*

Αποστολέας Θέμα: Συμβουλές για ιδιαίτερα μαθήματα (Φιλολογικά)  (Αναγνώστηκε 342648 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gallikou

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Συμβουλές για ιδιαίτερα μαθήματα (Φιλολογικά)
« Απάντηση #896 στις: Φεβρουαρίου 19, 2013, 01:18:55 pm »
Έτσι κι αλλιώς αν δεν ξέρει την παλιά ύλη (αρχαία ή λατινικά) πώς θα προχωρήσει στην καινούργια; Πάντως προετοίμασέ την για 18 για να πάρει 14-15.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:19 »

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #897 στις: Φεβρουαρίου 22, 2013, 01:10:54 pm »
Τελικά μοιράσαμε τα μαθήματα με μία συνάδελφο που συνεργαζόμαστε, γιατί δε θα την πάλευα να κάνω μάθημα μέχρι τις 11 και κάθε βράδυ. Θα της κάνω Αρχαία (Γνωστό-Άγνωστο) και Λατινικά. Συμφωνήσαμε στα 20 ευρώ την ώρα.

Δυστυχώς, ωστόσο, το κορίτσι δεν έχει ιδέα από βασικά πράγματα και έχω κατα-αγχωθεί... Της έβαλα ένα πολύ απλό τεστάκι στα Λατινικά για να δω τί θυμάται και τί κενά έχει, και αγνοεί βασικά πράγματα, όπως κλίσεις ουσιαστικών, παραθετικά, συζυγίες κ.τ.λ. Για μετάφραση και Δευτερεύουσες, δεν το συζητώ καν...

Λογικά θα πρέπει να τα κάνω από την αρχή +την ύλη της
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2013, 01:13:08 pm από gringa »

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #898 στις: Φεβρουαρίου 22, 2013, 01:42:49 pm »
Καταρχάς, δείξε στη μητέρα οπωσδήποτε τα τεστ της κόρης της, να το δει με τα μάτια της ότι η ομάδα δεν πολυτραβάει.

Σχετικά με την ύλη, πάρε τα κείμενα από την αρχή. Κάθε φορά (δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει) δίνε δύο κείμενα με μετάφραση, σύνταξη και ένα γραμματικό φαινόμενο. Θα ξέρει ότι κάθε φορά θα την εξετάζεις σε κάποια τυχαία πρόταση, οπότε τα δύο πρώτα θα τα μαθαίνει ως έχουν, δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να της εξηγήσεις και πολλά από συντακτικό. Με κάθε γραμματικό φαινόμενο που μαθαίνει (αλλά να το μαθαίνει καλά και σε μία φορά) αυξάνεις τις πιθανότητές της να πιάσει κάτι από τη γραμματική. Από κει και πέρα ό,τι πιάσει. Έτσι όπως τα περιγράφεις, ένα 12-14 αν πάρει θα είναι επιτυχία. Αν πας την πρώτη φορά και δεις ότι σου τα λέει νεράκι είσαι οκ. Αν σου αρχίσει τα μα μου σου του, ενημέρωσε αμέσως την μητέρα για τους ρυθμούς της κόρης της τονίζοντας τα κενά και το ελάχιστο διάστημα πριν από τις πανελλαδικές.

Και μην αγχώνεσαι, ό,τι προλάβεις, δεν χρειάζεται να τα μάθει όλα. Ξεκαθάρισε ότι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στο υπόλοιπο της χρονιάς, είναι επί της ουσίας δουλειά δύο χρόνων συν τα καλοκαίρια. Να μην έχουν απαιτήσεις 2-3 μήνες πριν από τις εξετάσεις. Δεν είσαι ο Χάρι Πότερ, φιλόλογος είσαι. :)

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #899 στις: Φεβρουαρίου 22, 2013, 01:50:43 pm »
και που να εβαζαν και "αγνωστο" στα Λατινικα !

Ειτε γραψει, είτε δε γραψει, μη χολοσκας! Ενα πτυχιο διχως προοπτική θα ειναι....
Και οι τελευταιοι έσονται πρωτοι....

Ισως τελικα να εχει δικιο το παιδι....λατινικα ειναι αυτά? Τελικα και οι εξετασεις αυτες κακως γινονται....
Μηπως να τις σταματησουν να μη χανονται και χρηματα απο τον κρατικο προυπολογισμό?....ετσι κι αλλιως τί ακριβως να κρινεις? τι να εξετασεις?....
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:19 »

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #900 στις: Φεβρουαρίου 22, 2013, 02:11:44 pm »
Lucinda, είπα στη μαμά τί έγραψε η μικρή, αλλά το απέδωσε στο ... άγχος! ::) ::) ::)

Ευχαριστώ για την πρόταση μαθήματος. Θα το δοκιμάσω αύριο (σήμερα έχουμε Άγνωστο, κάτι μου λέει ότι θα κλάψουνε μανούλες  :P ).

Θα τηςπαραδίδω 2-2 τα κείμενα, μόνο που σκέφτομαι να της βάζω και μια γραπτή εξέταση μετά το μάθημα και όχι προφορικά, για να κερδίσω χρόνο από την παράδοση. Και τα τεστάκια υπογεγραμμένα από τη μαμά στο επόμενο μάθημα, μπας και καταλάβει τί γίνεται...

Μάρκο, είναι δεν είναι Λατινικά αυτά, η ίδια ο επέλεξε να εξεταστεί. Δεν είναι υποχρεωτικό το Λύκειο, ούτε η συμμετοχή στις Πανελλήνιες. Συγγνώμη, αλλά δε θα της δώσω δίκιο.

Ως προς τα υπόλοιπα, συμφωνώ ότι το μάθημα των Λατινικών, έτσι πως γίνεται και εξετάζεται, δεν προσφέρει στην ουσία τίποτα...

Τεσπα. Θα δούμε πώς θα πάει... Θέλω να ελπίσω ότι θα στρώσει τον κώλο της και θα το γράψει το 12-13 που είναι το ταβάνι της. Άντε να δούμε...

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #901 στις: Φεβρουαρίου 22, 2013, 03:30:10 pm »
Καλύτερο δεν έχεις!! Αφου η "μαμά" απέδωσε την αποτυχία της στο "αγχος", τότε και συ οταν δεν γραψει "καλά",  εκει ευθεως να το αποδώσεις. Το χειροτερο θα ηταν να σου έλεγε ας πουμε: "φταιει η προηγουμενη καθηγητρια "

Τα τεστάκια θα έλεγα να τα βγαζεις μαζί με τη "μαμά" ωστε να εχεις την εγκριση. Μπορεις να λες στη "μαμά" να προτεινει θέματα  ;)

*σε λιγο δεν θα ειναι υποχρεωτικό (στη συνειδηση του κοσμου εννοω) ουτε καν το νηπιαγωγειο  :'( πόσο μαλλον τα πανεπιστημια....

Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Ντινάκι

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #902 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:00:53 pm »
Καλησπέρα παιδιά,

Μια μικρή βοήθεια..

Τη χρονιά που μας πέρασε έκανα πρώτη φορά ιδιαίτερο μάθημα σε μια κοπέλα Γ΄ Λυκείου στα μαθήματα Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία και Έκθεση..δεν τα πήγε καλά και μου είπε ότι θέλει να δώσει για δεύτερη φορά και να κάνουμε πάλι μάθημα μαζί.. Με αγχώνει όμως το γεγονός πώς ακριβώς να της κάνω το μάθημα αφού ό,τι ήταν να της δώσω από σημειώσεις της τα έδωσα όλα πέρυσι..
Έχει κάνει κάποιος δεύτερη φορά την ίδια χρονιά σε ένα παιδί να μου πει την εμπειρία του...;

Αποσυνδεδεμένος monogramma

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
    • Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολική Ψυχολογία
« Απάντηση #903 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:27:14 pm »
Δεν έχω κάνει δεύτερη χρονιά σε ένα παιδί. Αλλά νομίζω πως είναι ανεξάντλητα μαθηματα η Έκθεση και τα Αρχαία. Έκθεση μπορείς να κάνεις επανάληψη στη θεωρία και να δουλέψετε και άλλα κριτήρια / θέματα μαζί. Αρχαία ας δουλέψει κι άλλο το συντακτικό, τη γραμματική και το άγνωστο. Λατινικά συντήρηση καθώς και Λογοτεχνία. Αφού το παιδί δεν τα πήγε καλά σημαίνει ότι δε διάβαζε όσο χρειαζόταν για να πιάσει ψηλή βαθμολογία και άρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δουλέψει και να διαβάσει παραπάνω.

Μην προβληματίζεσαι..δούλεψε όπως και πέρυσι απλά πιο περιληπτικά κάποια πράγματα που ίσως κατέχει πιο καλά. Εσύ μπορεί να της έχεις δώσει ότι σημειώσεις είχες και το παιδί είναι καλυμμένο από υλικό. Προφανώς όμως χρειάζεται παραπάνω προσωπική δουλειά και βοήθεια  ;)

Αποσυνδεδεμένος Nihil-Nil

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #904 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:29:54 pm »
Πρέπει να εξετάσεις για ποιον ή για ποιους λόγους απέτυχε και να προσαρμόσεις τις διδακτικές ώρες στα κενά και τις ελλείψεις που προφανώς έχει. Να εξετάζεις σε κάθε μάθημα  την ύλη που παρέδωσες στην προηγούμενη συνάντησή σας. Με αυτή την έννοια, στα Λατινικά είναι αδιανόητο να μην έχει συγκεντρώσει μία αξιοπρεπή βαθμολογία. 

Αν πάλι είναι φυγόπονη πρέπει να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με την ίδια αναφορικά με τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει...

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #905 στις: Ιουλίου 05, 2013, 07:05:20 pm »
Εγώ έχω κάνει με παιδί δεύτερη χρονιά για Πανελλήνιες. Τη πρώτη χρονιά δε τα πήγε καθόλου καλά επειδή δε διάβαζε όσο έπρεπε . Τη δεύτερη χρονιά επικεντρώθηκα στην Ιστορία και στα Αρχαία γιατί εκεί υπήρχε πρόβλημα, Λατινικά και Λογοτεχνία τα διάβαζε μόνη της απλά την εξέταζα στα βασικά σημεία πχ κάθε κειμένου στη Λογοτεχνία και στις μεταφράσεις και στη γραμματική των Λατινικών. Τη δεύτερη χρονιά τα πήγε αρκετά καλά διότι απλούστατα στρώθηκε στο διάβασμα. Και τώρα έχει περάσει Φιλοσοφική. Νομίζω πως τον τελευταίο λόγο τον έχει ο μαθητής με το διάβασμα που θα κάνει. Αν αυτή η μαθήτρια διάβαζε και την πρώτη χρονιά όπως τη δεύτερη θα ήταν ήδη περασμένη. Και κάτι άλλο μιας που ανοίξαμε αυτό το θέμα. Ξέρω  περίπτωση μαθήτριας που τη πρώτη χρονιά που έκανε ιδιαίτερο δεν τα πήγε όσο καλά ήθελε , καθώς ενδιαφερόταν καθαρά και μόνο για Φιλολογία και τίποτα άλλο. Τη δεύτερη χρονιά δε συνέχισε το ιδιαίτερο, για οικονομικούς λόγους, κι έτσι πήγε σε φροντιστήριο αλλάζοντας και καθηγητές. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε μη σας πω και χειρότερο. Και επρόκειτο για ¨καλή μαθήτρια¨ Τι λέτε τελικώς να φταίει σε τέτοιες περιπτώσεις που τα παιδιά στο τέλος δεν αποδίδουν?

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #906 στις: Ιουλίου 05, 2013, 07:09:23 pm »
Ίσως στην κούραση (και όσον αφορά το διάβασμα) αλλά και την ψυχολογική κούραση. Οι πανελλήνιες είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία..τα λυπάμαι αυτά τα παιδιά γιατί θυμάμαι και τον εαυτό μου πώς ήταν σε εκείνη τη φάση. Αν το παιδί είναι αποφασισμένο για τους στόχους του το πιο πιθανό είναι ότι θα τα καταφέρει. Μπορεί όμως να κουραστεί και να τα πάει χειρότερα από την προηγούμενη χρονιά..

Αποσυνδεδεμένος Ντινάκι

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #907 στις: Ιουλίου 09, 2013, 11:04:44 pm »
Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις,

Κι εγώ θεωρώ ότι την περισσότερη δουλειά θα πρέπει να την κάνει μόνη της, από εκεί και πέρα σκέφτηκα να ασχοληθώ με πολλές συντακτικές και γραμματικές ασκήσεις σε αρχαία και λατινικά αφού δούμε ξανά ορισμένα κενά πάνω στη θεωρία και εννοείται μαζί με άγνωστα κείμενα, όσον αφορά την έκθεση θα ασχοληθώ με ασκήσεις πάνω στη θεωρία και κάθε εβδομάδα θα της δίνω να ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο κριτήριο αξιολόγησης. Με προβληματίζει λίγο η λογοτεχνία και το γνωστό..σκέφτομαι στο γνωστό να αρχίσουμε τα κείμενα από την αρχή ως προς τους σχολιασμούς  και στη λογοτεχνία να διαβάζει μόνη της και κάθε εβδομάδα να της βάζω διαγώνισμα.

Πώς σας φαίνεται σαν σκέψη;Όσον αφορά την ιστορία δεν έχω σκεφτεί κάτι γιατί πέρυσι δεν κάναμε μάθημα οπότε δεν ξέρω αν θέλει να κάνουμε φέτος

Έχετε να μου προτείνετε βοηθήματα μόνο με ασκήσεις για αρχαία, λατινικά και έκθεση;     

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #908 στις: Ιουλίου 09, 2013, 11:14:09 pm »
Εγώ έκθεση χρησιμοποιώ διάφορα βοηθήματα με κλιμάκωση στη δυσκολία. Μπορείς να δεις από Ελληνοεκδοτική (Χρήστος Σάρρας) θεωρία με πολλές ασκήσεις και ξεχωριστό βιβλίο με θέματα. Για ασκήσεις θεωρίας μπορείς να πάρεις και τη Δημιουργική γραφή από εκδ. Κέδρος και τον Πειστικό Λόγο (Κούτρας) εκδ. Σαββάλας τον γ' τόμο. Τα δύο τελευταία βιβλία μου τα πρότειναν συνάδελφοι από το φόρουμ και είναι εξαιρετικά.

Ιστορία πώς τα πήγε η μαθήτριά σου; Είναι σημαντικό να δουλέψει πολύ τις πηγές και τη μεθοδολογία τους και εννοείται να ξέρει τέλεια το βιβλίο.

Από αρχαία συντακτικό χρησιμοποιώ από εκδ. Σαββάλα τα βοηθήματα του

Αποσυνδεδεμένος Ντινάκι

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #909 στις: Ιουλίου 10, 2013, 12:11:41 am »
Θα τα ψάξω όλα αυτά τα βοηθήματα που μου πρότεινες και σε ευχαριστώ πολύ..

Στην ιστορία έγραψε 5..πάρα πάρα πολύ χάλια βαθμό..έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί να θελήσουν και ιστορία..

Να σε ρωτήσω όμως, εσύ στα μαθήματά σου χρησιμοποιείς εκείνη την ώρα το βοήθημα ή όχι; Εγώ έχω ένα μικρό κόμπλεξ και τις ασκήσεις από το βοήθημα τις γράφω στο χέρι για να τις δώσω και μετά τις γράφω και για μένα μαζί με τις απαντήσεις μόνο κ μόνο για να μη δει το βοήθημα...και χάνω πολύ χρόνο για διάβασμα..

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182559
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 617
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)