0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Να πω κι εγώ μια απορία; Στο έπος του
Παράθεση από: marion στις Ιανουαρίου 25, 2009, 11:24:26 pmApri, επειδή έχω λίγο μπερδευτεί, στο 1ο παράδειγμα που δίνεις: "Έδωσα μια πληροφορία στη Μαριά, που ήταν σημαντική", αναφέρεις ότι η συγκεκριμένη αναφορική πρόταση είναι περιοριστική δηλ. προσθετική-παραθετική βάσει της ορολογίας του σχολικού. Κατ' ουσίαν όμως, δεν πρόκειται για αναφορική προσδιοριστική βάσει νοήματος;Προσδιοριστική και περιοριστική είναι το ίδιο πράγμα. Έχουμε τις προσδιοριστικές ή περιοριστικές αναφορικές και τις μη περιοριστικές ή προσθετικές ή παραθετικές αναφορικές από την άλλη.Η συγκεκριμένη πρόταση που ανέφερα, όπως σωστά γράφει και η maryvas, είναι μη περιοριστική ή προσθετική ή παραθετική, όχι μόνο λόγω νοήματος (αυτό είναι και κομματάκι υποκειμενικό), αλλά και γιατί στις περιοριστικές ποτέ δεν χωρίζεται το σημείο αναφοράς από την αναφορική πρόταση (δηλαδή δεν μπορεί να παρεμβάλλονται άσχετες λέξες ανάμεσά τους), επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι όροι της πρότασης.π.χ Έδωσα μια πληροφορία στη Μαρία, που ήταν σημαντική (μη περιοριστική) Έδωσα την πληροφορία που ήταν σημαντική στη Μαρία (περιοριστική) Δικό μου το λάθος. Μπερδεύτηκα την ώρα που τα έγραφα, γιατί είχα στο νου μου την εξαίρεση με το κόμμα στις ελεύθερες που θα έγραφα μετά. Εν πάση περιπτώσει, ήθελα να αναφέρω αυτήν την περίπτωση ως εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την αναφορική να έπεται του σημείου αναφοράς. Γύρισα πίσω στο μήνυμα και το διόρθωσα. Ελπίζω τώρα να μη σε μπερδεύει.ΥΓ. Ευχαριστώ και τις δυο που το προσέξατε, γιατί θα έμενε το λάθος και μπορεί να μπερδεύονταν και άλλοι...
Apri, επειδή έχω λίγο μπερδευτεί, στο 1ο παράδειγμα που δίνεις: "Έδωσα μια πληροφορία στη Μαριά, που ήταν σημαντική", αναφέρεις ότι η συγκεκριμένη αναφορική πρόταση είναι περιοριστική δηλ. προσθετική-παραθετική βάσει της ορολογίας του σχολικού. Κατ' ουσίαν όμως, δεν πρόκειται για αναφορική προσδιοριστική βάσει νοήματος;
Ζωντανός-νεκρός δεν είναι απόλυτο?Το μάνα -κόρη ξέρω ότι είναι αντίστροφο.