*

Αποστολέας Θέμα: Απορίες Φιλολογικών Μαθημάτων Γυμνασίου (varia)  (Αναγνώστηκε 76957 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pontiki!!!

• Πλήρες μέλος
  • Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις...
    • Προφίλ
Απ: Απορίες Φιλολογικών Μαθημάτων Γυμνασίου (varia)
« Απάντηση #84 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 01:20:34 pm »
Καλημέρα και καλως όρισες!! Η αρχαια ελληνική γλώσσα (αρχαια από πρωτότυπο)διδάσκεται 3 φορές την εβδομάδα και η ελένη( 2 ωρες) είναι ξεχωριστό μάθημα, αρχαια ελληνικά από μετάφραση!
Υποτίθεται πως όταν τελειώσουν το βιβλίο της αρχαιας ελληνικής γλώσσας συνεχίζουν με τον Αρριανό, είναι κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται κατά κανόνα, αφού δεν προλαβαίνουν όλοι να βγάλουν την ύλη! Στα αρχαία ελληνικά από μεταφραση κάνουν ή Ελένη ή Ορνιθες. Ελένη κάνουν συνήθως και εφόσον τελειώσουν με Ελένη-μετά το Μάρτιο- ο διδάσκων μπορεί να κάνει φιλοσοφικά κείμενα.
Εσύ στα αρχαία ξεκινάς κανονικα την επανάληψη σου στη γραμματική και το συντακτικό των προηγούμενων τάξεων και μπαίνεις κανονικα στην αρχαια ελληνική γλώσσα! Φαντάζομαι έχεις το βιβλίο... τα παιδια διδάσκονται παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων, τα συνηρημένα ρήματα, παθητικούς χρόνους , αόριστο β', ενρινόληκτα και υγρόληκτα ρήματα, δευτερεύουσες προτάσεις.
Καλό θα ήταν επίσης, στο κείμενο της κάθε ενότητας να κάνετε και σύνταξη ανάλογα βέβαια με αυτά  που είναι σε θέση να γνωρίζει ένας μαθητής στην αρχή της γ' και σε συνδυασμό με καινούρια συντακτικά φαινόμενα που μπορεί να διδάσκονται. Οτιδήποτε έχει διδαχθεί σε α' και β΄ γυμνασίου  μπορεί να ζητηθεί. Έτσι κάνετε επανάληψη, εφαρμόζετε τη θεωρία στην πράξη και επίσης στα διαγωνίσματα τριμήνου οι μαθητές εχουν πάντα και μια άσκηση συντακτικού με λέξεις του κειμένου.
όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο, τσέκαρε αν ο καθηγητής τους ασχολἐίται με τα παράλληλα κείμενα στο τέλος του βιβλίου. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βάζουν ερώτηση με το παράλληλο και στο διαγώνισμα, κάποιοι άλλοι όχι.

Σίγουρα μια ενότητα δε βγαίνει σε μία ώρα! Χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο και σιγουρα εξαρτάται και από το επίπεδο του μαθητή.

Στη νεοελληνική γλώσσα, όπως θα δεις στο βιβλίο, τα παιδιά διδάσκονται κυρίως τις δευτερεύουσες προτάσεις. Ανά ενότητα διδάσκεις τη γραμματική ή συντακτικό, κάνετε ασκήσεις και σιγουρα αφιερώνεις  χρόνο στη διαπραγμάτευση του θέματος κάθε ενότητας. Καλό θα ήταν να συζητάτε , να δίνεις κάποιο υλικό ή σχεδιάγραμμα και να γράφει έκθεσούλα.
Αυτά για αρχή... ελπίζω να βοήθησα. Μπορείς να ρωτήσεις αν εχεις απορίες! 

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:28:53 »

Αποσυνδεδεμένος bania

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #85 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 02:00:08 pm »
pontiki!!! σε υπερευχαριστώ, είσαι απίστευτα κατατοπιστική/ος! Να ρωτήσω όμως κάτι ακόμα.. στο ιδιαίτερο δηλ. θα ασχοληθώ μόνο με το πρωτότυπο;  Το βιβλίο το κατέβασα από το ιντερνετ όπως και το βιβλίο του καθηγητή και από βοηθήματα έχω πάρει μεταίχμιο και ελληνοεκδοτική (800 σελ!!). Επειδή δεν θέλω να τους προτείνω βοήθημα ή να τους δίνω φωτοτυπίες από αυτό έχω ξεκινήσει και γράφω σημειώσεις...αλλά θεωρείς ότι πρέπει να συμπεριλάβω όλα όσα έχει ένα βοήθημα (βίος του συγγραφέα, σύγχρονες προεκτάσεις, γραμματική αναγνώριση, συντακτική ανάλυση, χρονικές-εγκλιτικές αντικαταστάσεις, παραθετικά, πραγματολογικά, ερμηνευτικά, απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού, λεξιλογικά-ετυμολογικά κλπ κλπ κλπ); Η ελληνοεκδοτική έχει 50 σελ. ανά ενότητα, δηλ. έλεος!! Πες μου σε παρακαλώ τι προτείνεις να συμπεριλάβω στις σημειώσεις γιατί με βλέπω μια χρονιά να γράφω μόνο αρχαία γ' γυμνασίου!

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #86 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 02:34:49 pm »
Καλέ όχι! Θα τα παλαβώσεις τα παιδιά! ;D ;D

Στις σημειώσεις που δίνω εγώ περιλαμβάνονται:

πρωτότυπο κείμενο και μετάφραση
κάποια λεξιλογικά σχόλια (πολύ λίγα)
ερωτήσεις κατανόησης κειμένου (έχε υπ' όψην σου ότι στη Γ ζητάνε μετάφραση και όχι νόημα)
Λεξιλογικά-ετυμολογικά (πάλι καλά η Γ δεν έχει λεξιλογικό πίνακα)
Γραμματικά -συντακτικά φαινόμενα κάθέ ενότητας (πχ στη 2η ενότητα παραθετικά) Θεωρία και πολλές-πολλές-πολλές ασκήσεις.
Παράλληλο κείμενο (μετάφραση και σύγκριση με το κείμενο της ενότητας)

Άμα τα διαβάσει όλα αυτά, να ανάψεις κερί στην εκκλησία!

Τα υπόλοιπα είναι εντελώς περιττά για μαθητή Γ Γυμνασίου, ή τουλάχιστον αυτή είναι η γνώμη μου...

Αποσυνδεδεμένος bania

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #87 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 02:49:14 pm »
gringa σ'ευχαριστώ πολύ! εδώ παλάβωσα εγώ με τόόόση ανάλυση, όχι τα παιδάκια!!
Σκέφτομαι σε κάθε ενότητα να αφιερώνω 2 μαθήματα 1,5 ώρας. Ξέρετε πόσα μαθήματα αφιερώνουν στο σχολείο;
Με Ελένη / Όρνιθες ασχολούμαστε καθόλου στο ιδιαίτερο ή ό,τι κάνουν στο σχολείο;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:28:53 »

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #88 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 03:01:08 pm »
Κοίτα... ένα συνεχόμενο μάθημα αρχαίων της μιάμισης ώρας δε ξέρω κατά πόσο θα το αντέξουν τα παιδιά...
Εδώ εγώ και βαριέμαι... Συνήθως κάνω 3 μονόωρα μαθήματα.

Επιπλέον, αυτό που κάνω είναι το εξής; ακολουθώ το σχολείο, τόσο στα Αρχαία, όσο και στην Ελένη. Με ενδιαφέρει να βρίσκομαι 1-2 μαθήματα πιο μπροστά από τον καθηγητή του σχολείου, έτσι ώστε το παιδί να έχει εξοικειωθεί με τα φαινόμενα και να σηκώνει το χεράκι του στην τάξη. Αν κολλήσουν σε μια ενότητα για κανένα δίμηνο, κάνω επανάληψη και δεν προχωράω παρακάτω, γιατί θα γίνει το κεφάλι του παιδιού αχταρμάς. Αν πάλι δω ότι κάποια πράγματα τρέχουν, τρέχω κι εγώ.

Αυτά! ;D

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #89 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 04:23:13 pm »
Στο σχολείο κάνουν  3 ωρες την εβδομάδα αρχαια από πρωτότυπο και ελένη 2. Στο σχολείο 1 ωρα = 45 λεπτά.

Αποσυνδεδεμένος bania

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #90 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2010, 04:49:55 pm »
μου είπαν γενικά αρχαία...
κ επειδή στο φροντιστήριο κάνουν 2 ώρες συνήθως στη γ'γυμ. τους είπα για 1,5 αλλά αν όντως χρειάζεται και καμία ώρα ακόμα η Ελένη δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος Kallipateira

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02:-)
    • Προφίλ
« Απάντηση #91 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2010, 04:22:08 pm »
Ποια βοηθήματα προτείνετε για τα αρχαία στη γ'γυμνασίου;(πρωτότυπο και μετάφραση)

Αποσυνδεδεμένος soul

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #92 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2010, 08:27:26 pm »
 γενικά καλά είναι των εκδόσεων Ζήτη, το Μεταίχμιο, η ελληνοεκδοτική και τα ελληνικά Γράμματα.
Μπορείς να τα ψάξεις και να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει :D
“Η ευτυχία δημιουργεί φίλους, Η δυστυχία τους δοκιμάζει”

Αποσυνδεδεμένος bania

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #93 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 12:09:25 pm »
αυτό θα έπρεπε να το ξέρω αλλά μαλλον κάτι μου διαφεύγει και δεν μπορώ να το εξηγήσω... ??? ???
το μήτε γιατί παίρνει οξέια? (αφού ε βραχύχρονο)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #94 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 01:04:42 pm »
Οι λέξεις οὔτε, μήτε, ὥστε, κ.λπ. προέρχονται απὸ προθέσεις οὔ, μή, ὥς, εἴ, κ.λπ. στις οποίες προστέθηκε το εγκλιτικὸ μόριο τέ.  Σε πρώτο στάδιο ὁ τόνος του τὲ μεταφέρθηκε στὴν προηγούμενη λέξη και έγιναν: «οὔ τε», «μή τε», «ὥς τε», «εἴ τε», κ.λπ. Μετὰ ενώθηκαν οι δύο λέξεις χωρὶς βέβαια να αλλάξει ο τόνος, και ετσι παρέμεινε η οξεία.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 01:23:19 pm από pontiki!!! »

Αποσυνδεδεμένος bania

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #95 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 01:22:28 pm »
σ' ευχαριστώ πολύ!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #96 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 01:34:39 pm »
Και...

Παίρνουν ὀξεία οἱ σύνδεσμοι ὥστε, οὔτε, μήτε, εἴτε, εἴθε, ἐπειδὴ οἱ λέξεις εἶναι σύνθετες μὲ τὸν ἀρχαῖο ἐγκλιτικὸ σύνδεσμο τε, ὁ ὁποῖος ἀνεβάζει τὸν τόνο του στὴν προηγούμενη ἄτονη λέξη.

Πήγή: γραμματική Τσοπανάκη

Δεν κάνει τίποτα!!

Αποσυνδεδεμένος ealevrid

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ Ο2.50
    • Προφίλ
« Απάντηση #97 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2010, 02:40:35 pm »
Εγώ έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένη με τα βοηθήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο..καλή αρχή!!!

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182626
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 631
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)