*

Ψηφοφορία

ΤΙ ΤΜΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ?

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
117 (57.1%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ(ΦΠΨ)
44 (21.5%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ(ΦΠ)
16 (7.8%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
9 (4.4%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
3 (1.5%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
3 (1.5%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
4 (2%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
2 (1%)
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΘΕ
7 (3.4%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 203

Αποστολέας Θέμα: Διαφορές φιλολογικών τμημάτων  (Αναγνώστηκε 78408 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Διαφορές φιλολογικών τμημάτων
« Απάντηση #140 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 12:30:18 pm »
Το αν είστε ικανοί καθηγητές, θα το κρίνει η σχολική τάξη... ;)
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:19:50 »

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #141 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 12:32:52 pm »
μαρκο δεν ξερω για σενα αλλα εγω ειμαι καθαροαιμη φιλολογος αφου τελειωσα το φιλολογικο θεσσαλονικης (αληθεια θεωρειται φιλολογια αφου ειναι στη θεσσαλονικη κ οχι στα γιαννενα?)
ομως την τελειωσα σε 6 χρονια κ αυτο συμφωνα με συναδελφο σημαινει οτι: "Όποιος τελειώνει τετραετή σχολή σε 6 χρόνια και βάλε σημαίνει ένα και μόνον ένα πράγμα

Δεν έγινε καλός επιστήμονας και είναι άτομο το οποίο πολύ δύσκολα και αργά μπορεί να αφομοιώσει νέα γνώση . Άρα μάλλον δεν κάνει για καθηγητής."

κ το σκεφτομαι σοβαρα να μην παω να δωσω ασεπ μιας κ εχω μαθησιακες δυσκολιες κ δεν κανω για καθηγητρια...

Αποσυνδεδεμένος amalfi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #142 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 12:49:11 pm »
Παράθεση
Το αν είστε ικανοί καθηγητές, θα το κρίνει η σχολική τάξη... Wink

ή μπορει να το κρινει και καποιος που σας ξερει καλα!

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #143 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 12:54:46 pm »
Παράθεση
Το αν είστε ικανοί καθηγητές, θα το κρίνει η σχολική τάξη... Wink

ή μπορει να το κρινει και καποιος που σας ξερει καλα!

???  ???
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:19:50 »

Αποσυνδεδεμένος Lenazagor

• Συλλέκτης Παραστάσεων
  • Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
    • Lenazagor
« Απάντηση #144 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 01:12:10 pm »
Τίτλος θέματος: "Διαφορές φιλολογικών τμημάτων"

Παράθεση αρχικού μηνύματος:
Παράθεση
θελω τις γνωμες σας για το ποιες θεωρειτε ως βασικες διαφορες μεταξυ των τμηματων που που καταληγουν ολες τους στον κλαδο φιλολογων ΠΕ02

Παρακαλώ οι επόμενες απαντήσεις να είναι επί του θέματος .

Ευχαριστώ
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 14, 2009, 01:15:42 pm από Lenazagor »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #145 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 01:59:05 pm »
θα συμφωνησω με την green ice, maryvas και Ν.Π. αλλα και με αλλα παιδια. ευτυχως ελαχιστοι ειναι αυτοι που ειναι "κολλημενοι" με το τμημα τους. ΟΚ. υπαρχουν και οι αντιθετες αποψεις σεβαστες παντα.

εγω παντως δεν ειμαι εκεινος που κανω τετοιου ειδους διακρισεις σε τμηματα και σχολες,(για να μη παρεξηγηθω)
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος demis_n

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #146 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 03:29:09 pm »
Διαβάζω όλες τις σκέψεις σας και κάθε φορά που συναντώ τέτοιες συζητήσεις γελάω και επιβεβαιώνομαι για την άποψη μου ότι στον κλάδο μας υπάρχουν απίστευτες κοκορομαχίες!! Αμάν πια αυτό το φάγωμα! Είμαι της άποψης  ότι το θέμα είναι τόσο απλό! Ο καθένας ψάχνει και βρίσκει αυτό που τον ολοκληρώνει ως άνθρωπο και αναζητά τις διόδους που θα τον κάνουν ευτυχισμένο! Γιατί δηλαδή πρέπει να αυτοεπιβεβαιωνόμαστε μέσα από την κριτική σε άλλους;; Προσωπικά έχω τελειώσει το Ιστορικό του Αριστοτελείου με πλήρη συνείδηση, ως πρώτη μου επιλογή, γιατί μια ζωή φανταζόμουν τον εαυτό μου εκπαιδευτικό, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να καταπιαστώ τα συγκεκριμένα χρόνια της ζωής μου με τα «ιστορικά μονοπάτια» και για κανέναν άλλο λόγο! Λατρεύω τα αρχαία, τα νέα και συνεχώς μελετώ, γιατί απλά το αγαπώ όλο αυτό! Τελείωσα λοιπόν τη σχολή μου στα 3,5 χρόνια,  γιατί δε χόρταινα τα μαθήματα και τις διδασκαλίες! Ήταν όμως επιλογή μου! Το μισό χρόνο που περίμενα, για να πάρω το πτυχίο παρακολουθούσα μαθήματα του Παιδαγωγικού, γιατί ήξερα συνειδητά ότι θα πάω για ΑΣΕΠ! Δε νομίζω ότι για να είσαι σωστός εκπαιδευτικός μένεις στα 4 ή 5 ή 6 χρόνια σπουδών! Κάθε μέρα ενημερώνεσαι, ψάχνεσαι, αναζητάς. Τώρα είμαι  διορισμένη καθηγήτρια στο νησάκι μου και ειλικρινά το μόνο που δεν ενδιαφέρει τους μαθητές είναι από ποιο κλάδο ξεπήδησες, αλλά πόσο μπορείς να τους μεταδώσεις γνώσεις και να τους κάνεις να αγαπήσουν τα φιλολογικά μαθήματα βάζοντας έτσι κι εσύ ένα λιθαράκι σ’ αυτό που λέγεται Εκπαίδευση!!

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #147 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 03:40:18 pm »
.....Οποτε ας σταματησει επιτελους αυτη η αντιπαραθεση η οποια καλλιεργειται ηδη μεσα στα Πανεπιστημια εδω και πολυ καιρο και μαλιστα και απο καθηγητες.

Όπως φαίνεται και παραμένει  μέσα στα Πανεπιστήμια  αυτή η αντιπαράθεση, γιατί στα σχολεία κανείς δεν ασχολείται μ'αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lenazagor

• Συλλέκτης Παραστάσεων
  • Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
    • Lenazagor
« Απάντηση #148 στις: Ιανουαρίου 14, 2009, 03:44:42 pm »
Επαναλαμβάνω το προηγούμενο μήνυμα μου για τελευταία φορά:

Τίτλος θέματος: "Διαφορές φιλολογικών τμημάτων"

Παράθεση αρχικού μηνύματος:
Παράθεση
θελω τις γνωμες σας για το ποιες θεωρειτε ως βασικες διαφορες μεταξυ των τμηματων που που καταληγουν ολες τους στον κλαδο φιλολογων ΠΕ02

Παρακαλώ οι επόμενες απαντήσεις να είναι επί του θέματος .

Αν συνεχίσετε να συζητάτε εκτός θέματος και να αγνοείτε συστηματικά τις παρατηρήσεις που γίνονται, το παρόν θέμα θα κλειδωθεί.

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Vania

• Ιστορικό μέλος
  • οσο ζω....διαβαζω...
    • Προφίλ
« Απάντηση #149 στις: Ιανουαρίου 17, 2009, 08:06:47 pm »
αντι να φαγωνεστε δεν ανοιγετε κανα βιβλιο λεω εγω??? ;D ;D ;D
που βρισκετε τον χρονο να ασχολειστε με ολα αυτα την στιγμη που σε 2 βδομαδες δινουμε εξετασεις????
ολοι θα κριθουμε απο τις επιδοσεις μας σε 2 βδομαδες ειτε μας αρεσει ειτε οχι. ;)

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #150 στις: Μαρτίου 25, 2010, 07:37:52 pm »
Zlapaki
Παράθεση
πιστεύω ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ότι στα σχολεία δε γίνεται κανένας καταμερισμός στα μαθήματα ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός. Όλοι κάνουν τα πάντα! Οι της φιλολογίας κάνουν και φιλοσοφία-ιστορία , οι του ΦΠΨ κάνουν αρχαία-νέα-ιστορία, του ιστορικού τα ίδια. Από εκεί και ύστερα η αντιπαλότητα θα εξακολουθεί να υπάρχει αλλά ενώ ο απόφοιτος ΦΠΨ με τρία επιλεγόμενα φιλολογικά θεωρείται φιλόλογος, ο φιλόλογος με τρία επιλεγόμενα παιδαγωγικά δεν μπορεί να διεκδικίσει θέσεις στο δημοτικό που λένε οι συνάδελφοι, ούτε διάφορες θέσεις σε προγράμματα που απαιτούν κατάρτηση στην παιδαγωγική ή ψυχολογία κοκ.

Παράθεση
Εγώ στο μηχανογραφικό πρώτη επιλογή είχα τις φιλολογίες και μετά το ιστορικό. Γιατί αυτό το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ήθελα να σπουδάσω. Δεν είχα δηλώσει ΦΠΨ γιατί το θεωρούσα ένα τελείως διαφορετικό πράγμα, διαφορετικές σπουδές, άλλες κατευθύνσεις. Μόνο εγώ τη βλέπω τη διαφορά;

Οι επιστήμες των Φιλοσοφικών σχολών -έχουμε γράψει επανειλημμένως- είναι συγγενικές και άμεσα συνδεδεμένες. Η Φιλοσοφία δεν έχει άμεση σχέση με τη Φιλολογία;! Τότε γιατί υπάρχουν φιλοσοφικά κείμενα κλασικής περιόδου;! Το ίδιο και η Ιστορία. Η Παιδαγωγική δε συνδέεται με τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων ενός καθηγητή φιλολόγου;! Επίσης, αν γνώριζες ιστορία της εκπαίδευσης θα καταλάβαινες πχ. τη σχέση της Παιδαγωγικής με τη Γλωσσολογία και το γλωσσικό μας ζήτημα, όταν πρωτεργάτες παιδαγωγοί επιστήμονες και εκφραστές του δημοτικισμού, όπως ο Αλέκος Δελμούζος, ενίσχυσαν τη δημοτική μας γλώσσα και έθεσαν νέες βάσεις στη νεοελληνική εκπαίδευση. Το ΦΠΨ λοιπόν δεν είναι καθόλου «διαφορετικό πράγμα», οι επιστήμες του υπήρχαν στη Φιλοσοφική σχολή (τότε δεν υπήρχαν αυτόνομα τμήματα) δίπλα στη Φιλολογία, την Ιστορία και την Αρχαιολογία από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστήμιου. Και φυσικά στα ΦΠΨ διδάσκονται αρκετά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και αρχαία και νέα ελληνικά (όχι 3 επιλογής, μη γράφεις ανακρίβειες), πέρα από τα μαθήματα του τμήματος, καθώς και ιστορία σε αντίθεση με τα τμήματα Φιλολογίας που διδάσκονται μόνο 1! Ειδικεύτηκες στην επιστήμη που επέλεξες, έκανες περισσότερα μαθήματα στην κατεύθυνσή σου, αλλά η φύση του λεγόμενου "φιλολόγου καθηγητή" (που έχει στις ρίζες του στην πάλαι ποτέ ενιαία Φιλοσοφική Σχολή και αποτελεί όρο συμβατικό) επιβάλλει τις γνώσεις όλων των συγγενικών κλάδων. Με το ίδιο σκεπτικό γιατί διδάχτηκες Γλωσσολογία στο τμήμα σου; Δεν είναι αντικείμενο διαφορετικής επιστήμης; Κι όμως, ανήκει στο ίδιο τμήμα με την Κλασική, τη
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 25, 2010, 08:27:10 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος nikgre

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #151 στις: Μαρτίου 26, 2010, 03:25:01 am »
Και ναι! Μετά 11 σελίδες το Όσκαρ μιζέριας, κομπλεξισμού και φαγωμάρας το παίρνει επάξια ο κλάδος ΠΕ02 φιλολόγων! Η όλη συζήτηση μου θυμίζει παρέα εφήβων που...τις μετράν για να δουν ποιός έχει τη μεγαλύτερη!!! Κατά την άποψή μου καθηγητής, εκπαιδευτικός, ΔΑΣΚΑΛΟΣ γίνεσαι στο κουρμπέτι! Όχι, στα αμφιθέατρα! Εγώ ξέρω εκπαιδευτικούς του φπψ που ήταν σαϊνια, έβγαζαν τα...άντερά τους στα ιδιαίτερα και πέρασαν ασεπ! Επίσης γνωρίζω..."καθαρόαιμους" φιλολόγους που πάτωσαν! Επομένως η κατάσταση διαμορφώνεται μετά την κτήση του πτυχίου! Από την άλλη θέλω να επισημάνω ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στα λεγόμενα των καθηγητών αει του τύπου "είστε οι καλύτεροι" και άλλα τέτοια! Μας φλόμωναν στο ψέμα για να ικανοποιήσουν τη φιλαυτία τους. Κάτι τέτοια λένε οι καθηγητές π.χ. στο τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ. (λένε στους φοιτητές τους ότι θα γίνουν διπλωμάτες, ότι είναι η αφρόκρεμα των φοιτητών και άλλα κουλά! Στο γκισέ του οαεδ, όμως, όλοι είναι ίδιοι, όπως στο θάνατο... :-X :-X :-X).

ΥΓ1 Είμαι του ιστορικού αλλά έφερα ως παράδειγμα στα παραπάνω τους φπψ, γιατί μου τους παρουσιάζετε σαν το 666 του κλάδου!
ΥΓ2 Στο τμήμα μου είχα υποχρεωτικά μαθήματα τα αρχαία, λατινικά, βυζαντινή φιλολογία, νεοελληνική φιλολογία και (ω ναι) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ελληνική παλαιογραφία(μεταγραφές κειμένων και άλλα θαυμαστά)! Φιλόλογο ή αν θέλετε ιστορικό τυπικά με κάνει ένα χαρτί που γράφει πάνω ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ουσιαστικά, όμως, θα με κάνει η τάξη και η καθημερινή μου προσπάθεια!
ΠΕ 02

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #152 στις: Μαρτίου 26, 2010, 04:39:40 am »
Συνάδελφε nikgre, συμφωνώ. Μια επισήμανση μόνο: And the Oscar goes to... μια μερίδα των ΠΕ02, αυτών του... "ιερού" τμήματος Φιλολογίας, τους ελέω Θεού "εκλεκτούς" και "καθαρούς", γιατί χρησιμοποιούν πολύ σαπούνι καθημερινά! Ξέρεις... τα σώματα των φοιτητών/πτυχιούχων ΦΠΨ και Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπως έγραψα και σε άλλο topic, γιατί πολύ φασισμό παρατηρώ από κάποιους! ;D Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και εκείνοι ορθώς ορίζουν ποιοι είναι οι ΠΕ02 φιλόλογοι καθηγητές. Και άσε εκείνους των τμημάτων Φιλολογίας στο κόμπλεξ και στη μιζέρια τους! ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 26, 2010, 04:41:46 am από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος eleni09 ΠΕ 02

• Έμπειρο μέλος
  • "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..."
    • Προφίλ
« Απάντηση #153 στις: Μαρτίου 26, 2010, 09:46:17 am »
Ρε παιδια ελεος πια...δεν βαρεθηκατε με αυτο το θεμα...? το εχουμε εξαντλησει πια...... :-\
και που το αναλυουμε δηλαδη τι...?

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182632
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 653
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144