάτων, αντικαταστάσεις και κλίση ουσιαστικών μέσα από το κείμενο. Τη 1,5 ώρα της γλωσσ. διδασκαλίαε, την αφιέρωνα στην εκ του μηδενός διδασκαλία της γραμματικής και του συντακτικού. Φέτος όμως, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος σπουδών για την Α΄ Λυκείου και ειδκότερα για το μάθημα των Αρχαίων, προβληματίζομαι αφενός σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία (αν δηλ. πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν, και να διδάξω όλα τα φαινόμενα, όπως πάντοτε έκανα, ή αν πρέπει να τη δουλέψω τα γραμμ.-συντ. φαινόμενα σε συνάρτηση με το κείμενο του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη και αφετέρου, σχετικά με το συντακτικό και τη μετάφραση του κειμένου (καθώς "αλλάζει τακτική και κατεύθυνση" ο τρόπος προσέγγισης του αρχαίου κειμένου). Θα ήθελα παρακαλώ να ακούσω τη γνώμη σας! Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και των επικείμενων αλλαγών διάβασα και εγώ το πρόγραμμα της Α' Λυκείου. Η πρώτη μου αίσθηση είναι μάλλον θετική, η ανησυχία μου παραμένει πάντα πώς τα όσα λέγονται σε θεωρητικό επίπεδο θα εφαρμοστούν στην πράξη και την σχολική πραγματικότητα. Προβληματίστηκα και εγώ σχετικά με το αν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο που κάνω το μάθημα στα ιδιαίτερά μου, ιδιαίτερα όσον αφορά την επεξεργασία του κειμένου, γιατί ως προς τη γλωσσική διδασκαλία δεν είδα να αλλάζει κάτι (πέραν ίσως της αφόρμησης από το κείμενο για τη διδασκαλία ενός γραμματικού ή συντακτικού φαινομένου, της αναγνώρισής του και της κατανόησης της λειτουργίας του μέσα στο κειμενικό περιβάλλον): και εδώ προβλέπεται η διδασκαλία των γραμματικοσυντακτικών φαινομένων "εκ του μηδενός" και πάντα σε συνάρτηση με το επίπεδο των μαθητών (αν κοιτάξεις και τους πίνακες που έχει με τη διδακτέα ύλη, θα δεις πως αρχίζει από το λύω-λύομαι).Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο ρόλος του ιδιαίτερου μαθήματος είναι κυρίως ενισχυτικός και βοηθητικός, νομίζω πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς (και αν) θα εφαρμοσθεί στο σχολείο το νέο πρόγραμμα, τι αλλαγές θα κάνουν οι καθηγητές που διδάσκουν και τι απαιτήσεις θα έχουν. Και αναλόγως να προσαρμόσουμε τη διδασκαλία, τις μεθόδους και τους στόχους μας. Για παράδειγμα, αν στόχος δεν είναι πια η μετάφραση του κειμένου και δεν θα εξετάζεται, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην αξιολόγηση, τότε θα πρέπει να στραφούμε περισσότερο στην κατανόηση και την ερμηνευτική επεξεργασία του κειμένου.
Καλησπέρα σας! Πρόκειται να αναλάβω ένα ιδιαίτερο στα αρχαία ελληνικά της Α΄ Λυκείου. Μέχρι πέρυσι οι ώρες που θεωρούσα πως ήταν ιδανικές για το συγκεκριμένο μάθημα της Α΄Λυκείου ήταν 3... 1,5 ώρα για τον Ξενοφώντα-Θουκυδίδη και 1,5 για τη γλωσσική (γραμματικοσυντακτική) διδασκαλία. Συγκεκριμένα, αφιερώναμε τη 1,5 ώρα του κειμένου στη σύνταξη και έπειτα στη μετάφραση του κειμένου από το μαθητή. Έπειτα, σε πραγματολογικά και λεξιλογικά σχόλια και τέλος σε αρχικούς χρόνους ρημάτων, αντικαταστάσεις και κλίση ουσιαστικών μέσα από το κείμενο. Τη 1,5 ώρα της γλωσσ. διδασκαλίαε, την αφιέρωνα στην εκ του μηδενός διδασκαλία της γραμματικής και του συντακτικού. Φέτος όμως, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος σπουδών για την Α΄ Λυκείου και ειδκότερα για το μάθημα των Αρχαίων, προβληματίζομαι αφενός σχετικά με τη γλωσσική διδασκαλία (αν δηλ. πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν, και να διδάξω όλα τα φαινόμενα, όπως πάντοτε έκανα, ή αν πρέπει να τη δουλέψω τα γραμμ.-συντ. φαινόμενα σε συνάρτηση με το κείμενο του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη και αφετέρου, σχετικά με το συντακτικό και τη μετάφραση του κειμένου (καθώς "αλλάζει τακτική και κατεύθυνση" ο τρόπος προσέγγισης του αρχαίου κειμένου). Θα ήθελα παρακαλώ να ακούσω τη γνώμη σας!
Και πέρα από την Έκθεση..Στα Αρχαία τί να πρωτοκάνω σε μια ώρα? Μερικές ασκήσεις γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου ή ερμηνευτικά?