PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Εγγραφή
Αρχική
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Εγγραφή
Αρχεία
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
2
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού (Αναγνώστηκε 4106 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εξαίφνης
Νέο μέλος
Μηνύματα: 61
Λατρεύω την εκπαίδευση
Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
στις:
Αυγούστου 05, 2008, 04:32:50 pm »
Tweet
Θέλω να δημιουργήσουμε ένα forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού για όλους τους σκεπτόμενους, θεολόγους και μη, για το μάθημα των θρησκευτικών και τις τομές που πρέπει να γίνουν.
Στο εξής θα προτείνω κάποιες ιδέες, στις οποίες ο καθένας θα μπορεί να εκφράσει τις ενστάσεις του, αντιρρήσεις του, ιδέες του, προτάσεις του και στο εξής να διαμορφώσουμε από κοινού ένα κείμενο το οποίο θα σταλεί σε όλους τους επίσημους φορείς.
Κάνω λοιπόν την αρχή:
Προς Υπουργείο Παιδείας
Ιερά Σύνοδο
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Θεολογικές Σχολές
Πανελλήνια ένωση Θεολόγων
Αξιότιμοι κύριοι,
είμαστε μια γενιά νέων κυρίως και άνεργων Θεολόγων οι οποίοι, αγωνιώντας για το κλάδο μας, θέλουμε να προτείνουμε κάποιες ιδέες, ώστε να ανατραπεί η ισχύουσα κατάσταση που είναι απελπιστική για το κλάδο μας και την αξιοπρέπειά μας.
Τελειώσαμε μια Πανεπιστημιακή Σχολή η οποία εν μέρει υπηρετεί την επιστήμη, καθότι βαφτίζεται ορθόδοξη και διδάσκονται πράγματα που είναι άκρως αντιεπιστημονικά, όπως λ.γ. η εξ αποκαλύψεως αλήθεια, το αλάθητο των Οικουμενικών Συνόδων κλπ. Μάλιστα οι φοιτητές εξετάζονται σε αυτές τις διδασκαλίες και απόψεις και αν κατά τύχη ή εκ προμελέτης διατυπώσουν ότι οι Οικουμενικές Σύνοδοι δεν είναι αλάθητες, κινδυνεύουν να μην περάσουν το μάθημα! Μάλιστα εξετάζεται πάντα η ορθόδοξη εκδοχή του Χριστιανισμού που a priori είναι η μοναδική αληθινή σε αντίθεση πάντα με την δυτική που είναι αιρετική! Οφείλει το Υπουργείο να ξαναεξετάσει τη λειτουργία και τα αναλυτικά προγράμματα των θεολογικών σχολών, γιατί δεν μπορεί να ζητά από τους Θεολόγους επιστημοσύνη, όταν οι ίδιοι δίνουν εξετάσεις Ορθοδοξίας. Εκτός και αν αυτό βολεύει το Υπουργείο!
Δεν θέλουμε να είμαστε υπηρέτες του ευαγγελίου ούτε της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της επστήμης και της έρευνας. Δεν θέλουμε να μας βλέπει η Εκκλησία ως τα δικά της παιδιά που εργάζονται για εκείνη καθώς και για το μήνυμα του ευαγγελίου. Εργαζόμαστε για την επιστήμη και την παιδεία, για τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου και όχι τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις του θεού. Διαχωρίζουμε τη θέση μας κάθετα από τη θέση της Εκκλησίας. Είμαστε υπηρέτες του κράτους και της ελεύθερης παιδείας.
Το θρησκευτικό μάθημα πρέπει να αλλάξει άρδην και να μετατραπεί σε θρησκειολογικό. Αν ο όρος είναι αδόκιμος, προτείνω να γίνει "Ιστορία της ευρωπαϊκής θρησκευτικής σκέψης", για να μην ευνουχίσουμε τα παιδιά με τις λεπτομέρειες κάθε θρησκείας. Όταν λέω "ευρωπαϊκής θρησκευτικής σκέψης" δεν εννοώ μόνο τη θεολογική σκέψη των λατίνων, αλλά όλης της Ευρώπης, ώστε ο μαθητής να αντιληφθεί ότι ο σημερινός μας πολιτισμός είναι απότοκος μιας ώσμωσης χριστιανικών και αρχαιοελληνικών ιδεών, όπως αυτές κατανοήθηκαν και συναντήθηκαν στην αναγέννηση.
Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις. Θα ήθελα την άποψή σας. Ευχαριστώ
Καταγράφηκε
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 4006
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 00:46:28 »
elean
Πλήρες μέλος
Μηνύματα: 223
Φύλο:
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #1 στις:
Αυγούστου 05, 2008, 06:27:21 pm »
Πολύ καλή πρωτοβουλία Ωριγένη.
Ελπίζω να ανταποκριθούν συνάδερφοι ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού ένα κείμενο για να κοινοποιηθεί από δει και να πιέσουμε όσο μπορούμε, εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας.
Επεξεργάζομαι και εγώ ένα κείμενο που θα το στείλω μάλλον αύριο.
Καταγράφηκε
Theologius
Προχωρημένο μέλος
Μηνύματα: 175
Φύλο:
De nihilo nihil
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #2 στις:
Αυγούστου 06, 2008, 01:30:01 am »
Γεια σας παιδιά,
Κατόπιν του νέου θέματος - Φόρουμ για ελεύθερο προβληματισμό και διάλογο.. και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ή ενδεχόμενο ψόγο για ζηλωτισμό και μισαλοδοξία ή φανατισμό, αποφάσισα να δώσω στην δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο του Υπομνήματος μου που ακόμη δεν έχω δει με τους συναδέλφους μου για περαιτέρω συνεργασία - επεξεργασία.
Πάντως δεν καταλαβαίνω ακριβέ μου Ωριγένη, γιατί θα πρέπει οι μη-θεολόγοι να έχουν γνώμη για το θρησκευτικό μάθημα;;; Με τι ειδικό βάρος τους καλείς να τοποθετηθούν;;; Μήπως οι μαθηματικοί ή οι γεωλόγοι μας ρώτησαν να τοποθετηθούμε εμείς για το δικό τους;;; Με όλο το θάρρος, έτσι υποτιμούμε από μόνοι μας τους εαυτούς μας... Σε κάθε περίπτωση παιδιά, έστω κι αν διαφωνώ ελπίζω να βρείτε κι άλλους σκεπτόμενους συναδέλφους - ενεργούς και δραστήριους και σας παρακαλώ να μην ξεχάσετε να αναφέρετε τα βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε... Καλή συνέχεια, όπως και να'χει!...
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο - το οποίο για την ιστορία γράφτηκε πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις μου στο pde.-
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Πιστεύοντας στο ρητό που έχει καθιερώσει το Υπουργείο, ως σλόγκαν «η γνώση είναι δύναμη» , σας αποστέλλουμε το παρόν Υπόμνημα σε θέση διαβήματος διαμαρτυρίας, για να γνωρίσετε κι εσείς, μιας κι έχετε την δύναμη, τα ιδιαίτερα και μεγάλα προβλήματα του κλάδου μας διότι βιώνουμε μια δυσμενή κατάσταση – αντιμετώπιση από την Πολιτεία και επιζητούμε την συνδρομή σας, για την άμβλυνση των προβλημάτων των αποφοίτων της θεολογίας στην Ελλάδα σήμερα.
Δεν θα επιχειρήσουμε να απαριθμήσουμε εξαντλητικά τα πολυποίκιλα προβλήματα που ταλανίζουν τον θεολογικό κλάδο στην χώρα μας, διότι είναι λίγο – πολύ γνωστά, αφορμή όμως στάθηκε το γεγονός ότι και στον νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ο αριθμός των θεολόγων μειώθηκε κατά πολύ, κάτι που απορίας άξιον είναι, την στιγμή που οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των εν υπηρεσία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης έχουν εκτοξευθεί.
Πέρα από αυτό όμως, θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση μας από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο κλάδος μας τόσο από την Πολιτεία, που σκανδαλωδώς κοιτά απλά να «βολέψει» τους αποφοίτους των λυκείων στα 4 Πανεπιστημιακά τμήματα των Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάνοντας τα τμήματα να ασφυκτιούν, όσο και από την Εκκλησιαστική διοίκηση που κωφεύει στα προβλήματα μας. Πιστεύουμε ότι η μετανάστευση από την πατρίδα μας, δεν μπορεί να είναι η λύση.
Με δεδομένο ότι επισήμως δεν τίθεται ζήτημα «απαγόρευσης» , «κατάργησης» κ.λπ. του Θρησκευτικού Μαθήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας και κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο. Επισημαίνουμε μία ανάγκη που έχει τονιστεί κατά το παρελθόν, όπως είναι η θεολογική ενημέρωση των αλλόθρησκων ή αλλοδαπών μαθητών με θεολόγο καθηγητή της ομολογίας τους, διότι πιστεύουμε ότι η θεολογική ενημέρωση και ο ηθικός προβληματισμός είναι δικαίωμα όλων των μαθητών, κάτι που μόνο ωφέλεια έχει για την κοινωνία μας.
Ακόμη και στην απευκταία περίπτωση της «από-ομολογιοποίησης» ή άλλως «θρησκειολογιοποίησης» του θρησκευτικού μαθήματος, οι σημερινοί θεολόγοι έχουν τις περγαμηνές εκείνες από τα 4 Πανεπιστημιακά τους Τμήματα εξερχόμενοι να υποστηρίξουν το μάθημα καταλλήλως, το οποίο όμως χρήζει αναβάθμισης και ποσοτικής (σε διδακτικές ώρες) και ποιοτικής. Οι θεολόγοι είναι οι μόνοι που μπορούν να αποδώσουν τον αναγκαίο -περισσότερο από ποτέ- ηθικό προβληματισμό στους αυριανούς Έλληνες ή μη, πολίτες της χώρας μας, κάτι που στην περίπτωση της Γ’ Λυκείου τουλάχιστον είναι αδύνατον μιας και το μάθημα είναι μόνο μία διδακτική ώρα, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να γίνει δύο ώρες εβδομαδιαίως.
Στη συνέχεια της θέσης αυτής, ερχόμαστε να ερωτήσουμε εκτός των άλλων κύριε Υπουργέ, αν παρανόμως, αντί-ακαδημαϊκά και αντί-παιδαγωγικά, καλούνται –κατ’ εντολή ανωτέρων τους- συνάδελφοι του Κλάδου ΠΕ 00.02 (Φιλόλογοι) να διδάξουν το θρησκευτικό μάθημα, με την δικαιολογία της μη- επάρκειας διορισμένων θεολόγων, κάτι που είναι ασυζητητί απαράδεκτο.
Παράλληλα έχει γίνει γνωστό ότι πολλές φορές αυτοί οι ίδιοι συνάδελφοι καλούνται να διδάξουν –κατ’ εντολή από τους ανωτέρους τους- το επιλεγόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας στην Μέση Εκπαίδευση κάτι που επίσης είναι οξύμωρο, μιας και αυτοί δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι γι’ αυτό, εν αντιθέσει με τους θεολόγους, οι οποίοι έχουν διδαχθεί κατά την διάρκεια των σπουδών τους, Γενική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας ως υποχρεωτικά μαθήματα, σε κάθε περίπτωση και στα 4 Τμήματα των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν και συναφή επιλεγόμενα.
Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς με βαριές λέξεις την κρατούσα κατάσταση, «κοροϊδία» , «εμπαιγμός» κ.α, όμως η αλήθεια πιστεύουμε είναι σκληρότερη και σίγουρα άδικη για την χώρα μας, που έβγαλε κορυφαίους διανοητές περί την θεολογίαν όπως Νησιώτης Ν. , Τρεμπέλας Π. , Φουντούλης Ιω. , Ματσούκας Ν., οι οποίοι δίδαξαν και τίμησαν την ακαδημαϊκή θεολογία.
Θεωρούμε απαράδεκτη την αντιμετώπιση του κλάδου από πλευράς Κράτους, για το γεγονός ότι δεν σέβεται εδώ και πολλά χρόνια της ομόθυμες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων των Σχολών που αιτιολογούν την γνωμοδότηση τους για δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων, διότι όχι μόνο δεν απορροφά με ικανοποιητικούς ρυθμούς άξιους διακόνους της θεολογίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα δεν διορθώνει το ζήτημα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με διορισμό θεολόγων στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, μιας και δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση οι απόφοιτοι των τμημάτων της Δημοτικής εκπαίδευσης, για την υποστήριξη του θρησκευτικού μαθήματος.
Επίσης, η τυχόν μείωση των ωρών διδασκαλίας, ή η παύση της διδασκαλίας του μαθήματος (όπως π.χ. στην τεχνική εκπαίδευση) συνιστούν μια βαθιά υποτίμηση της θεολογικής γνώσης , οδηγούν σε φαινόμενα έλλειψης της θρησκευτικής σκέψης, και αποκόπτουν την δυνατότητα της καλλιέργειας του ηθικού προβληματισμού πού τόσο αναγκαίος καθίσταται στις ημέρες μας στο σύγχρονο σχολείο. Για να μην αναφέρουμε την αντισυνταγματικότητα των πρακτικών αυτών.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να τονίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την νεολαία, και το Θρησκευτικό Μάθημα είναι ίσως το μόνο κατάλληλο, για να αποδώσει στους μαθητές την δυνατότητα να αποκτήσουν ηθικό προβληματισμό και κρίση, για πλειάδα προβλημάτων που έχουν γίνει μάστιγα του δυτικού πολιτισμού, όπως χαρακτηριστικά οι καλούμενες «σέκτες» και ομοειδείς παρά-θρησκευτικές οργανώσεις, με τις περιώνυμες «καταστροφικές λατρείες» που κλόνισαν πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης (πρβ. σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. για τα φαινόμενα αυτά και σχετικές αποφάσεις).
Στο παραπάνω πλαίσιο, με τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις της εποχής μας το μάθημα των θρησκευτικών είναι χρήσιμο μιας και αυτό από την φύση του – καθότι το μόνο ανθρωπιστικό στην Μέση Ελληνική Εκπαίδευση σήμερα, αναφέρεται (μέσα από τα θέματα του) σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά, οι πολλαπλές μορφές βίας, η τρομοκρατία, η διάβρωση του κρίσιμου θεσμού της οικογένειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα – ελευθερίες και οι καταπατήσεις των, η απειλή από φαινόμενα τρομοκρατίας, η σοβαρή οικολογική κρίση των ημερών μας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αναγκαιότητα του είναι απαράμιλλη, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, παράδοσης, προσέγγισης του πολιτισμού κ.λπ. αλλά κυρίως για την καλλιέργεια της ξεχωριστής ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας του ελληνικού λαού.
Πέρα από τα ζητήματα της εκπαίδευσης, είναι γεγονός ότι γίνεται μία κατάφωρη αδικία εις βάρος των Θεολόγων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι καλά καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους, έχουν συχνάκις συμπληρωματικά και πρόσθετα προσόντα ενώ έχουν ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητες. Όμως, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ουκ ολίγοι οι διαγωνισμοί του δημοσίου ή φορέων αυτού, όπου δεν μας δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και σε απλές θέσεις του δημόσιου τομέα όπως χαρακτηριστικά «Π.Ε. Διοικητικού», μία θέση που μπορεί επάξια να καταλάβει ένας απόφοιτος της θεολογίας.
Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την αλλαγή πλεύσης με μια γενναία πολιτική σας απόφαση στα ζητήματα μας, διότι το αντικείμενο μας ασφυκτιά μπροστά στην αδιαφορία της εκκλησιαστικής διοίκησης που δεν χρησιμοποιεί στο δυναμικό των Ιερών Μητροπόλεων και λαϊκούς πτυχιούχους θεολογίας ως οφείλει, αλλά και μπροστά στην ατολμία της κρατικής εξουσίας να διαφυλάξει το κύρος της θεολογίας στην χώρα μας – με την μέριμνα για απασχόληση των πτυχιούχων, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, παράδοσης, κληρονομιάς, κουλτούρας, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπολογίζει στο πολιτικό κόστος.
Αξίζει τέλος, να αναφέρουμε τα λόγια του πρώτου Προέδρου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Τσάτσου, ο οποίος είχε δηλώσει «η Ελλάδα αν θέλει να ξεχωρίσει στην Ευρώπη στον επιστημονικό τομέα, θα πρέπει να μεριμνήσει για τις θεωρητικές - ανθρωπιστικές σπουδές».
Με τις θερμότερες ευχές για το έργο σας, αναμένουμε τις απαντήσεις σας, στα φλέγοντα ζητήματα μας.
Με τιμή,
Απόφοιτοι - Μεταπτυχιακοί & Προπτυχιακοί Φοιτητές Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
(Έπονται Υπογραφές) "
Παρακαλώ για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Με την σημείωση ότι το Υπόμνημα επέχει θέση ΔΙΑ
«
Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 06, 2008, 06:28:05 pm από Theologius
»
Καταγράφηκε
De nihilo nihil
EPISTHMONAS
Νέο μέλος
Μηνύματα: 8
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #3 στις:
Αυγούστου 07, 2008, 02:18:28 pm »
Αγαπητε Ωριγενη οι φοιτητέσ δεν εξετάζονται εαν πιστεύουν στο αλάθητο των Οικουμενικών συνόδων αλλά εάν γνωρίζουν τισ θέσεισ του Χριστιανισμού.Δεν στέκουν αυτά που λέσ.Δεν μπορείσ εσύ να χαρακτηρίζεισ ωσ ανοησίεσ τισ αντιλήψεισ κάποιων ανθρώπων
ΚΑι εγώ δεν πιστεύω στην μετενσάρκωση όμωσ δεν λέω ότι είναι ανοησία
ο καθένασ μπορέι να πιστεύει ότι θέλει
Καταγράφηκε
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 4006
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 00:46:28 »
EPISTHMONAS
Νέο μέλος
Μηνύματα: 8
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #4 στις:
Αυγούστου 07, 2008, 02:19:53 pm »
Το πρόβλημα αρχίζει από ΕΜΑΣ, διότι μπερδεύουμε τα προσωπικά μασ πιστεύω με το μάθημα.Διάβασα π΄ρίν κάποιοσ να λέει ότι είναι ανοησίεσ κάποιεσ απόψεισ του Χριστιανισμού.Συνάδελφοι δεν γίνεται έτσι επιστήμη όταν χαρακτηρίζεισ την άποψη, έστω ενόσ ανθρώπου στον πλανήτη ωσ ανοησία.
Επιστήμη γίνεται όταν λέσ τα εξήσ: "Σύμφωνα με το Χριστιανισμό ο Θεόσ έγινε άνθρωποσ ενώ σύμφωνα με το Ισλάμ αυτό είναι απαράδεκτο π.χ" .Επιστήμη είναι να λέσ τι λένε κάποιοι για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Άρα το πρόβλημα είμαστε εμείσ και όχι οι αλλοι ή το κράτοσ.Εγώ προσωπικά πιστεύω στο χριστιανισμό αλλά ποτέ στο μάθημα δεν μπερδεύω τισ προσωπικέσ μου απόψεισ.Άλλο να παίρνεισ θέση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα
ΠΡΕΠΕΙ ΩΣ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
Να σταματήσουμε να μπαίνουμε μέσα στην τάξη και εαν είμαστε θρησκευόμενοι να τουσ παπαγαλίζουμε κάποιοα πράγματα που πιστεύουμε ή εαν κάποιοι δεν πιστεύουν να κάνουν προπαγάνδα εναντίον του χριστιανισμού ή και να προωθούν τισ όποιεσ απόψεισ τουσ.ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΙ
Ο αείμνηστοσ Ματσούκασ έλεγε ότι έπρεπε η Θεολογία να ενταχθεί στη φιλοσοφική σχολή.Τότε δεν μπορούσα να το καταλάβω γιατί το έλεγε.Τώρα μπορώ.
Διότι Θεολογία είναι φιλολογική μελέτη θεολογικών κειμένων.
Πρέπει το μάθημα να πάρει αυτήν την τροπή ,μελέτη επιλεγμένων κυρίωσ τησ παράδοσήσ μασ διότι όπωσ στην ιστορία δεν μαθαίνουμε κυρίωσ για τον Κεμάλ Ατατούρκ,αλλά για τον Κολοκοτρώνη, ούτε διδασκόμαστε εξονυχιστικά κείμενα του Έλιοτ αλλά του Σικελιανού, ούτε διδασκόμαστε αρχέσ
απολυταρχικού πολιτεύματοσ αλλά δημοκρατικού, έτσι θα πρέπει να μελετούμε κείμενα τησ δικήσ μασ παράδοσησ και βέβαια κείμενα των άλλων θρησκειών σε ένα ανάλογο ποσοστό
Πρέπει το μάθημα να είναι υποχρεωτικό για όλουσ ακόμη και για αλλοθρησκουσ διότι μιλούμε για φιλοογική μελέτη ουδέτερη και αντικειμενική κειμένων που τυχαίνει να έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο
Είναι παράλογο σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από τισ θρησκείεσ να μην υπάρχει μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου
ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Καταγράφηκε
Theologius
Προχωρημένο μέλος
Μηνύματα: 175
Φύλο:
De nihilo nihil
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #5 στις:
Αυγούστου 07, 2008, 03:44:17 pm »
Γεια σου επιστήμονα , καλά τα λες , αλλά για την ταμπακιέρα δεν μας λες κάτι... Η αδιοριστία δεν σε απασχολεί ;;;
Καταγράφηκε
De nihilo nihil
EPISTHMONAS
Νέο μέλος
Μηνύματα: 8
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #6 στις:
Αυγούστου 07, 2008, 07:04:00 pm »
Αγαπητέ συνάδελφε, το πρόβλημα τησ αδιοριστίασ δεν θα λυθεί αλλά θα οξυνθεί εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.Δηλαδή εάν νομίζουν οι κρατούντεσ ότι ΄τα Θρησκευτικά ότι είναι κατήχηση τότε όχι 66 αλλά ούτε 6 θέσεισ δεν θα προκηρύξουν για τον επόμενο διαγωνισμό.
Γι'αυτό πρέπει να αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματοσ και να γίνει το μάθημα υποχρεωτικό για όλουσ
Πρέπει να πάρει τη μορφή μελέτησ θεολογικών κειμένων με έμφαση στη δική μασ παράδοση
Διότι το φαντάζεσαι τι έχει να γίνει το Σεπτέμβριο όταν σε κάθε σχολείο καταθέσει το 30% των μαθητών αίτηση απαλλαγήσ;Τότε ο κάθε θεολογόσ θα πρέπει να πηγαίνει σε τρία σχολεία για αν συμπληρώσει ωράριο.Οπότε γιατί να διορίσει το υπουργείο άλλουσ θεολογουσ;;;;;;;;;;;;
Γι'αυτό πρέπει να υπαρξει ένασ σοβαρόσ θεολογικόσ διάλογοσ και να πάρει το μαθημα αυτή τη φιλοογική μορφή.Οπότε κανείσ δεν θα μασ κατηγορεί οτι κάνουμε προσηλυτισμό.
όπωσ ο άθεοσ μελετά όμηρο και Αριστοτέλη έτσι μπορεί να μελετά και κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου χωρίσ να υπάρχει ανάγκη απαλλαγήσ.
Πρέπει πρώτα να το συζητήσουμε μεταξύ μασ το ζήτημα και να κάνουμε τισ προτάσεισ μασ και να απαιτήσουμε
Καταγράφηκε
Εξαίφνης
Νέο μέλος
Μηνύματα: 61
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #7 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 05:57:27 pm »
Αφού τιτλοφορείσαι EPISTHMONAS δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεις το εξής : Ισχυρίστηκες ότι θα πρέπει επιστημονικά να προσεγγίζουμε τα κείμενα του Χριστιανισμού, όπως ακριβώς κάνουμε και με τα φιλολογικά κείμενα, χωρίς να παίρνουμε θέση αν κάτι ισχύει ή όχι (π.χ. αν έγινε η ανάσταση ή όχι). Μέχρι εδώ συμφωνούμε εν μέρει.
Η επιστήμη όμως έχει αποδείξει και αποδεικνύει συνεχώς ότι αυτό που οναμάζουμε Χριστιανισμός είναι ένα συνονθήλευμα ιουδαϊκών-αποκαλυπτικών και γνωστικών-ελληνικών στοιχείων. Επίσης αυτό που η Εκκλησία ονομάζει Χριστιανισμό των Οικουμενικών Συνόδων - ήγουν των δογμάτων, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το Χριστιανισμό της Ιστορίας και της επιστήμης, η οποία επιστήμη δεν πρέπει να παρουσιάζει, εκθέτει απλά, όπως θα ήθελες εσύ, ότι ο Χριστιανισμός δηλ. κάνει λόγο για ανάσταση, αλλά θα πρέπει να προσπαθεί να δει μέσω επιστημονικών ιστορικών μεθόδων πως δημιουργήθηκε το "δόγμα της αναστάσεως" και αν όντως έχει ιστορική βάση ή αποτελεί φαντασίωση κάποιων ιουδαϊκών ενθουσιαστικών τάσεων (πράγμα που η γερμανική έρευνα το έχει αποδείξει). Δηλάδή, άλλο πράγμα οι διδασκαλίες κάποιας θρησκείας (το οποίο δεν είναι επιστήμη) και άλλο πράγμα η ερμηνεία και η εξέλιξη αυτών των ιδεών (το οποίο είναι επιστήμη).
Επιστήμονας δεν είναι ο ουδέτερος, αυτός που δεν παίρνει θέση, άλλωστε επιστήμη χωρίς προσωπική θέση είνα είτε αντιγραφή είτε ημιμάθια (παρεκτός και αν εκθέτω τις θέσεις ειδικών επιστημόνων επί του θέματος). Άλλωστε και για τον Πλάτωνα η γνώση-επιστήμη δεν είναι πληροφορία που μεταδίδεται, αλλά είναι γνώση που γεννιέται στα υποκείμενα. Εξού και ο ορισμός της α-λήθειας.
Ο επιστήμονας οφείλει να παίρνει θέση, συνδυάζοντας κείμενα, αναλύοντας, ερμηνεύοντας, αγωνιώντας, αστοχώντας, συμμετέχοντας στην έρευνα που παραμένει πάντα ανοιχτή και όχι αραδιάζοντας θέσεις τι λέει ή μια θρησκεία και τι λέει η άλλη! Χαράς το πράγμα! Αυτό το κάνει και η γιαγιά μου με μια εγκυκλοπαίδεια! δεν χρειάζεται να μορφώνουμε θεολόγους γι΄ αυτό!
Σχετικά με το χαρακτηρισμό των θεολόγων ως γελοίων έχω να πω τα εξής : γελοίος είναι όποιος δν σκέφτεται και απλά μας πληροφορεί για το τι λέει η κάθε θρησκεία. Ειπώθηκε δε από τον EPISTHMONA ότι οι θεολόγοι πρέπει να συμφωνήσουν καταρχάς μεταξύ τους. Γιατί; Φασισμό έχουμε; Θα φτιάξουμε κανένα ιδεολογικό κίνημα για τα θρησκευτικά; Όχι κύριοι. Εγώ θα συλλογάμαι ελεύθερα και δεν διατίθεμαι να υπερασπιστώ ούτε το ευαγγέλιο ούτε τα συμφέροντα υης εκκλησίας. Υπηρετώ μόνο την ελεύθερη σκέψη.
Αυτό όμως που καταλαβαίνω από τις αντιδράσεις τωνν θεολόγων είναι ότι γίνεται τέτοια πλύση εγκεφάλου στις θεολογικές Σχολές, που είναι 95% σίγουρο ότι ένας απόφοιτος θα είναι υπέρμαχος του Χριστιανισμού. Φυσικά δεν εννοώ ότι πρέπει να είναι πολέμιός του - άπαγε της ανοησίας! - αλλά ότι θα πρέπει να ίσταται κριτικά. Όποιος εκκινεί από το δόγμα ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού ο οποίος ήρθε να μας σώσει από τις αμαρτίες μας δεν μπορεί να αξιώνει για τον εαυτό του επιστημοσύνη.
Καταγράφηκε
Theologius
Προχωρημένο μέλος
Μηνύματα: 175
Φύλο:
De nihilo nihil
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #8 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 08:21:26 pm »
Κύριε βοήθει μου τη απιστία! (Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς, αυτός κάνει ειδική μνεία). Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση Ωριγένη.
«
Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2008, 11:02:10 pm από Theologius
»
Καταγράφηκε
De nihilo nihil
Εξαίφνης
Νέο μέλος
Μηνύματα: 61
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #9 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 08:35:28 pm »
Καραρχάς το σωστό είναι βοήθει μου τη απιστία, Μρ. 9, 24. Υπάρχει ήδη στη Γραφή, δεν χρειαζόταν να καταφύγεις στον Παλαμά.
Πάντως εγώ δεν ζήτησα βοήθεια, γιατί είμαι άπιστος. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα σοβαρά.
Επίσης η λέξη είναι απαύγασμα και όχι απόβγασμα!
Καταγράφηκε
Εξαίφνης
Νέο μέλος
Μηνύματα: 61
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #10 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 10:57:51 pm »
Δείτε αυτό για να δείτε ποιες είναι οι απόψεις για το μάθημα των Θρησκευτικών
http://www.antinews.gr/?p=2945
Καταγράφηκε
Εξαίφνης
Νέο μέλος
Μηνύματα: 61
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #11 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 10:59:59 pm »
παραπέμπω και ένα απόσπασμα από την προαναφερθείσα διεύθυνση :
" Eτσι όπως γίνεται όχι,δεν πολυχρειάζεται..
Αλλως τε οι περισσότεροι έλληνες δεν χρειάζονται και τόσο τά Θρησκευτικά ως μάθημα για να αισθανονται ορθόδοξοι,έστω σε χαλαρό και όχι φανατισμένο στύλ ά λά
Καταγράφηκε
Theologius
Προχωρημένο μέλος
Μηνύματα: 175
Φύλο:
De nihilo nihil
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #12 στις:
Αυγούστου 08, 2008, 11:08:31 pm »
Και μία ερώτηση κύριε Ωριγένη,
Η Θεολογική, ερμηνευτική - κριτική - αναλυτική παράδοση , που είναι νεόκοπη , δεν θα διαφωνήσω σε αυτό, με τους Νησιώτη, Γιαννακόπουλο, Ματσούκα, Μαντζαρίδη, Φειδά, Φουντούλη, Αγουρίδη, και πλήθος αξιόλογων άλλων τι θα γίνει;;; Ποιο μέλλον προβλέπεις για τις θεολογικές σχολές, μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που δεν θέλουν την Θεολογία εντός του Πανεπιστημίου , αλλά μία θεολογία των
(δια)-δρόμων, μία θεολογία όχι ακαδημαϊκή (παρά τα όποια προβλήματα της υπάρχουσας) αλλά μία θεολογία ξεκομμένη από τη διαθεματικότητα που μόνο εντός ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος μπορεί να επιτευχθεί;;; Σε αρέσει δηλ. το φαινόμενο με τις ανωτέρες που έγιναν "πανεπιστήμια" ;;;
Πως τέλος πάντων να υπερασπίσουμε αυτό που είμαστε;;;
«
Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2008, 11:10:06 pm από Theologius
»
Καταγράφηκε
De nihilo nihil
EPISTHMONAS
Νέο μέλος
Μηνύματα: 8
Απ: Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού
«
Απάντηση #13 στις:
Αυγούστου 09, 2008, 02:20:00 pm »
Ωριγενη, άλλο το να αναζητάσ επιρροέσ στισ διάφορεσ θρησκείεσ.Καμιά δεν γεννήθηκε αυτόματα και άλλο να σχολιάζεισ την ουσία τησ κάθε θρησκείασ όπωσ είναι η αποκάλυψη του αρχ.Γαβριήλ στον Μωάμεθ.
Φέρνω ένα παράδειγμα από το Ισλάμ για να μην με κατηγορήσεισ ότι είμαι φανατικόσ υπέρ του Χριστιανισμού.
Επιστήμη είναι ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΚΕΊΜΕΝΑ, να παρουσιάσεισ τη συγκεκριμένη πίστη , να αναζητήσεισ τισ προισλαμικέσ θεολογικέσ αντιλήψεισ των αράβων ώστε να βρείσ τισ πηγέσ, τισ επιρροέσ,τισ επιδράσεισ , τισ παράλληλεσ πίστεισ
Να εξετάσεισ και τισ αντιλήψεισ των δύο επίσησ αποκαλυπτικών θρησκειών, Χριστιανισμόσ-Ιουδαισμόσ,
ώστε να αναζητήσεισ επιρροέσ
ΝΑ εξετάσεισ επισταμένωσ όλη την ισλαμική θεολογία ώστε να συνδέσεισ τη συγκεκριμένη αντίληψη με την όλη ισλαμική θεολογία και τον τρόπο που επηρεάζει την συμπεριφορά των μουσουλμάνων,κλπ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙ
Καταγράφηκε
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
2
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
Forum ελεύθερης θεολογικής σκέψης και προβληματισμού