Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τυπική Εκπαίδευση => Γυμνάσιο => Σχολικά μαθήματα => Θετικά μαθήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Dr_Michael στις Μάιος 25, 2006, 06:09:25 μμ

Τίτλος: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Μάιος 25, 2006, 06:09:25 μμ
Υπάρχουν συνάδελφοι να συζητήσουμε για θέματα που μπορούμε να βάλουμε στην εξεταστική της Γ' Γυμνασίου για την Πληροφορική;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 05, 2007, 11:14:49 μμ
Η ύλη Πληροφορικής της Γ΄Γυμνασίου (ΦΕΚ 304/B/13-3-2003) περιλαμβάνει Αλγοριθμική Σκέψη και Προγραμματισμό.
Το ερώτημα είναι (όσοι συνάδελφοι ακολουθούμε το ΦΕΚ, όπως έχουμε την υποχρέωση), με ποιο τρόπο διδάσκουμε τις ενότητες αυτές και ακόμα ποια γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιούμε.

Είναι λογικό να υπάρχουν μέχρι τώρα πολλές απόψεις και διαφορετικά σχέδια μαθημάτων στις παραπάνω ενότητες, μια και το ΦΕΚ αφήνει ελεύθερο τον Καθηγητή Πληροφορικής να επιλέξει το προγραμματιστικό περιβάλλον στο οποίο θα κάνουν πρακτική οι μαθητές.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ευκαιρία σε αυτό το μάθημα οι μαθητές να εξετάζονται σε θέματα που δεν προϋποθέτουν απομνημόνευση, αλλά κατανόηση και δημιουργική αφομοίωση των γνώσεων που αποκτώνται.

Και κάτι που συνήθως ξεχνάμε είναι ότι οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου πρέπει να εξετάζονται σε πολύ πιο απλά θέματα από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο μάθημα "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον".

Κριτές αν τα θέματα που επιλέγουμε για εξετάσεις είναι τα κατάλληλα είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας και η επίδοσή τους στις  εξετάσεις.

Γενικά η επιλογή θεμάτων για τις εξετάσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση και ίσως είναι καλύτερα να γίνεται πριν από τη διδασκαλία των συγκεκριμένων ενοτήτων που εξετάζονται, ώστε ο Καθηγητής να έχει στο νου του κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας τους στόχους που θέλει να επιτύχει.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 15, 2007, 05:27:23 μμ
Αγαπητέ κ. Μαβόγλου (αν δεν κάνω λάθος, ανήκετε και στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου Πληροφορικής του Γυμνασίου),
να προσθέσω σε όσα αναφέρατε, ότι ανά νομό (ή περιφέρεια) διαφέρει η ύλη...
Όσο αφορά στην Αλγοριθμική Σκέψη και Προγραμματισμό, προσωπικά επέλεξα στην αρχή της σχολικής χρονιάς να δώσω στους μαθητές να παίξουν (στο χαρτί, στον πίνακα, στον υπολογιστή) με διάφορα παιχνίδια-γρίφους που βάζουν τον παίκτη στη λογική των διαδοχικών βημάτων για την επίλυση του προβλήματος (=αλγόριθμος), και κατόπιν να περάσουμε στα παραδείγματα του βιβλίου με αρκετές ασκήσεις. Στην πρακτική, επέλεξα τη Γλωσσομάθεια (δυστυχώς) αφού δεν κατάφερα να βρω δωρεάν Ελληνική Logo. (ο χελωνόκοσμος-Αβάκιο μου φάνηκε πολύπλοκο για πρώτη επαφή).Το ιδανικό θεωρώ πως θα ήταν η MicroWorlds Pro αλλά δυστυχώς απαιτείται η αγορά του λογισμικού.
Για τα θέματα των τελικών εξετάσεων, έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε εδώ.  :)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 17, 2007, 05:19:49 μμ
Συνάδελφε Dr_Michael,
είμαι σύμφωνος με το πνεύμα όσων γράφεις. Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι
1) Σε περίπτωση επιλογής της Γλωσσομάθειας για προγραμματιστικού περιβάλλοντος, πιστεύω ότι μπορεί να δουλέψει καλύτερη μια τάξη Γ΄ Γυμνασίου σε δύο άξονες:
   α) κατανόησης και περιγραφής της λειτουργίας δοσμένου αλγορίθμου
   β) τροποποίησης δοσμένου αλγορίθμου
Η δημιουργία προγράμματος από την αρχή με δήλωση μεταβλητών χρειάζεται χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει στη Γ Γυμνασίου

2) Η επιλογή της Γλωσσομάθειας, μπορεί να είναι οικεία σε εμάς τους καθηγητές, αλλά έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι μαθητές τη βρίσκουν βαρετή, ιδιαίτερα αν έχουν εμπειρία με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πολλές φορές, και είναι λογικό, επιλέγουμε αυτό που μας είναι εύκολο και γνωστό, και όχι αυτό που μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για να έλξει τους μαθητές.

Το περιβάλλον της MicroWorlds Pro, όπως αναφέρεις (και προτείνεται από το νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυμνασίου) είναι μια αρχή. Δημιουργείς γραφικά, κίνηση, κουμπιά, παιχνίδια σε πολύ λίγες ώρες διδασκαλίες. Περνάς εύκολα τις έννοιες της μεταβλητής, της επανάληψης, της διαδικασίας ακόμα και την κλήση διαδικασίας μέσα από άλλη διαδικασία. Πιστεύω ότι το περιβάλλον αυτό πρέπει να είχε εισαχθεί καθολικά στο Γυμνάσιο εδώ και 6-7 χρόνια. Αργήσαμε λίγο...

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό το περιβάλλον στο Σχολικό Εργαστήριο προτείνω δύο λύσεις:

1) Να διεκδικήσει ο καθηγητής Πληροφορικής την αγορά του από το Διευθυντή του Σχολείου. Το ότι προτείνεται από το νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυμνασίου είναι ένα ισχυρό κίνητρο στο οποίο ο Διευθυντής δεν μπορεί να πει πολλά. Πιο εύκολη γίνεται η αγορά του όταν γίνει κατευθείαν από την εταιρία Rainbow που διακινεί το Λογισμικό, και όχι από μεσάζοντα. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο μπορεί να προμηθευτεί το Λογισμικό στη μισή τιμή. Δεν μπορούμε πάντα να έχουμε απαιτήσεις για την Παιδεία χωρίς κόστος.

2) Αν, όμως, πρέπει να γίνει η επιλογή προγραμματιστικού περιβάλλοντος από τη Γλωσσομάθεια και από ένα Logo-Like περιβάλλον (υπάρχουν πολλά δωρεάν στο Διαδίκτυο) θα προτιμούσα το δεύτερο. Οι μαθητές είναι γενικά εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα ή πρέπει να είναι. Αλλά και χωρίς την καλή γνώση της, δεν έχω δει να υπάρχει πρόβλημα, αν δοθούν σύντομες σημειώσεις και ένας υποτυπώδης πίνακας με τις (λίγες) εντολές που θα χρησιμοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και δίπλα η επεξήγησή τους. Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί είναι πολλές φορές στους δικούς μας ενδοιασμούς.

Υπάρχει όμως κάτι άλλο;

Αν υπήρχαν χρήματα να δοθούν στην παιδεία, αν επιλέγαμε η πρώτη προτεραιότητά μας να γίνει η επένδυση χρημάτων στο αυριανό ανθρώπινο δυναμικό (Η Πορτογαλία το έκανε αυτό στις αρχές τις δεκαετίας του 90 και έχει σήμερα εκπληκτικά αποτελέσματα συγκριτικά με την Ελλάδα) τότε εκτιμώ ότι ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης και δημιουργίας είναι τα ρομποτάκια της Lego (Lego Mindstorms). Δάσκαλοι-Ερευνητές τα έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και σε τάξεις του Δηματικού με άριστα αποτελέσματα.
Το πιο σημαντικό δεν είναι να μάθουμε τους μαθητές το άλφα ή το βήτα αλλά να τους ξυπνήσουμε τη δίψα για μάθηση, για ανακάλυψη για δημιουργία. Να θέλουν μόνοι τους να ασχοληθούν και να γίνει πρώτη προτεραιότητά τους το σχολείο, αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε. Πόσο ουτοπικό ακούγεται! Και για κάτι τέτοιο σήμερα πρέπει να έχουμε ένα πολύ δυνατό εργαλείο αφύπνισης του ενδιαφέροντος των μαθητών. Αυτό έχει περισσότερο ανάγκη σήμερα η Παιδεία μας που πολλοί λένε ότι παραπαίει.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 17, 2007, 06:36:18 μμ
Κύριε Μαβόγλου, συμφωνώ σε όλα μαζί σας. Θα προσπαθήσω να πιέσω για αγορά της Micro Worlds Pro, και αν δεν προλάβω φέτος, τουλάχιστον να ωφεληθεί ο συνάδελφος που θα βρεθεί του χρόνου στο Γυμνάσιο. Αλήθεια, μέχρι πότε μπορώ να τους κάνω προγραμματισμό; Μπορώ δηλαδή να χρησιμοποιήσω και τις ώρες που διατίθονται για «Χρήση εργαλείων έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας.»;

Συγχαρητήρια για το νέο βιβλίο. Πραγματικά πολύ καλύτερο. Όταν μου το έδειξε ο κύριος Αράπογλου, οι πρώτες εντυπώσεις μου ήταν θετικότατες και όσο το μελετάω, ενισχύονται όλο και περισσότερο.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 17, 2007, 07:46:18 μμ
Η συμφωνία σε όλα ... δεν βοηθάει έναν διάλογο :-)

Dr_Michael έθιξες ένα πολύ μεγάλο θέμα, ειδικά στις περιοχές που συνάδελφοι έρχονται για να ... φύγουν.

Οι πιο πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται ότι αφού του χρόνου θα φύγουν, ας περάσει η χρονιά όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Λίγοι σκέφτονται τι έργο θα αφήσουν πίσω τους ή πως θα τους θυμούνται οι μαθητές όταν θα φύγουν.

Ξέρω περίπτωση δασκάλου που πήγε για 1 χρόνο σε Δημοτικό σχολείο στην ορεινή Κορινθία και άφησε τέτοιο έργο πίσω του που τον μνημονεύουν ακόμα, κι ας έχει φύγει εδώ και 5 χρόνια. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα τι δύναμη για δημιουργία έχουμε στη θέση που είμαστε.
Δεν θέλω να γράψω πιο πολλά παραδείγματα που τα έχω δει προσωπικά γιατί, όπως με αναφέρεις, είμαι επώνυμος και αν αναφερθώ σε περιπτώσεις από τη δική μου εμπειρία θα φωτογραφίσω ανθρώπους και ίσως δεν είναι σωστό.

Θεωρητικά μπορείς να τους κάνεις προγραμματισμό και στην Ενότητα "Χρήση εργαλείων έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας", επιλέγοντας μια μεγάλη δραστηριότητα. Αλλά επειδή έχεις επιλέξει τη Γλωσσομάθεια για διδακτικό περιβάλλον, εκτιμώ ότι οι μαθητές θα κουραστούν με αυτό. Θα μπορούσες όμως να επιλέξεις τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας (προσωπικής για κάθε μαθητή ή με χωρισμό των μαθητών σε ομάδες ή με επιλογή της μεθόδου των σχεδίων (μέθοδος Project) με την οποία όλοι οι μαθητές θα δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα π.χ. αυτή του σχολείου). Αν επιλέξεις για εργαλείο δημιουργίας μιας ιστοσελίδας τη γλώσσα HTML μπορείς να τη συνδέσεις με τον προγραμματισμό μια και τα περιβάλλοντα της Γλωσσομάθειας και ενός editor μοιάζουν.




Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 18, 2007, 06:19:42 μμ
Η συμφωνία σε όλα ... δεν βοηθάει έναν διάλογο :-)

Για αυτό θα κάνω μερικές «ενστάσεις»:

Παράθεση
Dr_Michael έθιξες ένα πολύ μεγάλο θέμα, ειδικά στις περιοχές που συνάδελφοι έρχονται για να ... φύγουν.
Οι πιο πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται ότι αφού του χρόνου θα φύγουν, ας περάσει η χρονιά όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Λίγοι σκέφτονται τι έργο θα αφήσουν πίσω τους ή πως θα τους θυμούνται οι μαθητές όταν θα φύγουν.
Ξέρω περίπτωση δασκάλου που πήγε για 1 χρόνο σε Δημοτικό σχολείο στην ορεινή Κορινθία και άφησε τέτοιο έργο πίσω του που τον μνημονεύουν ακόμα, κι ας έχει φύγει εδώ και 5 χρόνια. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα τι δύναμη για δημιουργία έχουμε στη θέση που είμαστε.

Αυτό που περιγράφεις είναι λίγο ουτοπικό, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει η διάθεση αλλά και γιατί υπάρχουν αντιρρήσεις και από συναδέλφους. Πχ κάποιος συνάδελφος που έχει οργανική στο σχολείο, μπορεί να μην επιτρέψει στο συνάδελφο που θα περάσει για μια χρονιά, να κάνει «τα άνω κάτω». Τυχαία παραδείγματα για να γίνω σαφής:
α) Μπορεί πχ να έχει βολευτεί με την Χ γλώσσα προγραμματισμού και να μην αφήσει τον «προσωρινό» συνάδελφο να εγκαταστήσει και δουλέψει με άλλη γλώσσα.
β) Μπορεί να μην του επιτρέψει να κάνει αλλαγές στη λειτουργία του εργαστηρίου ή ακόμα και στη διαμόρφωσή του.
Και πάει λέγοντας...

Παράθεση
Αλλά επειδή έχεις επιλέξει τη Γλωσσομάθεια για διδακτικό περιβάλλον

Δεν την έχω επιλέξει. Ήταν εγκατεστημένη και την λειτουργεί η άλλη συνάδελφος. Εγώ δεν είχα την εμπειρία, το χρόνο και τις γνώσεις (πρώτη μου χρονιά φέτος) να επιλέξω άλλο περιβάλλον. Του χρόνου, και μετά τα ΠΕΚ αλλά και τις συμβουλές του κ. Αράπογλου, Οικονομάκου και δικές σας, αν με το καλό είμαι πάλι σε Γυμνάσιο, θα δουλέψω με τη Micro Worlds Pro.

Παράθεση
Θα μπορούσες όμως να επιλέξεις τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας (προσωπικής για κάθε μαθητή ή με χωρισμό των μαθητών σε ομάδες ή με επιλογή της μεθόδου των σχεδίων (μέθοδος Project) με την οποία όλοι οι μαθητές θα δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα π.χ. αυτή του σχολείου). Αν επιλέξεις για εργαλείο δημιουργίας μιας ιστοσελίδας τη γλώσσα HTML μπορείς να τη συνδέσεις με τον προγραμματισμό μια και τα περιβάλλοντα της Γλωσσομάθειας και ενός editor μοιάζουν.

Εδώ διαφωνώ. Για πλείστους λόγους. Θα παραθέσω τους δύο πιο σημαντικούς κατά τη γνώμη μου:

α) Από τα μέση Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα, δουλεύουμε με τους μαθητές μου πάνω σε αλγόριθμους και προγραμματισμό. Αν τελειώνοντας αυτή την ενότητα, περάσω σε δημιουργία ιστοσελίδας αφιερώνοντας κάποιους μήνες μέχρι το τέλος, κρίνω ότι στις απολυτήριες εξετάσεις οι μαθητές θα έχουν φρέσκα τα περί HTML και web, και ... μπαγιάτικα τα περί αλγορίθμων. Κρίνω σκόπιμο να συνεχίσω να δουλεύω με αλγορίθμους και προγραμματισμό μέχρι τέλους... Δεν είμαι κάθετος και θα δεχτώ να αλλάξω πλάνο, αν πειστώ.  ;)

β) Κρίνω (και από την επαγγελματική μου εμπειρία πριν διορισθώ στην εκπαίδευση) ότι το «χτίσιμο» μιας ιστοσελίδας με HTML και χρησιμοποιώντας περιβάλλοντα client side (FrontPage, Dreamweaver, Notepad, Context κλπ) είναι παρωχημένο. Βρίσκω καλύτερη ιδέα να τους μάθω να κάνουν ftp upload ένα λογισμικό πχ Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ κλπ και κατόπιν να τα εγκαθιστούν και να δημιουργούν τις σελίδες τους κατευθείαν server side, παρά να τους διδάξω html tags...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 18, 2007, 08:45:02 μμ
Λίγες απαντήσεις για να ανάψουν τα αίματα.

Πχ κάποιος συνάδελφος που έχει οργανική στο σχολείο, μπορεί να μην επιτρέψει στο συνάδελφο που θα περάσει για μια χρονιά, να κάνει «τα άνω κάτω». Τυχαία παραδείγματα για να γίνω σαφής:
α) Μπορεί πχ να έχει βολευτεί με την Χ γλώσσα προγραμματισμού και να μην αφήσει τον «προσωρινό» συνάδελφο να εγκαταστήσει και δουλέψει με άλλη γλώσσα.
β) Μπορεί να μην του επιτρέψει να κάνει αλλαγές στη λειτουργία του εργαστηρίου ή ακόμα και στη διαμόρφωσή του.
Και πάει λέγοντας...

Χμ...
Μα γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι;

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

1)Κανείς συνάδελφος δεν μπορεί να μην επιτρέψει σε άλλον να εγκαταστήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, αν αυτό είναι freeware ή υπάρχουν άδειες χρήσεις. Ούτε καν ο Σχολικός Σύμβουλος.

2) Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος υπηρετεί σε θέση που έχει Οργανική άλλος Συνάδλεφος, ο άλλος Συνάδελφος μπορεί να δράσει μόνο συμβουλευτικά. Ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου ακόμα και αν είναι με απόσπαση ή με διάθεση ή Αναπληρωτής είναι "Ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου". Αυτό σημαίνει ότι αν μπορεί να το τεκμηριώσει μπορεί να κάνει τις όποιες αλλαγές κρίνει απαραίτητες στο Σχολικό Εργαστήριο για την καλύτερη λειτουργία του μαθήματος.

 
Του χρόνου, και μετά τα ΠΕΚ ... αν με το καλό είμαι πάλι σε Γυμνάσιο, θα δουλέψω με τη Micro Worlds Pro.

Μπορώ να είμαι λίγο αιρετικός; Το περιβάλλον της Micro Worlds Pro είναι μια πολύ καλή επιλογή και προτείνεται από το νέο βιβλίο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι είναι η καλύτερη επιλογή από όλες τις άλλες που υπάρχουν σήμερα ή από αυτές που θα δημιουργηθούν στο σύντομο μέλλον.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να γνωρίζει, να δοκιμάζει, να παρακολουθεί τι άλλο υπάρχει.

Να το πω με άλλα λόγια. Πιστεύω ειλικρινά ότι ένας καθηγητής πρέπει να επιλέγει να διδάσκει το περιβάλλον που πιστεύει ο ίδιος μέσα του ότι είναι το κατάλληλο. Τότε θα έχει τον ενθουσιασμό και τη μεταδοτικότητα και θα μπορέσει να είναι καλύτερος στη δουλειά του. Αν ένας συνάδελφος διδάξει τη MicroWorlds Pro χωρίς να την πιστεύει μπορεί να κάνει ένα βαρετό μάθημα χωρίς φαντασία και "ουσία". (Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για τον καθένας μας να λέει εγώ αυτό πιστεύω και αυτό επιλέγω χωρίς να δοκιμάσω τα άλλα. Έχω ακούσει συναδέλφους σε Forum να απορρίπτουν τη MicroWorlds Pro χωρίς να τη γνωρίζουν και χωρίς να μπορούν να τεκμηριώσουν ότι η πρότασή τους είναι καλύτερη).

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διδάσκω τη MicroWorlds Pro. Παρότι συμμετείχα στη συγγραφή του νέου βιβλίου συνεχώς βρίσκω νέες δραστηριότητες που δεν έχουν γραφτεί σε αυτό. Πιστεύω ότι θα ένιωθα μεγάλη πλήξη να διδάσκω όλες τις χρονιές ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα.

Κανένα περιβάλλον προγραμματισμού ή εργαλείο για οποιοδήποτε άλλο μάθημα δεν είναι πανάκεια.
Όταν καταγράφουμε τους στόχους του κάθε μαθήματος ή τους στόχους της χρονιάς πρέπει να έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας τι νόημα έχουν όλα αυτά. Τι θα θέλαμε, τι τελικά θα μείνουν από όλα αυτά στους μαθητές μας μετά από 1 από 5 και από 10 χρόνια. Όταν το κάνουμε αυτό τότε αρχίζουμε και είμαστε πιο χαλαροί (δεν αγχωνόμαστε να κάνουμε πολλά, το ένα και το άλλο γιατί πρέπει...) και πιο ουσιαστικοί. Και αυτή η αντιμετώπισή μας τη νιώθουν τα παιδιά και τους δίνει τη δύναμη να "παλέψουν" πιο ουσιαστικά με το μάθημα (με το κάθε μάθημα).

Αυτές τις μέρες διδάσκω στην Β Γυμνασίου "Δημιουργία δομής φακέλων - Αποθήκευση Αρχείου σε συγκεκριμένο φάκελο - Άνοιγμα αρχείου από το φάκελο - και Αναζήτηση Αρχείου σε ένα αποθηκευτικό μέσο".
Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο πιο απλά κατανοητά και ουσιαστικά διδάσκω τις συγκεκριμένες ενότητες, πόσο πιο εύκολα τις κάνουν κτήμα τους οι μαθητές μου, σε σχέση με το μάθημα που έκανα πριν 5 χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει ουσιαστικά μέσα μου αυτά τα 5 χρόνια είναι η διαφορετική φιλοσοφία που βλέπω την Εκπαίδευση και το έργο που καλούμαι να φέρω σε πέρας. Έχω διαβάσει βιβλία, έχω μιλήσει με συναδέλφους, έχω ακούσει άλλες απόψεις, μια το πιο σημαντικό έχει καθαρίσει η σκέψη στο τι είναι σημαντικό τελικά στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στο μάθημά μας, στις σχέσεις μας. Και αυτό αντανακλάται καθημερινά και στη δουλειά μου. Και όσα κάνω μικρά ή μεγάλα έρχονται μόνα τους επειδή έχουν ωριμάσει μέσα μου και είμαι έτοιμος για αυτά.



α) Από τα μέση Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα, δουλεύουμε με τους μαθητές μου πάνω σε αλγόριθμους και προγραμματισμό. Αν τελειώνοντας αυτή την ενότητα, περάσω σε δημιουργία ιστοσελίδας αφιερώνοντας κάποιους μήνες μέχρι το τέλος, κρίνω ότι στις απολυτήριες εξετάσεις οι μαθητές θα έχουν φρέσκα τα περί HTML και web, και ... μπαγιάτικα τα περί αλγορίθμων. Κρίνω σκόπιμο να συνεχίσω να δουλεύω με αλγορίθμους και προγραμματισμό μέχρι τέλους... Δεν είμαι κάθετος και θα δεχτώ να αλλάξω πλάνο, αν πειστώ.  ;)

Νομίζω ότι λες ξεκάθαρα ότι έχεις το άγχος των εξετάσεων. Στη Γ Γυμνασίου μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Καθορίζεις το τι θα διδάξεις από το πώς είναι καλύτερο να προετοιμάσεις τους μαθητές σου στις εξετάσεις;
Τα θέματα τον Ιούνιο είναι επιπέδου ενός μαθητή του 14-15 και σίγουρα πρέπει να είναι πιο εύκολα από αυτά που βάζεις στις αξιολογήσεις του τριμήνου. Η ύλη δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ μεγάλη, μια και οι πιο πολλοί μαθητές θα έρθουν στις εξετάσεις έχοντας διαβάσει 2-3 ώρες στην καλύτερη. Και στους αλγορίθμους πάντα υπάρχει πλουραλισμός θεμάτων που δεν χρειάζεται να στηρίζονται στην απομνημόνευση και στις πολλές σελίδες.

β) Κρίνω (και από την επαγγελματική μου εμπειρία πριν διοριστώ στην εκπαίδευση) ότι το «χτίσιμο» μιας ιστοσελίδας με HTML και χρησιμοποιώντας περιβάλλοντα client side (FrontPage, Dreamweaver, Notepad, Context κλπ) είναι παρωχημένο. Βρίσκω καλύτερη ιδέα να τους μάθω να κάνουν ftp upload ένα λογισμικό πχ Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ κλπ και κατόπιν να τα εγκαθιστούν και να δημιουργούν τις σελίδες τους κατευθείαν server side, παρά να τους διδάξω html tags...
Παράθεση

Χμ... Μιλάμε για Γυμνάσιο, όχι για επαγγελματική κατάρτιση που γίνεται σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ένα ΙΕΚ, ένα ΤΕΙ... Ποιο θα ήταν το νόημα να πας στο Joomla; Να φτιάξουν οι μαθητές σου μια επαγγελματική ιστοσελίδα; ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (επέτρεψέ μου να μιλήσω λίγο απόλυτα εδώ).
Εγώ βλέπω νόημα να κατανοήσουν οι μαθητές με τη δημιουργία δικών τους ιστοσελίδων ότι πίσω από αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει κάτι μαγικό, αλλά μπορούν να το δημιουργήσουν και αυτοί.
Διδασκαλία απλής HTML με εισαγωγή κειμένου, εικόνας και συνδέσμων είναι ένας πολύ εφικτός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί σε 4-5 διδακτικές ώρες από την πλειοψηφία των μαθητών.
Νιώθω ότι αν επιμείνεις να διδάξεις Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ είναι το αντίστοιχο σαν ένας Πυρηνικός Φυσικός θέλει να διδάξει στο Γυμνάσιο τις εξισώσεις της Σχετικιστικής Κβαντομηχανικής.

Αν όμως νιώθεις ότι μπορείς να απαγκιστρώσεις τους μαθητές από το κώλυμα του συγκεκριμένου εργαλείου και μπορέσουν να δουν την ουσία όσων πρέπει να αφομοιώσουν τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και σου λέω προχώρα. 

Έτσι κι αλλιώς πολλές φορές οι μαθητές μας μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fractalbit στις Ιανουάριος 18, 2007, 11:49:28 μμ
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας.

Γνωρίζετε από που μπορώ να προμηθευτώ τα lego mindstorms στην Ελλάδα; Ή θα πρέπει να στραφώ σε sites του εξωτερικού; Αν είναι έτσι, υπάρχει κάποιο αξιόπιστο που να στέλνει Ελλάδα με σχετικά λίγα ταχυδρομικά και να εδρεύει στην Ευρώπη ώστε να μην μπλέξω με τελωνεία κλπ;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Ιανουάριος 19, 2007, 12:23:16 πμ
Αν εννοείς το βιβλίο του Papert υπάρχει στα ελληνικά, λέγεται "Νοητικές Θύελλες" , αλλά δεν θυμάμαι τις εκδόσεις, με λίγο ψάξιμο σε 1-2 βιβλιοπωλεία θα το βρεις


Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας.

Γνωρίζετε από που μπορώ να προμηθευτώ τα lego mindstorms στην Ελλάδα; Ή θα πρέπει να στραφώ σε sites του εξωτερικού; Αν είναι έτσι, υπάρχει κάποιο αξιόπιστο που να στέλνει Ελλάδα με σχετικά λίγα ταχυδρομικά και να εδρεύει στην Ευρώπη ώστε να μην μπλέξω με τελωνεία κλπ;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fractalbit στις Ιανουάριος 19, 2007, 01:43:34 πμ
Όχι, αναφέρομαι σε αυτό: http://mindstorms.lego.com/Overview/
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fractalbit στις Ιανουάριος 19, 2007, 02:03:40 πμ
Σχετικά με την HTML, νομίζω ότι είναι κάτι που θα ενδιαφέρει τα παιδιά. Επίσης δεν θεωρώ ότι το να μάθουν π.χ. joomla είναι κάτι διδακτικά πιο ωφέλιμο από το να μάθουν HTML. Το να μάθεις joomla δεν διαφέρει και πολύ από το να μάθεις word (δεν καταλαβαίνω τον παραλληλισμό με εξισώσεις κβαντομηχανικής, μιλάμε για χειρισμό λογισμικού). Επίσης το να χτίσεις μία σελίδα από το μηδέν πέρα από την HTML περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως ας πούμε την επεξεργασία εικόνων, την δημιουργία γραφικών, την συλλογή πληροφοριών (π.χ. αναζήτηση στο ίντερνετ) κ.λ.π.

ΑΦΟΥ μάθουν html MONO με έναν text editor και τίποτα άλλο, ΜΕΤΑ θα προχωρούσα και σε κάποιο πρόγραμμα τύπου Dreamweaver για να δουν πως μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία παραγωγής ιστοσελίδων. Από την εμπειρία που έχω σαν web developer, είναι αδύνατο να κάνεις αυτό που θες αν δεν ξέρεις κώδικα (HTML, css κ.τ.λ.). Καλά χρυσά τα WYSIWYG αλλά αν ξέρεις μόνο αυτά και όχι κώδικα θα κάνεις αυτά που θέλουν τα προγράμματα όχι αυτά που θες εσύ. Δεν λέω βέβαια να κάνουμε τα παιδιά web devs αλλά τα βασικά της HTML πρέπει κατά τη γνώμη μου να τα μάθουν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την λογική πίσω από αυτά τα προγράμματα.

Πάντως είναι αλήθεια ότι η λογική της HTML δεν έχει άμεση συνάφεια με την αλγοριθμική λογική. Δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού, είναι γλώσσα μορφοποίησης. Οπότε αν ο στόχος είναι οι αλγόριθμοι ίσως θα πρέπει να διαλέξεις κάτι άλλο.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 19, 2007, 03:17:18 πμ
Σχετικά με τα legomindstorms

στην Ελλάδα τα έχω βρει γύρω στα 360€ !!!
π.χ. http://www.smartkid.gr/eshop/prod_info/925

Φθηνότερα τα έχω βρει στο Αγγλικό παράρτημα του Amazon http://www.amazon.co.uk (κάντε αναζήτηση με τις λέξεις κλειδιά LEGO Mindstorms NXT.
Το Amazon τα δίνει 180 Λίρες Αγγλίας δηλαδή περίπου 260€ + τα έξοδα αποστολής, περίπου κάτι λιγότερο από 300€.

Η παραγγελία από Αγγλία τελικά δίνει το προϊόν περίπου 20% φθηνότερο, αλλά έχω παρατηρήσει ότι και άλλα προϊόντα είναι πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα, ακόμα και 80% ακριβότερα.

(Αυτό ίσως θα είχε ενδιαφέρον να συζητηθεί για θέμα σε άλλο topic, γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές τιμών στην Ελλάδα!)

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Joomla έχει δίκιο ο fractalbit ότι είναι ατυχής ο παραλληλισμός που ανέφερα.
Η ιδέα μου όμως ήταν ότι υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να κληθεί να λύσει κάποιος στο Joomla που είναι δύσκολα. Ένας μαθητής 14 χρονών που δεν έχει καθόλου εμπειρία, αυτά τα προβλήματα του φαίνονται βουνό.

Σίγουρα η απλή HTML δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού και δεν έχει δομές επιλογής και επανάληψης. Όμως, αν ο σκοπός του καθηγητή είναι να κατανοήσουν οι μαθητές ότι πίσω από τη δημιουργία στον υπολογιστή κρύβεται ο άνθρωπος-προγραμματιστής και τίποτα δεν είναι μαγικό, τότε με τα μάτια των μαθητών και αυτό είναι προγραμματισμός (σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο). Αν ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας τότε το γράψιμο HTML κώδικα μπορούμε να πούμε (σε μια ανοιχτή παιδαγωγική άποψη) ότι είναι και αυτό αλγόριθμος.




Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Ιανουάριος 19, 2007, 07:16:54 μμ
Η προσωπική μου εμπειρία με τη διδασκαλία των αλγορίθμων στη Γ' Γυμνασίου είναι ότι οι μαθητές έβρισκαν πολύ δύσκολο σε αυτό το κεφάλαιο να καταλάβουν τις έννοιες και έχαναν το ενδιαφέρον τους. Αντίθετα φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπόλοιπη ύλη, ειδικά το Κεφάλαιο 8.
Προσωπικά θεωρώ ότι οι αλγόριθμοι θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και του χρόνου πολλά παιδιά της Γ' Γυμνασίου θα τα βρουν βουνό με την αλγοριθμική σκέψη.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 19, 2007, 07:30:38 μμ
Η προσωπική μου εμπειρία με τη διδασκαλία των αλγορίθμων στη Γ' Γυμνασίου είναι ότι οι μαθητές έβρισκαν πολύ δύσκολο σε αυτό το κεφάλαιο να καταλάβουν τις έννοιες και έχαναν το ενδιαφέρον τους. Αντίθετα φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπόλοιπη ύλη, ειδικά το Κεφάλαιο 8.
Προσωπικά θεωρώ ότι οι αλγόριθμοι θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και του χρόνου πολλά παιδιά της Γ' Γυμνασίου θα τα βρουν βουνό με την αλγοριθμική σκέψη.

Στο κεφάλαιο 8 ο καθηγητής μπορεί να σχεδιάσει πολύ ωραίες δραστηριότητες, αλλά το Κεφάλαιο 8 είναι στη Β και όχι στη Γ Γυμνασίου.
Αν ο προγραμματισμός τείνει να γίνει βαρετός για τους περισσότερους μαθητές της Γ Γυμνασίου μήπως φταίει το περιβάλλον προγραμματισμού που διδάσκεται;

Τόσο άδικο είχε ο Papert που σχεδίασε τη γλώσσα Logo για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού;

Τι το βαρετό έχει να σχεδιάσεις ένα παιχνίδι όπου ένας σκύλος κυνηγάει μια γάτα και τη γάτα την έχεις προγραμματίσει να την χειρίζεσαι εσύ από δύο κουμπάκια; Και όλα αυτά σε μία διδακτική ώρα; Και ακόμα να προσθέσεις στόχους ώστε η γάτα να πρέπει να φτάσει από το ένα σπίτι στο άλλο και στα δύο σπίτια ο σκύλος να μην μπορεί να μπει. Και ακόμα να υπάρχουν τοίχοι όπου η γάτα να πρέπει να επιλέξει συγκεκριμένες διαδρομές. Και όλα αυτά άντε σε μία δεύτερη διδακτική ώρα!
Ακούγεται τόσο βαρετό; Μόνο που αν όλο αυτό το σενάριο το κάνεις με τη C ή με τη Visual Basic θέλεις να ασχολείσαι όλη τη χρονιά με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ στη Logo (MicroWorlds Pro) όλα γίνονται θαυμαστά και γρήγορα.

Για παράδειγμα να σχεδιάσεις μια μέλισσα που ανοιγοκλείνει τα φτερά της και πετάει σε σπειροειδή τροχιά σου αρκεί από χρόνο 60 δευτερόλεπτα!  Σε ποια άλλη γλώσσα γίνεται αυτό τόσο εύκολα και γρήγορα;

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Ιανουάριος 21, 2007, 11:28:27 πμ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τις συμπληρωματικές οδηγίες, το κεφάλαιο 8 διδάσκεται και στη Γ' τάξη αν ο καθηγητής θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις των μαθητών στα πολυμέσα (στις δικές μου τάξεις δεν υπήρχαν καν αυτές οι γνώσεις γιατί δεν είχε διδαχθεί το Κεφ. 8 στη Β'!!).

Το ερώτημα δεν είναι πώς θα διδαχθούν τα παιδιά τον προγραμματισμό αλλά γιατί να τον διδαχθούν τόσο νωρίς, ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς της πληροφορικής. Πιστεύω ότι πρώτα θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά που έχουν οι μαθητές ως χρήστες και μετά να κοιτάξουμε να να καλύψουμε τα κενά που θα έχουν ως προγραμματιστές. Άλλωστε πόσοι από αυτούς θα γίνουν προγραμματιστές και πόσοι θα μείνουν απλοί χρήστες;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 21, 2007, 06:10:34 μμ
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών
Στη Γ τάξη στις 14 πρώτες ώρες διδάσκονται Αλγοριθμική σκέψη (3 ώρες) και Προγραμματισμός (11 ώρες)
Για 10 ώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες δραστηριότητες (επιλογή του καθηγητή)
και 2 ώρες ένα γενικό κεφάλαιο με θέμα ο Υπολογιστής στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό.

Οπότε ένα ερώτημα που τίθεται:
Μπορεί ένας καθηγητής να μη λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξει να μην διδάξει π.χ. προγραμματισμό; Έχει το δικαίωμα; Στην πράξη βέβαια κανένας δεν θα τον ελέγξει, απουσία Σχολικού Συμβούλου.

Επίσης:
Αν ένας μαθητής δεν έχει διδαχθεί κάποια σημαντική ενότητα ας πούμε Επεξεργασία Κειμένου πιστεύω ότι σίγουρα με ένα βιβλιαράκι θα αναγκαστεί και θα την μάθει και μόνος του, όταν χρειαστεί να γράψει κείμενα.
Όμως αν ένας μαθητής δεν διδαχθεί Αλγορίθμους και Προγραμματισμό στην Γ Γυμνασίου είναι πιθανόν (ανάλογα με το τι θα κάνει στη συνέχεια) να μην διδαχθεί ποτέ του.

Γιατί να διδαχθεί Προγραμματισμό ένας μαθητής, δεν θα ήθελα να το θίξω τώρα γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι είναι σημαντικό.
Επίσης θεωρώ ότι μάλλον στην Γ Γυμνασίου διδάσκουμε προγραμματισμό ΑΡΓΑ και όχι νωρίς, με την επιλογή βέβαια κάποιας παιδαγωγικά κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού. Ζωγραφικές, γράψιμο κειμένων, παρουσιάσεις, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ. είναι απλές δεξιότητες μπορούν και πρέπει να γίνονται από το Δημοτικό και εκεί γίνονται στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τις συμπληρωματικές οδηγίες, το κεφάλαιο 8 διδάσκεται και στη Γ' τάξη αν ο καθηγητής θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις των μαθητών στα πολυμέσα (στις δικές μου τάξεις δεν υπήρχαν καν αυτές οι γνώσεις γιατί δεν είχε διδαχθεί το Κεφ. 8 στη Β'!!).

Το ερώτημα δεν είναι πώς θα διδαχθούν τα παιδιά τον προγραμματισμό αλλά γιατί να τον διδαχθούν τόσο νωρίς, ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς της πληροφορικής. Πιστεύω ότι πρώτα θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά που έχουν οι μαθητές ως χρήστες και μετά να κοιτάξουμε να να καλύψουμε τα κενά που θα έχουν ως προγραμματιστές. Άλλωστε πόσοι από αυτούς θα γίνουν προγραμματιστές και πόσοι θα μείνουν απλοί χρήστες;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: matina στις Ιανουάριος 21, 2007, 10:20:18 μμ

Οπότε ένα ερώτημα που τίθεται:
Μπορεί ένας καθηγητής να μη λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξει να μην διδάξει π.χ. προγραμματισμό; Έχει το δικαίωμα; Στην πράξη βέβαια κανένας δεν θα τον ελέγξει, απουσία Σχολικού Συμβούλου.


Συγνώμη γιατί η ερώτηση μου είναι λίγο εκτός θέματος αλλά την παραθέτω εδώ που αναφέρθηκε ο σχολικός σύμβουλος. Ο ρόλος του συμβούλου δεν είναι καθαρά συμβουλευτικός;
Από όσο γνωρίζω ο σύμβουλος δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να σε ελέγξει, απλά να σου πει τι νομίζει ότι είναι καλύτερο να κάνεις. Επίσης ακόμα και να μπορούσε να κάνει έναν στοιχειώδη έλεγχο, από τη στιγμή που για να μπεί στην τάξη σου θα πρέπει να σου έχει κλείσει ραντεβού από πριν και μπορείς να μην τον δεχτείς αν έρθει απροειδοποίητα , τί είδους έλεγχος θα είναι αυτός; Από τη στιγμή που θα δει το βιβλίο ύλης να είναι τυπικά συμπληρωμένο και το μάθημα της ημέρας μέσα στην ύλη, πως μπορεί να γνωρίζει ότι εσύ έκανες οτιδήποτε άσχετο όλο τον υπόλοιπο καιρό;
Εννοείται ότι δεν επικροτώ μια τέτοια αντιμετώπιση από την πλευρά οποιουδήποτε καθηγητή, αλλά η αλήθεια είναι ότι γενικότερα στην δημόσια εκπαίδευση το τι γίνεται μέσα στην τάξη είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε καθηγητή.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Ιανουάριος 22, 2007, 01:36:22 μμ
Γιατί να διδαχθεί Προγραμματισμό ένας μαθητής, δεν θα ήθελα να το θίξω τώρα γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι είναι σημαντικό.
Επίσης θεωρώ ότι μάλλον στην Γ Γυμνασίου διδάσκουμε προγραμματισμό ΑΡΓΑ και όχι νωρίς, με την επιλογή βέβαια κάποιας παιδαγωγικά κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού. Ζωγραφικές, γράψιμο κειμένων, παρουσιάσεις, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ. είναι απλές δεξιότητες μπορούν και πρέπει να γίνονται από το Δημοτικό και εκεί γίνονται στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.

Θα ήθελα πολύ ως ΠΕ19 να με πείσετε ότι ο προγραμματισμός στο Γυμνάσιο είναι σημαντικός ειδικά τη στιγμή που οι προαναφερόμενες δεξιότητες (που θεωρώ πιο σημαντικές) σπανίως διδάσκονται στο δημοτικό - και απ' ότι καταλαβαίνω μόνο στο ολοήμερο όπου δεν παρακολουθούν όλοι οι μαθητές.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 22, 2007, 08:14:29 μμ
Θα ήθελα πολύ ως ΠΕ19 να με πείσετε ότι ο προγραμματισμός στο Γυμνάσιο είναι σημαντικός ειδικά τη στιγμή που οι προαναφερόμενες δεξιότητες (που θεωρώ πιο σημαντικές) σπανίως διδάσκονται στο δημοτικό - και απ' ότι καταλαβαίνω μόνο στο ολοήμερο όπου δεν παρακολουθούν όλοι οι μαθητές.

my8os
καλύτερα θα ήταν να μας πεις πώς θα ήθελες εσύ να είναι το πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο κατά τη δική σου γνώμη και πείρα.
Αν είχες πλήρη ελευθερία τι θα έκανες.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 23, 2007, 05:40:09 μμ
Μα γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι;
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1)Κανείς συνάδελφος δεν μπορεί να μην επιτρέψει σε άλλον να εγκαταστήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, αν αυτό είναι freeware ή υπάρχουν άδειες χρήσεις. Ούτε καν ο Σχολικός Σύμβουλος.

Σύμφωνοι, αλλά έχω συναντήσει φαινόμενα «στρατιωτικής παλαιότητας» ουκ ολίγες φορές. Ευτυχώς όχι ακόμα σε συνάδελφο ΠΕ19-ΠΕ20 αλλά σε άλλες ειδικότητες.

Παράθεση
2) Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος υπηρετεί σε θέση που έχει Οργανική άλλος Συνάδλεφος, ο άλλος Συνάδελφος μπορεί να δράσει μόνο συμβουλευτικά. Ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου ακόμα και αν είναι με απόσπαση ή με διάθεση ή Αναπληρωτής είναι "Ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου". Αυτό σημαίνει ότι αν μπορεί να το τεκμηριώσει μπορεί να κάνει τις όποιες αλλαγές κρίνει απαραίτητες στο Σχολικό Εργαστήριο για την καλύτερη λειτουργία του μαθήματος.


Ναι αλλά στην περίπτωση που αυτός που έχει οργανική είναι και υπεύθυνος εργαστηρίου; Τι κάνει ο δεύτερος πέρα από υπομονή;

Παράθεση
Μπορώ να είμαι λίγο αιρετικός; Το περιβάλλον της Micro Worlds Pro είναι μια πολύ καλή επιλογή και προτείνεται από το νέο βιβλίο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι είναι η καλύτερη επιλογή από όλες τις άλλες που υπάρχουν σήμερα ή από αυτές που θα δημιουργηθούν στο σύντομο μέλλον.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να γνωρίζει, να δοκιμάζει, να παρακολουθεί τι άλλο υπάρχει.


Σύμφωνοι. Και η BMW είναι καλό αυτοκίνητο αλλά η Porsche ακόμα καλύτερο. Το θέμα είναι να βρούμε κάτι καλό που να συμβαδίζει και με το βιβλίο. Και αυτό πλέον είναι η Micro Worlds Pro.

Παράθεση
Νομίζω ότι λες ξεκάθαρα ότι έχεις το άγχος των εξετάσεων. Στη Γ Γυμνασίου μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Καθορίζεις το τι θα διδάξεις από το πώς είναι καλύτερο να προετοιμάσεις τους μαθητές σου στις εξετάσεις;


Όχι δεν έχω το άγχος αυτό. Οι μαθητές το έχουν και προσπαθώ να τους το διώξω. Αλλά επιμένω ότι δεν είναι δυνατόν τα 2 πρώτα τρίμηνα να κάνω αλγόριθμους και προγραμματισμό και το 3ο τρίμηνο να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό. Κρίνω ότι πρέπει να συνεχίσω με προγραμματισμό ώστε να τα κατανοήσουν καλύτερα. Είμαι εκτός;

Παράθεση
Χμ... Μιλάμε για Γυμνάσιο, όχι για επαγγελματική κατάρτιση που γίνεται σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ένα ΙΕΚ, ένα ΤΕΙ... Ποιο θα ήταν το νόημα να πας στο Joomla; Να φτιάξουν οι μαθητές σου μια επαγγελματική ιστοσελίδα; ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (επέτρεψέ μου να μιλήσω λίγο απόλυτα εδώ).
Εγώ βλέπω νόημα να κατανοήσουν οι μαθητές με τη δημιουργία δικών τους ιστοσελίδων ότι πίσω από αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει κάτι μαγικό, αλλά μπορούν να το δημιουργήσουν και αυτοί.
Διδασκαλία απλής HTML με εισαγωγή κειμένου, εικόνας και συνδέσμων είναι ένας πολύ εφικτός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί σε 4-5 διδακτικές ώρες από την πλειοψηφία των μαθητών.
Νιώθω ότι αν επιμείνεις να διδάξεις Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ είναι το αντίστοιχο σαν ένας Πυρηνικός Φυσικός θέλει να διδάξει στο Γυμνάσιο τις εξισώσεις της Σχετικιστικής Κβαντομηχανικής.
Αν όμως νιώθεις ότι μπορείς να απαγκιστρώσεις τους μαθητές από το κώλυμα του συγκεκριμένου εργαλείου και μπορέσουν να δουν την ουσία όσων πρέπει να αφομοιώσουν τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και σου λέω προχώρα. 

Έχω σαν στόχο αυτό το τελευταίο που ανέφερες αλλά ίσως και να μην το καταφέρω, οπότε ίσως κάνω απλή HTML.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Ιανουάριος 26, 2007, 05:33:21 μμ
my8os
καλύτερα θα ήταν να μας πεις πώς θα ήθελες εσύ να είναι το πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο κατά τη δική σου γνώμη και πείρα.
Αν είχες πλήρη ελευθερία τι θα έκανες.

Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 26, 2007, 07:39:03 μμ
Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.

Μα το Μάθημα λέγεται Πληροφορική και η Πληροφορική έχει τόση σχέση με τους υπολογιστές όσο η Αστρονομία με τα τηλεσκόπια...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 26, 2007, 08:46:31 μμ
Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.

Με αυτό που σχολίασες my8os και με το σχόλιο του Dr_Michael έρχονται στην επιφάνεια τα δύο μεγάλα στρατόπεδα.

Το ένα στρατόπεδο προσεγγίζει την Πληροφορική σαν αυτόνομη επιστήμη και έχει τη γνώμη ότι έτσι πρέπει να προσεγγιστεί και στο σχολείο.

Το άλλο στρατόπεδο εκτιμά ότι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν μερικές πρακτικές δεξιότητες στους υπολογιστές, και όλα τα άλλα είναι ή πολυτέλεια ή άχρηστα πράγματα.

Πριν γράψω τη δική μου γνώμη, θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες, και στη συνέχεια θα τοποθετηθώ κι εγώ.

Και καλό είναι να ακούσουμε όσο περισσότερες απόψεις γίνεται.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Ιανουάριος 26, 2007, 10:29:49 μμ
Δεν νομίζω να είπα ότι τα άλλα είναι άχρηστα. Είπα ότι πρώτα πρέπει να μάθουν τις δεξιότητες και μετά να πάνε στα άλλα (κατά προτίμηση σε Λύκειο όταν 'ωριμάζει' το μυαλό).
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 27, 2007, 12:13:39 πμ
Δεν νομίζω να είπα ότι τα άλλα είναι άχρηστα. Είπα ότι πρώτα πρέπει να μάθουν τις δεξιότητες και μετά να πάνε στα άλλα (κατά προτίμηση σε Λύκειο όταν 'ωριμάζει' το μυαλό).

Και αυτή η πρόταση σεβαστή είναι.

Ποια πρέπει να είναι η ύλη της Πληροφορικής μέχρι και τη Γ Γυμνασίου;

Να υπάρχουν μόνο δεξιότητες ή να υπάρξει και η προσέγγιση της Πληροφορικής ως Επιστήμη;

Και βέβαια μπορούμε να απαντάμε σε δύο άξονες.
1ος άξονας: Ποιος θα ήταν ο καλύτερος σχεδιασμός του μαθήματος από το Νηπιαγωγείο
2ος 'αξονας: Τι κάνουμε πρακτικά, με τα προβλήματα που βρίσκουμε στο κάθε σχολείο και με τους συγκεκριμένους μαθητές μας.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fractalbit στις Ιανουάριος 27, 2007, 01:31:33 πμ
Τα πρώτα χρόνια που έφτιαχνα web sites πίστευα ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός text editor και τίποτα άλλο. Κώδικας και μόνο κώδικας έλεγα, τα WYSIWYG προγράμματα είναι σχεδόν άχρηστα. Πόσο λάθος ήμουνα. Στην πραγματικότητα ο πιο αποδοτικός είναι αυτός που ξέρει πότε να χρησιμοποιήσει τις ευκολίες των προγραμμάτων και πότε να "λερώσει" τα χέρια του με κώδικα ;D

Τί θέλω να πω με αυτό; Το θέμα είναι να κρατάς μία ισορροπία. Όχι ή το ένα ή το άλλο. Και τα δύο είναι χρήσιμα. Όσον αφορά το σε ποιό ποσοστό πρέπει αυτές οι δύο τάσεις να αναμειχθούν η άποψή μου είναι η εξής:

Όσο μικρότερα τα παιδιά, τόσο περισσότερη έμφαση στις δεξιότητες / χειρισμό. Όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερη "Πληροφορική ως επιστήμη". Εκτός αν θέλουμε να καταλάβουν τα παιδιά το δυαδικό σύστημα από το δημοτικό, όταν καλά καλά δεν ξέρουν να κάνουν πρόσθεση στο δεκαδικό!
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 27, 2007, 01:26:48 μμ
Θα συμφωνήσω κατά το μεγαλύτερο μέρος με τον μύθο: από τη στιγμή που στο δημοτικό ΔΕΝ έχει καμία επαφή το παιδί με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες παρά μονάχα αν έχει πάει σε ολοήμερο, καλό είναι η έμφαση να δίνεται στον τομέα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-να μάθει το παιδί χρήση, να μάθει να χρησιμοποιεί μηχανή αναζήτησης (που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εργαλείο πλέον για τις εργασίες που τους βάζουν οι καθηγητές των άλλων ειδικοτήτων), να μάθει τι δυνατότητες σου προσφέρει η πληροφορική ή καλύτερα για να μην μπαίνουμε σε εννοιολογικές κόντρες γιατί έχω διαπιστώσει ότι ορισμένοι το παίζουν "σκληροπυρηνικοί" εδώ μέσα και επιμένουν ότι πληροφορική=αλγοριθμική σκέψη και προγραμματιστική επίλυση προβλημάτων και τίποτα παραπέρα, τις δυνατότητες της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (και το έχω ξαναπεί, το να κάνεις μια εισαγωγική κουβέντα για δυαδικό σύστημα από το δημοτικό ακόμα είναι εφικτό και εγώ τουλάχιστον το έκανα με επιτυχία). Να μάθουν πως στο καλό γίνεται και επικοινωνούν υπολογιστές, mp3 players, κινητά, PDA, φλασάκια, κάρτες μνήμης, card readers και όλα τα παρελκόμενα και μη μου πει κανείς ότι υποβιβάζω το μάθημα σε "γκατζετολογία": έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρότατο όπλο στο να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο (ελάχιστοι κάνουν κοπάνα στο δικό μου μάθημα, ενώ στα άλλα ουυυυυ) και εμείς θα τους φλομώσουμε έναν ολόκληρο χρόνο με κώδικα; ΟΛΑ αυτά που ανέφερα είναι μέσα στη ζωή των παιδών από επιλογή και όχι από ανάγκη, και το να μάθουν και πρακτικά να τα χρησιμοποιούν (και επιστημονικά τη φιλοσοφία πίσω τους) δεν κάνει κακό. Με την ίδια λογική και ο προγραμματισμός είναι η επιστήμη πίσω από τα παιχνίδια που παίζουν, το λειτουργικό, τις εφαρμογές που τους ενδιαφέρουν. Οπότε ξεκινώντας με αυτό σαν πλαίσιο (αφού πρώτα έχουν "γλυκαθεί" με τα πιο άμεσα ορατά και εντυπωσιακά οφέλη του μαθήματος), θα προχωρήσω στην ανάλυση μερικών καθημερινών προβλημάτων από αλγοριθμική σκοπιά και στη συνέχεια θα ψάξω να βρω ποιο περιβάλλον ταιράζει καλύτερα για υλοποίηση (είμαι πρωτάρα στη δευτεροβάθμια και η μόνη μου εμπειρία σε διδασκαλία προγραμματισμού είναι turbo c σε DOS περιβάλλον, που οι φοιτητές του ΤΕΙ δεν το αγάπησαν ιδιαίτερα...) Το δίλημμά μου για την τρίτη γυμνασίου είναι ότι έχω να κάνω με ένα πλήθος εντελώς ετερόκλητο λόγω εσπερινού (άντε να πεις στη νοικοκυρά ότι σήμερα θα κάνουμε λογικά διαγράμματα), ωστόσο το βλέπω σαν πρόκληση και θα ασχοληθώ στο τελευταίο τρίμηνο και μόνο (η περσινή δεν τους είχε κάνει ΤΙΠΟΤΑ από θεωρία και ΚΑΘΟΛΟΥ Internet, στο εργαστήριο κάναν μόνο ασκήσεις word και έχουν τεράστια κενά)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Ιανουάριος 28, 2007, 09:39:21 πμ
  Οι σκληροπυρηνικοί που λες πως επιμένουν ότι πληροφορική = αλγόριθμική σκέψη είναι όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός από εσάς. Και φυσικά συμπεριλαμβάνω και σένα διότι από τη σχολή που προέρχεσαι λογικό να έχεις αυτές τις απόψεις για λόγους που έχω ξανα-αναφέρει αν θυμάσαι και έχουν σχέση με το πρόγραμμα σπουδών σου.
       Κανείς δεν σου απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις gadget στο σχολείο ή οτιδήποτε πρωτοποριακό, όμως πάντα ο διδακτικός στόχος σου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της συνθετικής και αναλυτικής σκέψης των παιδιών και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επαφής των παιδιών με την επίλυση προβλημάτων και την αλγοριθμική σκέψη. Κάποιοι μιλάνε για κώδικα και κάτι τέτοια. Σιγά να μην διδάσκουμε κώδικα στα παιδιά. Δηλαδή ο Papert που έβγαλε τη Logo ειδικά για παιδιά μικρών ηλικιών ήταν χαζός και όλοι αυτοί που την χρησιμοποιούν? Εκεί το παιδί δεν χρειάζεται να γράψει κώδικα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Μπορεί να σχεδιάσει τη λύση και σε κάποιες περιπτώσεις ο κώδικας παράγεται μόνος του. Δε θα έλεγα ότι με τρελαίνει η Logo αλλά έιναι μια αρχή. Και από εκεί το παιδί μεγαλώνοντας μπορεί να έχει μια επαφή με τον προγραμματισμό όχι με σκοπό να μάθει να προγραμματίζει αλλά να μάθει να σκέφτεται, πράγμα που στο σημερινό σχολείο δεν γίνεται. Τώρα πως θα το κάνετε να σκεφτεί με το μαθήμα Αρχές Gadgetολογίας I & II ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.
    Επίσης η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τα μικρά παιδιά να μην χρησιμοποιούν κινητά και όχι να κάνουμε διαφήμιση σε αυτά λόγω των βλαβερών συνεπειών που όλοι ξέρουμε.
     Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα παιδιά πρέπει από μικρά να ξέρουν το δυαδικό σύστημα. Για να πηγαίνουν στο κυλικείο και να ζητάνε 010 καραμέλες ή δεν ξέρω και εγώ τι? Ποιον διδακτικό σκοπό εξυπηρετεί αυτό? Αν είναι έτσι να μάθουν και το δεκαεξαδικό και άλλα συστήματα.
    Ας μάθουν όμως πρώτα το δεκαδικό που δεν το ξέρουν και βλέπουμε....
  Επίσης δεν φταίει κανένας που η πρώτη σου εμπειρία ήταν η Turbo C σε Dos Περιβάλλον. Υπάρχουν τόσα προγραμματιστικά περιβάλλοντα και εργαλεία που μπορούν να διδαχθούν που η καθαρή C είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να επιλέξει κανένας για αρχή.
    Τέλος υπάρχουν σίγουρα καλύτεροι τρόποι για να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο από το να κάνεις διαφήμιση διάφορων συσκευών σε παιδιά που ίσως οι γονείς τους δεν έχουν τα λεφτά να τα αγοράσουν. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τους κάνεις να νιώσουν μειονεκτικά απέναντι σε άλλα παιδιά που θα τα έχουν αγοράσει και θα κάνουν φιγούρα στην τάξη. Αν θες να προκαλέσεις το ενδιαφέρον βάλε ένα γρίφο ή ένα πρόβλημα και άσ'τους να σκεφτούν. Το μπράβο στις μικρές ηλικές είναι καλύτερο από όλα τα gadgets του κόσμου.

   Ξέρω ότι ο τόνος μου είναι λίγο υπερβολικός ή και επιθετικός θα έλεγα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Τουλάχιστον οι καθηγητές που διδάσκουμε σε Γυμνάσια και Λύκεια. Ότι δεν είμαστε ούτε τεχνολόγοι ούτε οι χαμάληδες της τεχνολογίας στο σχολείο. Είμαστε και εμείς καθηγητές ισάξιοι με τους φιλολόγους τους μαθηματικούς και τους φυσικούς. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να πείσουμε ότι πρεσβεύουμε μια επιστήμη και διδάσκουμε τις βασικές αρχές της στα παιδιά. Μια επιστήμη που έχει σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του παιδιού. Πράγμα που ελάχιστα μαθήματα καταφέρνουν να κάνουν στο σχολείο. Δεν είμαστε οι καθηγητές που θα μπαίνουμε στην τάξη ως βοηθοί ΝΤ σε άλλους καθηγητές.
    Όσο μένουμε προσκολλημένοι σε gadget και εκμάθηση χειρισμού υπολογιστή, του office, HTML κλπ θα είμαστε απλά καθηγητές 2ης ταχύτητας στα σχολεία.

Τέλος να σημειώσω ότι η εκμάθηση HTML και το στήσιμο δικτυακών τόπων ουδεμία σχέση έχουν με τον προγραμματισμό και τους αλγορίθμους.
     
   
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 28, 2007, 11:34:50 πμ
Εντάξει σκληροπυρηνικέ, άποψή σου άποψή μου... δεν ασπάζεσαι αυτό που λέω εγώ, κι εγώ σαφώς δεν ασπάζομαι αυτά που λες εσύ (αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχω υποβιβάσει το μάθημά μου σε επίπεδο χαμάλη και τεχνολόγου, αυτή είναι η διαφορά μας...) Εγώ κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και αυτό που θα ήθελα να γίνεται από τον καθηγητή μου αν ήμουν στη θέση του μαθητή... και στο κάτω-κάτω δεν ξεφεύγω και από το πρόγραμμα σπουδών, έχω κωδικοποιήσει χρωματικά το βιβλίο του Γυμνασίου - το οποίο παρεμπιπτόντως έχει μείνει στον Μεσαίωνα στο σκέλος τεχνολογίας - και φροντίζω αυτά που λέω και κάνω να καλύπτουν τα αντίστοιχα κεφάλαια... εξήγησα γιατί το θέμα "αλγόριθμοι" με δυσκολεύει στο συγκεκριμένο περιβάλλον που βρίσκομαι και στο οποίο ευελπιστώ να πάρω οργανική για λόγους που έχω αναλύσει σε άλλες συζητήσεις. Τώρα αν θεωρείς εσύ ότι ΕΓΩ είμαι αυτή που θα τους κάνει να νιώσουν μειονεκτικά, τι να πω... ίσως γι'αυτό όλοι οι σκληροπυρηνικοί που έχω γνωρίσει στην πραγματική ζωή να κυκλοφορούν με κινητά περασμένης δεκαετίας και κανένα γκάτζετ πέρα από ένα φορητό σκληρό, για να μην κάνουν τους μαθητές τους να νιώθουν μειονεκτικά, και επειδή οι εφαρμογές της τεχνολογίας δεν είναι επιστήμη, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στο ίματζ τους ;D ;D ;D ;D)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Ιανουάριος 28, 2007, 11:58:21 πμ

   1)  Προσπαθώ πάντα να μην μεταφέρω την κόντρα σε προσωπικό επίπεδο
   2)  Κρίνω πάντα πράξεις και όχι ανθρωπους
   3) Για ότι λέω παραθέτω πάντα κάποια επιχειρήματα

για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις

Αυτό με τα gadget δεν το κατάλαβα, δηλαδή για να είμαστε αρεστοί στους μαθητές μας πρέπει να κουβαλάμε πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να την επιδεικνύουμε?

Επίσης όταν μίλαγα για χαμάληδες και τεχνολόγους δεν αναφέρθηκα στο δικό σου μάθημα (το οποίο δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω) αλλά στην εικόνα που έχουν οι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων για εμάς και πως πρέπει να αλλάξει αυτό.
  Τέλος όταν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στην τάξη καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Δηλαδή όταν εσύ μια μερά δείξεις στα παιδιά ένα flash 2 ΜΒ αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα δεν θα πάνε να το πάρουν? Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει? Όταν τους δείχνεις ένα Mp3 player δεν θα πάνε κάποιοι να το πάρουν? Δεν θα το φέρουν στο σχολείο για να το δείξουν στα άλλα παιδιά και φυσικά και σε σένα? Δεν θα το χρησιμοποιήσουν εν ώρα μαθήματος? Ποιος θα φταίει τότε? εκτός φυσικά από τον γονέα που τους το αγόρασε

      Πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε πράγματα για να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους και κάνουμε καλή δουλειά χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Τρανό παράδειγμα αυτού θα είναι το laptop των 100 $. Χωρίς καμία παιδαγωγική έρευνα οι φωστήρες του MIT θέλουν να το βάλουν στις τάξεις και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες. Οι επιπτώσεις θα φανούν σε 1-2 χρόνια όταν το προμηθευτούν οι πρώτοι μαθητές.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 28, 2007, 03:00:25 μμ

 ένα flash 2 ΜΒ

 

συνάδελφε μάλλον 2GB εννοούσες... ουδέποτε υπήρξε στην αγορά flash 2MB... ;D ;D

τι το παιδεύεις και το στολίζεις και καλά ότι δεν εννούσες προσωπική επίθεση, και ότι μιλάς με επιχειρήματα, και ότι κρίνεις πράξεις και όχι ανθρώπους (λες και οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από τις πράξεις τους, και εδώ μέσα κρινόμαστε στο βαθμό που πιστεύει ο άλλος στα γραφόμενά μας και μόνο, γιατί ούτε ως άνθρωπο σε ξέρω ούτε τις πράξεις σου έχω δει ποτέ)... τέλος πάντων για να τελειώνουμε: στο θέμα αυτό είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι διαφωνούμε - ούτε θα με πείσεις, ούτε θα σε πείσω... λοιπόν έχουμε εκθέσει για τους φίλους μας έναν τρόπο προσέγγισης εσύ, και άλλον εγώ... ο καθένας κρίνει, διαλέγει και πράττει... στο άλλο θέμα με το πρόβλημα συμπεριφοράς αν θυμάσαι συμφώνησα περισσότερο μαζί σου παρά με τους άλλους... ε  δεν γίνεται να συφωνώ σε ό,τι λες... οπότε κλείνουμε εδώ την "κόντρα" (τα εισαγωγικά, γιατί μένω ανεπηρέαστη από τέτοιες κόντρες πια) και συνεχίζουμε την πορεία μας 8)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fractalbit στις Ιανουάριος 30, 2007, 11:32:56 μμ
Χαλαρώστε, συζήτηση κάνουμε.

Όπως είπα και παραπάνω χρειάζεται μία ισορροπία. Ναι να μάθουμε τα παιδιά να σκέφτονται αλγοριθμικά άμα μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλά δεν συμφωνώ στο να γίνει αυτό αυτοσκοπός από μικρές ηλικίες. Νομίζω ότι κάποιες βασικές δεξιότητες στο χειρισμό προγραμμάτων και στη διαχείριση αρχείων πρέπει να τις μάθουν όλοι. Το χτίσιμο ενός website μπορεί να μην είναι αλγοριθμική σκέψη αλλά δεν παύει να είναι σκέψη, ενώ περιλαμβάνει και άλλες ευχάριστες αλλά και χρήσιμες διαδικασίες για τα παιδιά. Εξάλλου αν θελήσεις να το πας και παραπέρα και βλέπεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον μπορείς να τους μάθεις και κάποια server side γλώσσα προγραμματισμού όπως η php. Όμως εκεί μάλλον πάει μακριά η βαλίτσα. Γενικά δεν θεωρώ ότι η θεωρία πρέπει να είναι αποκομμένη από την πράξη. Θεωρώ το μάθημα "ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον" το πιο ενδιαφέρον απ' όλα αλλά θεωρώ επίσης σωστό το γεγονός ότι διδάσκεται στην 3η Λυκείου και όχι νωρίτερα.

Όσον αφορα στα gadgets, συμφωνώ περισσότερο με τον euler. Με το να επιδοθούμε σε έναν αγώνα τεχνολογικής επίδειξης ίσως καταφέρουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά ως παρενέργειες θα αυξήσουμε την καταναλωτική μανία τους (λες και δεν είναι ήδη αυξημένη) και αναπόφευκτα θα κάνουμε τα παιδιά από φτωχές οικογένειες να αισθανθούν μειονεκτικά.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 31, 2007, 12:02:00 πμ
Κάποτε μια συνάδελφος έκανε εισήγηση σε ένα συνέδριο και μας έλεγε ότι για να διδάξει στους μαθητές από ποια μέρη αποτελείται ένας υπολογιστής, έλεγε στα παιδιά να μπαίνουν σε ένα γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα και να συναρμολογούν για αγορά τον καλύτερο υπολογιστή.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 31, 2007, 11:17:56 πμ
Κι εγώ στα τελευταία μαθήματα πριν τις γιορτές επί δυο βδομάδες έκανα μάθημα αποκλειστικά και μόνο από φυλλάδια προσφορών μεγάλων καταστημάτων πληροφορικής... ουδείς ένιωσε μειονεκτικά, ουδείς το εξέλαβε ως πλασάρισμα της καταναλωτικής μανίας, ουδείς με κατηγόρησε για γκατζετομανάκια, όλοι - μαθητές και καθηγητές (γιατί έτυχε μια φορά να ενδιαφέρεται και καθηγήτρια που είχε κενό εκείνη την ώρα, και μπήκε στην τάξη να παρακολουθήσει) εκτίμησαν το γεγονός ότι αγωνίζομαι να περάσω τις γνώσεις τους από την θεωρία στην πράξη... εγώ θεωρώ απαράδεκτο το να βγαίνει ένα παιδί από το γυμνάσιο (ειδικά στην περίπτωση που δεν έχει σκοπό να προχωρήσει παραπέρα) έχοντας κάνει ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και να μην έχει ιδέα πως να αγοράσει ένα σύστημα που να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του χωρίς να τον πιάσουν κορόιδο... για μένα αυτό έρχεται σε πρώτη μοίρα, και η ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης σαφώς σε δεύτερη (υπάρχει και το Λύκειο άλλωστε) 8)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 31, 2007, 12:09:23 μμ

 
 Όταν τους δείχνεις ένα Mp3 player δεν θα πάνε κάποιοι να το πάρουν? Δεν θα το φέρουν στο σχολείο για να το δείξουν στα άλλα παιδιά και φυσικά και σε σένα? Δεν θα το χρησιμοποιήσουν εν ώρα μαθήματος? Ποιος θα φταίει τότε? εκτός φυσικά από τον γονέα που τους το αγόρασε


Όταν τους φέρω στην τάξη mp3 player να τους δείξω, θα έχω αγοράσει ήδη ΕΓΩ Η ΙΔΙΑ ένα για την τάξη στην καλύτερη τιμή της αγοράς (την οποία και θα τους πω για να είναι ενήμεροι καταναλωτές και να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν μια περιουσία να το αποκτήσουν) και θα βάλω εργασία με έπαθλο το mp3 player στην καλύτερη. Κι αυτό αντιπαιδαγωγικό και κοινωνικά άδικο και πράξη φερέφωνου του άναρχου καπιταλισμού, που ισοπεδώνει την κοινωνική δικαιοσύνη που ανοικοδομήθηκε με τόσες θυσίες μπλα μπλα μπλα (ναι το γνωρίζω επίτηδες ξέφυγα, μπας και καταλάβουν ορισμένοι ότι τα λογίδρια περί μειονεκτικότητας και τα σχετικά ανήκουν σε περασμένες εποχές... για τους ίδιους λόγους λοιπόν, επειδή τα παιδιά ΟΛΑ τα παρατηρούν, να πηγαίνω στο σχολείο με αυτοκίνητο σαράβαλο, ρούχα φθαρμένα, άβαφη και απεριποίητη επειδή αν φορέσω ωραία ρούχα και έχω καλό αυτοκίνητο - που δεν έχω παρεμπιπτόντως - και είμαι περιποιημένη, θα κάνω ορισμένους να νιώσουν μειονεκτικά που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Ζούμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε κ.ο.κ. στο 2007, και επιμένουν ορισμένοι ιδεολογικά να βρίσκονται προσκολλημένοι στις θεωρίες του παρελθόντος... και πριν κλειδώσει κανείς αδμινιστράτορας/μοδεράτορας το θέμα, ας κοιτάξει ποιοι άρχισαν τις ιδεολογικές προεκτάσεις...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 31, 2007, 02:38:58 μμ
Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν οι μαθητές πώς να αγοράσουν τον καλύτερο υπολογιστή, το καλύτερο mp3 player, αλλά εξίσου χρήσιμο είναι να μάθουν να αγοράζουν την καλύτερη τηλεόραση, το καλύτερο παντελόνι, την καλύτερη μπλούζα, το καλύτερο κρουασάν, την καλύτερη τσίχλα.

Όλα αυτά χρήσιμα είναι. Και δεν διδάσκονται σήμερα. Ποιος, για παράδειγμα, διδάσκει στους μαθητές μας τι είναι το γλουταμινικό μονονάτριο; Κι όμως το τρώνε καθημερινά σε πατατάκια, σάλτσες, αλλαντικά και πλήθος τροφές και κανείς δεν τους διδάσκει τι είναι!

Ευτυχώς όποιος θέλει (ακόμα και αν δεν μπορεί) να διδάξει κάτι τέτοιο στους μαθητές του μπορεί μέσα από προγράμματα Αγωγής Καταναλωτή, Αγωγής Υγείας και τόσες άλλες ευκαιρίες που δίνονται και δεν φταίει κανένας παρά μόνο εμείς αν μένουν ανεκμετάλλευτες.

Τώρα αν κάποιος αποφασίσει την ώρα του μαθήματός να "κλέψει" χρόνο για να διδάξει οτιδήποτε θέλει, κανένας δεν θα του κάνει παρατήρηση.
Κάποτε κάποιος φιλόλογος καθηγητής έφερνε το μαντολίνο του στην τάξη και (με προτροπή των παιδιών!!!) έπαιζε μουσική την ώρα του μαθήματος. Και αυτό χρήσιμο είναι. Όλα χρήσιμα είναι. Όμως, στην ώρα των Αρχαίων Ελληνικών, μήπως ακούγεται κοινότυπο να διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά;

Όπως χρήσιμο είναι επίσης να έχει στο μυαλό του ο εκπαιδευτικός την ώρα του μαθήματος έχει την υποχρέωση να διδάξει γνώσεις ή στάσεις ή δεξιότητες ή ακόμα τρόπο σκέψης που θα είναι χρήσιμες στους μαθητές του στο μέλλον.

Η κάθε αφορμή μπορεί να είναι ευκαιρία για τον καθηγητή για να διδαχθεί ένας μαθητής.
Αν αρπάζει αυτές τις ευκαιρίες ο καθηγητής έχει να κάνει με τη γνώση του, με την πείρα του, με την προσωπικότητά του, την ευφυία του αλλά και τη ματιά του τη συγκεκριμένη στιγμή.

Θα πρέπει όμως να αναρωτηθεί ο κάθε καθηγητής αυτό που διδάσκει πόσο εφήμερο είναι και πόσο διαχρονικό.
Αν η χρησιμότητά του ξεπερνιέται σε 1 χρόνο είναι άραγε άξιο διδασκαλίας;

Υ.Σ. Όταν ήμασταν μαθητές μας έλεγαν οι καθηγητές μας μπράβο για τις προσπάθειες που κάναμε.
Τώρα μεγαλώσαμε. Οι προσπάθειες δεν είναι αρκετές. Είναι απαραίτητα τα αποτελέσματα.
Μπορεί να τρέχουμε όλοι την ώρα, να κουραζόμαστε, να γκρινιάζουμε, να φωνάζουμε και να μην κάνουμε τίποτα.
Και το χειρότερο είναι να μην το βλέπουμε ή να μην θέλουμε να το δούμε.

Ο πολύ ιδρώτας δεν σημαίνει ότι και το σπίτι που χτίστηκε είναι γερό.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 31, 2007, 03:17:10 μμ
ωραία λοιπόν. Να το θέσω αλλιώς το ζήτημα (πρακτικά και επί της ουσίας, γιατί παραδέχομαι ότι ξέφυγα κι εγώ από το θέμα): στο τελευταίο τρίμηνο όπως έχω ήδη αναφέρει πρόκειται να μπω στο κεφάλαιο των αλγορίθμων και της προγραμματιστικής επίλυσης με την Γ' γυμνασίου. Θέλω να κερδίσω τους μαθητές μου από την πρώτη στιγμή και να τους κάνω να ανυπομονούν για την ώρα της πληροφορικής (όπως κάνουν μέχρι τώρα με την τεχνολογία, το Ίντερνετ και τις πολυμεσικές εφαρμογές που κάνουμε). Εγώ υπολείπομαι σε εμπειρία διδασκαλίας αλγοριθμικής σκέψης, και ψάχνω να βρω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που θα τους "συνεπάρει" (πιατεύω όταν έρθει η ώρα θα το καταφέρω). Αν έχει έτοιμο κάτι τέτοιο ένας από σας, ας το μοιραστεί μαζί μου (όσοι με ξέρουν δυο χρόνια τώρα στο φόρουμ, ξέρουν ότι έχω μοιράσει αριστερά και δεξιά ότι υλικό έχω φτιαξει και ενδεχομένως αποδειχτεί χρήσιμο και σε άλλους συναδέλφους).
 :)

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 31, 2007, 03:21:17 μμ
Πήγαινε στη σελίδα:

http://dide.eyv.sch.gr/break.htm

και κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 31, 2007, 03:41:32 μμ
Πήγαινε στη σελίδα:

http://dide.eyv.sch.gr/break.htm

και κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)

ευχαριστώ για την άμεση απόκριση, αλλά δεν είναι αυτό που έψαχνα... τα τεστάκια αυτά (να γίνω κακιά, και να πω ότι τι δουλειά έχει το τεστ ΕΥΦΥΙΑΣ-IQ σε χώρο εκπαίδευσης; ΑΥΤΟ δεν είναι πέρα για πέρα ρατσιστικό;;; γιατί μέχρι τώρα με κατηγορούσες ότι διακρίνω τα παιδιά σε πλούσιους και φτωχούς με τα παραδείγματα που τους δίνω, τώρα θα τους κρίνω με βάση το IQ τους;;; ) τα ξέρουμε όλοι, τα παιδιά τα έχουν δει σε αμέτρητα περιοδικά... κάτι πιο πρωτότυπο ψάχνω...

Τεσπα όταν έρθει η ώρα θα σας πω τι σκέφτηκα, βέβαια αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε, παρακολουθώ με ενδιαφέρον :)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Ιανουάριος 31, 2007, 04:03:58 μμ
  Όλα αυτά που λες είναι αποσπασματικές γνώσεις και υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου. Αν δεν κάνω λάθος (δεν έχω μεγάλη εμπειρία από Γυμνάσιο) το βιβλίο έχει αρκετά πράγματα απο αρχιτεκτονική υπολογιστών τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις στη σημερινή πραγματικότητα. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ένα μάτσο διαφημιστικά είναι προτιμότερα από το σχολικό βιβλίο. Για να δείξεις ότι ακολουθείς την αιχμή της τεχνολογίας; Δεν έχει νόημα να μάθουν τα παιδιά τίποτα από όλα αυτά, ούτε για κάρτες PCI-express, AGP ούτε για μνήμες DDR και DDR2 γιατί μέχρι να τελειώσουν το σχολείο θα έχουν ξεπεραστεί. Θα πρέπει απλά να τους περάσεις μια φιλοσοφία και ένα σκεπτικό για το πως επιλέγουμε ένα σύστημα με βάση τις ανάγκες που έχουμε.
  Το ποια γνώση έρχεται σε πρώτη ή δεύτερη μοίρα νομίζω ότι είναι δουλειά του προγράμματος σπουδών και όχι του καθηγητή να το κρίνει.
 Επίσης το ότι τα παιδιά και οι άλλοι καθηγητές δεν διαμαρτύρονται δε σημαίνει τίποτα. Αντιθέτως δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καλό. Για παράδειγμα ο άλλος καθηγητής στο σχολείο που είμαι δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το μάθημα της ΑΕΠΠ, αλλά βάζει σε όλους 18 και 20. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας. Επίσης πολλοί καθηγητές αφήνουν τα παιδιά να παίζουν όλη μέρα στο internet. Έχεις ακούσει κανέναν να διαμαρτύρεται που δεν κάνει μάθημα; Αντιθέτως αν προσπαθήσεις να κάνεις κανονικό μάθημα εκεί είναι που θα γίνει χαμός και θα διαμαρτύρονται όλοι (μιλάω για Λύκειο).

Επίσης για τους αλγορίθμους που λες, δηλαδή στην Γ' γυμνασίου δεν κάνεις αλγορίθμους; ουσιαστικά το πιο σημαντικό στην τάξη αυτή είναι οι αλγόριθμοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών πάντα (αν δεν κάνω λάθος έχει επίσης πολυμέσα και δίκτυα)

Τέλος τι δουλειά έχει το mp3 player με το μάθημα της πληροφορικής δεν το έχω καταλάβει. Δηλαδή δεν αρκεί να δουν μόνο ένα flash disk που θα τους είναι και χρήσιμο για να μεταφέρουν τις ασκήσεις από το σπίτι στο σχολείο? Το mp3 player τι παραπάνω προσφέρει?

Α και κάτι άλλο το σχολείο έχει μαθητές και όχι καταναλωτές και ο καθηγητής πάει σχολείο για να μεταδώσει τις γνώσεις του στους μαθητές και όχι για να κάνει επίδειξη ρούχων, αυτοκινήτου ή άλλων προϊόντων.

Σχετικά με το 1ο μάθημα για την αλγοριθμική μπορείς να δείξεις το πρόβλημα με τον λύκο την κατσίκα και το λάχανο και αυτό με τους κανίβαλλους και τους ιεραπόστολους και ύστερα να σχεδιάσεις τον αλγόριθμο ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για εντολές που εκτελέουνται σειριακά
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 31, 2007, 04:16:04 μμ

ευχαριστώ για την άμεση απόκριση, αλλά δεν είναι αυτό που έψαχνα... τα τεστάκια αυτά (να γίνω κακιά, και να πω ότι τι δουλειά έχει το τεστ ΕΥΦΥΙΑΣ-IQ σε χώρο εκπαίδευσης;

Ποιος κριτικός γεύσης κρίνει ένα φαγητό από το όνομά του;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 31, 2007, 04:37:22 μμ
ψάχνω να βρω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που θα τους "συνεπάρει" (πιατεύω όταν έρθει η ώρα θα το καταφέρω). Αν έχει έτοιμο κάτι τέτοιο ένας από σας, ας το μοιραστεί μαζί μου

Θα μπεις μέσα στην αίθουσα και θα πεις ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Παίξτε το παιχνίδι με το λύκο, το πρόβατο, το σανό και το βοσκό που θέλουν να περάσουν το ποτάμι με τη βάρκα (δες και το καινούριο βιβλίο Πληροφορικής που το έχει το παράδειγμα). Γράψτε στον πίνακα τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Μετά πες τους ότι αυτό καλείται αλγόριθμος, δηλαδή...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 31, 2007, 04:45:03 μμ
....l έρχονται στην επιφάνεια τα δύο μεγάλα στρατόπεδα.

Το ένα στρατόπεδο προσεγγίζει την Πληροφορική σαν αυτόνομη επιστήμη και έχει τη γνώμη ότι έτσι πρέπει να προσεγγιστεί και στο σχολείο.

Το άλλο στρατόπεδο εκτιμά ότι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν μερικές πρακτικές δεξιότητες στους υπολογιστές, και όλα τα άλλα είναι ή πολυτέλεια ή άχρηστα πράγματα.

.....

Με αφορμή αυτή την  επισήμανση παίρνω το θάρρος να μπω στη συζήτηση σας παρότι δεν είμαι Πληροφορικός.
Η επισήμανση αυτή θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική γιατι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφορά όλες τις επιστήμες στις οποίες βασίζονται οι γνώσεις που υποτίθεται μεταβιβάζει το σχολείο στους μαθητές.
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος είναι ο στόχος του μαθηματικού σε ένα σχολείο. Να μάθει τους μαθητές του μόνο να κάνουν αριθμητικές πράξεις? – Για να μην τον γελάσει ο μπακάλης στους λογαριασμούς? Έτσι μου αιτιολογούσε ο παππούς μου γεννημένος στις αρχές του περασμένου αιώνα γιατι θα έπρεπε να μάθω αριθμητική. Κι όχι ότι είχε δίκιο αλλά, μου έλεγε τη μισή αλήθεια.
Είναι πιο σημαντικό για αυτόν που αποφοιτά από το σχολείο να ξέρει να λύνει δευτεροβάθμιες εξισώσεις ή να έχει κατακτήσει τη γνώση, τη μέθοδο εκείνη που του επιτρέπει να αξιοποιήσει «τη μαθηματική σκέψη» στην μετέπειτα ζωή του?
Αναρωτιέμαι, διδάσκοντας πχ κοινωνιολογία στο σχολείο τι είναι πιο σημαντικό να αναγνωρίζουν οι μαθητές ποιος έχει παραβατική συμπεριφορά? Να παπαγαλίζουν τι είπαν και τι δεν είπαν οι διάφοροι θεωρητικοί? Ή να μάθουν πως η κοινή γνώση το πραγμάτων δεν είναι η μοναδική «αλήθεια» ή πιθανόν δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ερμηνεία και την αιτιολόγηση της πραγματικότητας που βασίζεται στην κοινωνική θεωρία? Δηλαδή τι θέλουμε να μάθουν μια κοινή αλήθεια που βασίζεται σε γενικεύσεις ελλιπή, αποσπασματικών και α-λογων (μη βασιζόμενων στη λογική) στοιχείων και διαστρεβλώνει, ή παραμορφώνει την πραγματικότητα? Ή μια αλήθεια που βασίζεται στη σκέψη με λογική συνέχεια, αλληλουχία και τεκμηρίωση στοιχείων που συνθέτουν ολόκληρη την εικόνα της πραγματικότητας?
Ποιος είναι ο στόχος της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο σχολείο? Είναι μόνο για να μάθουν τα παιδιά πώς να χειρίζονται ένα PC ως «αναγκαίο κακό» για την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση?. Ή μας ενδιαφέρει να κατανοήσουν και το γιατί και πως αυτό που έχουν απέναντί τους δεν είναι εχθρός τους, μια μηχανή μπροστά στην οποία είναι έρμαια της μαγικο-θεολογικής δύναμης κάποιων άλλων? Γιατί η πληροφορική να είναι μόνο η χρήση μια μηχανής ενώ μπορούν τα παιδιά να μάθουν ότι δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος σκέψης και έκφρασης της με λογική συνέχεια και αλληλουχία? Το PC και τα προγράμματα είναι απλώς το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου σκέψης.
Μήπως η γνώση είναι κάτι παραπάνω από τη χρηστική της αξία?
Μήπως ο εκπαιδευτικός πριν αποφανθεί τι και με ποιο τρόπο θα διδάξει πρέπει να έχει την γνώση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα?
Σας κούρασα ίσως με την επανάληψη σκέψεων που πολλοί από εσάς διατυπώνεται με άλλα λόγια. Ίσως να σας ενοχλήσει και η παρέμβασή μου ούσα άσχετη με το αντικείμενο. Επιτρέψτε μου όμως, με αυτό τον τρόπο να παρέμβω στη συζήτηση σας γιατί συμμερίζομαι την άποψη που θέλει την πληροφορική:
  ...... Μια επιστήμη που έχει σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του παιδιού.

Γιατί νομίζω αυτή είναι η θέση που αρμόζει και αξίζει σε όλες τις επιστήμες είτε είναι η Ιστορία, Μαθηματικά, ή Νομική κτλ και με αυτή την έννοια, κανένα μάθημα δεν είναι «κατώτερο» ή «ανώτερο» έναντι κάποιου άλλου. Γιατί με αυτό τον τρόπο προσέγγισης των αντικειμένων που διδάσκουμε στο σχολείο, το σχολείο μπορεί να γίνει φορέας κοινωνικής αλλαγής, (για να δανειστώ και λίγο το πνεύμα του βιβλίου της Κοινωνιολογίας στο Λύκειο) κι όχι μόνο αναπαραγωγικός μηχανισμός μιας κατάστασης απέναντι στην οποία πολλές φορές δυσφορούμε μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτού του κόσμου ή γιατι αν θέλετε το δημιουργικό πνεύμα του ανθρώπου θέλει πάντα κατι τις παραπάνω από αυτό που ήδη έχει. ;)
Μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο προβληματισμού νομίζω ότι καθε ένας απο τους εκπαιδευτικούς είτε διδάσκει Πληροφορική είτε οποιοδήποτε άλλο μάθημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του "επιστημονική φαντασία" (παραφράζοντας τον όρο κοινωνιολογική φαντασία) και να βρεί σίγουρα άπειρους τρόπους να προσκαλέσει τους μαθητές του στον μαγικό κόσμο της γνώσης.





Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 31, 2007, 05:22:48 μμ
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος.  ::)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 31, 2007, 05:50:30 μμ
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος.  ::)

Αυτό μου θυμίζει λίγο την «τακτική» στα εκάστοτε ιεκ-τει: «αφού δε μπορούμε να τους κάνουμε να πειθαρχήσουν και να πάρουν ΑΠΟΦΑΣΗ ότι αυτό είναι το μάθημα ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ»
ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΛΑΔΗ 
[/b] ;D


Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Ιανουάριος 31, 2007, 07:00:32 μμ


Σίγουρα κανένα μάθημα δεν είναι ανώτερο ή κατώτερο κάποιου άλλου (αν και προσωπικά πιστεύω ότι τα Μαθηματικά και η Νεοελληνική Γλώσσα είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα) και όλα μπορούν να διδαχθούν έτσι ώστε να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα του παιδιού. Υπάρχει όμως μια σημαντική παράμετρος. Ότι στην πληροφορική υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογοστής. Στην περίπτωση της επίλυσης ενός προβλήματος ο μαθητής μπορεί να προγραμματίσει τον αλγόριθμο επιλυσης κατευθείαν στον υπολογιστή και να δει αν αυτό που σκέφτηκε είναι σωστό. Αν είναι λάθος τότε προσπαθεί να βρει το λάθος μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης πληροφορίας μεταξύ του μαθητή και του υπολογιστή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο μάθημα. Δηλαδή να μαθαίνει ο μαθητής μόνος του και ο καθηγητής απλά να δίνει κάποιες κατευθύνσεις. Για αυτό λέω ότι η επίλυση προβλημάτων ταιριάζει περισσότερο στην πληροφορική από οποιοδήποτε άλλο μάθημα.
    Σκέψου το και διαφορετικά. Πότε είσαι βέβαιος ότι έχεις πραγματικά αφομοιώσει μια έννοια? Όταν τη μάθεις απ'έξω; όταν την εφαρμόσεις; Η αλήθεια είναι ότι έχεις σίγουρα κατανοήσει πλήρως κάτι όταν το διδάξεις σε κάποιον. Τότε θα βγουν στην επιφάνεια όλες οι παρανοήσεις που έχεις για το αντικείμενο. Και ποιος είναι ο πιο χαζός μαθητής που θα μπορούσες να είχες; Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής φυσικά. Πως διδάσκεις έναν Η/Υ; προγραμματίζοντάς τον. Δηλαδή όταν έχεις καταφέρει να προγραμματίσεις σωστά έναν αλγόριθμο τότε είναι βέβαιο ότι τον έχεις καταλάβει.

Γιατί νομίζω αυτή είναι η θέση που αρμόζει και αξίζει σε όλες τις επιστήμες είτε είναι η Ιστορία, Μαθηματικά, ή Νομική κτλ και με αυτή την έννοια, κανένα μάθημα δεν είναι «κατώτερο» ή «ανώτερο» έναντι κάποιου άλλου.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Ιανουάριος 31, 2007, 07:08:17 μμ
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος.  ::)

Αυτό μου θυμίζει λίγο την «τακτική» στα εκάστοτε ιεκ-τει: «αφού δε μπορούμε να τους κάνουμε να πειθαρχήσουν και να πάρουν ΑΠΟΦΑΣΗ ότι αυτό είναι το μάθημα ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ»
ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΛΑΔΗ 
[/b] ;D

Αυτή είναι η δική σου (ειρωνική) οπτική γωνία. Δεν είναι απαραίτητα και η σωστή, διότι καμιά φορά είναι δόκιμο να διευρύνεις το πεδίο σου όπως εν προκειμένω που γίνεται ένας γόνιμος διάλογος για το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, πέρα από τα θέματα εξεταστικής που αρχικώς συζητήθηκαν. Το αν κρατάω ή όχι υψηλά το επίπεδο, δεν θα το κρίνεις εσύ, τουλάχιστον όχι μόνος σου. Θα το κρίνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του pde._
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 31, 2007, 09:42:42 μμ

.... Ότι στην πληροφορική υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογοστής. Στην περίπτωση της επίλυσης ενός προβλήματος ο μαθητής μπορεί να προγραμματίσει τον αλγόριθμο επιλυσης κατευθείαν στον υπολογιστή και να δει αν αυτό που σκέφτηκε είναι σωστό. Αν είναι λάθος τότε προσπαθεί να βρει το λάθος μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης πληροφορίας μεταξύ του μαθητή και του υπολογιστή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο μάθημα. Δηλαδή να μαθαίνει ο μαθητής μόνος του και ο καθηγητής απλά να δίνει κάποιες κατευθύνσεις. Για αυτό λέω ότι η επίλυση προβλημάτων ταιριάζει περισσότερο στην πληροφορική από οποιοδήποτε άλλο μάθημα.
   

Αν και δεν έχω σκοπό να σας βγάλω από το θέμα σας. Ούτε και διαφωνώ με τον euler για την "δύναμη" του υπολογιστή ως εργαλείου ή αν θέλετε ως εποπτικό μέσο, τα επιχειρήματα του είναι αναμφισβήτητα, μόνο μια μικρή παρέμβαση-παρατήρηση. Δεν διαθέτει μόνο το μάθημα Πληροφορικής ένα τόσο ισχυρό εργαλείο- μέσο διδασκαλίας όπως είναι ο Η/Υ. Πιστέψτε με πως και σε άλλα μαθήματα υπάρχουν τρόποι να ανακαλύψει μόνος του ο μαθητής τη γνώση, να επαληθέψει τα αποτελέσματα της σκέψης του και ο καθηγητής απλά να δίνει κάποιες κατευθύνσεις και μάλιστα ο Η/Υ και η Πληροφορική να είναι απολύτως απαραίτητα σε αυτή τη διαδικασία.. Δεν πρόκειται εδώ να επιχειρηματολογήσω για αυτό διότι δεν είναι αυτό το θέμα σας.
Δύο είναι οι λόγοι που κάνω αυτή τη παρατήρηση. Πρώτον γιατί αναγνωρίζω πως η πληροφορική και τα μέσα που αυτή διαθέτει είναι μεγάλης σημασίας και για τα άλλα μαθήματα του σχολείου και τις επιστήμες γενικότερα.
Δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι γιατί θέλω να τονίσω πόσο μεγάλης σημασίας είναι όχι το μέσο διδασκαλίας (ή τα εργαλεία μιας επιστήμης)αυτό κάθε αυτό αλλά το πόσο ευέλικτος είναι στη σκέψη του ο εκπαιδευτικός σε ότι αφορά το αντικείμενο ή καλύτερα θα έλεγα το περιεχόμενο της επιστήμης του.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας να με ακούσετε.
. :)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 31, 2007, 09:45:52 μμ
Θα το κρίνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του pde._

Να ευχηθώ ολόψυχα οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ επισκέπτες να είναι του «ποιοτικού». Στο λέω δίχως ίχνος ειρωνείας.

(υπάρχει βέβαια το θέμα του ποιος δίνει την πιστοποίηση ποιότητας π.χ. ο ΕΛΟΤ? Αλλά και ποιο είναι το πιστοποιητικό π.χ. ISO9001? Δεν συνεχίζω γιατί με την ευελιξία που σε διακρίνει μπορεί να αλλάξεις πάλι το θέμα ;D)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 31, 2007, 11:16:00 μμ
Πήγαινε στη σελίδα:

http://dide.eyv.sch.gr/break.htm

και κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)


Θα μπεις μέσα στην αίθουσα και θα πεις ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Παίξτε το παιχνίδι με το λύκο, το πρόβατο, το σανό και το βοσκό που θέλουν να περάσουν το ποτάμι με τη βάρκα (δες και το καινούριο βιβλίο Πληροφορικής που το έχει το παράδειγμα). Γράψτε στον πίνακα τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Μετά πες τους ότι αυτό καλείται αλγόριθμος, δηλαδή...


Σχετικά με το 1ο μάθημα για την αλγοριθμική μπορείς να δείξεις το πρόβλημα με τον λύκο την κατσίκα και το λάχανο και αυτό με τους κανίβαλλους και τους ιεραπόστολους και ύστερα να σχεδιάσεις τον αλγόριθμο ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για εντολές που εκτελέουνται σειριακά

Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Όσο για τα υπόλοιπα, μπήκε η φίλη μου η mat στο νήμα, τι νόημα πια έχει η δική μου η γνώμη... σίγουρα μια γενικόλογη ανάλυση ταιριάζει καλύτερα στο θέμα ;D (και σε κάθε θέμα, άλλωστε έχω κατηγορηθεί που προβάλλω παραδείγματα αντί αναλύσεων ως μέσο πειθούς)
Euler, ένα πράγμα μονο: αρχικώς είχα σκεφτεί να τους πάρω για έπαθλα usb memory sticks (όχι των 2ΜΒ όμως, καλύτερα να τους έδινα μια δισκέτα ;)... κατέληξα όμως στο mp3 player γιατί: μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ένας μαθητής που ΔΕΝ έχει υπολογιστή (ενώ το φλασάκι θα του ήταν παντελώς άχρηστο), μπορεί να χρησιμεύσει το ίδιο ΚΑΙ ως flash memory (γι'αυτούς που έχουν υπολογιστή), και έχει επιπλέον ενσωματωμένη τη δυνατότητα εγγραφής φωνής (για να ηχογραφήσουν π.χ. κάποιο μάθημα που τους ενδιαφέρει). Αυτάαααα... 8)

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: my8os στις Φεβρουάριος 01, 2007, 12:10:19 πμ
Εγώ ξεκίνησα τους αλγόριθμους σηκώνοντας μαθητές να γράψουν συνταγή για ομελέτα στον πίνακα. Το είδαν σαν πλάκα και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Αλλά τράβηξε την προσοχή τους. 'Μα τι σχέση έχει η μαγειρική με την Πληροφορική κύριε;'. Δεν τους απάντησα μέχρις ότου κατάλαβαν οι ίδιοι από μόνοι τους.
Και φυσικά κάθε φορά που νόμιζαν ότι είχαν γράψει τη συνταγή σωστά βρίσκαμε λαθάκια που είχαν να κάνουν με την σαφήνεια κι άλλα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων.
Βέβαια δε μπορώ να κρύψω ότι παρόλα αυτά βρήκαν δύσκολο να καταλάβουν τις βασικές αλγοριθμικές δομές.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Φεβρουάριος 01, 2007, 12:17:15 πμ
Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Ναι μάλλον σου διαφεύγει μεγάλη βιβλιογραφία. Όποιο βιβλίο και αν ανοίξεις, θα δεις αρκετά τέτοια παραδείγματα. Και πίστεψέ με τα έχω σχεδόν όλα τα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου. Αν δεν σου κάνουν αυτές οι προσεγγίσεις, μπορείς κάλλιστα να εφεύρεις δικά σου και να τα μοιραστείς μαζί μας.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Φεβρουάριος 01, 2007, 01:37:35 πμ
Εγώ ξεκίνησα τους αλγόριθμους σηκώνοντας μαθητές να γράψουν συνταγή για ομελέτα στον πίνακα. Το είδαν σαν πλάκα και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Αλλά τράβηξε την προσοχή τους. 'Μα τι σχέση έχει η μαγειρική με την Πληροφορική κύριε;'. Δεν τους απάντησα μέχρις ότου κατάλαβαν οι ίδιοι από μόνοι τους.
Και φυσικά κάθε φορά που νόμιζαν ότι είχαν γράψει τη συνταγή σωστά βρίσκαμε λαθάκια που είχαν να κάνουν με την σαφήνεια κι άλλα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων.
Βέβαια δε μπορώ να κρύψω ότι παρόλα αυτά βρήκαν δύσκολο να καταλάβουν τις βασικές αλγοριθμικές δομές.

Να, κάτι τέτοιο εννοούσα...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Φεβρουάριος 01, 2007, 01:39:31 πμ
Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Ναι μάλλον σου διαφεύγει μεγάλη βιβλιογραφία. Όποιο βιβλίο και αν ανοίξεις, θα δεις αρκετά τέτοια παραδείγματα. Και πίστεψέ με τα έχω σχεδόν όλα τα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου. Αν δεν σου κάνουν αυτές οι προσεγγίσεις, μπορείς κάλλιστα να εφεύρεις δικά σου και να τα μοιραστείς μαζί μας.

σίγουρα μου διαφεύγει η βιβλιογραφία σε θέματα πληροφορικής γυμνασίου, άλλωστε το είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Αλλά επειδή τη μια και μοναδική φορά έως τώρα που έχω διδάξει προγραμματισμό (εργαστήριο C σε ΤΕΙ), ειλικρινά είχα ξετινάξει το Ίντερνετ τόσο στα ελληνικά όσο στα αγγλικά για να βρω υλικό εμπνευσμένο που να πείθει πρώτα-πρώτα εμένα και μετά τους μαθητές (φοιτητές) μου, και κατέληξα να αγοράσω το βιβλίο των kernighan-ritchie στα αγγλικά (εξαιρετικό το βρίσκω, από άποψη πληρότητας και πάθους/ζήλου για το αντικείμενο, φυσικό άλλωστε αφού οι ίδιοι δημιούργησαν τη γλώσσα C), και επειδή ούτε από το Πανεπιστήμιο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο, να είσαι σίγουρος πως κάτι θα επινοήσω, και θα επανέλθω... 8)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: euler στις Φεβρουάριος 01, 2007, 03:16:00 μμ
Ξέρω ότι αυτό που θα πω είναι άσχετο με το θέμα (και ο dr michael θα με εγκαλέσει στην τάξη, αλήθεια τι μεταπτυχιακές σπουδές έχεις κάνει ακριβώς;)
αλλά μια και αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο thread απλά να πω τη γνώμη μου ότι

Ένα πολύ καλό βιβλίο για C (συγκρίνεται μόνο με του Deitel αλλά αυτό είναι για C++) μπορείτε να δείτε εδώ

http://www.amazon.com/Art-Science-Library-Introduction-Computer/dp/0201543222

Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο αυτή τη στιγμή από θέμα διδασκαλίας της γλώσσας και γενικότερα εκμάθησης του προγραμματισμού σε C.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Φεβρουάριος 01, 2007, 07:59:31 μμ
Είδηση.

Κυκλοφόρησε το OpenOffice 2.1 ελληνική έκδοση:

http://www.mail-archive.com/dev@el.openoffice.org/msg00042.html

Εγώ έχω αρχίσει και το εγκαθιστώ στο Εργαστήριο.
Το κύριό του πλεονέκτημα: αυτόματες ανανεώσεις! (Εννοείται ότι έχει ελληνικό ορθογράφο, ελληνικό συλλαβισμό και ελληνικό θησαυρό λέξεων).
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: spaceoddity στις Φεβρουάριος 02, 2007, 01:15:48 πμ
Η μέρα που πέρασε ήταν πολύ διαφωτιστική, για πολλούς λόγους. Για να μείνω εντός θέματος, το πιο σημαντικό είναι ότι έπρεπε να γίνει ανταλλαγή αρκετών pm με μέλος του φόρουμ για να αντιληφθώ, ότι υπάρχουν ΔΥΟ βιβλία πληροφορικής για το γυμνάσιο, από δυο διαφορετικές συγγραφικές ομάδες. Ειλικρινά ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ, και γι'αυτό απορούσα με κάποια post που αποκαλούσαν τον κ. Μαβόγλου συγγραφέα του βιβλίου... απλά στο δικό μου σχολείο, ουδέποτε ήρθε το βιβλίο της δικής του ομάδας: ούτε που φαντάστηκα ότι υπήρχε και δεύτερο βιβλίο, ούτε αναφέρθηκε ποτέ στα ΠΕΚ, και επί 5 μήνες διορισμένη είχα την εντύπωση ότι Πληροφορική Γυμνασίου=Βουτυράς κλπ. (αφέλειά μου κατά ένα μέρος: είναι και η πρώτη φορά που δουλεύω στη Δευτεροβάθμια... τη λογική του υπουργείου δεν μπορώ να καταλάβω όμως, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε άλλο μάθημα;)
Τέλος πάντων. Απ'οτι κατάλαβα από διάφορα sites που μπήκα, είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθηγητή ποιο από τα δύο βιβλία θα επιλέξει (εγώ δεν είχα καν το δικαίωμα επιλογής, απ'ότι φαίνεται). Αύριο θα αναζητήσω το άλλο βιβλίο, να δω τουλάχιστον τις διαφορές.

Από την άλλη, ομολογώ ότι τα έχω βρει σκούρα στον χώρο που βρίσκομαι - τώρα θα βγω λίγο εκτός θέματος - γιατί έχω συνηθίσει 17 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και τα "τερτίπια" του Δημοσίου δεν τα έχω μάθει, και αναρωτιέμαι αν θα τα μάθω (ή αν θέλω να τα μάθω) ποτέ. Και στη φάση αυτή, το μόνο που με κρατάει ειλικρινά είναι η αγάπη μου για τη δουλειά μέσα στην τάξη, και ειδικότερα στο συγκεκριμένο περιβάλλον που βρίσκομαι φέτος (για μένα είναι συναρπαστικό να ανοίγω έναν καινούργιο κόσμο σε ανθρώπους που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία αυτή, αν δεν αποφάσιζαν να ξαναγυρίσουν στα θρανία - τον κόσμο του Ίντερνετ, αυτές τι μέρες τους καθοδηγώ απλά στο να επισκέπτονται σελίδες της επιλογής τους και έχουν μείνει άφωνοι με τις δυνατότητες - στα μάτια με κοιτάζουν, κι αυτό είναι "όλα τα λεφτά").
Ζητώ συγγνώμη αν μου βγήκαν "νεύρα" στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, εξήγησα το λόγο και έχει να κάνει τόσο με τον πραγματικό, όσο και τον "εικονικό" κόσμο και αυτά που εισπράττω. Στα πλαίσια αυτά, αποχωρώ από το PDE, ωστόσο τα στοιχεία μου παραμένουν στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για επικοινωνία ή για ανταλλαγή υλικού :)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Amarilis23 στις Μάρτιος 16, 2007, 08:09:53 μμ
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα θέματα Πληροφορικής στις εξετάσεις για τη Γ' Γυμνασίου; Έχει να προτείνει κάποιος πιθάνα θέματα;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Μάρτιος 16, 2007, 09:36:28 μμ
http://www.pde.gr/index.php?topic=191.0

 ::)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: redhata στις Αύγουστος 01, 2007, 03:11:06 μμ
Για να δούμε...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Αύγουστος 01, 2007, 03:49:08 μμ
Τι νόημα έχει μια τέτοια ψηφοφορία όταν οι πιο πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν ξαναδουλέψει logo;

Μήπως θα ήταν καλύτερα το ερώτημα να τεθεί αφού υπάρξει εμπειρία από τη διδασκαλία της;

Και κάτι ακόμα.
Το Σεπτέμβριο του 2007 το νέο βιβλίο Πληροφορικής θα μοιραστεί μόνο στην Α΄ Γυμνασίου.
Οπότε, αν κάποιος ακολουθεί το διδακτικό εγχειρίδιο, τότε θα διδάξει Logo το σχολικό έτος 2009-2010.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: redhata στις Αύγουστος 02, 2007, 03:54:46 μμ
2009-2010 είναι τα καλά νέα...
Το νόημα της ψηφοφορίας άστο να φανεί από μόνο του  ;)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Αύγουστος 02, 2007, 04:16:14 μμ
Έχω δει παρόμοιες ψηφοφορίες σε άλλα φόρουμ.

Οι πιο πολλοί συνάδελφοι αντιδρούν αρνητικά σε κάτι που δεν γνωρίζουν. Είναι στην ανθρώπινη φύση.

Για να έχουμε γνώμη σε κάτι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να το γνωρίζουμε. Και το 99% των συναδέλφων δεν γνωρίζει τι είναι logo.

Και για να το γνωρίσεις κάτι καλά πρέπει να το διδάξεις. Με τη διαδικασία της διδασκαλίας το μαθαίνεις.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nchristina στις Σεπτέμβριος 12, 2007, 08:05:03 μμ
Καλησπέρα θα μπορούσε κάποιος να μου πει που θα βρω την ύλη που θα διδάξουμε στην Β' και στην Γ' Γυμνασίου;
Το πρόγραμμα σπουδών που θα το βρω;
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Σεπτέμβριος 12, 2007, 08:43:42 μμ
Καλησπέρα θα μπορούσε κάποιος να μου πει που θα βρω την ύλη που θα διδάξουμε στην Β' και στην Γ' Γυμνασίου;
Το πρόγραμμα σπουδών που θα το βρω;
Ευχαριστώ.

http://www.gymit.gr/
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nchristina στις Σεπτέμβριος 12, 2007, 09:36:39 μμ
http://www.gymit.gr/
Πολύ χρήσιμο link για την Α' γυμνασίου, αλλά εγώ ψάχνω την ύλη της Β' και Γ΄Γυμνασίου. (Απο το παλιό βιβλίο)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Σεπτέμβριος 12, 2007, 11:43:55 μμ
http://www.gymit.gr/fek_304_t_B_13_03_2003_sel_4148_4157.zip
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dr_Michael στις Οκτώβριος 09, 2007, 08:24:29 μμ
Για να δούμε...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: sensible στις Οκτώβριος 09, 2007, 10:39:44 μμ
Εκτός από Microworlds Pro βεβαίως και ψευδογλώσσα με το διευρμηνευτή της Γλώσσας αλλά και αλγόριθμους με διαγράμματα ροής (με ένα πρόγραμμα flowchart)
Οτι καταφέρουμε να προλάβουμε από όλα αυτά.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Mixanikos_HY στις Νοέμβριος 22, 2007, 11:16:00 πμ
Καλημέρα σε όλους...μπορεί κάποιος να μου πει ποιά κεφάλαια από το παλιό βιβλίο του Γυμνασίου αντιστοιχούν σε ποιά τάξη? Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Νοέμβριος 22, 2007, 03:49:58 μμ
http://srv-dide.eyv.sch.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=110&Itemid=88

ή καλύτερα:

http://srv-dide.eyv.sch.gr/documents/protasi_antistoixias_pliroforiki_Gymnasioy.doc
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: cbart στις Νοέμβριος 28, 2007, 02:30:03 μμ
Καλησπέρα
Γνωρίζει κανείς τι γίνεται με το κεφάλαιο ΔΙΚΤΥΑ στην Γ' τάξη Γυμνασίου;
Θα πρέπει στην Γ’ Τάξη να εξακολουθήσουμε να κάνουμε το παλιό βιβλίο
αλλά βάση του νέου προγράμματος σπουδών.
Όμως το κεφάλαιο ΔΙΚΤΥΑ με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών πρέπει να διδαχθεί
στην Β’ τάξη.Τα παιδιά της Γ’ τάξης δεν το έχουν κάνει καθόλου.
Εμείς θα το διδάξουμε  κανονικά στην Γ’ τάξη άσχετα αν δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Νοέμβριος 30, 2007, 01:06:16 πμ
Το νέο Α.Π.Σ. είναι νόμος του κράτους από το 2003.

Οπότε πρέπει να ακολουθείται.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nchristina στις Ιανουάριος 19, 2008, 03:30:25 μμ
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για τη τελική εργασία Πολυμέσων στην Γ Γυμνασίου.
Ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσετε; Έχω ακούσει ότι πολλοί χρησιμοποιούν το power point.
Θα παρακαλούσα αν μπορούσατε να μου στείλετε οδηγίες πως να συντονίσω τα παιδιά. Πόσα άτομα να βάλω σε κάθε ομάδα και οτιδήποτε χρειάζομαι για να μπορέσω να τα βοηθήσω.
Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 21, 2008, 12:11:44 πμ
τελική εργασία Πολυμέσων στην Γ Γυμνασίου;

Πρώτη φορά ακούω αυτήν την προσφώνιση.

Εννοείς επιλογή από τις μεγάλες δραστηριότητες (σελ 204-205);

Ο τρόπος συντονισμού εξαρτάται από τη δραστηριότητα που θα επιλέξεις.
Θα επιλέξεις μία από το βιβλίο ή μία δικιά σου;

Αν την περιέγραφες αναλυτικά ίσως να έπαιρνες και πιο συγκεκριμένη βοήθεια.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: psych@ra στις Ιανουάριος 21, 2008, 08:17:55 μμ
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει μια πολυμεσική εφαρμογή είναι να ορίσεις κάποιες ενέργειες που θα κάνει ο καθένας (άλλος εικόνα, άλλος τον ήχο άλλος την αφήγηση κλπ)
Το θέμα είναι όμως ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να μάθουν για όλες τις διαδικασίες.
Βαλε να κάνει ο καθένας από μια ενότητα (Ο ένας να κάνει την εισαγωγή και μερικές διαφάνειες ακόμα ο άλλος κάποια άλλα κλπ)
Πάντως εγώ θα έβαζα 2δες γιατί η συνεργασία με περισσότερα άτομα δημιουργεί προβλήματα... Φαντάζομαι όλοι έχετε εμπειρία από ομαδική εργασία...
Όταν λες "Ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσετε;", πιστεύεις ότι θα μπορούσες να διδάξεις flash;
1) Το πρόγραμμα δε θα υπάρχει εγκατεστημένο στο εργαστήριο
2) Δεν πρέπει να πιέσεις κανέναν μαθητή να το εγκαταστήσει στο σπίτι του αφού κοστίζει αρκετά χρήμματα 
3) Δε θα πρέπει να κυκλοφορήσει "παράνομο" γιατί είναι το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε ως καθηγητές.
4) Για να μάθουν το flash θα χρειαστεί πολύ καιρό και δε νομίζω ότι έχεις στη διάθεση σου.
Γιαυτό λοιπόν οι περισσότεροι χρησιμοποιούν powerpoint.
Όπως λέει ο mavoglou, θα πρέπει να είσαι λίγο πιο συγκεκριμένη για αυτό που ζητάς.
Δεν έχω κάνει μάθημα σε Γ Γυμνασίου και μάλλον θα πρέπει να μας πεις περισσότερα.
Ρίξε το θέμα εδώ να καταλάβουμε για τι πρόκειται.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Απρίλιος 02, 2008, 03:40:19 μμ
 Βρε παιδιά , ποιος μπορεί να με διαφωτίσει ;
Σε ποια ύλη εξετάζονται οι μαθητές της Γ Γυμνασίου στην πληροφορική τον Ιούνιο ;
Αλγόριθμοι , προγράμματα , προγραμματισμό ή και ύλη που διδάχτηκαν τα  προηγούμενα έτη   ??? ;
Διαρκεί και πάλι 2 ώρες η εξέταση ;

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: sensible στις Απρίλιος 02, 2008, 05:48:32 μμ
Φυσικά και εξετάζονται μόνο στην ύλη που διδάχθηκαν στην Γ Γυμνασίου.

Αλγόριθμοι-Προγραμματισμός
και επιπλέον τους έκανα Υπηρεσίες του Διαδικτύου γιατί δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ και είναι
απαραίτητο εφόδιο για το Λύκειο..κτλ

Απ' όσο θυμάμαι από πέρυσι ΝΑΙ η διάρκεια είναι 2 ώρες.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Wizard στις Απρίλιος 02, 2008, 08:29:38 μμ
Να ρωτήσω κάτι: βάζουμε 9 θέματα από τα οποία τα παιδιά διαλέγουν τα 6; Υπάρχει αναλογία θεωρητικών θεμάτων και ασκήσεων;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Απρίλιος 02, 2008, 10:54:04 μμ
Ευχαριστώ sensible γιατί μου έλεγαν κάποια παιδιά ότι θα εξεταστούν και σε προηγούμενη ύλη ... ετσι τουλάχιστον τους είχαν πεί κάποιοι φίλοι τους από άλλο γυμνάσιο  >:( >:(


Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Απρίλιος 03, 2008, 03:47:00 πμ
Να ρωτήσω κάτι: βάζουμε 9 θέματα από τα οποία τα παιδιά διαλέγουν τα 6; Υπάρχει αναλογία θεωρητικών θεμάτων και ασκήσεων;

Τα θέματα ασκήσεων δεν μπορεί να είναι πάνω από 3.

Βέβαια στα θεωρητικά θέματα υπάρχουν και τα πολλαπλαής επιλογής, σωστού λάθους κλπ στα οποία μπορεί να γίνουν ερωτήσεις και από
τον προγραμματισμό.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: smile στις Απρίλιος 03, 2008, 06:51:47 μμ
Εγώ πέρυσι εβάλα 9 θέματα και οι μαθητές διαλέξανε τα 6.Είχα ρωτήσει τον άλλο συνάδελφο του σχολείου, διάβασα και το σχετικό έγγραφο ε και έγιναν οι εξετάσεις .Κυρίως αλγορίθμους αλλά και δίκτυα ..
Καλά πήγανε δεν μπορώ να πω ;)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Απρίλιος 05, 2008, 12:35:31 πμ
Όμως τα δίκτυα είναι εκτός της επίσημης ύλης.

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Wizard στις Απρίλιος 16, 2008, 11:32:09 πμ
Τα θέματα ασκήσεων δεν μπορεί να είναι πάνω από 3.

Από πού προκύπτει αυτό; Δεν μπορώ να βρω κάποιο έγγραφο που να αναφέρει κάτι τέτοιο.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Απρίλιος 24, 2008, 09:23:12 μμ
Τα θέματα ασκήσεων δεν μπορεί να είναι πάνω από 3.

Από πού προκύπτει αυτό; Δεν μπορώ να βρω κάποιο έγγραφο που να αναφέρει κάτι τέτοιο.

Απευθύνσου στο Σχολικό Σύμβουλο που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος.

(Την σχετική εγκύκλιο την έχει σίγουρα και ο Διευθυντής του σχολείου, που έχει και αυτός μέρος της ευθύνης, αφού υπογράφει τα θέματα.)

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Mixanikos_HY στις Απρίλιος 25, 2008, 08:51:42 πμ
Υπάρχει κάποια υποχρεωτική ποσόστωση στα θέματα αλγορίθμων ή μπορώ να βάλω όσα θέλω? (π.χ όλα ή και κανένα)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Μάιος 13, 2008, 10:42:54 μμ
Τελικά μίλησα με σύμβουλο , μου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για το περιέχόμενο των θεμάτων  :)( πόσα θέματα αφορόυν αλγορίθμοθς , πόσα θέματα προγραμματισμό ) και ότι αυτό έχει να κάνει καθαρά με την κρίση μας  . Για το πλήθος των θεμάτων και την διάρκεια της εξέτασης  , μου είπε ότι δεν  έχει πληροφορηθέι για καμιά αλλαγή και παραμένουν ως έχει , δηλ 9 θέματα να διαλέξουν τα 6  ??? ??? , και 2 ώρες εξέταση . Τώρα πως θα βγούν εννέα θέματα από 2 κεφάλαια ......  :-\ Πάντως πάνω από 4  το πολύ  θέματα εμένα δεν μου βγαίνουν  >:(
Αν κάποιος έχει άλλες πληροφορίες ....
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Μάιος 14, 2008, 12:40:21 πμ
Ενημέρωσε το σχολικό σύμβουλο ότι από τα 9 θέματα τα 3 το πολύ μπορούν να είναι ασκήσεις και τα υπόλοιπα θεωρία.

Δεν ξέρω ποιο βιβλίο διδάσκεις, αλλά αν διδάσκεις το νέο βιβλίο δες:
α) τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης
β) το βιβλίο του καθηγητή που έχει ενδεικτικό διαγώνισμα.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Wizard στις Μάιος 14, 2008, 07:12:17 πμ
Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται στο Π.Δ. 213 του 1989.
"Όσον αφορά στο μάθημα της Πληροφορικής οι μαθητές υποχρεούνται να απαντήσουν επιλεκτικά στις  έξι (6) από τις εννέα (9) ερωτήσεις θεωρητικού και εφαρμοσμένου χαρακτήρα. Οι ερωτήσεις εφαρμοσμένου χαρακτήρα δεν μπορούν να είναι περισσότερες από τρεις (3)."

Όντως, είναι δύσκολο να μπουν 6 θεωρητικά θέματα και να μην είναι 2-3 γραμμές η απάντηση στο καθένα (αν χρησιμοποιείται το νέο βιβλίο).
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Μάιος 14, 2008, 11:33:53 πμ
Ερωτήσεις θεωρητικού χαρακτήρα χαρακτιρίζονται όχι μόνο οι ερωτήσεις ανάπτυξεις, αλλά και οι:

α) ερωτήσεις σωστού λάθους
β) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
γ) ερωτήσεις αντιστοίχησης
δ) ερωτήσεις εύρεσης λαθών σε αλγορίθμους
κτλ.

(Για παραδείγματα δείτε το 1ο θέμα στα προηγούμενα θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών)

Φαντασία να υπάρχει και τα θέματα είναι ανεξάντλητα.

Εγώ δεν είχω πρόβλημα να βγάζω θέματα εξετάσεων.

Μην ξεχνάμε ότι συνήθως αξιολογούμε τους μαθητές μας με θέματα που τους έχουμε προετοιμάσει
και όχι σε πρωτότυπα θέματα για να τους "πιάσουμε".

Αυτό σημαίνει, για μένα, ότι κάθε φορά που σχεδιάζω τη διδασκαλία μιας ενότητας έχω καταγράψει (στο χαρτί ή νοητά στο μυαλό) τους στόχους που θέλω να πετύχω και παράλληλα τα πιθανά θέματα που θα τους εξετάσω.

Για μένα είναι ένα από τα λάθη που κάνουν οι νέοι καθηγητές (και έκανα κι εγώ παλιά): Δεν τελειώνουμε τη διδασκαλία του σχολικού έτους και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα θέματα των εξετάσεων. Ακριβώς το αντίθετο. 
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Μάιος 14, 2008, 11:40:52 πμ
Τελικά μίλησα με σύμβουλο , μου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για το περιέχόμενο των θεμάτων 

Σίγουρα όχι, αλλά μπορεί να βοηθήσει.
Πες στον Σχολικό Σύμβουλο ότι ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών στη Φθιώτιδα φτιάχνει θέματα προσομοίωσης εξετάσεων και τα στέλνει σε όλους τους μαθηματικούς της Στερεάς Ελλάδας (μέσω της Περιφέρειακής Διεύθυνσης). Με αυτό τον τρόπο έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους του να βγάλουν θέματα ακόμα και αν έχουν 25 χρόνια πείρα.

Ο Σχολικός Σύμβουλος δεν έχει ρόλο μόνο να κάνει κριτική και να λέει φιλοσοφίες, αλλά να βοηθάει τους συναδέλφους την πράξη, ειδικά όταν του ζητήσουν βοήθεια.

Τι πιο ωραίο, την ημέρα των εξετάσεων να βοηθήσει ένα συνάδελφο να βγάλει θέματα στο σχολείο, όταν μάλιστα ο ίδιος του έχει ζητήσει βοήθεια!
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Μάιος 18, 2008, 07:35:09 μμ
Μάλλον δεν εξηγήθηκα σωστά . Ο προβληματισμός μου δεν είναι απλώς  να βγάλω 9 θέματα  αλλά να  βγάλω 9 θέματα που το κάθε ένα να αφορά και ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ύλης  ???, να είναι διαφορετικό δηλ το ένα από το άλλο . Το θέμα εδώ δεν είναι ούτε η φαντασία ούτε η απειρία αλλά ο περιορισμός η του νέου βιβλίου στο οποίο έχουμε «μόνο» 2 κεφάλαια ;) .
 Το «μόνο» το έχω σε εισαγωγικά γιατί για να κατανοήσουν προγραμματισμό τα παιδιά έστω και τις λίγες εντολές αυτές ( μπ ,πι , δε, αρ στκ, στα , ανακοίνωση, ερωτήση, απάντηση , ανδιαφορετικά και μεταβλητές)  χρειάστηκαν 2 τρίμηνα !!
Σε γενικές γραμμές μου είπε ο σύμβουλος στα θέματα των εξετάσεων να είναι στο ίδιο στύλ με την έμφαση που δόθηκε σε κάθε θέμα κατά την διάρκεια του σχολικού έτους , στο οποίο συμφωνώ και εγώ :) .
Τώρα , τα ίδια τα παιδιά , επειδή έχουν πειραματιστεί πολύ στους υπολογιστές στο microworld pro , μου ζητάνε να  βάλω πολύ λίγη θεωρία , που δεν τους άρεσε και πολύ .
   Το παρακάτω  πιάνεται ως θεωρία ;

Επέλεξε την σωστή απάντηση:
Δείξε ( φρ [ ο κάθε  ένας πρέπει να δώσει ]  100 /  25  “ευρώ)
Α) ο κάθε  ένας πρέπει να δώσει 100 / 25
Β) ο κάθε  ένας πρέπει να δώσει 4 “ευρώ
Γ) ) ο κάθε  ένας πρέπει να δώσει 4
 
Ενώ
Τι θα εμφανίσει η παρακάτω εντολή :
Δείξε ( φρ [ ο κάθε  ένας πρέπει να δώσει ]  100 /  25  “ευρώ)

Ως εφαρμογή ?
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Μάιος 18, 2008, 11:54:43 μμ
[αν διδάσκεις το νέο βιβλίο δες:
α) τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης
β) το βιβλίο του καθηγητή που έχει ενδεικτικό διαγώνισμα.
[/quote]

για την Γ γυμνασίου δεν έχω δει ενδεικτικό διαγώνισμα στο βιβλίο καθηγητή !!!! Υπάρχει πουθενά ;
mavogloy , είστε από την συγγραφική ομάδα του νέου βιβλίου ;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petrosp_13 στις Μάιος 20, 2008, 11:30:30 μμ
Επειδή πρέπει να βοηθήσω κάποιο παιδί που θα δώσει εξετάσεις την Παρασκευή, μπορεί κάποιος να αναφέρει ποια είναι η ύλη που καλύπτουν στην Γ' Γυμνασίου από το βιβλίο, για τι επίπεδο θεμάτων μιλάμε και μέχρι ποιο σημείο του προγραμματισμού φτάνουν τα παιδιά σε αυτή την τάξη;
Θα του είμαι ευγνώμων
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: mavoglou στις Μάιος 21, 2008, 12:55:49 πμ
[αν διδάσκεις το νέο βιβλίο δες:
α) τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης
β) το βιβλίο του καθηγητή που έχει ενδεικτικό διαγώνισμα.


για την Γ γυμνασίου δεν έχω δει ενδεικτικό διαγώνισμα στο βιβλίο καθηγητή !!!! Υπάρχει πουθενά ;
mavogloy , είστε από την συγγραφική ομάδα του νέου βιβλίου ;

Το ενδεικτικό διαγώνισμα της Γ Γυμνασίου βγήκε από το βιβλίο του εκπαιδευτικού γιατί είχε ξεπεράσει το βιβλίο τον προβλεπόμενο αριθμό σελίδων. Βέβαια ενδεικτικό διαγώνισμα μπορούν να θεωρηθούν τα τεστ αυτοαξιολόγησης.

Κάποιες λίγες ασκήσεις μπορείτε να βρείτε και εδώ: http://www.gymit.gr/files/MWPro.doc (http://www.gymit.gr/files/MWPro.doc)

Γενικά άσκηση (εφαρμογή) είναι όταν ένα θέμα αρχίζει με:

Γράψτε αλγόριθμο που...

Γράψτε πρόγραμμα που...

Όλα τα άλλα θέματα μπορούν να χαρακτηριστούν θεωρητικά.


Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Μάιος 21, 2008, 01:06:50 πμ
Ευχαριστώ  mavoglou ,
τις ασκήσεις αυτές τις είχα κατεβάσει και τα παιδιά  είχαν εκτελέσει παρόμοιες και πολλές άλλες  στους υπολογιστές .
Οπότε είμαστε Οκ .
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Αύγουστος 27, 2008, 10:47:49 μμ
Καλησπερα,

το ξερω οτι υπαρχουν σχετικες αντιδρασεις αλλα μηπως κανεις σας εχει συγραψει εστω και ενα υποδειγμα για το προγραμματισμο της υλης στο Γυμνασιο στην πληροφορικη για φετος που θα μπορουσε να το στειλει μηπως και βγουμε απο αυτη την υποχρεωση ??

ευχαριστω,
Νικος.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: cookie2 στις Σεπτέμβριος 23, 2008, 10:18:10 μμ
τελικα τι κανατε; Τι γράψατε;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Σεπτέμβριος 24, 2008, 08:11:32 μμ
έγραψα την πορεια της υλης στα 3 τριμηνα συμφωνα με το βιβλιο του Γυμνασιου...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Σεπτέμβριος 25, 2008, 10:41:53 μμ
Την περσινή χρονιά  είχα διδάξει το νέο βιβλίο και στην Β και στην Γ γυμνασίου . Τα παιδιά που δεν είχαν το βιβλίο είτε το είχαν αγοράσει , είτε το είχαν βγάλει φωτοτυπίες είτε το είχαν κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή . Εννοείται επίσης ότι τους είχα δώσει και κατάλληλες σημειώσεις .
no problem !   :D

Στο νέο σχολείο που είμαι τώρα , η διευθύντρια , για την Γ γυμνασίου δεν προχωράει στο να δώσει φωτοτυπίες του 1 κεφαλαίου που έχει ουσιαστικά η Γ , γιατί φοβάται τις αντιδράσεις των μαθητών - γονέων και ότι σε περίπτωση προβλήματος δεν θα είναι καλυμμένη , Ο διευθυντής του γραφείου που ρωτήθηκε απάντησε ότι το βιβλίο αυτό δεν είναι εγκεκριμένο για την Γ   ??? ???
Επίσης ειπώθηκε ότι σε περίπτωση αναβαθμολόγησης , δεν είμαστε καλυμμένοι εμείς οι καθηγητές  :(
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο , μας είπε ότι μπορούμε να το διδάξουμε κανονικά   :-\
Υπάρχει τίποτε επίσημο πάνω σε αυτό το θέμα ? Έλεος πια   >:(
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Σεπτέμβριος 25, 2008, 11:31:15 μμ
οκ βρήκα αυτά
http://gymitbook.blogspot.com/2007/09/blog-post.html
http://dide-d-ath.att.sch.gr/keplinet/ps_gym.htm#e32

αν υπάρχει κάτι νεότερο ...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Wizard στις Σεπτέμβριος 26, 2008, 07:39:41 πμ
Σχολικός σύμβουλος ενημέρωσε ότι πρέπει να διδαχθεί το παλιό βιβλίο, καθώς ενδέχεται να έχουμε νομικά προβλήματα αν διδάξουμε ύλη από φωτοτυπίες.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: pablo στις Σεπτέμβριος 26, 2008, 05:17:11 μμ
Εγώ πέρσι που ήμουν Γυμνάσιο, στη Β' και στη Γ' έκανα το παλιό βιβλίο (αναγκαστικά, αφού η απόφαση του ΥΠΕΠΘ έλεγε το καινούριο βιβλίο να μοιραστεί μόνο στην Α' ), αλλά προσαρμόζοντάς το στο καινούριο ΑΠΣ. Ειδικά, δε, στη Γ' έκανα κανονικά τη "ΓΛΩΣΣΑ", αφού αυτή είχε στο (παλιό) βιβλίο τους, και κάποια μαθήματα από τα Πολυμέσα και τα Δίκτυα, έπειτα από πρόταση του συμβούλου. Εννοείται ότι στις εξετάσεις, έβαλα θέματα από όλα όσα τους έκανα (και πολυμέσα και δίκτυα), παρά το ότι αυτά δε συμπεριλαμβάνονταν στο νεό ΑΠΣ!
Αν θέλουν, ας έρθουν να μου πουν τίποτα... έτσι όπως τα έκαναν! Ακούς εκεί... παλιά βιβλία, καινούριο ΑΠΣ... και βγάλτε εσείς το φίδι απ' την τρύπα! Χώρια το ότι με το νέο ΑΠΣ, οι μισές ώρες θα πρέπει να διατεθούν για την εκπόνηση της μεγάλης εργασίας, άρα για τις εξετάσεις μένει μόνο ο προγραμματισμός! Για βάλτε παιδιά 14 χρονών να γράψουν πρόγραμμα, και μάλιστα στο χαρτί... όχι στον υπολογιστή! Διότι, καλά τα λέει το υπουργείο, να κάνουν τα παιδιά εργασίες, αντί να ακολουθείται το σύστημα "παράδοση θεωρίας-εξέταση-αξιολόγηση", αλλά όταν έρχεται η ώρα του βαθμού τριμήνου και των εξετάσεων, τρέχα βάλε θέματα και αξιολόγησε τους μαθητές!
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Zafiris στις Σεπτέμβριος 26, 2008, 07:15:28 μμ
Και πέρυσι και φέτος το καινούργιο.
Σε μένα ο σύμβουλος ήταν ξεκάθαρος, Logo και φωτοτυπίες όλο το κεφάλαιο 2 της τρίτης του νέου βιβλίου (2 σελίδες σε μία Α4 δεν είναι πάνω από 7-8).
Κανένας δε θα σου πει τίποτα!
Υπάρχει επίσης κάπου και αντιστοιχία παλιού και νέου βιβλίου από τους συγγραφείς!
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: cookie2 στις Σεπτέμβριος 27, 2008, 06:17:56 μμ
ναι αλλα συνηθως κανεις περισσοτερο... word- excel . Οποτε τι γραφεις ; Εψαξα απο το παιδαγωγικο ινστιτουτο την υλη αλλα δεν εβγαλα ακρη. Ξερει κανεις ποια ειναι ακριβως η υλη σε καθε ταξη;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Σεπτέμβριος 28, 2008, 12:04:47 μμ
ειναι τριμηνιαιος προγραμματισμος αρα δεν μπορει να εχει και πολυ λεπτομερεια, μονο ενοτητες πιστευω.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: petzi στις Σεπτέμβριος 28, 2008, 09:42:01 μμ
με την συνάδελφο που μοιραζόμαστε στην Γ , είπαμε να μοιράσουμε φωτοτυπίες από το νέο βιβλίο + σημειώσεις και να λέμε στα παιδιά ποιες είναι οι αντιστοιχίες ... για να είμαστε καλυμμένες   >:(  >:( .
Αντε , η τελευταία χρονιά είναι αυτή !
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: cookie2 στις Σεπτέμβριος 28, 2008, 10:55:25 μμ
αυτο που ρωταω ειναι ποια ειναι τα κεφαλαια για καθε ταξη... μπορει κανεις να μου πει; γιατι βρηκα καποια παλια μονο...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: pablo στις Σεπτέμβριος 29, 2008, 01:11:04 πμ
Η λύση είναι απλή: δεν κάνουμε προγραμματισμό! Άντε πια με τις... αηδίες του υπουργείου! Στο σχολείο μου, πάντως, κανείς δεν κατέθεσε τίποτα!
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: tsompev στις Σεπτέμβριος 29, 2008, 02:07:48 μμ
Α' Γυμνασίου
Α΄Τρίμηνο   
Β΄Τρίμηνο   
Γ΄Τρίμηνο   
Βασικές ένοιες της Πληροφορικής
Το Υλικό Του Υπολογιστή
Εργονομία
Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή
Το Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε)
Προστασία Λογισμικού - Ιοί
Πειρατεία Λογισμικού   
Ζωγραφική
Επεξεργασία Κειμένου
Γνωριμία με το Διαδίκτυο
Ο Παγκόσμιος Ιστός - Εισαγωγή στην έννοια του Υπερκειμένου
Άντληση Πληροφοριών από τον Παγκόσμιο Ιστό
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Χρήσεις του υπολογιστή στην Καθημερινή Ζωή
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: tsompev στις Σεπτέμβριος 29, 2008, 02:17:35 μμ
Β' Γυμνασίου
Α΄Τρίμηνο   
Β΄Τρίμηνο   
Γ΄Τρίμηνο   
Ψηφιακός Κόσμος
Το Εσωτερικό του Υπολογιστή
Πολυμέσα
Δίκτυα Υπολογιστών
Αρχεία - Φάκελοι
Η "Βοήθεια" στον Υπολογιστή
Υπηρεσίες Αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό
Επεξεργασία Δεδομένων και Υπολογιστικά Φύλλα
Επεξεργασία Δεδομένων και Υπολογιστικά Φύλλα
Γραφήματα και Παρουσιάσεις
Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: sensible στις Σεπτέμβριος 29, 2008, 06:58:34 μμ
Ήμαρτον ρε παιδιά. Πάρτε ένα βιβλίο εκπαιδευτικού του νέου βιβλίου Πληροφορικής και Copy-Paste. Τα έχει συγκεντρωμένα σε πίνακες.....
Ας μη πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό και dont panic!!!
Στο κάτω κάτω αυτά πρέπει να κάνουμε. Αν αφιερώνουμε και 1-2 ώρες παραπάνω σε κάποια/ες ενότητες δεν θα σου πάρουν και το κεφάλι.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Οκτώβριος 03, 2008, 08:14:53 μμ
Κάποιος μου είπε σήμερα ότι στην φετινή Γ' Γυμν., για τελευταία φορά κάνουμε από το παλιό βιβλίο, ισχύει κάτι τέτοιο (επίσημα) ??

Νικ.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Teko στις Οκτώβριος 03, 2008, 09:10:51 μμ
Ισχυει φυσικά!

Εξάλλου το βιβλίο της πληροφορικής μοιράζεται μια φορά στην 1η γυμνασίου και τα παιδιά οφείλουν να το διατηρούν έως και την 3η γυμνασίου...
επειδή λοιπόν η γ γυμνασίου του χρόνου θα χει το νέο βιβλίο (αφού αυτό της μοιράστηκε στην 1η) προφανώς και από κει θα κάνεις..
 
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Οκτώβριος 03, 2008, 11:37:36 μμ
κυκλοφορει και σε pdf ??
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: psych@ra στις Οκτώβριος 03, 2008, 11:46:56 μμ
Παλιά τα είχε εδώ (http://www.pi-schools.gr/lessons/computers/gymnasio/biblia_gym.php)
Τώρα έχει μόνο τις διαφάνειες
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Οκτώβριος 04, 2008, 12:11:38 πμ
αυτο βλεπω και γω, αν το εχει καποιος και το ανεβασει στο rapidshare θα του ειμαι υποχρεος !
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: psych@ra στις Οκτώβριος 04, 2008, 12:17:13 πμ
αυτό που έχει εδώ http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/ είναι το καινούργιο;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: geok_salonika στις Οκτώβριος 04, 2008, 01:15:32 πμ
αυτό που έχει εδώ http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/ είναι το καινούργιο;

Ναι
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: kikirho στις Νοέμβριος 02, 2008, 01:35:06 μμ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΦΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ????
LOGO?? ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ??ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΙ?
ΓΙΑ LOGO ΕΧΩ ΥΛΙΚΟ,ΜΟΝΟ Η MICROWORLDS PRO MOY ΛΕΙΠΕΙ.ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ??
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: kikirho στις Νοέμβριος 02, 2008, 01:40:58 μμ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΦΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ????
LOGO?? ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ??ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΙ?
ΓΙΑ LOGO ΕΧΩ ΥΛΙΚΟ,ΜΟΝΟ Η MICROWORLDS PRO MOY ΛΕΙΠΕΙ.ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ??
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: kikirho στις Νοέμβριος 02, 2008, 01:49:34 μμ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ??
LOGO?? ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ?? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??
ΑΝ LOGO ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ MICROWORLDS PRO???
KAI AN ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΥΛΙΚΟ??
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: anneta στις Νοέμβριος 02, 2008, 01:55:08 μμ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ??
LOGO?? ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ?? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??
ΑΝ LOGO ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ MICROWORLDS PRO???
KAI AN ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΥΛΙΚΟ??
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

είσαι απίστευτος!

Μπορείς να κατεβάσεις τη logo από το διαδίκτυο!

Είσαι ΠΕ19-20; Αναπληρωτής;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: geok_salonika στις Νοέμβριος 02, 2008, 02:47:15 μμ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ??
LOGO?? ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ?? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??
ΑΝ LOGO ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ MICROWORLDS PRO???
KAI AN ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΥΛΙΚΟ??
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Είναι στην ευχέρεια σου ποια γλώσσα θα διδάξεις αν και μέχρι τώρα θα έπρεπε να είχες ξεκινήσει ήδη!!!  ???

Προσωπκά κάνω logo. Θα πρέπει να τους μοιράσεις όμως φωτοτυπίες. Επισης μπορείς να ρωτήσεις και το σύμβουλό σου. Απ'ότι έχω ακόυσει το cd με τη logo είχε σταλεί πέρισυ σε όλα τα σχολεία. Τσέκαρε το με το διευθυντή σου.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: kikirho στις Νοέμβριος 04, 2008, 12:21:58 μμ
ΠΑΙΔΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΙΝ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΝΕΛΑΒΑ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Η 28 !!!!!!ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ??

ΑΝΝΕΤΑ
ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΑΠ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!!
ΡΩΤΑΩ ΜΙΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ????
ΑΛΛΑ ΕΝΤΑΞΗ ΕΒΓΑΛΑ ΑΚΡΗ!!!

ΤΗΑΝΚS
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Lenazagor στις Νοέμβριος 04, 2008, 12:33:28 μμ
kikirho καλωσήρθες στο PDE.
Θα σε παρακαλέσω να μην γράφεις με κεφαλαία. Tα πεζά διαβάζονται ευκολότερα, συν του ότι τα κεφαλαία σημαίνουν ότι φωνάζεις. 

Ευχαριστώ πολύ   
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Νοέμβριος 10, 2008, 09:38:24 μμ
αν και δε θα συμφωνησουν ολοι, ακολουθησε απλα το νεο βιβλιο πληροφορικης:


Προβλημα->Αλγόριθμος->Γλωσσες Προγραμματισμού->Microworlds και αρχιστε να προγραμματιζετε.

Οπου μπορεσεις κανε και διαγραμματα ροης+ΨΚ
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Φεβρουάριος 06, 2009, 08:21:56 πμ
Έχω κατι οδηγίες για 8 ώρες περίπου διδασκαλία προγραμματισμού και αμέσως μετά 8 ώρες διαθεματικό. ΟΚ αλλά τι ??  καμιά ιδέα ??

Νικ.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Dejavu στις Φεβρουάριος 14, 2009, 11:36:49 πμ
Σελ 203-04 από καινουριο βιβλίο έχει προτεινόμενα θεματα..
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nat7 στις Μάιος 08, 2009, 01:06:04 μμ
Στην Πληροφορική της Γ΄Γυμνασίου η ύλη είναι όλο το 11 και το 12 κεφάλαιο;

Θέλω να βάλω στην εξεταστέα ύλη τις παραγράφους 11.7 και 12.1 και δεν είμαι σίγουρη αν είναι μέσα στην επίσημα διδακτέα ύλη.    :-\
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: vaios στις Μάιος 08, 2009, 03:42:18 μμ
Φέτος τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα αφού διδάσκουμε το παλιό βιβλίο με το νέο ΑΠΣ. Εγώ τους έκανα μερικά θεωρητικά από το 10 κεφάλαιο στο 1ο τρίμηνο στο 2ο έκανα LOGO και στο 3ο Εργασία, και τώρα δεν ξέρω τη να γράψω στο βιβλίο ύλης ως εξεταστέα ύλη.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Μάιος 08, 2009, 05:37:40 μμ
Και γω τα ίδια, όλη τη χρονιά έκανα τις πρώτες σελίδες από το νέο βιβλίο, τι ειναι πρόβλημα, αλγόριθμος, προγραμματισμός (θεωρητικά) και μετά περάσαμε στη LOGO, την οποία και βρήκα απαράδεκτη για τη διδασκαλεία εννοιών προγραμματισμού (MWpro) αφού συνεχώς αντιμετώπισα ασυνέπειες και παραφωνίες ως γλώσσα.

Τεσπα, μας πήρε όλη τη χρονιά να κάνουμε βασικές δομές επανάληψης, επιλογής κλπ.

Συμπερασματικά και γω έχω πρόβλημα δήλωσης της ύλης, .... ποια ύλη ?? Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δηλώσω όλη την διδακτέα. Εδώ το μάθημα ήταν εργαστηριακό, πως δηλώνεται αυτή η ύλη, για αρχαία κείμενα το περάσαμε ??

Νικ.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Μάιος 12, 2009, 10:04:02 μμ
και κάτι για τις εξετάσεις....

Πληροφορική
Π.Δ 213/89 (ΦΕΚ98 18-4-1989)

«Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής οι μαθητές υποχρεούνται να απαντήσουν επιλεκτικά στις έξι(6) από τις εννέα(9) ερωτήσεις θεωρητικού και εφαρμοσμένου χαρακτήρα.
Οι ερωτήσεις εφαρμοσμένου χαρακτήρα δεν μπορούν να είναι περισσότερες από τρεις(3)».
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Μάιος 26, 2009, 08:17:11 μμ
τώρα που ετοιμάζω τα θέματα μου ήρθανε λίγο ανάποδα τα πράγματα. Πρέπει υποχρεωτικά οι 6 ετωτήσεις να είναι καθαρά θεωρητικές ?? Μπορεί να είναι μια ερώτηση κατά μισό θεωρητική και κατά μισό άσκηση ??

Νικ.

και κάτι για τις εξετάσεις....

Πληροφορική
Π.Δ 213/89 (ΦΕΚ98 18-4-1989)

«Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής οι μαθητές υποχρεούνται να απαντήσουν επιλεκτικά στις έξι(6) από τις εννέα(9) ερωτήσεις θεωρητικού και εφαρμοσμένου χαρακτήρα.
Οι ερωτήσεις εφαρμοσμένου χαρακτήρα δεν μπορούν να είναι περισσότερες από τρεις(3)».
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Ιούνιος 09, 2009, 12:49:47 μμ
βρε παιδιά τελικά βάζουμε 6 θέματα θεωρία και 3 ασκήσεις ??
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Wizard στις Ιούνιος 13, 2009, 12:15:17 πμ
http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=5584.msg64612#msg64612 (http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=5584.msg64612#msg64612)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Ιούνιος 14, 2009, 11:16:59 πμ
Ok, ευχαριστώ, έστω και μετά τις εξετάσεις ... αν και ήμουνα ακριβώς στο πνέυμα που αναφέρει το λινκ.

τέλος καλό όλα καλά...

βέβαια ακόμα δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε ένα μάθημα με 2-3 σελίδες θεωρία απαιτείται αυτό το ποσοστό θεμάτων στο τέλος.

Νικ.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: linaskl στις Αύγουστος 23, 2009, 10:41:37 μμ
Καλησπέρα, ίσως λίγο άσχετο αλλά που θα βρω το "νέο" σχολικό βιβλίο της Γ' Γυμνασίου;
Και μία ερώτηση κρίσεως....γιατί το Π.Ι. δεν δίνει όλα τα σχολικά βιβλία ηλεκτρονικά...οεο?
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Αύγουστος 23, 2009, 10:49:42 μμ
Καλησπέρα, ίσως λίγο άσχετο αλλά που θα βρω το "νέο" σχολικό βιβλίο της Γ' Γυμνασίου;
Και μία ερώτηση κρίσεως....γιατί το Π.Ι. δεν δίνει όλα τα σχολικά βιβλία ηλεκτρονικά...οεο?

κατέβασε ότι θες από εδώ:

http://www.gymit.gr/ (http://www.gymit.gr/)

&

http://www.pi-schools.gr/content/index.php?lesson_id=1&ep=65 (http://www.pi-schools.gr/content/index.php?lesson_id=1&ep=65)
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: linaskl στις Αύγουστος 23, 2009, 11:10:20 μμ
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση κατ' αρχήν αλλά μάλλον δεν εξήγησα τις ανάγκες, χρειάζομαι τις ενότητες 2.2 μέχρι 2.6 από το νέο βιβλίο και δεν ξέρω πως να το βρω!Αν είχα το βιβλίο θα ήταν καλύτερα αλλά δεν το βρίσκω στα βιβλιοπωλεία (άγνωστοι λόγοι) και η απορία μου είναι που να αναφέρονται αυτές οι ενότητες!
Θέλω τη θεωρεία βασικά...
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: nikos33 στις Αύγουστος 24, 2009, 11:15:11 μμ
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση κατ' αρχήν αλλά μάλλον δεν εξήγησα τις ανάγκες, χρειάζομαι τις ενότητες 2.2 μέχρι 2.6 από το νέο βιβλίο και δεν ξέρω πως να το βρω!Αν είχα το βιβλίο θα ήταν καλύτερα αλλά δεν το βρίσκω στα βιβλιοπωλεία (άγνωστοι λόγοι) και η απορία μου είναι που να αναφέρονται αυτές οι ενότητες!
Θέλω τη θεωρεία βασικά...


από το 2ο url κατεβάζεις όλο το βιβλίο και κοιτάς ότι θες.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: cookie2 στις Οκτώβριος 18, 2009, 07:22:11 μμ
Πιστοποίηση πληροφορικής στην τρίτη Γυμνασίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργος! Πως ομως θα μπορει ο μαθητης να εχει γνωσεις πληροφορικης στην Γ γυμανσιου; Με τη μια ωρα μαθημα την εβδομαδα; Εχει τυχει χρονιά που οι μαθητες χανουν συνεχεια το μονοωρο αυτο μαθημα. Αρα μηπως πρεπει να αυξηθουν οι ωρες της Πληροφορικης στο Γυμνασιο;  Ή να μπει η πληροφορικη  στο κανονικο- πρωϊνο στα Δημοτικα η Πληροφορικη; Γιατι αν δεν γινει κατι τετοιο οι μαθητες θα αναγκαστουν να πανε φροντηστηριο για να μπορεσουν να παρουν την πιστοποιηση. Τι λετε;
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: fair_play στις Οκτώβριος 18, 2009, 08:48:24 μμ
Αυτό που πρέπει να κάνει η νέα διακυβέρνηση είναι να θεσμοθετήσει το κρατικό πιστοποιητικό Πληροφορικής.

Κατά τα άλλα, τα παιδιά έχουν netbook. Ας τους μοιράσουν και από ένα βιβλίο+CD να μελετήσουν και να πιστοποιηθούν.

Κατά την άποψη μου, το σχολείο μορφώνει, δεν καταρτίζει.

Τώρα, κατά πόσο μορφώνει; Άλλη ιστορία....

Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: founes στις Απρίλιος 13, 2011, 10:45:33 πμ
Είναι πλέον γεγονός ότι το υπουργείο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση...

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12376:ipourgeio-paideiaspistopoiisi-ton-mathiton-g%CE%84gimnasiou-stis-tpe-i-prosklisi&Itemid=1796




ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Σε όλους τους μαθητές που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δίνεται πλέον η δυνατότητα – με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – να προετοιμασθούν, να αξιολογηθούν και να λάβουν πιστοποίηση γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπ. Παιδείας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορταζ του esos. (http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12313:adiamantopoulou-sti-g%E2%80%99-gimnasiou-tha-apoktoun-oi-mathites&Itemid=1796)

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), θα δημιουργηθεί σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου στις ΤΠΕ.

Στόχος είναι οι μαθητές να αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής μέσα στο σχολείο και στη συνέχεια να μπορούν να πιστοποιηθούν για αυτές και να αποκτήσουν ένα σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα εκπαιδευτική τους πορεία αλλά και για την μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Τονίζεται ότι η ψηφιακή διάσταση του Νέου Σχολείου υποστηρίζεται συνολικά από το Υπουργείο Παιδείας με μία σειρά ενεργειών. Οι τάξεις εξοπλίζονται, τα σχολεία αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται στις ΤΠΕ, δημιουργείται κατάλληλο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και ψηφιακή βάση γνώσεων. Οργανώνεται δηλαδή ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο, βιώσιμο για πολλά χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω δημοσιεύθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» η σχετική Πρόσκληση με τίτλο: «Πιστοποίηση των μαθητών Γ΄Γυμνασίου στις ΤΠΕ»..

Το έργο θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Τίτλος: Απ: Πληροφορική Γ' Γυμνασίου
Αποστολή από: Stelios στις Απρίλιος 13, 2011, 11:28:39 πμ
Αν "βγάλει" το κράτος πιστοποίηση στη χρήση Η/Υ, ευρείας κλίμακας θα είναι τρομερό κατόρθωμα.
Ίσως να προσφύγει και στα υπάρχοντα ιδιωτικά πιστοποιητικά.

Πάντως θα είναι πρόκληση το να φτιαχτούν εξεταστικά κέντρα (γιατί θα χρειάζονται εξετάσεις με το υπάρχον πλαίσιο) σύμφωνα με τα κριτήρια που το ίδιο το κράτος έχει ορίσει για τα ιδιωτικά κέντρα πληροφορικής.

ΥΓ κάτι είχε ακουστεί για κουπόνια;; Λέτε να εφαρμοστεί πρώτα εδώ;