*

Αποστολέας Θέμα: Λογοτεχνία Α' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 102367 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος eleni09 ΠΕ 02

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 791
  • "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..."
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 15, 2009, 12:06:50 μμ »
Παρεμπιπτόντως, επειδή σχεδόν πάντα αναφέρονται στους πατεράδες, να θυμίσω ότι τη μάνα του την έλεγαν Χαρίκλεια και ήταν δεινή μαγείρισσα (σώζεται και το τετράδιο με τις συνταγές της, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ερμής).

Το ίδιο όνομα, δηλαδή Χαρίκλεια Καβάφη, είχε και η ανιψιά του, την οποία μπορείτε να τη δείτε σε μια συνέντευξη που της είχε πάρει ο Φρέντυ Γερμανός.
http://www.youtube.com/watch?v=COixuH5M_i8

 :) εγραψες.....καμια συνταγη της ξερουμε...? να τρωμε διαβαζοντας Καβαφη ρε παιδι μου...για εμπνευση....... ;) ;D :D

ΚΟΥΡΟΥ ΠΟΓΑΤΖΑ

«Μία οκά ψηλό αλέβρι, 120 δράμια βούτηρο. Το βούτηρο το λιόνετε και το περεχάτε επάνω εις το αλέβρι και το τρήβετε ολίγον, έπητα βάζετε ολίγην ζάχαρι, ολίγην κανέλα, ολίγον άλας και 5 αυγά, έχετε και ζεστό νερό και το ζημόνετε έως να γίνει μία ζήμη, έπειτα βρέχετε τα χέρια σας συχνά εις το ζεσ[τό] νερό και την δουλεύετε με ταις φούκταις περίπου τρεία τέταρτα της ώρας έως ότου να γίνη αρκετά μαλακιά, αλήφετε εις ένα αρκετά μεγάλο ταψί ολίγον βούτηρο, και την ανήγετε, βάζετε εις ένα πιάτο ολίγο βούτηρο, ολίγη ζάχαρι, ολίγο κρασή και δύο αυγά, τα ανακατόνετε καλά και το αλήφετε επάνω εις την ζήμην, την στέλετε εις τον φούρνον και έχετε ωραίαν κουρουμπογάτσα.

Χαρίκλεια Καβάφη, Συνταγές, εκδ. Ερμής, Αθήνα 2003

Η κουρού Πογάτζα ή κουρουμπογάτσα είναι ένα ελληνικότατο βουτυρόψωμο. Κουρού στα τουρκικά σημαίνει στεγνό, ξερό και αντιδιαστέλλεται με τη γνωστή μας μπουγάτσα με γέμιση κρέμας ή τυριού. Είναι νόστιμο και μπορεί να πάρει τη θέση ενός κέικ για καφέ, τσάι ή για γλυκά και αλμυρόγλυκα σάντουιτς.

τελεια!!!!!!!!!!!!  :) ;) :D ;D
θα την φτιαξω! θα την μαθω καλου κακου κ για τον ασεπ... gringa ..σωστη..?  ;)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:21:46 »

Αποσυνδεδεμένος gringa

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 712
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 15, 2009, 12:08:04 μμ »
 ;)
Πες μας αν σου πετύχει!  ;D

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5678
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #16 στις: Ιούλιος 15, 2009, 12:10:21 μμ »
Ιδού και οι αναλογίες σε γραμμάρια...

Δοσολογία(για ταψί Νο 34 ή 32):
  
1.280 γρ. αλεύρι (προτιμότερο σκληρό)
385 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για το ταψί
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. αλάτι
5 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα

Για την επιφάνεια:
70 γρ. βούτυρο λιωμένο, 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 κρασοπότηρο κρασί και 2 αυγά (προτιμήστε βιολογικά), όλα ανακατεμένα



Πω, πω... Θα με κράξει ο Dr Michael ότι του έκανα το forum μαγειρείο... :o :o ;D ;D
Μη φοβάστε, δεν βάζω άλλη συνταγή...
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος eleni09 ΠΕ 02

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 791
  • "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..."
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #17 στις: Ιούλιος 15, 2009, 12:10:50 μμ »
εχω καλυτερη ιδεα....θα διοργανωσω βραδια ποιησης Καβαφη...

..με κουρου πογατζα.....και σουμαδα!! ;)  ;D

οσοι πιστοι....

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:21:46 »

Αποσυνδεδεμένος Lara

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1272
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #18 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:04:52 μμ »
εξαιρετική ιδέα, είμαι μέσα!!!! ;)

Αποσυνδεδεμένος ΛΩΡΑ

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1989
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #19 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:19:33 μμ »
Έτσι,έτσι παιδιά...η μετα-ασαεπιάδα ας αρχίσει με βραδιές Καβάφη...και μεσημέρια,το ίδιο είναι! Όσο για τις συνταγές...όντως ρε παιδιά,μην τους δίνουμε ιδέες...μόνο αυτό δεν σκέφτηκαν ως τώρα να μας ρωτήσουν!! ??? ???  Ή μπορεί να μας ρωτήσουν από που βρήκε τις συνταγες η κυρα-Χαρίκλεια...έτσι για να φαίνεται πιο ακαδημαική η ερώτηση!!! ;)
Δεν υπάρχει ελευθερία που να μη γνωρίζω.
Ούτε ταπείνωση ή φόβος που να μη μ' έχουν υποτάξει.
Γι'αυτό και ξέρω από αγάπη,
Γι' αυτό δε συλλογίζομαι το σώμα που σου δίνω,
Γι' αυτό προσέχω τόσο τα λόγια που σου λέω.

ΛΟΥΙΣ ΓΚΑΡΘΙΑ ΜΟΝΤΕΡΟ
(ΓΡΑΝΑΔΑ 1958)

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5678
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #20 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:25:37 μμ »
Ακαδημαϊκή απάντηση για τις συνταγές (όχι για να μη λέτε ότι δεν ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς το forum για τον ΑΣΕΠ):

Συνταγές βγαλμένες μέσα από τα κοσμοπολίτικα σταυροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας με την πολυεθνική πληθυσμιακή και πολιτιστική συγκρότηση, μπολιασμένες από τους ντόπιους μάγειρες και το υπηρετικό προσωπικό, και εμπλουτισμένες από τα συχνά ταξίδια των εύπορων εμπόρων, αναδίδουν μια γνήσια φραγκολεβαντίνικη διάθεση, γεύση και στάση ζωής.Τέτοιες είναι και οι συνταγές της Χαρίκλειας Καβάφη. Στον κορμό της πατροπαράδοτης φαναριώτικης κουζίνας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, μπολιάζονται γαλλικές, ως συνήθως, συνταγές και κλασικά εγγλέζικα εδέσματα (πανκέκια, ταπιόκα ή saigo pudding) κληρονομημένα από την πολύχρονη παραμονή της οικογένειας στην ξακουστή Αλβιώνα. Και φυσικά, ντόπιες αιγυπτιώτικες λιχουδιές .

http://archive.enet.gr/online/online_print?id=89360808
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος pariel

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 954
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #21 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:29:57 μμ »
http://www.youtube.com/watch?v=1n3n2Ox4Yfk&eurl=http%3A%2F%2Fbibliupoli.gr%2F&feature=player_embedded
να ο Σον Κόνερι να απαγγέλλει την Ιθάκη:

Αποσυνδεδεμένος pariel

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 954
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #22 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:34:48 μμ »

Αποσυνδεδεμένος pariel

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 954
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #23 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:38:29 μμ »
και εδώ τα ακούμε να απαγγέλλονται:
 http://www.snhell.gr/lections/writer.asp?id=60
Γιατί είμαστε ερωτευμένοι με την ποίηση του Καβάφη.

Αποσυνδεδεμένος magda

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 930
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Λατρεύω την εκπαίδευση ΠΕ03
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #24 στις: Ιούλιος 15, 2009, 01:53:48 μμ »
http://www.youtube.com/watch?v=1n3n2Ox4Yfk&eurl=http%3A%2F%2Fbibliupoli.gr%2F&feature=player_embedded
να ο Σον Κόνερι να απαγγέλλει την Ιθάκη:

pariel μου πολύ φοβερό!!!!Και παρότι χάνει λίγο στα αγγλικά το ποίημα είναι καταπληκτικό!!!!
Δεν ξέρω πολλά από ποίηση αλλά το συγκεκριμένο ήταν πάντα το μοτο στη ζωή μου...Μου αρέσει να είναι μακρύς ο δρόμος στο ταξίδι ....

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5678
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #25 στις: Ιούλιος 15, 2009, 02:14:34 μμ »
Και ένα μεγάλο ποίημα που νομίζω αφορά όλους. Ο τίτλος του έχει πέσει και στις πολλαπλές του ΑΣΕΠ.

Η μεγάλη άρνηση (Che fece...Il grand rifiuto). Διαβάζει ο Γιάννης Τσαρούχης. Οι εικόνες είναι από το σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.
http://www.youtube.com/watch?v=N0WbO6ketUQ&feature=related
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος ioanna89

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3041
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #26 στις: Ιούλιος 15, 2009, 02:15:30 μμ »
Καβάφης και σε διαφήμιση αυτοκινήτου!

Αγγλικά:
http://www.youtube.com/watch?v=24GxV-fe_kw
Ισπανικά:
http://www.youtube.com/watch?v=CY-fWamaoug
Γερμανικά:
http://www.youtube.com/watch?v=7c6cgLwDKyw
Ρουμανικά ( ; )
http://www.youtube.com/watch?v=ptjqhUre4ww

Υπάρχει και στα γαλλικά, αλλά δε βρίσκω το βίντεο
 :)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 15, 2009, 02:26:18 μμ από ioanna89 »

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5678
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Α' Λυκείου
« Απάντηση #27 στις: Ιούλιος 15, 2009, 02:21:25 μμ »
«Βρέχοντας τα χέρια ακατάπαυστα με γάλα»
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ  
(http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=151048&ct=47&dt=04/05/2003)
Κυριακή 4 Μαΐου 2003

Πίσω από έναν μεγάλο άντρα κρύβεται μια μητέρα· πίσω από ένα μεγάλο έργο κρύβεται ένα μπισκότο. Φαντάζομαι ότι χάσατε. Δεν αναφέρομαι στον Μαρσέλ Προυστ. Αναφέρομαι στον Κ. Π. Καβάφη και στη μητέρα του Χαρίκλεια. Το τετράδιο των συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη μόλις εκυκλοφόρησε και μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι η «τούρτα της Ευβουλίας», οι «χουρμάδες γλυκό» ή οι «ωραίαι πατισαρίαι» μπορεί να έχουν κάποια γευστική σχέση με την ποιητική μνήμη του Αλεξανδρινού. Μήπως το «ωραίαι πατισαρίαι» δεν θα μπορούσε να ήταν τίτλος, και μάλιστα ειρωνικότατος, κάποιου ποιήματος του Καβάφη που δεν γράφτηκε ποτέ; «130 δρ. μύγδαλα, 100 δρ. ζάχαρι, ασπράδια 4 αυγών, τα μύγδαλα ξεφλουδισμένα κοπανισμένα, ζάχαρι κοπανιστή και τα ανακατόνει τις με τα αυγά, αλίφει ολίγον βούτιρον εις το σινί και έπειτα τα κάμνει τις εις μικρούς κιοφτέδες και τα στέλνει εις τον φούρνον, και ένα χουλιαράκι βανίλια εις το ανακάτευμά τους τα κάμνει τέλεια» (διατηρώ την ορθογραφία).

Η έκπληξη μας ήρθε λοιπόν και πάλι από τον Ερμή. Οπως πριν από μερικά χρόνια πήραμε στα χέρια μας το φωτογραφικό λεύκωμα Καβάφη, σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδη, μια εικονογραφική κιβωτός του καβαφικού κόσμου, ο ίδιος εκδοτικός οίκος εκδίδει τώρα το χειρόγραφο τετράδιο συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη, με εισαγωγή του Μανόλη Σαββίδη, τυπογραφική επιμέλεια του Σαββίδη και της Χριστίνας Κορίζη και μεταγραφή των συνταγών («με την δέουσα ακρίβεια») από την Κατερίνα Γκίκα. Το χυμώδες τετράδιο σώζεται στο Αρχείο Καβάφη, μαζί με φωτογραφίες, επισκεπτήρια και επιστολές της Χαρίκλειας, καθώς και άλλα χειρόγραφά της πρακτικού χαρακτήρα, όπως μας πληροφορεί ο Μανόλης Σαββίδης στην εισαγωγή του.

Οι Συνταγές δεν είναι απλώς το μαγειρικό τετράδιο μιας κοσμοπολίτισσας Ελληνίδας της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και του Λίβερπουλ. Είναι πριν απ' όλα ο καθρέφτης αυτού του κοσμοπολιτισμού, όπου καθρεφτίζεται από μιαν άλλη οπτική γωνία ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη. Ανατολίτικες και βορειοφρικάνικες συνταγές εναλλάσσονται με συνταγές της γαλλικής, κυρίως, της αγγλικής αλλά και της ιταλικής κουζίνας, εξωτικά υλικά συνταιριάζονται με δυτικούς τρόπους, και ο πατζάς με τη charlotte russe. Είναι ακόμη ο γλωσσικός πλούτος, μια γλώσσα ανεπιτήδευτη, χωρίς φόβους για τις προσμείξεις και τις επιρροές. Τι να κρατήσω; Το σιγανοψήνεται; Το σολικάνει (το κόκαλο από το κρέας); Τον παστρικό (πάτο του τέντζερη); Το πικταίνει; Το κενόνεις; Τα λεμονότζεφλα; Το βρέχοντας τα χέρια ακατάπαυστα με γάλα; Την χουλιάραν; Το χύνουν χουλιαριά, χουλιαριά το κουρκούτι; Τις όρνιθαις; Τις ξεκουκουτζομέναις ελλιαίς; Την λίγδα;


Φαντάζομαι τη Χαρίκλεια Καβάφη στην κουζίνα του σπιτιού της στην οδό Σερίφ της Αλεξάνδρειας, στα καλά χρόνια της οικογένειας. Τότε που ζούσε ο αρχηγός της, ο Πέτρος-Ιωάννης Καβάφης, τότε που «εκέρδιζε πολλά και τα εξόδευεν αφθόνως βαστώντας στην κοινωνία υψηλό βαθμό μεγαλεμπόρου», όπως έγραψε αργότερα ο γιος τους, ο βενιαμίν τους, Κωνσταντίνος. Σε αυτό το σπίτι η Χαρίκλεια συνεπικουρούνταν από έναν γάλλο παιδαγωγό, μια αγγλίδα νταντά, τέσσερις-πέντε έλληνες υπηρέτες (γραικούς), έναν ιταλό αμαξά και έναν αιγύπτιο σεΐση. Τη φαντάζομαι ακόμη να γράφει τις συνταγές στο τετράδιό της, δεμένο με σκληρό κάλυμμα, χρώματος καφέ σκούρου, χρησιμοποιώντας πότε μελάνι μοβ, πότε μολύβι μαύρο και πότε μολύβι μαβί. Ενα τετράδιο λογιστικής, προφανώς του ανδρός της, ήταν το τετράδιο της Χαρίκλειας που με τη χαβιαροσαλάτα της, τα τασκεμπάπ και την ταπιόκα μετατράπηκε σε πολύτιμη πηγή της καθημερινότητας σε ένα ευκατάστατο σπίτι της Αλεξάνδρειας, τεκμήριο συμπεριφορών και νοοτροπιών μιας εμπορικής οικογένειας που έδωσε στον κόσμο έναν ποιητή.

Η Χαρίκλεια παντρεύτηκε τον Πέτρο-Ιωάννη Καβάφη στην Κωνσταντινούπολη το 1849. Αυτή ήταν 14 ετών και εκείνος 36. Τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου τους τα πέρασαν στην Πόλη. Το 1852 έφυγαν για την Αγγλία, όπου ο Καβάφης μεταμόρφωσε την ανατολίτισσα παιδίσκη σε γυναίκα του κόσμου, με αγγλικά, γαλλικά και ζωγραφική. Το 1854 ή το 1855 η οικογένεια (που στο μεταξύ είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τον Γεώργιο - 1850 -, τον Πέτρο-Ιωάννη - 1851 - και τον Αριστείδη - 1853) εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. «Η Αλεξάνδρεια βρισκόταν τότε στο ξεκίνημά της. (...) Την επομένη της αφίξεώς της, η Χαρίκλεια Καβάφη έκανε την εμφάνισή της σε έναν μεγαλοπρεπή χορό, στου κυρίου Pastres. Η αλεξανδρινή κοινωνία δεν άργησε να αναγνωρίσει την Χαρίκλεια Καβάφη ως την ωραιοτέρα γυναίκα της Αλεξανδρείας. Ορισμένες φωτογραφίες της από την εποχή εκείνη, παρά την ατελή φωτογραφική μέθοδο των δεκαετιών '50 και '60, δείχνουν πως υπήρξε πράγματι ωραιοτάτη» έγραφε ο Κωνσταντίνος Καβάφης για τη μητέρα του.

Ο Πέτρος-Ιωάννης πέθανε το 1870, σε ηλικία 56 ετών. Η Χαρίκλεια πέθανε το 1899, σε ηλικία 64 ετών. Την ίδια ημέρα του θανάτου της είχε επισκεφθεί φωτογραφείο της οδού Ραμλίου για να φωτογραφηθεί. Προτού βγει η φωτογραφία όμως ένιωσε αδιαθεσία και έπεσε κάτω. Υστερα από λίγες ώρες πέθανε. Με εννέα παιδιά, από τα οποία δύο πέθαναν βρέφη, σε ατέλειωτη περιπλάνηση, χήρα σε μικρή ηλικία και με οικονομικές δυσκολίες μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Χαρίκλεια Καβάφη, το γένος Φωτιάδη, ήταν μια πραγματική μητέρα ποιητή.

Σήμερα είναι του Θωμά. Μέρα γιορτινή, παρ' όλο που δοκιμάζεται η πίστη μας (η όποια). Δοκιμάστε να φτιάξετε «χουρμάδες γλυκό». Ακολουθήστε τη συνταγή της Χαρίκλειας: «100 χουρμάδες, 1 οκά και 50 δρ. ζάχαρι, 2 1/2 μεγάλο ποτήρι ζουμί του. Πρώτον καθαρίζεις τους χουρμάδες, έπειτα τους βάζεις εις την κατζαρόλα με νερόν να τους σκεπάζη καλά, τους βράζεις έως ότου βγαίνει το κουκούτζι εύκολα, έπειτα βγάζεις τα κουκούτζια τους και τους γεμίζεις με μύγδαλα, κουκουνάρια και απ' ένα μοσχοκάρφι εις τον καθένα, έπειτα τους βάζεις με την ζάχαριν και με το ζουμί, δηλ. το νερόν εις το οποίον έβρασαν, ρίπτεις και ξύλο κανέλα εις την βράσιν και όταν δέσει τους κατεβάζεις, τους αφίνεις εις τον τεντζερέ 10 ώρας και έπειτα τους βάζεις πάλιν και ξαναδένουν και τότε ρίπτεις ζουμί ενός λεμονιού εις τους 100 χουρμάδες και αφού δέσει καλά, τους κόπτεις ζεστούς με την χουλιάραν».
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

 

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32278
  • Τελευταία: Parask
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1158539
  • Σύνολο θεμάτων: 19199
  • Σε σύνδεση σήμερα: 575
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 25
Επισκέπτες: 505
Σύνολο: 530

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.064 δευτερόλεπτα. 35 ερωτήματα.