Η συμφωνία σε όλα ... δεν βοηθάει έναν διάλογο :-)
Dr_Michael έθιξες ένα πολύ μεγάλο θέμα, ειδικά στις περιοχές που συνάδελφοι έρχονται για να ... φύγουν.
Οι πιο πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται ότι αφού του χρόνου θα φύγουν, ας περάσει η χρονιά όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Λίγοι σκέφτονται τι έργο θα αφήσουν πίσω τους ή πως θα τους θυμούνται οι μαθητές όταν θα φύγουν.
Ξέρω περίπτωση δασκάλου που πήγε για 1 χρόνο σε Δημοτικό σχολείο στην ορεινή Κορινθία και άφησε τέτοιο έργο πίσω του που τον μνημονεύουν ακόμα, κι ας έχει φύγει εδώ και 5 χρόνια. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα τι δύναμη για δημιουργία έχουμε στη θέση που είμαστε.
Αλλά επειδή έχεις επιλέξει τη Γλωσσομάθεια για διδακτικό περιβάλλον
Θα μπορούσες όμως να επιλέξεις τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας (προσωπικής για κάθε μαθητή ή με χωρισμό των μαθητών σε ομάδες ή με επιλογή της μεθόδου των σχεδίων (μέθοδος Project) με την οποία όλοι οι μαθητές θα δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα π.χ. αυτή του σχολείου). Αν επιλέξεις για εργαλείο δημιουργίας μιας ιστοσελίδας τη γλώσσα HTML μπορείς να τη συνδέσεις με τον προγραμματισμό μια και τα περιβάλλοντα της Γλωσσομάθειας και ενός editor μοιάζουν.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας.
Γνωρίζετε από που μπορώ να προμηθευτώ τα lego mindstorms στην Ελλάδα; Ή θα πρέπει να στραφώ σε sites του εξωτερικού; Αν είναι έτσι, υπάρχει κάποιο αξιόπιστο που να στέλνει Ελλάδα με σχετικά λίγα ταχυδρομικά και να εδρεύει στην Ευρώπη ώστε να μην μπλέξω με τελωνεία κλπ;
Η προσωπική μου εμπειρία με τη διδασκαλία των αλγορίθμων στη Γ' Γυμνασίου είναι ότι οι μαθητές έβρισκαν πολύ δύσκολο σε αυτό το κεφάλαιο να καταλάβουν τις έννοιες και έχαναν το ενδιαφέρον τους. Αντίθετα φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπόλοιπη ύλη, ειδικά το Κεφάλαιο 8.
Προσωπικά θεωρώ ότι οι αλγόριθμοι θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και του χρόνου πολλά παιδιά της Γ' Γυμνασίου θα τα βρουν βουνό με την αλγοριθμική σκέψη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τις συμπληρωματικές οδηγίες, το κεφάλαιο 8 διδάσκεται και στη Γ' τάξη αν ο καθηγητής θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις των μαθητών στα πολυμέσα (στις δικές μου τάξεις δεν υπήρχαν καν αυτές οι γνώσεις γιατί δεν είχε διδαχθεί το Κεφ. 8 στη
Οπότε ένα ερώτημα που τίθεται:
Μπορεί ένας καθηγητής να μη λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξει να μην διδάξει π.χ. προγραμματισμό; Έχει το δικαίωμα; Στην πράξη βέβαια κανένας δεν θα τον ελέγξει, απουσία Σχολικού Συμβούλου.
Γιατί να διδαχθεί Προγραμματισμό ένας μαθητής, δεν θα ήθελα να το θίξω τώρα γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι είναι σημαντικό.
Επίσης θεωρώ ότι μάλλον στην Γ Γυμνασίου διδάσκουμε προγραμματισμό ΑΡΓΑ και όχι νωρίς, με την επιλογή βέβαια κάποιας παιδαγωγικά κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού. Ζωγραφικές, γράψιμο κειμένων, παρουσιάσεις, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ. είναι απλές δεξιότητες μπορούν και πρέπει να γίνονται από το Δημοτικό και εκεί γίνονται στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Μα γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι;
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1)Κανείς συνάδελφος δεν μπορεί να μην επιτρέψει σε άλλον να εγκαταστήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, αν αυτό είναι freeware ή υπάρχουν άδειες χρήσεις. Ούτε καν ο Σχολικός Σύμβουλος.
2) Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος υπηρετεί σε θέση που έχει Οργανική άλλος Συνάδλεφος, ο άλλος Συνάδελφος μπορεί να δράσει μόνο συμβουλευτικά. Ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου ακόμα και αν είναι με απόσπαση ή με διάθεση ή Αναπληρωτής είναι "Ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου". Αυτό σημαίνει ότι αν μπορεί να το τεκμηριώσει μπορεί να κάνει τις όποιες αλλαγές κρίνει απαραίτητες στο Σχολικό Εργαστήριο για την καλύτερη λειτουργία του μαθήματος.
Μπορώ να είμαι λίγο αιρετικός; Το περιβάλλον της Micro Worlds Pro είναι μια πολύ καλή επιλογή και προτείνεται από το νέο βιβλίο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι είναι η καλύτερη επιλογή από όλες τις άλλες που υπάρχουν σήμερα ή από αυτές που θα δημιουργηθούν στο σύντομο μέλλον.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να γνωρίζει, να δοκιμάζει, να παρακολουθεί τι άλλο υπάρχει.
Νομίζω ότι λες ξεκάθαρα ότι έχεις το άγχος των εξετάσεων. Στη Γ Γυμνασίου μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Καθορίζεις το τι θα διδάξεις από το πώς είναι καλύτερο να προετοιμάσεις τους μαθητές σου στις εξετάσεις;
Χμ... Μιλάμε για Γυμνάσιο, όχι για επαγγελματική κατάρτιση που γίνεται σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ένα ΙΕΚ, ένα ΤΕΙ... Ποιο θα ήταν το νόημα να πας στο Joomla; Να φτιάξουν οι μαθητές σου μια επαγγελματική ιστοσελίδα; ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (επέτρεψέ μου να μιλήσω λίγο απόλυτα εδώ).
Εγώ βλέπω νόημα να κατανοήσουν οι μαθητές με τη δημιουργία δικών τους ιστοσελίδων ότι πίσω από αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει κάτι μαγικό, αλλά μπορούν να το δημιουργήσουν και αυτοί.
Διδασκαλία απλής HTML με εισαγωγή κειμένου, εικόνας και συνδέσμων είναι ένας πολύ εφικτός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί σε 4-5 διδακτικές ώρες από την πλειοψηφία των μαθητών.
Νιώθω ότι αν επιμείνεις να διδάξεις Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ είναι το αντίστοιχο σαν ένας Πυρηνικός Φυσικός θέλει να διδάξει στο Γυμνάσιο τις εξισώσεις της Σχετικιστικής Κβαντομηχανικής.
Αν όμως νιώθεις ότι μπορείς να απαγκιστρώσεις τους μαθητές από το κώλυμα του συγκεκριμένου εργαλείου και μπορέσουν να δουν την ουσία όσων πρέπει να αφομοιώσουν τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και σου λέω προχώρα.
my8os
καλύτερα θα ήταν να μας πεις πώς θα ήθελες εσύ να είναι το πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο κατά τη δική σου γνώμη και πείρα.
Αν είχες πλήρη ελευθερία τι θα έκανες.
Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.
Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.
Δεν νομίζω να είπα ότι τα άλλα είναι άχρηστα. Είπα ότι πρώτα πρέπει να μάθουν τις δεξιότητες και μετά να πάνε στα άλλα (κατά προτίμηση σε Λύκειο όταν 'ωριμάζει' το μυαλό).
ένα flash 2 Μ
Όταν τους δείχνεις ένα Mp3 player δεν θα πάνε κάποιοι να το πάρουν? Δεν θα το φέρουν στο σχολείο για να το δείξουν στα άλλα παιδιά και φυσικά και σε σένα? Δεν θα το χρησιμοποιήσουν εν ώρα μαθήματος? Ποιος θα φταίει τότε? εκτός φυσικά από τον γονέα που τους το αγόρασε
Πήγαινε στη σελίδα:
http://dide.eyv.sch.gr/break.htm
και κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)
ευχαριστώ για την άμεση απόκριση, αλλά δεν είναι αυτό που έψαχνα... τα τεστάκια αυτά (να γίνω κακιά, και να πω ότι τι δουλειά έχει το τεστ ΕΥΦΥΙΑΣ-IQ σε χώρο εκπαίδευσης;
ψάχνω να βρω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που θα τους "συνεπάρει" (πιατεύω όταν έρθει η ώρα θα το καταφέρω). Αν έχει έτοιμο κάτι τέτοιο ένας από σας, ας το μοιραστεί μαζί μου
....l έρχονται στην επιφάνεια τα δύο μεγάλα στρατόπεδα.
Το ένα στρατόπεδο προσεγγίζει την Πληροφορική σαν αυτόνομη επιστήμη και έχει τη γνώμη ότι έτσι πρέπει να προσεγγιστεί και στο σχολείο.
Το άλλο στρατόπεδο εκτιμά ότι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν μερικές πρακτικές δεξιότητες στους υπολογιστές, και όλα τα άλλα είναι ή πολυτέλεια ή άχρηστα πράγματα.
.....
...... Μια επιστήμη που έχει σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του παιδιού.
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος. ::)
Γιατί νομίζω αυτή είναι η θέση που αρμόζει και αξίζει σε όλες τις επιστήμες είτε είναι η Ιστορία, Μαθηματικά, ή Νομική κτλ και με αυτή την έννοια, κανένα μάθημα δεν είναι «κατώτερο» ή «ανώτερο» έναντι κάποιου άλλου.
Άλλαξα τον τίτλο σε «Πληροφορική Γυμνασίου» αφού είχαμε βγει ουσιαστικά εκτός θέματος. ::)
Αυτό μου θυμίζει λίγο την «τακτική» στα εκάστοτε ιεκ-τει: «αφού δε μπορούμε να τους κάνουμε να πειθαρχήσουν και να πάρουν ΑΠΟΦΑΣΗ ότι αυτό είναι το μάθημα ΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ»ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΛΑΔΗ[/b] ;D
.... Ότι στην πληροφορική υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογοστής. Στην περίπτωση της επίλυσης ενός προβλήματος ο μαθητής μπορεί να προγραμματίσει τον αλγόριθμο επιλυσης κατευθείαν στον υπολογιστή και να δει αν αυτό που σκέφτηκε είναι σωστό. Αν είναι λάθος τότε προσπαθεί να βρει το λάθος μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης πληροφορίας μεταξύ του μαθητή και του υπολογιστή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο μάθημα. Δηλαδή να μαθαίνει ο μαθητής μόνος του και ο καθηγητής απλά να δίνει κάποιες κατευθύνσεις. Για αυτό λέω ότι η επίλυση προβλημάτων ταιριάζει περισσότερο στην πληροφορική από οποιοδήποτε άλλο μάθημα.
Θα το κρίνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του pde._
Πήγαινε στη σελίδα:
http://dide.eyv.sch.gr/break.htm
και κατέβασε τα τρία τεστ ευφυίας (πάνω δεξιά στη σελίδα)
Θα μπεις μέσα στην αίθουσα και θα πεις ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Παίξτε το παιχνίδι με το λύκο, το πρόβατο, το σανό και το βοσκό που θέλουν να περάσουν το ποτάμι με τη βάρκα (δες και το καινούριο βιβλίο Πληροφορικής που το έχει το παράδειγμα). Γράψτε στον πίνακα τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Μετά πες τους ότι αυτό καλείται αλγόριθμος, δηλαδή...
Σχετικά με το 1ο μάθημα για την αλγοριθμική μπορείς να δείξεις το πρόβλημα με τον λύκο την κατσίκα και το λάχανο και αυτό με τους κανίβαλλους και τους ιεραπόστολους και ύστερα να σχεδιάσεις τον αλγόριθμο ώστε να καταλάβουν ότι πρόκειται για εντολές που εκτελέουνται σειριακά
Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;
Εγώ ξεκίνησα τους αλγόριθμους σηκώνοντας μαθητές να γράψουν συνταγή για ομελέτα στον πίνακα. Το είδαν σαν πλάκα και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Αλλά τράβηξε την προσοχή τους. 'Μα τι σχέση έχει η μαγειρική με την Πληροφορική κύριε;'. Δεν τους απάντησα μέχρις ότου κατάλαβαν οι ίδιοι από μόνοι τους.
Και φυσικά κάθε φορά που νόμιζαν ότι είχαν γράψει τη συνταγή σωστά βρίσκαμε λαθάκια που είχαν να κάνουν με την σαφήνεια κι άλλα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων.
Λέμε, ΕΚΤΟΣ από κατσικάκια, προβατάκια, λυκάκια, λαχανάκια και κανίβαλους υπάρχει κάτι άλλο; Μα όλοι έτσι ξεκινάτε τους αλγόριθμους; Είναι σύμπτωση, ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;
Ναι μάλλον σου διαφεύγει μεγάλη βιβλιογραφία. Όποιο βιβλίο και αν ανοίξεις, θα δεις αρκετά τέτοια παραδείγματα. Και πίστεψέ με τα έχω σχεδόν όλα τα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου. Αν δεν σου κάνουν αυτές οι προσεγγίσεις, μπορείς κάλλιστα να εφεύρεις δικά σου και να τα μοιραστείς μαζί μας.
Καλησπέρα θα μπορούσε κάποιος να μου πει που θα βρω την ύλη που θα διδάξουμε στην
http://www.gymit.gr/Πολύ χρήσιμο link για την Α' γυμνασίου, αλλά εγώ ψάχνω την ύλη της
Να ρωτήσω κάτι: βάζουμε 9 θέματα από τα οποία τα παιδιά διαλέγουν τα 6; Υπάρχει αναλογία θεωρητικών θεμάτων και ασκήσεων;
Τα θέματα ασκήσεων δεν μπορεί να είναι πάνω από 3.
Τα θέματα ασκήσεων δεν μπορεί να είναι πάνω από 3.
Από πού προκύπτει αυτό; Δεν μπορώ να βρω κάποιο έγγραφο που να αναφέρει κάτι τέτοιο.
Τελικά μίλησα με σύμβουλο , μου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για το περιέχόμενο των θεμάτων
[αν διδάσκεις το νέο βιβλίο δες:
α) τις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης
β) το βιβλίο του καθηγητή που έχει ενδεικτικό διαγώνισμα.
για την Γ γυμνασίου δεν έχω δει ενδεικτικό διαγώνισμα στο βιβλίο καθηγητή !!!! Υπάρχει πουθενά ;
mavogloy , είστε από την συγγραφική ομάδα του νέου βιβλίου ;
|
αυτό που έχει εδώ http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/ είναι το καινούργιο;
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΦΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ????
LOGO?? ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ??ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΙ?
ΓΙΑ LOGO ΕΧΩ ΥΛΙΚΟ,ΜΟΝΟ Η MICROWORLDS PRO MOY ΛΕΙΠΕΙ.ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ??
LOGO?? ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ?? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??
ΑΝ LOGO ΠΟΥ ΘΑ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩ ΦΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ??
LOGO?? ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ?? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ??
ΑΝ LOGO ΠΟΥ ΘΑ
και κάτι για τις εξετάσεις....
Πληροφορική
Π.Δ 213/89 (ΦΕΚ98 18-4-1989)
«Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής οι μαθητές υποχρεούνται να απαντήσουν επιλεκτικά στις έξι(6) από τις εννέα(9) ερωτήσεις θεωρητικού και εφαρμοσμένου χαρακτήρα.
Οι ερωτήσεις εφαρμοσμένου χαρακτήρα δεν μπορούν να είναι περισσότερες από τρεις(3)».
Καλησπέρα, ίσως λίγο άσχετο αλλά που θα βρω το "νέο" σχολικό βιβλίο της Γ' Γυμνασίου;
Και μία ερώτηση κρίσεως....γιατί το Π.Ι. δεν δίνει όλα τα σχολικά βιβλία ηλεκτρονικά...οεο?
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση κατ' αρχήν αλλά μάλλον δεν εξήγησα τις ανάγκες, χρειάζομαι τις ενότητες 2.2 μέχρι 2.6 από το νέο βιβλίο και δεν ξέρω πως να το βρω!Αν είχα το βιβλίο θα ήταν καλύτερα αλλά δεν το βρίσκω στα βιβλιοπωλεία (άγνωστοι λόγοι) και η απορία μου είναι που να αναφέρονται αυτές οι ενότητες!
Θέλω τη θεωρεία βασικά...