*

Αποστολέας Θέμα: Συμβουλές για ιδιαίτερα μαθήματα (Φιλολογικά)  (Αναγνώστηκε 343473 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος monogramma

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
    • Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολική Ψυχολογία
Απ: Συμβουλές για ιδιαίτερα μαθήματα (Φιλολογικά)
« Απάντηση #938 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 01:54:00 am »
Υπάρχει μια πολύ καλή γραμματική του Οικονόμου από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη. Είναι ένα κόκκινο βιβλίο  ;)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:29:26 »

Αποσυνδεδεμένος Amor omnia vincit

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #939 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 11:12:43 pm »
Για ιστορία κατεύθυνσης γ λυκείου, κυρίως για πηγές ενδιαφέρομαι, ως τώρα δουλεύω από το 'Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας" του Μεταιχμίου, το δίτομο του Ξιφαρά "Επιλεγμένες πηγές για τις πανελλήνιες εξετάσεις" και παραθέματα ΚΕΕ, κι είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Αν και λογικά θα αλλάξει το βιβλίο από του χρόνου με το νέο σύστημα εισαγωγής έλεγα αν υπάρχει κάτι άλλο καλό που δεν έχω δοκιμάσει.

Αποσυνδεδεμένος mpamkat

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #940 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2014, 02:26:28 pm »
καλησπερα σε ολους!!!
θα ηθελα την βοηθεια σας!
φετος ειναι ο δευτερος χρονος που κανω ιδιαιτερα και εχψ και α λυκειου.
πως να δομησω το μαθημα της εκθεσης και των αρχαιων δεδομενου του νεου συστηματος διδασκαλιας?
να ξεκινησψ επαναληψεις σε γραμματικη συντακτικο??
για την εκθεση εχω ενα πολυ καλο και πληρεστατο βοηθημα αλλα επειδη τα πραγματα δεν ειναι ιδια με οταν πηγαινα εγω σχολειο εχω χασει λιγο την μπαλα...να ξεκινησω με τα εισαγωγικα του πως γραφουμε περιληψη και μπλα μπλα δοκιμια μπλα μπλα???
επιπλεον ως τακτικη στην εκθεση εδινα τις ιδεες μετα το θεμα που καλουνταν το παιδι να γραψει.τωρα πως πρεπει να ενεργησω?
ευχαριστω!!!

Αποσυνδεδεμένος evangelia 77

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #941 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 07:43:20 am »
Καλημέρα. Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Φέτος δεν έχω κανένα ιδιαίτερο μάθημα, μετά από αναπλήρωση μακριά έχασα τους μαθητές μου και κάποιοι που συνέχισαν αποφοίτησαν φέτος. Έχω τυπώσει κάρτες, έχω βάλει αγγελίες, Έχω πει σε γνωστούς να με έχουν υπόψη τους...τίποτα. Φιλόλογος στην Αθήνα είμαι. Έχετε κάτι να μου προτείνετε? Ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:29:26 »

Αποσυνδεδεμένος αιμιλια

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #942 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2014, 12:45:37 am »
Δυστυχώς στην Αθήνα είναι πολύ πιο δύσκολο απ'την επαρχία να βρεις ιδιαίτερα.Το μόνο που μπορείς να κάνεις που τουλάχιστον στην επαρχία πιάνει είναι να βάλεις χαμηλή τιμή και να τη γράψεις στην αγγελία ή την τακτική των γράψα, φέρε μου το φίλο σου και έχετε και οι δυο έκπτωση.Πιο πολύ με την τιμή πιάνει αλλά δεν ξέρω πόσο σε συμφέρει. Εγώ τώρα θα ξεκινήσω σιγά σιγά ιδιαίτερα και ήδη έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.Μου είπε η μάνα να αναλάβω το διάβασμα για το σχολείο των παιδιών της το ένα δημοτικό το άλλο γυμνάσιο,3 ώρες την ημέρα και για τα 2(για όλα τα μαθήματα της τάξης!), χωρίς προσωπικό διάβασμα δικό τους.Το ένα είναι τούβλο και τεμπέλης.Εγώ να κάτσω και παραπάνω ώρες αλλά μου λέει μου κουράζεις τα παιδιά!Όμως δε γίνεται διαφορετικά όταν μια παράγραφο το «τούβλο» κάνει να τη μάθει μισή ώρα!Ειδικά στο ξεκίνημα αν σου τύχει τέτοια περίπτωση απογοητεύεσαι..Τι να κάνω, να τα παρατήσω ή να εξηγηθώ αλλιώς;

Αποσυνδεδεμένος ariadni

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #943 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2014, 11:52:15 am »
Δυστυχώς στην Αθήνα είναι πολύ πιο δύσκολο απ'την επαρχία να βρεις ιδιαίτερα.Το μόνο που μπορείς να κάνεις που τουλάχιστον στην επαρχία πιάνει είναι να βάλεις χαμηλή τιμή και να τη γράψεις στην αγγελία ή την τακτική των γράψα, φέρε μου το φίλο σου και έχετε και οι δυο έκπτωση.Πιο πολύ με την τιμή πιάνει αλλά δεν ξέρω πόσο σε συμφέρει. Εγώ τώρα θα ξεκινήσω σιγά σιγά ιδιαίτερα και ήδη έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.Μου είπε η μάνα να αναλάβω το διάβασμα για το σχολείο των παιδιών της το ένα δημοτικό το άλλο γυμνάσιο,3 ώρες την ημέρα και για τα 2(για όλα τα μαθήματα της τάξης!), χωρίς προσωπικό διάβασμα δικό τους.Το ένα είναι τούβλο και τεμπέλης.Εγώ να κάτσω και παραπάνω ώρες αλλά μου λέει μου κουράζεις τα παιδιά!Όμως δε γίνεται διαφορετικά όταν μια παράγραφο το «τούβλο» κάνει να τη μάθει μισή ώρα!Ειδικά στο ξεκίνημα αν σου τύχει τέτοια περίπτωση απογοητεύεσαι..Τι να κάνω, να τα παρατήσω ή να εξηγηθώ αλλιώς;
Δεν μπορώ να σου πω να τα παρατήσεις... Εσύ κρίνεις (ανάλογα με τα οικονομικά σου, τις αντοχές σου κ.λπ) Θα σου πρότεινα για το παιδί που εννοείς οτι δεν μαθαίνει\δεν κατανοεί  γρήγορα να μην μαθαίνει αυτολεξεί τα πάντα αλλά τα βασικά στοιχεία κάθε μαθήματος. Δεν είσαι χειρουργός να τους βάλεις τσιπάκι στο μυαλό αλλά πιστεύω πως με αγάπη και υπομονή σίγουρα θα βρείτε το ρυθμό σας. Μην ξεχνάς ότι με σένα σίγουρα κάτι παραπάνω θα κάνουν από το να ἠταν μόνα τους! ;) Ό,τι κι αν αποφασίσεις καλή αρχή!

Αποσυνδεδεμένος αιμιλια

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #944 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2014, 01:53:01 pm »
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και θα τις κρατήσω για επόμενο παιδί!Εγκατέλειψα γιατί είχα θέματα με τη μάνα,το παιδί είχε τρομερά κενά,δεν ήξερε ποιο είναι το ρήμα στην πρόταση,μου έλεγε για υποκείμενο το άρθρο,άσε για αντικείμενο και κατηγορούμενο δεν το συζητώ(στη νέα ελληνική όλα αυτά!) ενώ το εξήγησα με 5 διαφορετικούς τρόπους,η μάνα θέλει και το παιδί να το κάνει επιστήμονα και να μη διαβάζει μόνο του και να μην το κουράζω και να του καλύψω τα κενά, χωρίς να έχει ευκολία και χωρίς να θέλει.Το κουφό είναι ότι ξέρει ότι το παιδί δεν παίρνει στροφές εύκολα.Και όλα αυτά σε 2 ώρες για όλα τα μαθήματα του σχολείου! Άσε που καθόταν από πάνω μου και με ρώταγε γιατί έχει τόσο μεγάλη απάντηση μια ερώτηση ανάπτυξης(και καλά μήπως κουράζω το παιδί τζάμπα), χωρίς καν να έχει δει την ερώτηση!Την άφηνα να έρχεται επίτηδες για να της δείξω ότι το παιδί έχει θέμα και όχι εγώ.

Αποσυνδεδεμένος Isla

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #945 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2014, 06:27:27 pm »
Δεν εγκατέλειψες. Έκανες μια σοφή κίνηση και μπράβο σου.

Αποσυνδεδεμένος ThaliaTh

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #946 στις: Δεκεμβρίου 24, 2014, 02:46:17 am »
Καλημέρα σε όλους!
Φέτος για πρώτη χρονιά ανέλαβα   γ' λυκείου σε ΟΛΑ τα φιλολογικά μαθήματα. Τη μαθήτρια την έχω χρόνια (γι'αυτό και την ανέλαβα) είναι μέτρια προς το κακή, και δεν έχει υψηλές φιλοδοξίες, κάποια χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. Το κύριο πρόβλημά  είναι η έκφραση της, που είναι απλοϊκή και φτωχή. Το παλεύουμε με διάφορους τρόπους, της ξαναγράφω τις εκθέσεις της και τις απαντήσεις της με τα δικά της επιχειρήματα, αλλά πιο σωστά διατυπωμένα, τις δίνω γλωσσικές ασκήσεις, πολλές έτοιμες σημειώσεις για να κατανοήσει τον τρόπο που θα πρέπει να εκφράζεται κτλ. Το πρόβλημά μου είναι η βαθμολόγηση : στην έκθεση της κόβω αρκετές μονάδες λόγω της κακής έκφρασης, στα άλλα μαθήματα όμως; στη λογοτεχνία πχ. ή στο γνωστό, μου απαντά την ερώτηση, αλλά σύντομα και κακοδιατυπωμένα. Το ίδιο και στις πηγές της ιστορίας, η δομή της είναι λάθος και ο λόγος της "κουράζει" σε σημείο να χάνεις την πληροφορία. Πόσες μονάδες κόβουμε γι' αυτό όταν η απάντηση στο γνωστικό μέρος είναι σωστή; φοβάμαι μήπως είμαι επιεικής και στις πανελλήνιες δεν της δεχτούν τίποτα από την απάντηση, ή λίγες μονάδες μόνο. Ξέρει κανείς πόσες μονάδες πιάνει η έκφαση στα φιλολογικά (εκτός από την έκθεση);

Αποσυνδεδεμένος labr0s

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #947 στις: Δεκεμβρίου 24, 2014, 09:18:13 am »
Απ'όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μονάδες που κόβονται για την έκφραση. Σίγουρα τα λάθη  μετρούν το ίδιο σε όλα τα μαθήματα. Ωστόσο, σκέψου το εξής. Αν δεν γράφει σωστά εκφραστικά τις απαντήσεις στις ερμηνευτικές των αρχαίων ή της λογοτεχνίας, δεν είναι λογικό μέσα από τη λανθασμένη έκφραση να χάνεται και το νόημα; Άρα το ένα συνδέεται με το άλλο. Αυτό που θα πρότεινα σε αυτές τις περιπτώσεις, δυστυχώς, είναι η παπαγαλία.

Αποσυνδεδεμένος eng_teacher

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #948 στις: Δεκεμβρίου 24, 2014, 10:24:55 am »
Στην ξένη γλώσσα, συγκεκριμένα αγγλικά, όπου είναι και πιο συνηθισμένες οι απλοϊκές, φτωχές δομές και ο μεγάλος αριθμός λαθών, εγώ τους διορθώνω τις εκθέσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα (το γραπτό του μαθητή σε συνδυασμό με τις δικές μου διορθώσεις) να είναι κατανοητό, καλογραμμένο και να αξίζει μεγαλύτερο βαθμό (αν δηλαδή μου δώσουν μία έκθεση του C να κάνω όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές για να αξίζει

Αποσυνδεδεμένος ThaliaTh

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #949 στις: Δεκεμβρίου 28, 2014, 04:36:39 am »
Καλησπέρα σε όλους!Χρόνια πολλά, να έχουμε μια όμορφη χρονιά!
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Δυστυχώς δεν είναι τόσο μελετηρή, και κυρίως είναι επιπόλαιη (ή αδιάφορη).Τις εργασίες για το σπίτι πάντα μου τις φέρνει πολύ προσεγμένες (ή αντιγραμμένες από τα φυλλάδια ???) στο διαγώνισμα όμως, όταν πάει να γράψει κάτι μόνη της, δυσκολεύεται πάρα πολύ και ενώ εγώ τις επισημαίνω προφορικά τα λάθη της ή της λέω "ανάπτυξε το λίγο παραπάνω αυτό..." πάντα μου λέει "δε ξέρω τι άλλο να γράψω, το ξέρω ότι δε βγάζει νόημα αλλά δε μπορώ να το εκφράσω αλλιώς..." κτλ. Εν τω μεταξύ πάντα θα υπάρχει και μια ερώτηση που δεν είναι ΑΚΡΙ

Αποσυνδεδεμένος evι@1

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #950 στις: Μαΐου 20, 2015, 05:24:05 pm »
Καλησπέρα,
 Θα αναλάβω πρώτη φορά τρίτη Λυκείου κατεύθυνση..Πρόκειται για μια μέτρια μαθήτρια με δυσκολία στην έκφραση αλλά δυνατή μνήμη.Πόσες ώρες θα χρειαστεί στα θερινά και πόσες από Σεπτέμβριο?Φέτος κάναμε και Λατινικά αλλά περιορίστηκα στην γραμματική της β και  γ λυκείου.Επίσης,εκτός από το σχολικό βιβλίο των Λατινικών ,τα υπόλοιπα βιβλία αλλάζουν τελικά?Η ύλη παραμένει  ίδια?

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #951 στις: Ιουλίου 25, 2015, 10:17:05 pm »
Την γνώμη σας: Από Σεπτέμβριο θα αναλάβω ένα ιδιαιτερο στα Αρχαία Ελληνικά- θεματογραφία (άγνωστο κείμενο). Προκειται για απόφοιτη εδώ και περιπου 7 χρόνια. Τωρα εργάζεται σε καφετέρια, αλλά θέλει πολύ να σπουδάσει, να κάνει κάτι στην ζωή της.
Είναι από θεωρητική κατ/νση, αλλά δεν έχει επαφή με τα μαθηματα από τότε που τελειωσε το λυκειο. Θα παρακολουθήσει σε φροντιστήριο όλα τα μαθηματα, αλλά για το αγνωστο κείμενο στα αρχαια θέλει κάτι παραπάνω.
Σκεπτομαι να ξεκινησω με ένα διαγνωστικό τεστ και από κει και περα να δω. Αν όμως τα κενα της είναι αρκετά και μεγάλα, πώς νομίζετε πως πρέπει να το χειριστώ?Θελω να είμαι "έτοιμος" σε κάθε περίπτωση, από τωρα (μιλάμε για ένα 2ωρο την εβδομάδα)

Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182595
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144