0 μέλη και 9 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο 1 κεφάλαιο υπάρχει παραγωγικός συλλογισμός για να αποδείξει ότι οι ηθικές αρετές δεν προέρχονται από τη φύση αλλά αποκτιουνται με συνήθεια.Πρώτα διατυπώνει την άποψη του και μετά τη στηρίζει με εμπειρικά παραδείγματα(πέτρα+φωτιά)
Παράθεση από: Supreme στις Ιανουάριος 21, 2009, 12:09:30 πμΣτο 1 κεφάλαιο υπάρχει παραγωγικός συλλογισμός για να αποδείξει ότι οι ηθικές αρετές δεν προέρχονται από τη φύση αλλά αποκτιουνται με συνήθεια.Πρώτα διατυπώνει την άποψη του και μετά τη στηρίζει με εμπειρικά παραδείγματα(πέτρα+φωτιά)το οτι διατυπωνει πρωτα την αποψη δλδ το συμπερασμα δε σημαινει οτι ειναι παραγωγικος ο συλλογισμος. είναι συμπέρασμα αλλά άλλου συλλογισμού.Είναι η αρχή του επόμενου"ο αριστοτελης στηριζει τη συλλογιστικη του σε παραδειγματα.(φωτια, πετρα). η συλλογιστικη του δηλαδη πορεια αποτελει επαγωγη." παραθεση απο μπονια.Δε μου λέει κάτι ο Μπόνιας"στο αποσπασμα αυτο ο Αριστοτελης, προκειμενου να αποδειξει με επαγωγικο συλλογισμο οτι οι ηθικες αρετες δεν υπαρχουν μεσα μας εκ φυσεως, αλλα ειναι αποτελεσμα εθισμου, χρησιμοποιει το παραδειγμα της φωτιας κ της πετρας, οι οποιες-αντιθετα με τις ηθικες αρετες-υπαρχουν στον ανθρωπο εκ φυσεως" παραθεση απο σχολικο βοηθημα του πασχαλιδη.Αυτό δε ξέρω πού το λέει το ίδιο το κείμενοτελος παντων ισως να διαβασες καπου οτι το πρωτο παραδειγμα ειναι με παραγωγικο συλλογισμο. μπορει κ να εχεις δικιο. εγω παντως δεν το εχω δει πουθενα.
http://www.didefth.gr/docs/a2450aristotelis_c_lyk_theo.pdfνομίζω το ότι ο αριστοτέλης χρησιμοποιεί κατα βάση την επαγωγή δεν είναι και δεσμευτικό για κάθε συλλογισμό που έκανε... στο παραπάνω λινκ στην σελίδα 8 υπάρχει ένα σχόλιο που προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο.
ακριβώς όπως το λες. όμως για να έχουμε επαγωγικό συλλογισμό πρέπει να φτάνουμε επαγωγικά στο συμπέρασμα και όχι να στηρίζεται με παραδείγματα (δηλ. με επαγωγικό τρόπο) μια προκείμενη.για ερώτηση σε πολλαπλές έχεις δίκιο. αν όμως τεθεί ερώτημα επι δοθέντος αποσπάσματος να μην βιαστούμε να πούμε Αριστοτέλης = επαγωγή και τέλος.
Άλλος ο τρόπος ανάπτυξης της παραγράφου και άλλος ο συλλογισμός. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα του Αριστοτέλη η παράγραφος αναπτύσσεται παραγωγικά (αυτό βέβαια δε μας ενδιαφέρει), αλλά ο συλλογισμός εξακολουθεί να είναι επαγωγικός. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε και στα Νέα νομίζω.