0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: Siobaras στις Δεκεμβρίου 04, 2007, 10:33:39 pmΓια την ιστορία, κανείς δεν άκουγε σε αυτή τη συζήτηση.
Για την ιστορία, κανείς δεν άκουγε σε αυτή τη συζήτηση.
Το ΠΣΕ δεν ξέρω τι είναι και δεν έχω γνώμη.Για το ΕΑΠ την έχω γράψει τη γνώμη μου και προηγουμένως.Ο τρόπος εισαγωγής ΔΕΝ είναι πρωτεύουσας σημασίας, αλλά διατηρώ επιφυλάξεις ως προς το επίπεδο σπουδών.
Τι έχει περισσότερη σημασία, ο τρόπος εισαγωγής σε μια σχολή ή το πόσο εύκολο είναι να αποφοιτήσεις. Με άλλα λόγια τι είναι αυτό που δίνει κύρος σε μια σχολή? Γιατί αν είναι ο τρόπος εισαγωγής αυτό που κάνει τη σχολή να έχει κύρος τότε θα έπρεπε όλα τα πτυχία του εξωτερικού στα οποία μπαίνεις χωρίς εξετάσεις να τα βγάλουμε άκυρα??
Απ ότι βλέπω λίγο που το έψαξα, τα ΠΣΕ λειτουργούν (η λειτουργουσαν) ως κράτος εν κράτι όπως αναφέρει ο xaan, αφού εχουν μεν διαφορετική λειτουργία, αλλά από την άλλη λειτουργούν μέσα στα ίδια συμβατικά ΑΕΙ. Είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα αφού το ίδιο ίδρυμα προσφέρει εκπαίδευση 2 ταχυτήτων, χωρίς να έχει τέτοια αποστολή. Δηλαδή το νομικό υπόβαθρο είναι κάπως σαθρό και μπορεί να αμφισβητηθεί, αν και μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω δικαστικές διαμάχες με εξελίξεις και από την άλλη πλευρά. Δεν τα εξασφαλίζει πάντως πλήρως.Παρ όλα αυτά δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό ως προς την επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων από τα ΠΣΕ. Δε νομίζω να τίθεται από κάποιον τουλάχιστο τέτοιο θέμα.Από την άλλη, το ανοικτό πανεπιστήμιο έχει εξ αρχής από την ίδρυσή του ως αποστολή την παροχή γ)βάθμιας εκπαίδευσης στους εισαχθέντες ως το 19ο κρατικό ΑΕΙ της χώρας μας. Αυτό αποτελεί νόμο του κράτους, ο οποίος διατυπώνει και καθορίζει το διαφορετικό σύστημα παροχής εκπαίδευσης ( πχ το διδακτικό έτος σε αντίθεση με τα εξάμηνα, η μικτή εκπαίδευση (εξ αποστάσεως μαζί με μαθήματα και εργαστήρια κ.α.) Εξ ου και οι διαφορετικοί νόμοι σε σχέση με τα συμβατικά, δηλ. διαφορές στην μετάδοση της γνώσης αλλά και στην ακαδημαϊκή λειτουργία.Με βάση τις νέες εξελίξεις , δηλ. το νέο νομο πλαίσιο, τα ΤΕΙ τοποθετούνται και συμπεριλαμβάνονυται στον ίδιο νόμο (πλαίσιο) με τα ΑΕΙ. Ο ίδιος νόμος δηλ. που ισχύει και στις 2 βαθμίδες (ΑΕΙ-ΤΕΙ) δεν είναι και τεκμήριο της ισοτιμίας τους,αφού συνεχίζουν να αποτελούν ξεχωριστά και διακριτά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δηλ όπως είναι λογικό εξακολουθεί να υφίσταται η διαφορά με τα ΤΕΙ να συνεχίζουν να παρέχουν τεχνική-τεχνολογική εκπαίδευση και όχι πανεπιστημιακή.
Τα ΤΕΙ ασφαλώς και ΔΕΝ συμπεριλαβάνονται στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ (ν. 1268/82). Τό ότι εντάσσονται στην "ανωτάτη" εκπαίδευση ΔΕΝ σημαίνει ότι λειτουργούν με το ίδιο νόμο των πανεπιστημίων.