0 μέλη και 15 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Να δούμε πότε θα γίνει μια ενιαία αρχή πιστοποίησης προσόντων εκπαοδευτικών όπου το μονο που θα έχουμε να κανουμε θα είναι να στέλνουμε κάθε καλοκαίρι τις καινούργιες βεβαιώσεις και θα μας ταξινομούνε σε πίνακες αυτοί.
Παράθεση από: Giannis1 στις Ιανουαρίου 18, 2013, 02:57:51 pmΠαράθεση από: leontokardos στις Ιανουαρίου 18, 2013, 12:22:03 amTo σύστημα σαν ιδέα ήταν καλό με τις όποιες αδυναμίες και αδικίες έχει ένα σύστημα μοριοδότησης. Το θέμα όμως είναι οτι δεν υπήρχε ενημέρωση ή οι αρμόδιοι των ΙΕΚ δεν ήθελαν να ενημερωθούν. Η προχειρότητα είναι Ελληνικό στοιχείο όπως και οι τάσεις πανικού...Σύστημα μοριοδότησης υπήρχε και πρίν. Όποιος ενδιαφερόταν το έβλεπε. Το τωρινό σύστημα με ποιό δικαίωμα βάζει "πλαφόν" στα μόρια που μπορεί να παίρνει η προϋπηρεσία? Με ποιό δικαίωμα στρογγυλοποιεί προϋπηρεσίες, με αποτέλεσμα κάποιος με 15 μήνες προϋπηρεσίας πχ σε πρωτοβάθμια, να παίρνει τα ίδια μόρια με κάποιον που έχει 7 μήνες? Ρουσφέτι και πάλι ρουσφέτι, σε μαζική κλίμακα, για να βάλουν τους δικούς τους. Αυτό είναι το καινούργιο σύστημα.Αγαπητέ, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Οπως όλοι γνωρίζουμε τα βύσματα είναι αυτά που έπαιρναν πάντοτε τις ωρες και όλοι οι υπόλοιποι μέναμε στην απ' έξω ή μας πετούσαν κανένα ψίχουλο για να μην διαμαρτυρόμεθα. Το όριο στις ώρες επομένως είναι εκείνο που δεν θα επιτρέψει στον διευθυντή να πει "ξαναπροσλαμβάνω το ίδιο πρόσωπο διότι έχει συντριπτικά περισσότερες ώρες από εσένα" (που όλοι στην ειδικότητά μας γνωρίζουμε πως αποκτήθηκαν). Όσον αφορά στο σύστημα μοριοδότησης, όντως υπήρχε, με μια βασική παράμετρο που δεν υπάρχει τώρα. Το χρησιμοποιούσε ο διευθυντής όπως του γούσταρε για να βολέψει κόσμο. Σε άλλους έλεγε ότι μετρά η προυπηρεσία, σε άλλους τα διδακτορικά και σε άλλους τα κοινωνικά κριτήρια.
Παράθεση από: leontokardos στις Ιανουαρίου 18, 2013, 12:22:03 amTo σύστημα σαν ιδέα ήταν καλό με τις όποιες αδυναμίες και αδικίες έχει ένα σύστημα μοριοδότησης. Το θέμα όμως είναι οτι δεν υπήρχε ενημέρωση ή οι αρμόδιοι των ΙΕΚ δεν ήθελαν να ενημερωθούν. Η προχειρότητα είναι Ελληνικό στοιχείο όπως και οι τάσεις πανικού...Σύστημα μοριοδότησης υπήρχε και πρίν. Όποιος ενδιαφερόταν το έβλεπε. Το τωρινό σύστημα με ποιό δικαίωμα βάζει "πλαφόν" στα μόρια που μπορεί να παίρνει η προϋπηρεσία? Με ποιό δικαίωμα στρογγυλοποιεί προϋπηρεσίες, με αποτέλεσμα κάποιος με 15 μήνες προϋπηρεσίας πχ σε πρωτοβάθμια, να παίρνει τα ίδια μόρια με κάποιον που έχει 7 μήνες? Ρουσφέτι και πάλι ρουσφέτι, σε μαζική κλίμακα, για να βάλουν τους δικούς τους. Αυτό είναι το καινούργιο σύστημα.
To σύστημα σαν ιδέα ήταν καλό με τις όποιες αδυναμίες και αδικίες έχει ένα σύστημα μοριοδότησης. Το θέμα όμως είναι οτι δεν υπήρχε ενημέρωση ή οι αρμόδιοι των ΙΕΚ δεν ήθελαν να ενημερωθούν. Η προχειρότητα είναι Ελληνικό στοιχείο όπως και οι τάσεις πανικού...
Όσον αφορά στο σύστημα μοριοδότησης, όντως υπήρχε, με μια βασική παράμετρο που δεν υπάρχει τώρα. Το χρησιμοποιούσε ο διευθυντής όπως του γούσταρε για να βολέψει κόσμο. Σε άλλους έλεγε ότι μετρά η προυπηρεσία, σε άλλους τα διδακτορικά και σε άλλους τα κοινωνικά κριτήρια.
Συμφωνώ. Απ΄ο,τι μου είπαν από τη Γενική Γραμματεία όταν τους το έθεσα ως θέμα, αύτό πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που θα υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει τις αιτήσεις. Από τη στιγμή που δεν έχουν προσωπικό να κάνει αυτή τη διαδικασία, την αναθέτουν στα κατά τόπους ΙΕΚ γνωρίζοντας τί συνεπάγεται.Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν στην παρούσα φάση ήταν αυτή η κεντρικοποιημένη μοριοδότηση. Έτσι απάντησαν σε έγγραφη καταγγελία μου επί του θέματος.
Συγγνώμη, αλλά δε νομίζω οτι έχεις δικαίωμα να τσουβαλιάζεις όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία με το "ε, τώρα ξέρουμε πώς την αποκτήσατε". Υπάρχουν και άνθρωποι, που έχουν αποκτήσει απολύτως νόμιμα, ψάχνοντας το τί ισχύει με τη μοριοδότηση, και μάλιστα κάνοντας και ενστάσεις αρκετές φορές, και οι οποίοι τώρα αδικούνται, χάνοντας τη προϋπηρεσία τους. Η λογική "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι" είναι αυτό που εφαρμόζεται εδώ.Εγώ δε βλέπω να καταργείται ή ν' αλλάζει (παρά μόνο ελάχιστα) το "δικαίωμα" των διευθυντών να δώσουν 2 τμήματα (μέχρι τώρα επιτρεπόταν να δώσουν 3). Αυτό κατά το παρελθόν είχε δημιουργήσει τεράστιες αδικίες (έβλεπα άτομο με λιγότερα προσόντα από 'μενα, να παίρνει 3 τμήματα, κι εγώ έπαιρνα 1), και δε μπορούσες να πείς και τίποτα, γιατί σου έλεγαν "ε, σε πήραμε, δε σε πήραμε?".Επομένως νομίζω πως είναι άδικο αυτό που λες.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυθαίρετο "πλαφόν", που σκοπό έχει, στη καλύτερη περίπτωση να γίνει "αλλαγή φρουράς" στα βύσματα.ΠαράθεσηΌσον αφορά στο σύστημα μοριοδότησης, όντως υπήρχε, με μια βασική παράμετρο που δεν υπάρχει τώρα. Το χρησιμοποιούσε ο διευθυντής όπως του γούσταρε για να βολέψει κόσμο. Σε άλλους έλεγε ότι μετρά η προυπηρεσία, σε άλλους τα διδακτορικά και σε άλλους τα κοινωνικά κριτήρια.Γνωρίζω τί εννοείς, αλλά σκέψου το εξής. Μέχρι τώρα υπήρχε το σύστημα μοριοδότησης, και μπορούσε επί ενός δεδομένου συστήματος μοριοδότησης να κάτσει κάποιος και να ψάξει τί έχει και τί δεν έχει. Τώρα, που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα σε σχέση με το πώς υπολογίζονται μόρια, πώς γίνονται οι αναγωγές κλπ, και δε ξέρει κανείς τί ακριβώς ισχύει, τί λες να γίνει? Λες οτι τώρα δε θα έχουμε αυθαιρεσίες? Και θεωρείς οτι το ίδρυμα που παίρνει τα χαρτιά είναι "άγιο"? Από εκεί δε μπορεί λες να γίνει 'λαδιά"? Οχι απλά μπορεί, πιστεύω εγώ, αλλά δε μπορείς καν να την ελέγξεις.
Στις αιτήσεις για τα ΙΕΚ αναφέρει οτι η προυπηρεσία μετριέται σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ.2844 τ.